Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Supercuber
 | Član od: 20 Ožu 2006 | Poruke: 259 | |
|
Upisano: Pon Ožu 27, 2006 2:46 pm Naslov poruke: Nepoznati brod iz WW II u Novom Sadu |
|
|
Poz,
Snimljeno danas u luci Novi Sad, izgleda kao olupina pre WW II broda( zakovice a ne varovi),duzine oko 70m (od oka).
Jel neko zna koji je to brod bio?
Neki od famoznih monitora?
Poz,
Sto vise kopam po internetu, sve vise sam ubedjen da je u pitanju Monitor SAVA ( bivsi KuK Bodrog).
Napravljen 1904 u Budimpesti, porinut kao SMS Bodrog, plovio u WW I , dobio dobre batine pod Beogradom 1914, okrpljen sluzio ceo rat, potom zaplenjen , prekrsten u Savu i do WW II mirno sluzio svoj rok. 12.4.41 u zemunskoj luci ga je posada potopila. NDH ga izvadila i sluzio do 1944, ponovo ga posada potopila 8/9.9.1944 kod Slavonskog Broda, opet izvadjen, okrpljen i sluzio do 1959, zatim do rashodovanja 1962 sluzio u civilnoj mornarici. Sada, vlasnistvo Heroj Pinkija Novi Sad, sluzi kao ploveci magacin, brod za podmetanje u vezu, pomocno plovilo, tegljeno.
 _________________ https://aeropoxy.wordpress.com/ |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 1476 | |
|
Upisano: Uto Ožu 28, 2006 5:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Izgleda da je ipak monitor SAVA; posljednji put je snimljena 2000.g. kod km 1168 na lijevoj obali Dunava. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Stu 29, 2007 7:49 pm Naslov poruke: Dio povjesti monitora "SAVA" |
|
|
Monitor SAVA s brodovima BOSNA i VRBAS bio je usidren na Savi u Slavonskom Brodu 1943. kao jedinica rječne flote NDH. Patrolirao je Savom štiteći konvoje koji su snabdjevali njemačke jedinice duž rijeke Save.
Jedne noći 1943 ili 1944.(?) posada monitora je (dok su oficiri spavali u gradu)
odplovila do bosanske obale cca 2 km nizvodno napustila i potopila brod te se
priključila partizanima u Bosni.
Negdje godine 1951-52. brod je izvađen iz Save.Dizalica "Lepenica" koja se sastojala od dva šlepa s velikom platformom na kojoj su bila montirana velika vitla na ručni pogon (svako vitlo je okretalo desetak ljudi) izvadila je monitor "SAVA".Brod je na sajlama dizalice odvezen u neko brodoradilište
,(možda Novi Sad) i obnovljen.
Povodom proslave desetgodišnjce osnivanja VI.korpusa NOVJ u Slavonskom
Brodu 1964.godine riječna flota JRM je bila u posjetu.U sklopu flote je bio je
i obnovljeni monitor "SAVA". Prema tome ove slike izvađenog broda u Novom Sadu vjerojatno nije "SAVA". |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 5322 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Stu 29, 2007 8:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Brodovi nisu baš moje područje ,ali ovo je Sava.
Naime u zadnjem broju Husara je bio članak o dotičnome pa sam bio malo guglao po netu ,e sad dal sam ga našao pod "monitor Sava" il "monitor Bodrog" ,u svakom slučaju naišo sam na link nekih srpskih novina gdje je bila fotka vrlo slična prvoj Supercubarovoj fotki ,a tekst je govorio o uvrštenju broda u kulturno dobro srbije. _________________ Poky |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| Član od: 08 Svi 2007 | Poruke: 450 | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Čet Stu 29, 2007 11:06 pm Naslov poruke: |
|
|
U svakom slucaju je SAVA, ex-BODROG, vidi se i po detaljima gdje su bile dvije prednje kule s topovima, nadgradju i nizu detalja. Poslije 1945 su samo zamijenjeni glavni topovi novijima kalibra 105 mm, protuavionski topovi bili su Bofors itd. Brod treba svakako sacuvati, kulturno dobro vecine podunavskih zemalja , gradjen i Madjarskoj, sluzio u Austro-Ugarskoja, SRbiji i Jugoslaviji (prvoj i drugoj), te i u floti NDH. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Schnellboot
 | Član od: 31 Svi 2006 | Poruke: 285 | |
|
Upisano: Sub Pro 22, 2007 11:03 am Naslov poruke: |
|
|
Eh sad...
shema iz prve poruke - zar nebi trebao biti SMS Bodrog obojan u zelenu boju iznad waterlinea i crvenu ispod waterlinea?
I pitanje je kakva je boja korištena za interijer brodova, odnosno monitora u mornarici AU monarhije? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|