Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Vojnici 16.st.-FIMO masa
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Igor_A.

Član od: 03 Tra 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Svi 08, 2008 4:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Ovo je stvarno dobro. Very Happy Jesi li razmišljao o tome da počneš raditi još preciznije sa materijalima za izradu figura kao što je Green Stuff, pa da ih počneš lijevati od resina u silikonske kalupe?

Da razmišljao sam, čak je i bilo nekih pokušaja, uspio sam izraditi prilično dobar kalup od silikonske gume koju koriste stomatolozi za uzimanje otisaka za zubne proteze. Međutim s obzirom da mi je "resin" nepoznat materijal ljevao sam od legure za izradu metalnih figurica "white metal", što se pokazalo kobnim po moj kalup. Doduše uspio sam dobiti nekoliko solidnih odljevaka, a onda je temperatura rastopljenog metala (nešto preko 100 stupnjeva Celzijusa) uništila kalup. Green Stuff sam isprobao, ali vrijeme modeliranja je ograničeno, počne se stvrdnjavati, i nije mi jednostavno "legao" kao potencijalni materijal u kojem bi mogao nešto raditi. S te strane puno mi više "leži" Fimo masa, a pečeni Fimo je dovoljno čvrst da se od njega može izraditi silikonski kalup. Bio bi zahvalan kada bi me neko uputio u tajne ljevana od "resina", kao npr. koju silikonsku gumu koristiti za izradu kalupa, te gdje nabaviti "resin" i možda kakav skraćeni opis postupka ljevanja sa "resinom".
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
atma

Član od: 11 Ruj 2007
PorukaUpisano: Pet Svi 09, 2008 9:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za pohvalu je tvoje strpljenje i volja da napravis ovoliko figura. Ali, ipak imas premalo detalja za tu razmjeru. Nekako mi je suhveli da figure od 42 milimetra nemaju izrazen nos, usta i oci.
A sto se tice resina, probaj sa dvokomponentnim ljepilima koje mozes nasi u svakom vecem supermarketu. Oni se obicno stvrdnu za 5 minuta i dosta su gusti, sto komplikuje rad s njima. Mozes ih razrijediti 96% alkoholom (iz apoteke) i to ce im produziti radno vrijeme za nekih 10ak minuta ali ce im za konacno stvrdnjavanje trebati vise od 24 sata.
Natrag na vrh
Igor_A.

PorukaUpisano: Pet Svi 09, 2008 11:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

atma Napisao/la:
Za pohvalu je tvoje strpljenje i volja da napravis ovoliko figura. Ali, ipak imas premalo detalja za tu razmjeru. Nekako mi je suhveli da figure od 42 milimetra nemaju izrazen nos, usta i oci.
A sto se tice resina, probaj sa dvokomponentnim ljepilima koje mozes nasi u svakom vecem supermarketu. Oni se obicno stvrdnu za 5 minuta i dosta su gusti, sto komplikuje rad s njima. Mozes ih razrijediti 96% alkoholom (iz apoteke) i to ce im produziti radno vrijeme za nekih 10ak minuta ali ce im za konacno stvrdnjavanje trebati vise od 24 sata.

U vrijeme kada sam izrađivao ove figurice, nisam se trudio previše ih detaljizirati, bio mi je cilj da kao grupa izgledaju dinamično, danas bi ih vjerojatno izradio sa nešto više detalja, a što se tiče nosa, očiju i usta, evo nedavno sam eksperimentirao sa jednim rimskim legionarom u mjerilu 1:35, nisam ga još dovršio, ali sam zadovoljan sa licem

Inače, pitam se koliko je korektno, da moje radove, za koje priznajem da nisu savršeni, uspoređujete sa tvornički izrađenim figuricama, iza njih ipak stoji tehnologija. Ipak, drago mi je da ih ljudi vide i kažu svoje mišljenje.
Natrag na vrh
atma

Član od: 11 Ruj 2007
PorukaUpisano: Pet Svi 09, 2008 11:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovdje imas par odlicnih tutoriala
http://www.ebobminiatures.com/sculpting/sculpting.htm
ili ovo: http://www.coolminiornot.com/article/aid/297 Shocked Shocked
Natrag na vrh
Igor_A.

PorukaUpisano: Pet Svi 09, 2008 11:51 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

atma Napisao/la:
Ovdje imas par odlicnih tutoriala
http://www.ebobminiatures.com/sculpting/sculpting.htm
ili ovo: http://www.coolminiornot.com/article/aid/297 Shocked Shocked

Hvala, bacio sam pogled, čini se interesantno, proučit ću detaljnije kad budem imao vremena, a onda možda i sam pokušam nešto slično.
Natrag na vrh
ares212

Član od: 08 Lip 2008
PorukaUpisano: Ned Lip 15, 2008 7:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

meni se ovo čini super
zamislite koliko je zato trebalo truda vremena i strpljenja
šta je to fimo masa i gdje se može nabaviti
Natrag na vrh
Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 9:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To ti je kao neke vrste glina ili plastelin kojim se može ljepo oblikovati rukama i poslje zapeči u rerni da otvrdne za sva vremena.
U raznim bojama ga prodaju u ART prodajnicama.

Josip
ares212

Član od: 08 Lip 2008
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 1:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

thanks
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma