Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
|
Upisano: Sub Pro 29, 2007 7:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Brommann Napisao/la: | Jedine prave bitke WW2 su Staljingrad, El Alamein i Kursk. |
OK, kopnene. Zbog dalekosežnih posljedica ne smije se nipošto zaboravit bitka za Atlantik, Midway i Leyte |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Poky
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 5364 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Pro 29, 2007 8:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Citat: | Ja bih, dame i gospodo, dodao nešto drugo, ako nemate ništa protiv.
Osobno smatram čudom činjenicu da je Njemačka uopće izdržala punih 6 godina u ratu. Kolika je njemačka industrija? A saveznička? Koliki su njemački ljudski potencijali? A saveznički? Kolika je Njemačka teritorijem? A glavne saveznice? Kriegsmarine je punih 6 godina jebala u zdrav mozak jednu Royal Navy...Luftwafe pune 4 godine jedno USAAF...a Wehrmacht pune 4 godine najjaču i najbrojniju oklopno-mehaniziranu silu svijeta...RKKA. E to je nešto. Stigli su do Moskve. Hej? Alo? Do Moskve bokte...paralelno ratujući u Africi i posvuda na moru i u zraku...za razliku od Napoleona prije njih. Budimo realni. Oni od trenutka prelaska poljske granice više nisu imali nikakve šanse za opstanak i treba im odati priznanje i iskreno divljenje što su tako daleko stigli...i tako dugo izdržali...posebno ako uzmemo u obzir svu silu njihovih unutarnjih slabosti...od samih oružanih snaga do totalno neodrživih temelja društva.
Hm. Čak pomišljam da činjenice o daljini dosega i vremenu koje su izdržali više govori o slabostima i bahatosti njihovih protivnika nego o samoj njihovoj snazi, vještini i sposobnosti.
Iz 2. svjetskog rata se rodio moderan svijet u kojem danas živimo. Sve do tada je, u svojim temeljima, bio ostatak ili varijanta svijeta koji svoje temelje vuče još iz doba raspada Rimskog carstva...a Švabe su ti koji su sve to raspandrcali...kao da su dovršavali ono što su još njihovi preci Germani započeli dolaskom na granice Rima. Iz tog "starog svijeta" i potiču sve gore pomenute slabosti i bahatost protivnika Njemačke iz tog vremena zahvaljujući kojima su Švabe tako daleko stigli i toliko se dugo održali. |
Nažalost nisam se prije uključio u raspravu ,al ovo je na tragu mojih razmišljanja. Rat je bio izgubljen za njemce početkom 1943g. odnosno nakon El-Alameina i Staljingrada ,sve nakon toga je čudo da su švabe izdržale toliko.
Što se tiće ko je više zaslužan za pobjedu u ratu na strani saveznika svi jednako ,da ameri nisu slali pomoć englezima i sovjetima te razarali njemačku industriju iz zraka(s englezima) sumljam da bi rat završio 45g. Isto tako da ludi Hića nije napao sovjete ,a japanci amere pitanje je koliko bi englezi izdržali, odnosno kakvo bi primirje potpisali (pošto je invazija na britaniju čista fikcija). Al to su one 46g. spike pa da izostavim daljna raspredanja o tome.
Sven Hassel je čovjek koji je koristio Kalašnjkov već 43g. (dakle 4g. prije nego je izmišljen), koji je na Pantheru imao top 88mm ,a na Tigeru 90mm i kojem svaki njemački tenk ima bacač plamena... da ne nabrajam dalje ,pametnom dosta . Za one koji to ne znaju u knjigama nisu sam njegovi doživljaji, već priče koje je on čuo od suboraca i sl. ukratko partizantsko/lovačke priče . Ja imam sve dosad izašle knjige ,al čisto kao lagano, zabavno, štivo na dosadnim radnim dežurstvima ,ništ više. _________________ Poky |
|
Natrag na vrh |
|
|
| torax
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 2398 | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Sub Pro 29, 2007 8:15 pm Naslov poruke: |
|
|
mislim da su izdrzali koliko su izdrzali zbog svoje discipline...njemci su u ono doba bili odgajani ko pravi ratnicki narod...nije bilo nikakvih preispitivanja naredbi neg samo klop cizmama "jahwol!!" i trkom izvrsit naredbu...mislim da jednostavno koliko su talijani los ratnicki narod, toliko su njemci dobar ratnicki narod..ne moze mi nitko rec da njemci nisu imali izvrsne generale....koje su izmeduostalih cijenili i saveznicki generali....a kaj se tice zvjerstava wehrmachta, sad sam se sjetio jednog slucaja kada su u saveznickom polufijasku zvanom market garden njemci i englezi dogovorili privremeni prekid vatre da bi englezi evakuirali ranjene u cemu su im cak i njemci pomogli....toga danas vise nema u ratovima... _________________ "Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen". |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Brommann
| Član od: 05 Velj 2006 | Poruke: 1130 | Mjesto: Bukovčak Hügel |
|
Upisano: Sub Pro 29, 2007 8:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Poky Napisao/la: |
Nažalost nisam se prije uključio u raspravu ,al ovo je na tragu mojih razmišljanja. Rat je bio izgubljen za njemce početkom 1943g. odnosno nakon El-Alameina i Staljingrada ,sve nakon toga je čudo da su švabe izdržale toliko.
Što se tiće ko je više zaslužan za pobjedu u ratu na strani saveznika svi jednako ,da ameri nisu slali pomoć englezima i sovjetima te razarali njemačku industriju iz zraka(s englezima) sumljam da bi rat završio 45g. Isto tako da ludi Hića nije napao sovjete ,a japanci amere pitanje je koliko bi englezi izdržali, odnosno kakvo bi primirje potpisali (pošto je invazija na britaniju čista fikcija). Al to su one 46g. spike pa da izostavim daljna raspredanja o tome. |
Da Hića ( ) nije napao Sovjete oni bi napali njega. Primjer:
...sovjetska strana je željela dobiti pristup modernoj vojnoj tehnologiji što joj je bilo onemogućeno zbog potpune izolacije nakon Oktobarske revolucije 1917. godine pa je suradnja s Njemačkom ostala jedinom alternativom opcijom. Lenjin je u povodu tog čudnog odnosa izjavio sljedeće: “Njemačka želi osvetu, a mi želimo revoluciju. Za trenutak naši ciljevi su istovjetni, ali kad se naši putevi razdvoje, oni će biti naši najžešći neprijatelji!“
U lipnju 1941., nekoliko dana prije njemačkog napada, sovjetski vojni odjel za političko obrazovanje izjavio je da je rat protiv kapitalističkog svijeta neizbježan. Prevladalo je mišljenje kako će SSSR možda biti prisiljen da se ubrzo pripremi za odlučujuću bitku. Sredinom svibnja izdan je dokument s prijedlozima o kratkom agresivnom obrambenom napadu sovjetskih snaga na eventualne njemačke snage koje se okupljaju i prijete SSSR-u. Staljin se opirao svakoj mogućoj akciji koja bi mogla izazvati njemačku odmazdu prije nego se Crvena armija pripremi za rat 1942. godine .*
*Hrvatski vojnik br. 73/74., 2001.:96. - Sovjeti su se nadali da će se rat moći izbjeći do 1942. godine kada se završe pripreme i modernizacija Crvene armije te izgrade granične utvrde duž granice novostečenih teritorija.
Essex Napisao/la: | Brommann Napisao/la: | Jedine prave bitke WW2 su Staljingrad, El Alamein i Kursk. |
OK, kopnene. Zbog dalekosežnih posljedica ne smije se nipošto zaboravit bitka za Atlantik, Midway i Leyte |
Naravno da kopnene jer o tome raspravljamo!! A da ne pričamo o Scapa Flow ... |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Sub Pro 29, 2007 8:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Nije mi jasno zašto neki inzistiraju na relativnoj krivnji nacističke Njemačke...
Svakome pametnome od izbora ( da, izbora! ) '33 i dolazaka nacista na vlast trebalo je biti jasno kamo sve vodi...
Uvaženi kolega Bromman je u pravu kada navodi mirovni sporazum u Versaillesu kao klicu budućeg sukoba, no svaki rat ima svoje da tako kažem "duboke" korijene...
Godine 1871. Njemačka Francuskoj uzima Alzace i Lorraine, i time je Francuska definitivno stavljena u položaj koji garantira sukob, nekim čudom odgađan do 1914...
Nacisti su '39 napali Poljsku, i time pokrenuli lavinu realizacije dogovora i jamstava, što je dovelo do svjetskog rata...
Jer, činjenično i dokazano - nikada SAD i V.B ili Francuska ne bi taj rat započele...Također, SSSR bi i da nije napadnut vjerojatno prišao zapadnim saveznicima, ne prije '42 ali svakako bi...
Što se tiče "Zimskog rata", cilj mu je bio stvoriti stratešku dubinu da se zaštiti Lenjingrad, Finska nije osvojena vojnički niti je prestala postojati kao država...potpisano primirje i vozi!
Jednu stvar bi želio reći, što nema veze s mojim karakterom i sl. ali smatram da tako mora biti - u svim ratovima, itekako ima veze tko je započeo, i nije to "dječja stvar"...
Onaj tko je došao na tuđe da ubija, siluje, pljačka, ponižava i k tom jasno pokazuje genocidan stav prema čitavim narodima i skupini naroda; što osvajački rat nacističke Njemačke čini specifičnim u dosadašnjoj povijesti Europe, da bombardira bez milosti otvorene gradove ( Rotterdam, Beograd i bezbroj drugih ), ubija ratne zarobljenike i Europom širi mrežu konc logora, ne zaslužuje nikakvu milost. Jer je nikada nije ni pokazao.
Znam ja dobro kakav je bio Staljin, ali pukom srećom ili sudbinom ili nečim trećim, povijest mu je u ovoj temi namijenila drukčiju ulogu i točka - sve ostalo je relativiziranje...
Zbog zla komunizma u miru koje je unazadilo Europu ovih pola stoljeća ljudi su počeli zaboravljati, ali divljaštvu i preziru i prema Bogu i čovjeku kakav su pronosili njemački vojnici ( esesovci ili ne, briga me) nema ravnog primjera...
Kada su bombe počele padati i na njih, kada su njihovi ljudi morali bježati pred nadirućim neprijateljem, tada su prezrivo govorili o "navali hordi s istoka" i "američkim gangsterima s neba"...a njihovi unuci relativiziraju povijest danas i uvjeravaju nas "kako su uostalom svi bili isti" E nisu!
Ja ih nimalo ne žalim...
Prvi svjetski rat čist je sukob imperijalizma i ekonomskih interesa...Netko će reći da je i Drugi svjetski rat isto pod krinkom ideologija i sl...možda, ili čak i točno.
Ali za razliku od Prvog - Drugi je uz sve to sukob dobra i zla, sviđalo se to nekom ili ne. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| mile
| Član od: 09 Pro 2007 | Poruke: 608 | Mjesto: split |
|
Upisano: Sub Pro 29, 2007 9:34 pm Naslov poruke: |
|
|
hvala frendu i tebi! i kolege bih molio da prekinu sa tim koja je najbolja bitka ww2 jer svi imaju svoje misljenje |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Poky
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 5364 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Pro 29, 2007 9:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Citat: | Znam ja dobro kakav je bio Staljin, ali pukom srećom ili sudbinom ili nečim trećim, povijest mu je u ovoj temi namijenila drukčiju ulogu i točka - sve ostalo je relativiziranje...
|
Meni se ovo čini kao relativiziranje.... _________________ Poky |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Sub Pro 29, 2007 11:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Ajmo se sad Božidare hvatati za svaku riječ
Mislio sam na Staljinovu ulogu lidera napadnute države, pa napisao sam "u ovoj temi".
Enivej, obrisao sam svoj post koji bi netko slučajno mogao okarakterizirati kao provokaciju...umjesto njega par kulturno sročenih riječi za moj zadnji nemaketarski post na ovom forumu, što obećajem;
Dakle; što god mislili, sreća je naša kao slavenskog naroda da su nacisti izgubili svjetski rat.
Zašto da vjerujem da bi Adolf Hitler s nama postupio imalo lijepo nakon što bi u miru imao šansu kao pobjednik provesti svoj plan o dominaciji germanske rase i "životnom prostoru" za isti...
Drugo, posebno za kolegu po struci Brommanna - neke stvari u povijesti moraju se promatrati crno-bijelo, barem kada je riječ o raspravama ovakvog nivoa.
Naravno da nijanse postoje, ali podsjećam vas da se sve može promatrati na takav način, konkretno svaki sukob, i relativiziranjem i izvlačenjem "između redaka" (gdje također postoje određene "istine") došli bismo na tanak led...
Uopće se ne usuđujem navesti primjer, ako tko zna gdje ciljam nek zadrži za sebe...
Držimo se činjenica...
Eto, sve vas lijepo pozdravljam, i dalje stojim na usluzi za bilo šta maketarske prirode na OMF-u, javno ili preko PM-a...
P.s.
Kad već spominjete nekog Hassela, preporučujem od srca Erich Maria Remarque i njegov "Na zapadu ništa novo". Druga knjiga za neka druga vremena...
Jer cijenim "Wacht am Rhein"...ali prezirem "Deutschland Uber Alles"
Pametnima dosta |
|
Natrag na vrh |
|
|
| CROtale
| Član od: 23 Lip 2006 | Poruke: 709 | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Ned Pro 30, 2007 1:09 am Naslov poruke: |
|
|
O razlici Sovjetske i Njemacke vojske mogu napisati sto mi je prabaka govorila, ona je bila mlada zena u Batini (Baranja) za vrijeme "Batinske bitke", da je osjetila gnjev "okupatora" tek kad su Rusi/Sovjeti dosli u selo. Pricala je puno o tome ali neke price su mi bile pokazatelj razlike: primjer razlike kad su Njemci dosli u selo jedna jedinica se smjestila u dvoriste prabake i odlucili su zaklati svinju da bi jeli, dosli su reci da su je zaklali ali su donjeli jednu sunku(prijesnu) i hrane sto su napravili od ostalih djelova svinje da daju mojoj prabaki i obitelji da imaju i oni sto jesti. Rusi/sovjeti kad su dosli poslije "oslobadanja" su samo dosli uzeli sto se moglo i zapalili ostalo jedino na cemu su im mogli zahvalit je sto nisu i cijelu kucu zapalili. I ja sam nasljedio prabakinu "ljubav" prema Rusima |
|
Natrag na vrh |
|
|
| 101Airborne
| Član od: 18 Svi 2007 | Poruke: 1430 | Mjesto: ZAGREB |
|
Upisano: Ned Pro 30, 2007 3:12 pm Naslov poruke: |
|
|
mile Napisao/la: | hvala frendu i tebi! i kolege bih molio da prekinu sa tim koja je najbolja bitka ww2 jer svi imaju svoje misljenje |
Slažem se,počeli ste trivijalizirati ostale bitke,ako su bitke na zapadu ništa,onda nisu ameri ni trebali dolaziti...pa bi sad šprehali Deutsche.
Tako da nemojte uzdizati pojedinačno borbe. _________________
You have enemies? GOOD. That means you actually stood up for something in your life. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Guderian
| Član od: 02 Stu 2005 | Poruke: 12 | |
|
Upisano: Uto Ožu 25, 2008 11:11 pm Naslov poruke: |
|
|
[quote="T34"]Nije mi jasno zašto neki inzistiraju na relativnoj krivnji nacističke Njemačke...
Svakome pametnome od izbora ( da, izbora! ) '33 i dolazaka nacista na vlast trebalo je biti jasno kamo sve vodi...
Uvaženi kolega Bromman je u pravu kada navodi mirovni sporazum u Versaillesu kao klicu budućeg sukoba, no svaki rat ima svoje da tako kažem "duboke" korijene...
Godine 1871. Njemačka Francuskoj uzima Alzace i Lorraine, i time je Francuska definitivno stavljena u položaj koji garantira sukob, nekim čudom odgađan do 1914...
Nacisti su '39 napali Poljsku, i time pokrenuli lavinu realizacije dogovora i jamstava, što je dovelo do svjetskog rata...
Jer, činjenično i dokazano - nikada SAD i V.B ili Francuska ne bi taj rat započele...
E ovo ti je izjava godine po mom mišljenju.
Ajde mi samo reci tko je doveo Hitlera na vlast? Njemački narod možda?
Tko su mu bili glavni sponzori? A odakle su tim sponzorima dolazili novci ako ne od industrijalaca iz britanije i "jamerike".
Da li ej svjetska ekonomija prije ww2 bila možda u krizi tj. da li je vladala gospodarska kriza kojoj se nije nazirao kraj, a prva držva koja je pokazala znakove oporvaka te izvlačenja iz iste je njemačka svojim programima naoružavanja i kao takvim pokretanjem tj. obnavljanjem vojne industrije koja je kao takva pokrenula cijelo gospodarstvo, a kada su se nijemci počeli naoružavati slijedili su ih i briti i ameri te tako lagano svoja gospodarstva izvukli iz krize.
Već sam spomenuo spregu bogatih angloameričkih industrijalaca sa nacistićkim glavešinama koje su financirali,a zbog kojih razloga???
A mišljenje da su stvari crno bijele u svakom ratu,a napose u ww2 mi ne drži vodu. Jesi li možda vidio fotografije zarobljenih nijemaca prilikom desanta na kretu kada su britanci tim istim zarobljenicima zabijali komade drveta u anus i na taj ih način mučili i ubijali...
A o sovjetski zločinima nad poljskim časnicim da li treba uopće govoriti.Ili ćeš možda reći da su i to počinili nacisti, a pokušali prikrpati sovjetima.
Svaki rat je prljav i niti jedna strana nije čista.
Ali mije je mišljenje da je glavni gospodarski teret kod saveznika podnijele SAD, ali oni čijom je krvlju slomljena kičma naci stroja su sovjeti
Eto to je moje osobno mišljenje,a samim time sam poprilično odmakao od originalne teme kao i cijela ova tema. |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Uto Ožu 25, 2008 11:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Bravo sinko za tebe. |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Uto Ožu 25, 2008 11:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Bit će dosta. Guderian, oživljavanje stare teme bez novih bitnih činjenica koje daju neki kvalitetan doprinos neće se tolerirati. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Guderian
| Član od: 02 Stu 2005 | Poruke: 12 | |
|
Upisano: Sri Ožu 26, 2008 9:42 pm Naslov poruke: |
|
|
zbocek Napisao/la: | Bit će dosta. Guderian, oživljavanje stare teme bez novih bitnih činjenica koje daju neki kvalitetan doprinos neće se tolerirati. |
Mene dugo nije bilo niti na jednom forumu, pa sam malo u zaostatku sa gradivom, a što se teme tiče uvijek je možete zaključati ili obrisati |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Sri Ožu 26, 2008 10:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Ti samo nadoknadi gradivo i ne zamaraj se kakva će bit sudbina teme |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|