Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Sri Velj 10, 2010 5:30 am Naslov poruke: Topčina |
|
|
Hajde majstori...kad se već rade makete K-5 i Dore...da vas čujem...koji je ovo klinac?
Čak ću vam i pomoći i dati vam i crtež u boji.
 _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1046 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Sri Velj 10, 2010 9:00 am Naslov poruke: |
|
|
Naravno da je u pitanju ruski 12in TM-3 top  _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Sri Velj 10, 2010 12:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Blizu...ali ipak nije srida. Dalje?
I da...naravno da je ruski/sovjetski. Hej! Pa to sam ja. Neće sigurno biti...štotijaznam...zanzibarski...ili...huh...njemački...blah.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sponge
 | | Član od: 16 Lis 2009 | | Poruke: 316 | |
|
Upisano: Sri Velj 10, 2010 2:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja bih rekao da se radi o TM-3/12 305mm, god. proizvodnje 1938???
Jel je???
Lijep pozdrav.
Sponge |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1046 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Sri Velj 10, 2010 9:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja se predajem, izgleda da smo blizu, a nama će Stevo sad održati predavanje na temu Sovjetski topčine  _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sovremenny
 | | Član od: 29 Sij 2009 | | Poruke: 951 | | Mjesto: Istra |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sri Velj 10, 2010 10:23 pm Naslov poruke: |
|
|
za sovremeny e pa lijepo sam linkao istu sliku..
a sto sam dobio?
Leo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Čet Velj 11, 2010 1:38 am Naslov poruke: |
|
|
Bravo majstori! Svaka vam čast.
I sram vas bilo...vas tenkiste, topnike i ostale kopnenjake...da vas jedna obična mornarčina s oštećenjima na mozgu uzrokovanih nedostatkom kisika zbog previše čestog provlačenja ispod kobilice ispraši k'o zadnje amatere.
Hm...ha dobro sad...to je ipak, u biti, mornarički top...a poštovani kolega mornarčina s navedenim oštećenjima će vam rado reći s koje klase bojnih brodova ruske carske mornarice konkretno potiču. Hoćeš li poštovani kolega? Ma siguran sam da hoćeš.
E tako...izbjegoh obavezu držanja predavanja. Muko moja prijeđi na drugoga.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sovremenny
|
Upisano: Čet Velj 11, 2010 5:26 pm Naslov poruke: |
|
|
radi se o mornaričkom topu 305 mm/40...pa koristio se na više klasa brodova, ali mislim da su najpoznatiji od njih Potemkin, Cesarjevič i klasa Borodino
| AleksandarMorozov Napisao/la: | E tako...izbjegoh obavezu držanja predavanja. Muko moja prijeđi na drugoga.  |
nisi, nisi ....sad je na tebi da se raspišeš o tehničkim karakteristikama, i upotrebi nakon skidanja sa brodova ja ću još samo dodat da su navedeni brodovi nosili oko 60 granata po topu i da su mogli ispaljivati 1.5 granata/min _________________
http://www.youtube.com/watch?v=HkBLZWSj4Bg |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Pet Velj 12, 2010 2:50 am Naslov poruke: |
|
|
Mda.
Dakle...radi se o mornaričkim topovima 305mm/40 model 1895. Dizajnirani su još 1891, no operativna je uporaba započela 1895. godine. Bili su ugrađeni na Tri Svjatitjelja, Sisoj Vjeljikij, klasi Sevastopolj, Rjetvisanu, Cjesareviču, klasi Borodino, Potjemkinu, klasi Jefstafi i klasi Andrjej Pjervozvjani.
Masa topa u brodskoj instalaciji je skoro 43 tone, ukupna duljina mu je preko 14 metara, od čega olučenog dijela cijevi 12,192 metra. Ispaljivao je više vrsta, tipova i modela projektila od čega su najčešći bili fugasni i pancirni, a masa im se kretala od 314 do 470 kg. U ulozi željezničkog topa TM-2-12 u kopnenoj vojsci, fugasni su projektili ispaljivani u skoro 99% slučajeva, naravno. Inače je mogao ispaljivati i američke projektile od 305 mm model 1911. Masa eksplozivnog punjenja fugasnih projektila se kretala od 12,4 do 61,5 kg TNT-a, amatola i ostalih sličnih eksploziva u zavisnosti od modela projektila...a masa barutnog punjenja bila je između 100 i 125 kg. Brzina projektila na ustima cijevi je bila između 700 i 823,5 m/s. Maksimalni domet s projektilom M-1928 od 314 kg ispaljenim pod elevacijom od 40 stupnjeva bio je 29260 metara...i to je najveći domet koji je TM-2-12 mogao postići.
Povijest i uporabu istražite sami.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sovremenny
|
Upisano: Pet Velj 12, 2010 10:18 am Naslov poruke: |
|
|
samo jedan ispravak....nije klasa Sevastopolj već bojni brod Sevastopolj.....klasa Sevastopolj (brodovi Sevastopolj, Poltava, Petropavlovsk i Gangut) su imali 305/52 1907 topove......bojni brod Sevastopolj, na kojeg ti misliš, je pripadao klasi Poltava( brodovi Poltava, Sevastopolj, Petropavlovsk) i imao je topove 305/40 o kojim pričamo....mislim da sam sad napravio još veću zbrku
ovo je Sevastopolj, klasa Poltava....on ima 305/40 topove
ovo je Sevastopolj, klasa Sevastopolj...on ima 305/52 1907 topove
|
 |
| Sovremenny
|
Upisano: Pet Velj 12, 2010 11:15 am Naslov poruke: |
|
|
evo par slika doičnog topa sa klase Borodino
lipi brodovi sa tragičnom sudbinom( nije nikakva ironija, meni su lipi)
|
 |
|
Upisano: Pet Velj 12, 2010 12:11 pm Naslov poruke: |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: | Mda.
Povijest i uporabu istražite sami.  |
je. ti fino napises gomilu brojki za koje nas zaboli....glava, a ono zanimljivo, nek trazimo sami, ne ????
e pa lijepo, matori.....  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Pet Velj 12, 2010 1:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na ispravkama poštovani kolega.
1. A što da napišem poštovani kolega Slajo? Da su čitav rat sjedili na pacifičkoj obali i glumili gljive? Zanimljivo izgledaju i zanimljivo im je porjeklo. Ostalo je dosadnije od tih mojih brojeva za koje tebe zabole...glavica.
2. A što pisati kad sve znate? Bez imalo muke, a kamoli rasprava, ste otkrili o čemu se na slikama radi i time dokazali da ste zaista barem 50% onoliki majstori kolikima se prikazujete. Prema tome...  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|