Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Elitni vidovi jugoslovenske vojske u Aprilskom ratu

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Recenzije knjiga
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
r.i.s.t.a.

Član od: 21 Tra 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Pon Ožu 24, 2008 7:47 pm    Naslov poruke: Elitni vidovi jugoslovenske vojske u Aprilskom ratu Citiraj ovaj komentar

Posle "Specijalnih jedinica Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu" i "Crnogorske vojske 1896-1916." (sa koautorima) u izdanju Evolute, u prodaji u Srbiji se pojavila još jedna knjižica autora Dušana Babca.
U pitanju je publikacija "Elitni vidovi jugoslovenske vojske u Aprilskom ratu".

Knjižica je uobičajenog a la Osprey formata, ima 76 strana, i podeljena je u tri celine: Oklopna vozila u Kraljevini SHS i Jugoslaviji, Lovačka avijacija, i Podmorničarska flotila.
Tu je i veliki broj poznatih, manje poznatih i do sada neobjavljivanih fotografija; klasičnih profila nema, a na kraju knjige su fotografije (ne crteži kao do sada!) uniformi, bodeža, epoleta i znački ovih rodova vojske.

Što se samog teksta tiče, koliko sam do sada uspeo da pročitam - nisam stigao da pročitam još o lovačkoj avijaciji - autor daje opširan osvrt na nabavku opreme i organizaciju jedinica navedenih vidova vojske, sa relativno kratkim ili nepotpunim opisom dejstava u Aprilskom ratu, što je po mom mišljenju nedostatak, imajući u vidu naslov ove publikacije. Iako je Aprilski rat i dalje dobrim delom nepoznanica, mislim da se uz malo istraživanja i konsultovanja objavljene literature moglo uraditi daleko više, što potvrđuje vrlo dobar opis tenkovske bitke kod Topole u okviru poglavlja o tenkovskim jedinicama. No, aktivnosti i sudbina ostalih tenkovskih jedinica obrađena je u par rečenica ili uopšte nije pomenuta (npr. "četa bornih kola" u Zagrebu), a slično je i sa podmornicama - mislim da se bar sudbina "Nebojše" mogla detaljnije opisati.

Sve u svemu, ovo je relativno dobra osnova za sve zainteresovane za ovu tematiku, i mislim da je i pored nedostataka koji su meni zasmetali treba imati u svojoj biblioteci.

Cena u knjižari "Vojna knjiga" u Beogradu je 670 dinara.

Začudo, ove knjižice još uvek nema na webu izdavača www.evoluta.co.yu

r.i.s.t.a.: poruka promijenjena dana: Pon Ožu 24, 2008 8:12 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Pon Ožu 24, 2008 7:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Rista, jel ćirilicom pisano?
r.i.s.t.a.

PorukaUpisano: Pon Ožu 24, 2008 8:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E, to zaboravih da napišem Smile štampano je latinicom!
Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Pon Ožu 24, 2008 9:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
670 dinara

Tj eura?.....
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Pon Ožu 24, 2008 9:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da je cca 1E=80din
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
r.i.s.t.a.

PorukaUpisano: Uto Ožu 25, 2008 12:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario Raguž Napisao/la:
Citat:
670 dinara

Tj eura?.....

cca 8 EUR.

Za te stvari uvek dobro dođe: http://www.krstarica.com/lat/kurs/ ima i dnevni kurs dinara u odnosu na valute zemalja nastalih na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Recenzije knjiga Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma