Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

sf ili istina

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Uto Lis 16, 2007 12:24 pm    Naslov poruke: sf ili istina Citiraj ovaj komentar

ovo su fotke iz poljske kjnižice s.panzerwaffe
dali je ovo mašta autora ili stvarne sheme bojanja

ima li netko fotke tks , ili sheme bojanja u ndh
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Dario

Član od: 15 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Lis 16, 2007 11:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Treća slika je vjerojatno panzergrau...

Ove dvije neznam. Koliko znam, NDH je imala obje L i N verzije Pz III, a ove sheme mi se ne čine toliko nevjerojatnima...

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Sri Lis 17, 2007 7:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ček, ček malo. Pancer 3 L? U Bosni? I to 42.? I još...žutanjak? Koji k...?

Rista majstore? Smrdi li ovo i tebi? Zar je nekome palo na pamet da ih pošalje na odmor...u Bosnu? Ako je tako, onda se njemačke tenkovske postrojbe na frontu s odmora nisu vraćale sviježe i odmorene...već bijesne. Wink
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Lis 17, 2007 10:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni ovo sa Pz. Kpfw III djeluje dosta neuvjerljivo (1942?!?) i slažem se sa kolegom Morozovim. Ovaj Panzer IV je isto prilično čudan- i kakva je to kamuflaža za 1945 god.? Zelena ili čokoladno smeđa na žutoj bi bila daleko logičnija.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
lisec
Gost
PorukaUpisano: Sri Lis 17, 2007 10:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Meni ovo sa Pz. Kpfw III djeluje dosta neuvjerljivo (1942?!?) i slažem se sa kolegom Morozovim. Ovaj Panzer IV je isto prilično čudan- i kakva je to kamuflaža za 1945 god.? Zelena ili čokoladno smeđa na žutoj bi bila daleko logičnija.

kad to nije pz IV Laughing Laughing

to na slici je tranzicijska šema bojanja kada su na panzergrau šarali žutu.i nije vidla `45tu...
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Lis 17, 2007 11:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

lisec Napisao/la:

kad to nije pz IV Laughing Laughing

Površno gledam, pa krivo napišem Embarassed , ali mislim da ostalo stoji-profili djeluju neuvjerljivo.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
dog

PorukaUpisano: Sri Lis 17, 2007 11:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dali su ovi vojnici na tks redarstvena starža?
(mislim na uniforme)
Natrag na vrh
Dario

Član od: 15 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Lis 17, 2007 8:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne vidim zašto je dunkelgelb iz 1942. toliko čudna...

A mislim da je kolega prvenstveno mislio na malo "U" na Pz III...

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
Tomica

Član od: 16 Sij 2007
PorukaUpisano: Sri Lis 17, 2007 8:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Postoji mnoštvo nepoznanica u svezi NDH oklopa jer je riječ o izrazito slabo proučenoj temi, a broj izvora je veoma malen. U literaturi i na različitim internetskim stranicama provlače se navodi o tome kako je NDH imala, između ostalog, i tenkove Panzerkamfwagen III. Postoji i nekoliko nejasnih fotografija koje navodno o tome svjedoče, a o kojima smo ovdje već raspravljali. Ja osobno ne mogu reći ni da ni ne za Panzerkamfwagen III. Nisam pronašao niti jedan pouzdan dokaz koji ukazuje da su ovi tenkovi bili u naoružanju oklopnih postrojbi NDH.

Što se tiče poljskih tanketa tu je stvar već mnogo jasnija. NDH je od Njemačke negdje između kraja 1941. i sredine 1942. kupila barem 18, a možda i nešto više, komada poljskih tanketa TK-3 od kojih je njih 16 bilo u naoružanju oklopnih postrojbi domobranstva NDH, a ostatak u naoružanju Ustaške vojnice. Kod nas su ih zvali oklopna kola Ursus, po imenu tvornice koja ih je proizvodila. koliko je meni poznato, sudeći po nekolicini poznatih fotorgafija, sve poljske tankete bile su inačice TK-3 i glavno naoružanje im je bio mali mitraljez Hotchkiss wz.25 kal 7,92 mm smješten u poluvaljkasto izbočeni prozor. Na gornjoj fotografiji je poboljšana inačica TKS koja ima mnogo snažniji mitraljez i sasvim drugačije nadgrađe. Nemam sigurnih dokaza da je ta inačica uopće bila u naoružanju oklopnih postrojbi NDH. Prema nekim podacima dio ovih tanketa je dospio u sastav samostalnog oklopnog voda III. zbornog područja Sarajevo, a dio u oklopni vod I. samovozne sati iz Sarajeva u sastavu I. djelatnog stajaćeg zdruga Ustaške vojnice, poznate Crne legije.

Redarstvo je u NDH bio naziv za policiju. Redarstvena straža je vojnički organizarana policijska postrojba, nešto poput žandarmerije iz vremena Kraljevine Jugoslavije ili današnjih "specijalaca". Prema jednom vrlo opširnom naputku za policijske časnike o taktici većih redarstvenih postrojbi objavljenom u knjizi "Službovni naputak za državnu redarstvenu stražu NDH" iz 1942. godine vidljivo je kako se predviđalo postojanje i djelovanje krupnih policijskih postrojbi poput redsrstvene bojne koja se trebala satojati od tri streljačke satnije, strijeljačkog voda na dvokolicama i nekih drugih dijelova. Kao moguće pojačanje bili su predviđeni i: vod redarstvenih oklopnih kola, vod lovaca oklopnih kola, vod teških bacača granata i vod lakih pješačkih topova. U onom vodu redarstvenih oklopnih kola bilo je predviđeno da budu dva vozila. Kao što vam je svima poznato termin "oklopna kola" u vrijeme NDH označavao je tenkove.

E sad, druga je priča da li su ovi planovi ikad bili oživotvoreni. Ja nemam dokaza da jesu. Ali nikako ne treba isključiti tu mogućnost.

O odori likova na tanketama TKS na gornjoj fotorgfaiji teško je išta reći jer su fotke nejasne. Doduše, onaj znak na kapama bi doista mogao biti vrhovnički znak redarstva. Ali opet, fotka je nejasna.
Natrag na vrh
stuart

Član od: 04 Sij 2007
PorukaUpisano: Sri Lis 17, 2007 10:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slika sa tanketama TKS objavljena je u knjizi dr.Regenberga "Beute Pz....."
Snimljena je u Poljskoj.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dog

PorukaUpisano: Čet Lis 18, 2007 9:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...baš završavam jedan tks pa sam ga mislio "pohrvatit"

...još par pitanja...

1. koje boje su bili tk3 i koje oznake su imali
2. dali postoji koja fotka poljskog wz 34 i austrijskog adgz
Natrag na vrh
Legenda

Član od: 25 Jul 2006
Mjesto: SRN
PorukaUpisano: Čet Lis 18, 2007 7:43 pm    Naslov poruke: NDH Oklop Citiraj ovaj komentar

neznam kad je to bilo ali sjecam se stoposto da je netko na ovom forumu pricao o TK-S a koji jos postoji u nekoj vojarni u Hr...( i da je olupina , i da se jos vidi malo originalne boje)

kad se pogleda ovu sliku u originalnoj knjigi polskog porijekla vidi se jasno da je shema dvobojna.....i meni se cini , da nije snimljeno u polskoj..

u isto knjizi se vidiju te Pz III i IV skupa s vojnikama koji imaju italjanske mantile i slemove....na strani slemova izgleda da imaju grb s trobojnicom...moglo bi biti NDH Vojska....
Natrag na vrh
Guderian

Član od: 02 Stu 2005
PorukaUpisano: Ned Pro 02, 2007 12:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Negdje sam proćitao da je početkom '45 donešena naredba o bojanju tenkova ponovno panzergrauom ali je zapovijed trajala možda kojih mjesec dana ako i toliko tako da sumnjam da su postrojbe je uopće primjenjivale Confused
Natrag na vrh
Brommann

Član od: 05 Velj 2006
Mjesto: Bukovčak Hügel
PorukaUpisano: Ned Pro 02, 2007 1:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Guderian Napisao/la:
Negdje sam proćitao da je početkom '45 donešena naredba o bojanju tenkova ponovno panzergrauom ali je zapovijed trajala možda kojih mjesec dana ako i toliko tako da sumnjam da su postrojbe je uopće primjenjivale Confused

Ista situacija je bila i sa uniformama tenkista. 45. je odlučeno da one ponovo budu crne boje!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma