Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Beograd 1941-1942.
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Sri Pro 26, 2007 2:46 pm    Naslov poruke: Beograd 1941-1942. Citiraj ovaj komentar

Naišao sam na zanimljive skenove slika iz albuma jednog pilota pripadnika "Prüfgruppe Semlin".
http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=127438&page=15

Vrijedi pogledati!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
kinfa-t

Član od: 19 Kol 2006
Mjesto: ZAGREB
PorukaUpisano: Sri Pro 26, 2007 2:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Čovječe, na 3 forumu isti dan isti link Very Happy

Jako dobre slike, od nekog pilota koji je ksanije sudjelovao u Zemunu.

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Pro 26, 2007 4:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo interesantne slike koje su već osvanule neki dan na istom forumu, ali su izazvale reakcije i kontroverze (zbog slika razrušenog Beograda), pa su bile par dana na ledu, drago mi je što su ponovno postavljene jer su s historijskog stanovišta vrlo vrijedne.

Nego, bilo bi lijepo kada bi netko napisao nešto više o ulozi te postrojbe (Prüfgruppe Semlin) na ovim prostorima, odn. o čemu se zapravo radi? Djelovanje osovinske avijacije na teritoriju bivše države je vrlo zapostavljeno i slabo obrađeno, tako da bih volio saznati nešto više o toj "probnoj" jedinici, odn. barem o općenito ulozi takvih "probnih" zrakoplovnih jedinica u Luftwaffe.
Tim više što se u konkretnom slučaju Zemun formalnopravno u to doba nalazio na teritoriju hrvatske države.

P.s. Pod koju bi "posebnu/specijalnu" eskadrilu potpadale one Štuke ("Einsatzstaffel")?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Legenda

Član od: 25 Jul 2006
Mjesto: SRN
PorukaUpisano: Sri Pro 26, 2007 8:57 pm    Naslov poruke: Prüfgruppe a ne Erprobungsgruppe !!! Citiraj ovaj komentar

Hallo Prelude,
samo da ne bude nesporazum.....sto se tice o ovoj "Prüfgruppe" (ispitna Grupa)....takav odjel je bio na svakim "fliegerhorst" u Luftwaffe a....( kao i danas)...u ovom su bili vojnici tehnicke struke koji su kontrolirali svaku opremu na letaliscu ( od aparature do aviona),,,znaci imali su i odgovornost za reparature, remonte..opreme..kao i za ispite i izdavanja dozvole novom pilotu i onima koji su se skolovali za neki novi uzorak aviona......Chef takve grupe je imao titulu "technischer Offizier" ili "1.TO"

to je nesto potpuni drugo kao "Erprobungsgruppe",,,,koje su se bavili s testiranjem novih aviona ili avionima iz ratnom plijenom....ako si na ovo mislio....
znaci ova "Prüfgruppa" nije nesto super zanimljivo ....

LP
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
prelude

PorukaUpisano: Sri Pro 26, 2007 9:52 pm    Naslov poruke: Re: Prüfgruppe a ne Erprobungsgruppe !!! Citiraj ovaj komentar

Legenda Napisao/la:
Hallo Prelude,
samo da ne bude nesporazum.....sto se tice o ovoj "Prüfgruppe" (ispitna Grupa)....takav odjel je bio na svakim "fliegerhorst" u Luftwaffe a....( kao i danas)...u ovom su bili vojnici tehnicke struke koji su kontrolirali svaku opremu na letaliscu ( od aparature do aviona),,,znaci imali su i odgovornost za reparature, remonte..opreme..kao i za ispite i izdavanja dozvole novom pilotu i onima koji su se skolovali za neki novi uzorak aviona......Chef takve grupe je imao titulu "technischer Offizier" ili "1.TO"

to je nesto potpuni drugo kao "Erprobungsgruppe",,,,koje su se bavili s testiranjem novih aviona ili avionima iz ratnom plijenom....ako si na ovo mislio....
znaci ova "Prüfgruppa" nije nesto super zanimljivo ....

LP

Hvala, čitaš mi misli, jer baš sam i razmišljao da u stvari postavim pitanje u čemu je razlika između "Prüf" i "Erprobung", obzirom se klasičnim njemačko-hrvatskim rječnikom nisam uspio puno pomoći, a nije mi baš išlo da su ovi u Zemunu vršili neka ispitivanja (novih) zrakoplova. Znači, koliko sam shvatio ta "Prüf" jedinica bi bio kao neki tehničko-logistički odjel (svake) zrakoplovne baze.

Što se tiče ovih Štuka koje sam spomenuo, amblem mi liči na onaj kakav su nosile one u Grazu, dok He-111 očito pripadaju ranijim varijantama, a jedni i drugi su pretpostavljam bili bazirani za anti-ustaničku podršku njemačkim trupama. Mislim da sam negdje čitao o tim Staffelima na Zemunu (Vojislav Mikić, pretpostavljam), moram si samo malo uzeti vremena i prekopati po tim izvorima.
Natrag na vrh
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Čet Pro 27, 2007 12:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prüfung je ispit, a Erprobung proba. De facto dvije razne stvari. U nacelu se isprobava uspjeh vlastitog aviona ili konstrukcije, a zaplijenjeni ili pronadjeni objekti se ispituju. I to je to.
prelude

PorukaUpisano: Čet Pro 27, 2007 2:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Alaska Napisao/la:
Prüfung je ispit, a Erprobung proba. De facto dvije razne stvari. U nacelu se isprobava uspjeh vlastitog aviona ili konstrukcije, a zaplijenjeni ili pronadjeni objekti se ispituju. I to je to.

Zvuči onda logično ustrojavanje jedne takve jedinice na Zemunu, a obzirom je zatečeno dosta zrakoplovnog materijala kojeg je trebalo "ispitati". Obzirom je i boravak vlasnika ovog albuma na Zemunu, kako vidimo iz legendi, trajao do kolovoza 1941., taman da "pročešljaju" ono što su tamo našli. Šteta je samo što nisu i ostavili nešto Hurricanea i ostalih relativno potentnijih zrakoplova za ZNDH.
No, čudno je opet iz tog vidika da u albumu (doduše od onoga što je ponuđeno) nema gotovo ništa od "beute" materijala, osim što se vidi rep onog R-1 ... koji je nžl. razrezan u lipnju 1941. (premda su ga navodno zatražili iz zapovjedništva ZNDH).

Kad smo već kod albuma, jel netko ima ideju koji je ovaj avion u prvom planu pred hangarom?

Natrag na vrh
r.i.s.t.a.

Član od: 21 Tra 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Čet Pro 27, 2007 5:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Roberte, ne vidi se fotografija u tvojoj poslednjoj poruci! Bar je ja ne vidim...

Inače, na jednom drugom (hm, ovo zvuči u najmanju ruku čudno) forumu već nekoliko dana lagano teče razgovor o ovom fotografijama, naravno tu su i one, pa da sada ne prenosimo ovde sve što može biti zanimljivo - jednostavnije je da zainteresovani s vremena na vreme pogledaju ima li novih zanimljivih poruka:

http://www.airserbia.com/forum/viewtopic.php?f=20&t=2929

Između ostalog malo su se dodirnule i te Štuke - u pitanju je odeljenje iz I/StG 3, iz Graca, a intenzivno su se koristile, zajedno sa He 111, prilikom akcija gušenja ustanka u Srbiji u leto i jesen 1941. godine (npr. Gornji Milanovac je poprilično razrušen bombardovanjem).
Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Čet Pro 27, 2007 6:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Vrlo interesantne slike koje su već osvanule neki dan na istom forumu, ali su izazvale reakcije i kontroverze (zbog slika razrušenog Beograda), pa su bile par dana na ledu, drago mi je što su ponovno postavljene jer su s historijskog stanovišta vrlo vrijedne.

A što su ljudi imali protiv slika razrušenog Beograda na tom forumu?
r.i.s.t.a.

PorukaUpisano: Pet Pro 28, 2007 12:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario Raguz Napisao/la:
A što su ljudi imali protiv slika razrušenog Beograda na tom forumu?

ih šta... kao da budalama treba neki veliki ili realni razlog za bilo šta.
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Pet Pro 28, 2007 12:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima li još netko problema (kao kolega Rista) s vizualiziranjem fotke koju sam postavio u prethodnom topicu ili jednostavno nitko nema ideju koji avion bi to mogao biti? Ja inače fotku normalno vidim i liči mi to na nekakav Caudron (mada mi k njemu "ne pašu" zvjezdasti motori) ili Siebel?

Btw, hvala Bojane na linku i info o Stukama.
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Pro 28, 2007 1:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja ujutro nisam videl fotku ,sad je vidim ,al kaj je to zbilja mi je ćudan ,najviše mi vuće na Ju-188, što je nemoguće ,dakle ostaje Ju-88,al mi ni to nije to nekaj mi ne štima sa veličinom i nosom.....
r.i.s.t.a.

PorukaUpisano: Pet Pro 28, 2007 3:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sada je sve cool, vidim fotografiju; sigurno nešto nije bilo u redu sa Imageshackom. Ali avion i dalje ostaje misterija...
Natrag na vrh
krunc
Gost
PorukaUpisano: Pet Pro 28, 2007 3:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nemam pojma
Natrag na vrh
cherny
Gost
PorukaUpisano: Pet Pro 28, 2007 5:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

He-111C
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma