Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| TangoHotel
 | | Član od: 10 Velj 2006 | | Poruke: 291 | | Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kinfa-t
 | | Član od: 19 Kol 2006 | | Poruke: 1094 | | Mjesto: ZAGREB |
|
Upisano: Sri Pro 26, 2007 2:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Čovječe, na 3 forumu isti dan isti link
Jako dobre slike, od nekog pilota koji je ksanije sudjelovao u Zemunu. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 26, 2007 4:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Vrlo interesantne slike koje su već osvanule neki dan na istom forumu, ali su izazvale reakcije i kontroverze (zbog slika razrušenog Beograda), pa su bile par dana na ledu, drago mi je što su ponovno postavljene jer su s historijskog stanovišta vrlo vrijedne.
Nego, bilo bi lijepo kada bi netko napisao nešto više o ulozi te postrojbe (Prüfgruppe Semlin) na ovim prostorima, odn. o čemu se zapravo radi? Djelovanje osovinske avijacije na teritoriju bivše države je vrlo zapostavljeno i slabo obrađeno, tako da bih volio saznati nešto više o toj "probnoj" jedinici, odn. barem o općenito ulozi takvih "probnih" zrakoplovnih jedinica u Luftwaffe.
Tim više što se u konkretnom slučaju Zemun formalnopravno u to doba nalazio na teritoriju hrvatske države.
P.s. Pod koju bi "posebnu/specijalnu" eskadrilu potpadale one Štuke ("Einsatzstaffel")? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Legenda
| | Član od: 25 Jul 2006 | | Poruke: 67 | | Mjesto: SRN |
|
Upisano: Sri Pro 26, 2007 8:57 pm Naslov poruke: Prüfgruppe a ne Erprobungsgruppe !!! |
|
|
Hallo Prelude,
samo da ne bude nesporazum.....sto se tice o ovoj "Prüfgruppe" (ispitna Grupa)....takav odjel je bio na svakim "fliegerhorst" u Luftwaffe a....( kao i danas)...u ovom su bili vojnici tehnicke struke koji su kontrolirali svaku opremu na letaliscu ( od aparature do aviona),,,znaci imali su i odgovornost za reparature, remonte..opreme..kao i za ispite i izdavanja dozvole novom pilotu i onima koji su se skolovali za neki novi uzorak aviona......Chef takve grupe je imao titulu "technischer Offizier" ili "1.TO"
to je nesto potpuni drugo kao "Erprobungsgruppe",,,,koje su se bavili s testiranjem novih aviona ili avionima iz ratnom plijenom....ako si na ovo mislio....
znaci ova "Prüfgruppa" nije nesto super zanimljivo ....
LP |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Sri Pro 26, 2007 9:52 pm Naslov poruke: Re: Prüfgruppe a ne Erprobungsgruppe !!! |
|
|
| Legenda Napisao/la: | Hallo Prelude,
samo da ne bude nesporazum.....sto se tice o ovoj "Prüfgruppe" (ispitna Grupa)....takav odjel je bio na svakim "fliegerhorst" u Luftwaffe a....( kao i danas)...u ovom su bili vojnici tehnicke struke koji su kontrolirali svaku opremu na letaliscu ( od aparature do aviona),,,znaci imali su i odgovornost za reparature, remonte..opreme..kao i za ispite i izdavanja dozvole novom pilotu i onima koji su se skolovali za neki novi uzorak aviona......Chef takve grupe je imao titulu "technischer Offizier" ili "1.TO"
to je nesto potpuni drugo kao "Erprobungsgruppe",,,,koje su se bavili s testiranjem novih aviona ili avionima iz ratnom plijenom....ako si na ovo mislio....
znaci ova "Prüfgruppa" nije nesto super zanimljivo ....
LP |
Hvala, čitaš mi misli, jer baš sam i razmišljao da u stvari postavim pitanje u čemu je razlika između "Prüf" i "Erprobung", obzirom se klasičnim njemačko-hrvatskim rječnikom nisam uspio puno pomoći, a nije mi baš išlo da su ovi u Zemunu vršili neka ispitivanja (novih) zrakoplova. Znači, koliko sam shvatio ta "Prüf" jedinica bi bio kao neki tehničko-logistički odjel (svake) zrakoplovne baze.
Što se tiče ovih Štuka koje sam spomenuo, amblem mi liči na onaj kakav su nosile one u Grazu, dok He-111 očito pripadaju ranijim varijantama, a jedni i drugi su pretpostavljam bili bazirani za anti-ustaničku podršku njemačkim trupama. Mislim da sam negdje čitao o tim Staffelima na Zemunu (Vojislav Mikić, pretpostavljam), moram si samo malo uzeti vremena i prekopati po tim izvorima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Čet Pro 27, 2007 12:01 am Naslov poruke: |
|
|
Prüfung je ispit, a Erprobung proba. De facto dvije razne stvari. U nacelu se isprobava uspjeh vlastitog aviona ili konstrukcije, a zaplijenjeni ili pronadjeni objekti se ispituju. I to je to. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Čet Pro 27, 2007 2:37 am Naslov poruke: |
|
|
| Alaska Napisao/la: | | Prüfung je ispit, a Erprobung proba. De facto dvije razne stvari. U nacelu se isprobava uspjeh vlastitog aviona ili konstrukcije, a zaplijenjeni ili pronadjeni objekti se ispituju. I to je to. |
Zvuči onda logično ustrojavanje jedne takve jedinice na Zemunu, a obzirom je zatečeno dosta zrakoplovnog materijala kojeg je trebalo "ispitati". Obzirom je i boravak vlasnika ovog albuma na Zemunu, kako vidimo iz legendi, trajao do kolovoza 1941., taman da "pročešljaju" ono što su tamo našli. Šteta je samo što nisu i ostavili nešto Hurricanea i ostalih relativno potentnijih zrakoplova za ZNDH.
No, čudno je opet iz tog vidika da u albumu (doduše od onoga što je ponuđeno) nema gotovo ništa od "beute" materijala, osim što se vidi rep onog R-1 ... koji je nžl. razrezan u lipnju 1941. (premda su ga navodno zatražili iz zapovjedništva ZNDH).
Kad smo već kod albuma, jel netko ima ideju koji je ovaj avion u prvom planu pred hangarom?
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
 | | Član od: 21 Tra 2006 | | Poruke: 322 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Čet Pro 27, 2007 5:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Roberte, ne vidi se fotografija u tvojoj poslednjoj poruci! Bar je ja ne vidim...
Inače, na jednom drugom (hm, ovo zvuči u najmanju ruku čudno) forumu već nekoliko dana lagano teče razgovor o ovom fotografijama, naravno tu su i one, pa da sada ne prenosimo ovde sve što može biti zanimljivo - jednostavnije je da zainteresovani s vremena na vreme pogledaju ima li novih zanimljivih poruka:
http://www.airserbia.com/forum/viewtopic.php?f=20&t=2929
Između ostalog malo su se dodirnule i te Štuke - u pitanju je odeljenje iz I/StG 3, iz Graca, a intenzivno su se koristile, zajedno sa He 111, prilikom akcija gušenja ustanka u Srbiji u leto i jesen 1941. godine (npr. Gornji Milanovac je poprilično razrušen bombardovanjem). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Čet Pro 27, 2007 6:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | Vrlo interesantne slike koje su već osvanule neki dan na istom forumu, ali su izazvale reakcije i kontroverze (zbog slika razrušenog Beograda), pa su bile par dana na ledu, drago mi je što su ponovno postavljene jer su s historijskog stanovišta vrlo vrijedne.
|
A što su ljudi imali protiv slika razrušenog Beograda na tom forumu? _________________ Svi smo mi Marko Babić |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Pet Pro 28, 2007 12:25 am Naslov poruke: |
|
|
| Mario Raguz Napisao/la: | | A što su ljudi imali protiv slika razrušenog Beograda na tom forumu? |
ih šta... kao da budalama treba neki veliki ili realni razlog za bilo šta. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Pet Pro 28, 2007 12:55 am Naslov poruke: |
|
|
Ima li još netko problema (kao kolega Rista) s vizualiziranjem fotke koju sam postavio u prethodnom topicu ili jednostavno nitko nema ideju koji avion bi to mogao biti? Ja inače fotku normalno vidim i liči mi to na nekakav Caudron (mada mi k njemu "ne pašu" zvjezdasti motori) ili Siebel?
Btw, hvala Bojane na linku i info o Stukama. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5420 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Pro 28, 2007 1:04 am Naslov poruke: |
|
|
Ja ujutro nisam videl fotku ,sad je vidim ,al kaj je to zbilja mi je ćudan ,najviše mi vuće na Ju-188, što je nemoguće ,dakle ostaje Ju-88,al mi ni to nije to nekaj mi ne štima sa veličinom i nosom..... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Pet Pro 28, 2007 3:35 pm Naslov poruke: |
|
|
| Sada je sve cool, vidim fotografiju; sigurno nešto nije bilo u redu sa Imageshackom. Ali avion i dalje ostaje misterija... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Pro 28, 2007 3:39 pm Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Pro 28, 2007 5:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| He-111C |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|