Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Vedran
 | | Član od: 05 Jul 2010 | | Poruke: 1489 | | Mjesto: Garica-Otok Krk |
|
Upisano: Čet Sij 03, 2019 9:31 pm Naslov poruke: Matra MS120 Model Factory Hiro 1/20 |
|
|
Evo i prvi update na čemu radim od kad sam završio Lanciu.
Sve u svemu za sad je maketa super za raditi. Fit nije savršen kao kod top plastičnih maketa ali nije ni loš, imao sam puno gorih iskustava s plastikom. Svi problemi oko fita se riješe s nešto brušenja i malo kita. Resin je super za raditi, bez ijedne rupice i s minimalno čišćenja od kalupa.
Evo što je sve tu kupljeno zbog/za maketu. Tamiya TS-10 French blue - body color, Gunze yellow green H-16 - perfect match za nos bolida - da ne koristim decale, Archer decal riveti - pošto ih je krcato po maketi, smokey blue vrpca 3mm za pojaseve, Zero 2K metal/resin primer, jeftina kineska svrdla 0,4mm za rivete - 10 kom - polomio 6 bušeći za rivete, Master Club resin riveti 0,4 i 0,5mm za rivetiranje uglavnom krivulja.
I slike napredka - uglavnom je dio makete pripremljen za primer. Pokitane su udubljene zakovice po cijeloj maketi i postavljene su one Master Club pojedinačne, Archerove idu na red nakon primera.
Strelice pokazuju brušene i polirane dijelove koji će ostati Bare metal, jedna od prednosti white metala je što brušenjem i poliranjem daje super rezultat, bolji nego bojanjem.
Ovi dijelovi svi ostaju nepofarbani, mesing dijelovi su neki scratch:
Na instrument tabli su polirani rubovi brojčanika i izbušene rupice za prekidače i rivete, na volanu su zaobljeni i stanjeni neki dijelovi:
Razni dijelovi cockpita i sjedala, izbušio sam rupu u obliku elipse kuda idu pojasevi - to mi je bila jedina logična pozicija pošto ne postoji slika sjedala na internetu.
Bočne stranice bolida gdje dolaze šipke ovjesa, poslije-prije:
I glavni dio,sve je pokitano i pobrušeno. Bakreni dijelovi su homemade lemljeni i kroz njih će proći razni kabeli instrument table.
Sve zakovice na sljedećoj slici su Master clubove:
Ovdje se vide pokitane rupice zakovica na čije će mjesto doći Archerove, strelicama su označene one završene od Master Cluba:
Tu su pokitani samo oni segmenti zakovica koji će se na kraju vidjeti, a matica je moja i služit će za fiksiranje na podlogu:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| to-mek
 | | Član od: 21 Ožu 2008 | | Poruke: 689 | | Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje |
|
Upisano: Pet Sij 04, 2019 2:52 pm Naslov poruke: |
|
|
| Sviđa mi se početak. Mene čeka Lotus 72E od Studia 27 također sa puno zakovica i preinaka. Jedino što se bojim da će ti ovi polirani dijelovi od bijelog metala oksidirati kroz neko vrijeme i izgubiti sjaj. Zato bi ih trebalo polakirati ili bojati. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5157 | |
|
Upisano: Pet Sij 04, 2019 8:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Bome si si opet zadao posla
Zimska hiperproduktivnost  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
|
Upisano: Ned Sij 06, 2019 5:33 pm Naslov poruke: |
|
|
| to-mek Napisao/la: | | Sviđa mi se početak. Mene čeka Lotus 72E od Studia 27 također sa puno zakovica i preinaka. Jedino što se bojim da će ti ovi polirani dijelovi od bijelog metala oksidirati kroz neko vrijeme i izgubiti sjaj. Zato bi ih trebalo polakirati ili bojati. |
Obično na njih stavim tanki sloj alcladovog aqua glossa i to je to, makar ne oksidiraju jako kao aluminij i mesing npr.
Evo malog napretka. Najprije sloj Zero 2K Metal/resin primera i sloj Alclad aqua glossa na mjesta di idu rivet decali i zatim ljepljenje decala. Archer rivet decali su super, izrežeš koliko treba, umočiš u vodu i za par sekundi se odvoje i spremni su za montažu. Ne pucaju, mogu se micati koliko god je potrebno, na kraju ih se pritisne da voda ode i fiksira Micro solom. Uglavnom jedni od boljih decala koje sam koristio, rezultat je super, uštede jako puno vremena, nema brige oko silveringa jer preko ide sloj, dva, tri, boje, film im je tanak tako da se kroz sloj tamiya primera preko njih ne vide jako rubovi.
Na mojim dijelovima ima 118 komadića tih decala.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
|
Upisano: Ned Sij 06, 2019 7:53 pm Naslov poruke: |
|
|
To su neki 3d decali? _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
|
Upisano: Ned Sij 06, 2019 9:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| Low Napisao/la: | | To su neki 3d decali? |
Da, ispupceni su, kroz boju se vide kao zakovice.
Archer inace radi dosta toga i uglavnom je to za željeznicke makete, ove moje su 5/8 inch head rivets O scale, pa kad se to prevede glave zakovica ispadnu promjera oko 0,4mm.
Inace ima i drugih razmaka, mjerila itd, ali meni su ove odgovarale |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
 | | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 1680 | |
|
Upisano: Pon Sij 07, 2019 10:14 am Naslov poruke: |
|
|
Super izgleda!
Archeri su stvarno odlicni, imaju puno primjena i relativno je jednostavno raditi s njima _________________ Skuki
Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bugy1
 | | Član od: 23 Pro 2006 | | Poruke: 853 | | Mjesto: Ljubljana-Split |
|
Upisano: Pon Sij 07, 2019 10:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Auuu koliko rupa i puno posla. Svejedno dobro i zamiljivo za pratiti temu. _________________ http://www.toyota.co.jp/Museum/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
|
Upisano: Pet Sij 18, 2019 4:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Dosta vremena nisam ništa objavio pa evo malo napretka...
Dijelovi u "Bleu de France" su bojani tamiyinim sprejem TS-10 špricanim iz airbrusha - ne limenke.
Bijele pruge brojki "9" su špricane jer je lakše nego pripasavat decale. Brojke su izrezane s decale i stavljene na bijelu podlogu.
Sve to sad čeka sloj 2K laka.
Ostali dijelovi, ovjesa, kočnica i kabine su kompletno obojani i stoje u kutijicama do sklapanja.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bugy1
 | | Član od: 23 Pro 2006 | | Poruke: 853 | | Mjesto: Ljubljana-Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
|
Upisano: Pet Sij 18, 2019 6:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Koristis alclad ili ak interactive za ove alu dijelove? Ili nesto trece? _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
|
Upisano: Pet Sij 18, 2019 6:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| Low Napisao/la: | | Koristis alclad ili ak interactive za ove alu dijelove? Ili nesto trece? |
Od alclada: aluminium, polished aluminium, polished brass, stainless steel
Od AK: Xtreme metal Chrome
Neki dijelovi su polirani metal i tanki sloj laka preko, na hladnjaku nema nikakve boje, white metal je poliran, a PE je isto OK bez iceg |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| to-mek
 | | Član od: 21 Ožu 2008 | | Poruke: 689 | | Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje |
|
Upisano: Pet Sij 18, 2019 8:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| Znaš i sam da je dobro. Ovi zglobovi na letvi volana i anti roll baru su takvi iz kutije ili? I kako pripremaš dijelove za bojanje? Ja planiram koristiti malu žičanu četku za proxxon brusilicu, a vidim da neki koriste i magnetske polirke u koje se urone dijelovi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
|
Upisano: Pet Sij 18, 2019 11:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| to-mek Napisao/la: | | Znaš i sam da je dobro. Ovi zglobovi na letvi volana i anti roll baru su takvi iz kutije ili? I kako pripremaš dijelove za bojanje? Ja planiram koristiti malu žičanu četku za proxxon brusilicu, a vidim da neki koriste i magnetske polirke u koje se urone dijelovi. |
Zglobovi su direkt iz kutije, lagano pobruseni dijelovi gdje je bilo potrebno i to je to. Malo washa i dobro ispadnu.
Dijelove brusim brusnim papirom i ako je potrebno grublje onda turpijom. Ako postoji kakva rupica u metalu pokitam je primerom i pobrusim. Udubina sica je malo mezgodn pa je brusena celicnom cetkicom u obliku olovke, ista ko ona od fiberglasa.
Prije primera sve dijelove obrisem i alkoholom ili nitrom, ovisno o tome ako su kitani. Zero 2k primer jos nisam uspio skinuti trakom, ali ga se silom da ogrebati. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
|
Upisano: Čet Sij 24, 2019 10:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Sklopio sam većinu dijelova koji su bili u radu. Djelovi sica i ožičenje table su još na čekanju - zbog dryfitanja motora i slično.
Zanima me i vaše mišljenje oko 2k mobihel laka preko Tamiya spreja - ja nikako nisam zadovoljan, čini mi se da se lak ne lijepi dobro na taj sprej - primjetio sam na nekim nevidljivim mjestima srećom. Sad se samo nadam da neki bitan dio makete ne zagrebem pa da se lak digne s plave boje...tamiyin sprej prvi i zadnji put. Ne bih rekao da je do laka jer se sušio kao i svaki put do sada i ispao je tvrd kao i uvijek.
Uglavnom evo slika - prve dvije su bez rampe za zrak:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|