Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

MPM ,Boulton Paul Defiant Mk.I ,1/72

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Tra 21, 2008 10:54 pm    Naslov poruke: MPM ,Boulton Paul Defiant Mk.I ,1/72 Citiraj ovaj komentar

MPM ,Boulton Paul Defiant Mk.I ,1/72

Evo nakon dužeg vremena uhvatio vremena da napišem još jednu recenziju i opet se radi o maketi iz češke "kuhinje" ,ovaj put MPMove.
Dakle radi se o vrlo zanimljivom avionu ,samo britancima razumljive logike.Radi se o lovcu koji je imao naoružanje u kupoli iza pilotske kabine i samim time teoretski je mogao napadati/braniti čitav krug od 360° oko aviona. Međutim u praksi se baš ti nje nešto iskazalo, a radi same težine kupole i dva člana posade ,avion baš i nije bio pokretljiv, te je kao dnevni lovac postigao vrlo malo uspjeha. Međutim kako to biva sa lošim lovcima prenamjenjen je u nočnog lovca ,te se u toj ulozi iskazai i postao najučinkovitiji britanski nočni lovac.
A sad o maketi: kao što sam rekao radi se o maketi češke firme MPM izrađene u injection tehnici. U kitu dolaze dva stabla s plastičnim djelovima ,stablo sa prozirnim djelovima, dekali i sastavnica.
Za samu plastiku imam same pohvale ,bez imalo flasha ,sa urezanom/negativnom panelizacijom ,s malo pinmarkova i mnogo detalja na samim djelovima.
Čak bih ustvrdio da po kvaliteti izrade i kvaliteti same plastike dotična maketa nimalo ne zaostaje za recimo maketama razvikanijih proizvođača (tipa Hasegawa ili Italeri).

Iako u kitu nema rezinskih ili PE djelova ,kokpit se može vrlo kvalitetno detaljirati:u plastici su dati instrumenti koji idu na bočne strane kabine, a instrumentna tabla je izrađena vrlo detaljno.Uz malo dodatnog truda kokpit bi trebao izgledati vrlo dobro. Slična situacija je i sa kupolom naoružanja.

Prozirni djelovi su također izrađeni u injection tehnici i sastoje se od poklopca kabine, 2 polovica kupole i 2 poklopca za svjetla u krilima.Detalji na staklima su korektni ,lagano izbočeni i ostavljaju dobar dojam.

Dekali su dati za 3 zrakoplova, dva u standardnoj Dark Green/Dark Earth/Sky shemi i jedan u crnoj shemi nočnog lovca:
Defiant Mk.I No-1572 KO o I No.2 sqdn 8.1940g.
Defiant Mk.I No-1535 PS o A No.264 sqdn 5/6.1941g.
Defiant NF Mk.I No-1801 PS o Y No.264 sqdn early.1941g.

Dekali su izrađeni vrlo kvalitetno, tanki su i sa neprimjetnim filmom te mislim da sa nima nebi trebalo biti nikakvih problema.
I za kraj sastavnica: klasične konfiguracije (povjest zrakoplova ,popis djelova ,sklapanje ,profili za bojenje i ljepljenje dekala)
Crteži su vrlo precizni i jednostavni za pratiti. Zanimljivi detalj je da su u sastavnici i tri male fotke kokpita i stajnog trapa ,koje bi mogle pomoći prilikom sastavljanja ,jedino je šteta što su crno-bjele. Oznake boja u profilima su date samo za Humbrol boje i tu ide jedina moja zamjerka glede sastavnice.

I na kraju zaključak. Pri pisanju nažalost nisam imao dostupno puno literature o Defiantu ,pa nemogu govoriti o točnosti panelizacije i dimenzija. ono što sam uspio naći i usporediti sa fotkama ide u prilog makete i po njoj je panelizacija poprilično točna.
Jedino što mi ostaje misterij je kupola sa naurožanjem ,odnosno naćin na koji će se držati na mjestu nakon što se sklopi trup i dali će se lako okretati, ali to vam javim nakon sastavljanja Very Happy .

U svakom slučaju preporučam maketu svima koji rade u 1/72 jel se radi o najboljoj maketi dostupnoj u tom mjerilu. Bdw još se može nabaviti i Hi Tech. verzija makete od istog proizvođaća sa PE dodacima. A na tržištu postoji i Pavlina maketa sa nešto slabijom plastikom i detaljima.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma