Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 855 | |
|
Upisano: Čet Svi 01, 2008 2:02 pm Naslov poruke: Jak-3 JRV 2211 |
|
|
Maketa je heller, 1/72.Faza bojanja kamuflaze je gotova.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Sub Svi 03, 2008 9:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Zar zbilja nemate komentara na jaka, tako je los?
Jesu li boje otprilike pogodene, to mene zanima, zato sam i postavio fotografije? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Svi 03, 2008 10:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| Sama maketa je kolko vidim jako uredno napravljena, i dobro je obojana. U boje Jugoslavenskih aviona se ne razumijem, ali ako su bile iste ko Ruske onda su ti obadvuje sive presvijetle, plava mi izgleda ok. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Svi 03, 2008 11:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Nije loše, možda malo presvijetlo, ali ako to dobro riješiš i istretiraš washom, djelovat će uvjerljivo, obzirom su se jamačno orig. boje tijekom uporabe "sfejdale".
Problem je maketa, jer mi taj Heller u konturi ne djeluje odveć uvjerljivo, odn. samo otpilike podsjeća na Jak-3. No, ne moraš se time zamarati obzirom si ga već odabrao. A osim toga Hasegawu ne možeš ni svijećom više pronaći ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
 | | Član od: 25 Tra 2008 | | Poruke: 632 | | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Ned Svi 04, 2008 8:05 am Naslov poruke: |
|
|
A ja se nadao, da je Heller pogodio konture pošto Francuzi imaju tog Jaka u muzeju
Pa dobro izgleda samo što mi je tamnija siva malo premrtva. Mislim da je bila nešto zelenija
A farban je u "šumadijski manevar" oznake, zar ne?
Kaži mi nešto više o tom Helleru. Kako izgledaju dijelovi, Kako se sklapa, kvaliteta itd...?
Josip _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Ned Svi 04, 2008 11:10 am Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: |
Problem je maketa, jer mi taj Heller u konturi ne djeluje odveć uvjerljivo, odn. samo otpilike podsjeća na Jak-3. No, ne moraš se time zamarati obzirom si ga već odabrao. A osim toga Hasegawu ne možeš ni svijećom više pronaći ... |
Sto se tice tocnosti ni hasegawa nije super tocna.Ono sto prvenstveno narusava hasegawu je oblik hladnjaka, te oblik spinera.Moja subjektivna zamjerka hasegawi su urezane linije koje (osim sto ih ima tamo gdje ne bi trebale biti) maketi daju igrackast izgled.
Sve u svemu,hasegawa je (tako kazu recezenti) bolji izbor jer se lakse slaze i konturne greske su lakse ispravljive.
Heller (kojeg pakira i smer) je prilicno pristojna maketa s obzirom na cijenu iste.Slaze se prilicno lako, najveci problem (kao kod vecine starijih maketa) je spoj trup krila za koji je potrebno malo pripasivanja i kita (nista tako strasno kako navode po recenzijama).
Sto se tice tocnosti postoji par zamjerki.
Prva zamjerka je (slicno hasegawi) nepostojece panel linije kojih se je vrlo lako rijesiti uz pomoc brusnog papira (linije su izdignute ali prilicno fino izvedene). Hladnjak uz malo dorade moze proci.
Sto se tice konturne tocnosti nedostaci su slijedeci:
1. Trup zrakoplova/makete je malcice pre-elegantan, a trebao bi biti vise zaobljen, zdepast
2. Horizontalci (ovo je po mom misljenju najveca greska makete) imaju nekakav cudan, spicast oblik.
Gledajuci omjer cijene i dobivenog, preporucujem hellera koji ce zanemarivsi horizontalce prilicno nelose docarati jak-3 u 1/72.
Hasegawa je meni (cisto subjektivni dojam) zbog nacina na koji su odradeni detalji, linije panela igrackasta. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
|
Upisano: Ned Svi 04, 2008 12:46 pm Naslov poruke: |
|
|
To sa panelima i igračkastim izgledom često pogoršavaju neki (često vrlo iskusni) maketari koji ih do besvjesti ističu raznim tehnikama
Josip _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Sri Svi 21, 2008 6:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Drago mi je da je na danasnji dan (21.maj) dosta postanih JRV zrakoplova (zahvaljujem dr. vlado).
Ja takoder nisam mogao odolit i stavljam svoj 99.5% dovrsen jakovljev:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
|
Upisano: Sri Svi 21, 2008 6:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Još kvalitetno i subtilno staranje i u galeriju ž njim  _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Sri Svi 21, 2008 10:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijepo to privodiš kraju. Bit će ok nakon završne obrade.
Jedino mi se baš ne dopada donja plava boja. Čini mi se da bi ipak trebala biti nešto suptilnija, odn. za nijansu svijetlija i nešto pastelnija - ova malčice "vrišti" za ovo mjerilo... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Sri Svi 21, 2008 10:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| plava je bila OK, ali je nakon sloja laka potamnila sto se ni meni nije dopalo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Sri Svi 21, 2008 10:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| potez XXV Napisao/la: | | plava je bila OK, ali je nakon sloja laka potamnila sto se ni meni nije dopalo |
To samo potvrđuje staro pravilo o nužnosti uporabe dosta svijetlije boje od originalne za 1/72 mjerilo i to čak do 20-30% posvijetljene (namjerno ne kažem bijele), mada mislim da to procijeniti nije lak posao i da treba na koncu imati i malo sreće da se to ispravno ocijeni i pogodi ...
Pokušaj to "ubiti" nekim svijetlijim i pastelnijim "oversprayom", jer je šteta da to "spušta" ovaj rad za kojeg je inače "overall" dojam odličan. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|