Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Topčina
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> A što je ovo na fotki?!?
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Sri Velj 10, 2010 5:30 am    Naslov poruke: Topčina Citiraj ovaj komentar

Hajde majstori...kad se već rade makete K-5 i Dore...da vas čujem...koji je ovo klinac? Wink

Čak ću vam i pomoći i dati vam i crtež u boji. Wink

Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Sri Velj 10, 2010 9:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Naravno da je u pitanju ruski 12in TM-3 top Laughing
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Sri Velj 10, 2010 12:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Blizu...ali ipak nije srida. Dalje? Wink

I da...naravno da je ruski/sovjetski. Hej! Pa to sam ja. Neće sigurno biti...štotijaznam...zanzibarski...ili...huh...njemački...blah. Laughing
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Velj 10, 2010 1:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a da nije ovaj http://1.bp.blogspot.com/_KezhQ6waZT0/Sgu8dUWCQEI/AAAAAAAAPoY/HsAJ7FpSjeE/s1600-h/Railroad305mmgun.jpg
ili ti ga TM 2-12, usput u tekstu govori o TM 1-12 a ctrtež o 2-12 ??
Leo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
sponge

Član od: 16 Lis 2009
PorukaUpisano: Sri Velj 10, 2010 2:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja bih rekao da se radi o TM-3/12 305mm, god. proizvodnje 1938???

Jel je???

Lijep pozdrav.

Sponge
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Sri Velj 10, 2010 9:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja se predajem, izgleda da smo blizu, a nama će Stevo sad održati predavanje na temu Sovjetski topčine Sovjet
Sovremenny

Član od: 29 Sij 2009
Mjesto: Istra
PorukaUpisano: Sri Velj 10, 2010 9:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

lipo sve piše ispod slike Wink Laughing

305 mm žjeljeznodorožnaja ustanovka TM-2-12

http://www.youtube.com/watch?v=HkBLZWSj4Bg
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Velj 10, 2010 10:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

za sovremeny e pa lijepo sam linkao istu sliku..
a sto sam dobio? Embarassed Embarassed
Leo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Čet Velj 11, 2010 1:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo majstori! Svaka vam čast. Wink

I sram vas bilo...vas tenkiste, topnike i ostale kopnenjake...da vas jedna obična mornarčina s oštećenjima na mozgu uzrokovanih nedostatkom kisika zbog previše čestog provlačenja ispod kobilice ispraši k'o zadnje amatere. Razz

Hm...ha dobro sad...to je ipak, u biti, mornarički top...a poštovani kolega mornarčina s navedenim oštećenjima će vam rado reći s koje klase bojnih brodova ruske carske mornarice konkretno potiču. Hoćeš li poštovani kolega? Ma siguran sam da hoćeš. Wink

E tako...izbjegoh obavezu držanja predavanja. Muko moja prijeđi na drugoga. Razz
Sovremenny

PorukaUpisano: Čet Velj 11, 2010 5:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

radi se o mornaričkom topu 305 mm/40...pa koristio se na više klasa brodova, ali mislim da su najpoznatiji od njih Potemkin, Cesarjevič i klasa Borodino Wink
AleksandarMorozov Napisao/la:
E tako...izbjegoh obavezu držanja predavanja. Muko moja prijeđi na drugoga. Razz

nisi, nisi Laughing ....sad je na tebi da se raspišeš o tehničkim karakteristikama, i upotrebi nakon skidanja sa brodova Wink ja ću još samo dodat da su navedeni brodovi nosili oko 60 granata po topu i da su mogli ispaljivati 1.5 granata/min

Natrag na vrh
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Pet Velj 12, 2010 2:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mda. Malo ljut

Dakle...radi se o mornaričkim topovima 305mm/40 model 1895. Dizajnirani su još 1891, no operativna je uporaba započela 1895. godine. Bili su ugrađeni na Tri Svjatitjelja, Sisoj Vjeljikij, klasi Sevastopolj, Rjetvisanu, Cjesareviču, klasi Borodino, Potjemkinu, klasi Jefstafi i klasi Andrjej Pjervozvjani.

Masa topa u brodskoj instalaciji je skoro 43 tone, ukupna duljina mu je preko 14 metara, od čega olučenog dijela cijevi 12,192 metra. Ispaljivao je više vrsta, tipova i modela projektila od čega su najčešći bili fugasni i pancirni, a masa im se kretala od 314 do 470 kg. U ulozi željezničkog topa TM-2-12 u kopnenoj vojsci, fugasni su projektili ispaljivani u skoro 99% slučajeva, naravno. Inače je mogao ispaljivati i američke projektile od 305 mm model 1911. Masa eksplozivnog punjenja fugasnih projektila se kretala od 12,4 do 61,5 kg TNT-a, amatola i ostalih sličnih eksploziva u zavisnosti od modela projektila...a masa barutnog punjenja bila je između 100 i 125 kg. Brzina projektila na ustima cijevi je bila između 700 i 823,5 m/s. Maksimalni domet s projektilom M-1928 od 314 kg ispaljenim pod elevacijom od 40 stupnjeva bio je 29260 metara...i to je najveći domet koji je TM-2-12 mogao postići.

Povijest i uporabu istražite sami. Diablo
Sovremenny

PorukaUpisano: Pet Velj 12, 2010 10:18 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

samo jedan ispravak....nije klasa Sevastopolj već bojni brod Sevastopolj.....klasa Sevastopolj (brodovi Sevastopolj, Poltava, Petropavlovsk i Gangut) su imali 305/52 1907 topove......bojni brod Sevastopolj, na kojeg ti misliš, je pripadao klasi Poltava( brodovi Poltava, Sevastopolj, Petropavlovsk) i imao je topove 305/40 o kojim pričamo....mislim da sam sad napravio još veću zbrku Laughing

ovo je Sevastopolj, klasa Poltava....on ima 305/40 topove

ovo je Sevastopolj, klasa Sevastopolj...on ima 305/52 1907 topove

Natrag na vrh
Sovremenny

PorukaUpisano: Pet Velj 12, 2010 11:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo par slika doičnog topa sa klase Borodino

lipi brodovi sa tragičnom sudbinom( nije nikakva ironija, meni su lipi)

Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Pet Velj 12, 2010 12:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

AleksandarMorozov Napisao/la:
Mda. Malo ljut

Povijest i uporabu istražite sami. Diablo

je. ti fino napises gomilu brojki za koje nas zaboli....glava, a ono zanimljivo, nek trazimo sami, ne ????
e pa lijepo, matori..... Diablo
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Pet Velj 12, 2010 1:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na ispravkama poštovani kolega. Smile

1. A što da napišem poštovani kolega Slajo? Da su čitav rat sjedili na pacifičkoj obali i glumili gljive? Zanimljivo izgledaju i zanimljivo im je porjeklo. Ostalo je dosadnije od tih mojih brojeva za koje tebe zabole...glavica. Wink

2. A što pisati kad sve znate? Bez imalo muke, a kamoli rasprava, ste otkrili o čemu se na slikama radi i time dokazali da ste zaista barem 50% onoliki majstori kolikima se prikazujete. Prema tome... Wink
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> A što je ovo na fotki?!? Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma