Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Katarina Matanović-Kulenović

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Velj 04, 2006 9:34 pm    Naslov poruke: Katarina Matanović-Kulenović Citiraj ovaj komentar

Prva HR pilotkinja i padobranka

Kopajući po netu kako bi pronašao štogod više o HR povijesti naletio sam i na ovu gospođu što mi je bilo prvo saznanje o njoj, pa ako tko zna više nek slobodno nadopiše. Bila bi fora vidjeti i neki avion na kojem je letjela.

Citat:
Katarina je rođena 1913. godine u Vuki kod Osijeka. Oglas u novinama o otvaranju Pilotske škole u Zagrebu odlučio je životnu karijeru ove činovnice i 1935. godine učlanila se u zagrebački Aeroklub. 1936. godine dobila je diplomu sportskog pilota. 1938. godine, skočila je padobranom i postala prva žena u Hrvatskoj, ali i u Istočnoj Europi kojoj to pošlo za rukom. Ubrzo je postala vojni pilot u činu poručnika u sastavu zračnih snaga NDH. Nakon rata, kao većina domobranskih časnika, bila je proganjana, izbačena je iz stana i zabranjeno joj je bilo letenje. 1998. godine dobila je Red Danice Hrvatske s likom Franje Bućara za doprinos hrvatskome sportu. 26. studenog 2001. godine, ponovno je primljena u Aeroklub Zagreb, pa se nakon 56 godina i simbolično vratila zrakoplovstvu.

PS
OT: Potpuno nevezano za ovaj forum
Jeste li znali da i Diego Maradona ima HR krvi?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Velj 04, 2006 10:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za vrijeme NDH Katarina nije bila pripadnica vojske, već je letila kao ugovorni zrakoplovni službenik, tj. civil.

Natrag na vrh
bosanac

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Velj 05, 2006 12:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Postoji i knjiga o gospodji Matanovic Kulenovic
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Ned Velj 05, 2006 1:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bosanac Napisao/la:

... "Katarina na krilima" autora Borisa Puhlovskog, izdana u nakladi od 1000 primjeraka ("Tonimir" - Varaždinske Toplice) 2000.g. Ja sam je naručio izravno od izdavača (čak mi ju je u ZG izravno donijela njegova kćer), pretpostavljam da bi je moglo još biti na "lageru".
Opće kulture radi - obavezno imati! Ima i zanimljivih fotkica.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Ned Velj 05, 2006 5:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:
bosanac Napisao/la:

... "Katarina na krilima" autora Borisa Puhlovskog, izdana u nakladi od 1000 primjeraka ("Tonimir" - Varaždinske Toplice) 2000.g. Ja sam je naručio izravno od izdavača (čak mi ju je u ZG izravno donijela njegova kćer), pretpostavljam da bi je moglo još biti na "lageru".
Opće kulture radi - obavezno imati! Ima i zanimljivih fotkica.

Nabaviti i ja htjeti ali tada ne raditi pa ne imati novčića! Wink
prelude

PorukaUpisano: Ned Velj 05, 2006 6:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Karaya Napisao/la:

... onda se nečega odreći ili ne visiti na forumu nego raditi i zaraditi - bez puno mudrosti... (sori ak si ovo već negdje čuo...)

Btw. knjiga košta ko dva-tri "đačka" gableca - ne vjerujem da se na to možeš izgovarati...
Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Ned Velj 05, 2006 7:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super, hvala za info
Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Ned Velj 05, 2006 7:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gdje je ima kupiti?

Jel mogu zamoliti koga od ZG kolega da mi je kupi?
Natrag na vrh
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Ned Velj 05, 2006 8:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:
Karaya Napisao/la:

... onda se nečega odreći ili ne visiti na forumu nego raditi i zaraditi - bez puno mudrosti... (sori ak si ovo već negdje čuo...)

Btw. knjiga košta ko dva-tri "đačka" gableca - ne vjerujem da se na to možeš izgovarati...

Pa ja radim tj. samo kad sam na poslu sam na forumu! Jesam te sad Cool

Ma sve je OK, ne izvlačim! Wink
prelude

PorukaUpisano: Ned Velj 05, 2006 11:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario Raguz Napisao/la:
Gdje je ima kupiti?

Jel mogu zamoliti koga od ZG kolega da mi je kupi?

Pokušaj naći u tel. imeniku izdavača (tiskaru u Vž. Toplicama) i nazvati - kao što sam gore naveo i ja sam je dobio "preuzećem"... Ne vjerujem da bi im bio problem da ti je pošalju poštom - naravno ako je još imaju na lageru. Ja sam si je ubo prije cca 2 godine... A baš je i nisam vidio u knjižarama.
Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Pon Velj 06, 2006 10:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ali zato postoje i knjižnice, u zadarskoj je ima dobro sad je out of range Wink ali je ima Cool
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma