Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Zadnja zračna bitka u NDH
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Uto Sij 17, 2006 11:11 pm    Naslov poruke: Zadnja zračna bitka u NDH Citiraj ovaj komentar

Večina vas je vidjela naslovnicu Ospreya Croatian aces.
Prikazana je bitka dva Bf-109 (crni 22 i 27) protiv dva RAFov Mustanga. Zanim me dali netko ima nešto više detalja o ovom događaju koji se odvijao u okolici Vel. Gorice na potezu prema Sisku.
Zanima me pobliža lokacija te nešto više o Britanskim i NDH oznakama, neki profili ili možda koja fotka Wink
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Sij 18, 2006 1:48 am    Naslov poruke: Re: Zadnja zračna bitka u NDH Citiraj ovaj komentar

Karaya Napisao/la:
... ili možda koja fotka Wink

... i još Britney Spears da ti ju donese, a?

Cool naravno, ona B.S. prije trudnoće...

No hard feelings...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Jurisdiktor
Administrator
Član od: 22 Lis 2005
Mjesto: OMF
PorukaUpisano: Sri Sij 18, 2006 2:28 am    Naslov poruke: Re: Zadnja zračna bitka u NDH Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:
Karaya Napisao/la:
... ili možda koja fotka Wink

... i još Britney Spears da ti ju donese, a?

Cool naravno, ona B.S. prije trudnoće...

Helloooo, kakve ovo ima veze za topicom Question A i fora je malo jača! Doktor Forumska luda Bljuv
I da si tako odgovorio u "Razgovori uz kavu" bilo bi bedasto, a ovako u "Hrvatska ratna povijest" je upravo glupasto. Možeš ti i puno bolje, jel' da? Barem tako izgleda sudeći prema tvojim drugim porukama.
No hard feelings ...
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 18, 2006 9:56 am    Naslov poruke: Re: Zadnja zračna bitka u NDH Citiraj ovaj komentar

Jurisdiktor Napisao/la:
I da si tako odgovorio u "Razgovori uz kavu" bilo bi bedasto, a ovako u "Hrvatska ratna povijest" je upravo glupasto. Možeš ti i puno bolje, jel' da? Barem tako izgleda sudeći prema tvojim drugim porukama.
No hard feelings ...

Točno sam "quotirao" dio na koji se moja zajebancija odnosi, jer predmnijevam da je opće poznato (i s drugih topica ovog foruma) kakva je situacija s fotkama HBZ "messera"... Ako se Karaya zbog toga naljutio, osobno ću mu se ispričati i platiti kavu na kojoj ćemo se zajedno diviti B.S. (jer sam i sâm FAN...).
Valjda je smisao ovog forum-druženja da se koji put i nasmijemo, a sad jel nekom (i koliko) smiješna moja upadica i koliko su moje šale glupe i bedaste bolje nek procjenjuje "vox populi", a ne neko "više tijelo"...
Uostalom i štetne posljedice i(li) naklonost zbog istoga ću nositi sâm već prema tome kako će ljudi na ovo ili ono ili na mene uopće, reagirati.

Anyway, ispričavam se svima, a posebno Karayi na OFF-u... ali barem će se na taj način priljepiti nešto postova na pitanje ovog topica. Ako se varam, nitko sretniji od mene...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 18, 2006 10:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Daj Prelude.. nemoj se saliti.. Pa zar si stvarno fan Britney Spears ?!
A djelovao si tako normalno... Laughing
Ja sam inace fan Vesne Pisarovic i uopce ne razumijem ljude koji padaju na Britney..Laughing

Salu na stranu, i mene zanima od kuda je Osprey crpio informacije i ima li negdje vise istih (informacija) o spomenutoj temi.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 18, 2006 10:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

O toj zračnoj borbi i pobjedi Ljudevita Bencetića je pisano i u knjizi D. Frke i mislim u onoj T.Liksa. Ako znaš čitati engleski, odmah na početku Osprey-eve knjige je opis te borbe vezan uz objašnjenje umjetničkog prikaza na naslovnici. Wink Više o tome se za sad nažalost, ne zna. Sad Do sada nitko nije vidio fotografije ta dva Bf 109, pa je ovaj umijetnički prikaz samo rekonstrukcija. Boje na "crnom 22 " vjerojatno nisu kao prikazane. Sva novija saznanja ukazuju na to da su raniji Bf 109 G-10, a i G-14 bili bojani kombinacijom RLM 74/75/76 ili 75/82/76, a ne 81/83/76 kako je prikazano na slici. Koliko se do sada zna u ZNDH nije bilo kasnijih inačica Bf 109 G-10 sa širokim kotačima i pripadajućim širokim izbočinama na krilima...Pitanje je da li je bilo i vrlo sličnih G-6 AS. Što se tiče južnoafričkih P-51 Mustanga u toj zračnoj borbi oni su ili D inačica ili mnogo vjerojatnije K ( Mustang IV )i bili su u boji aluminija, sa anti-refleksnim poljem olive drab boje na gornjoj površini "nosa". Oznake su malo različite od britanskih, jer imaju narančastu umjesto crvene boje na kokardi, što je specifičnost južnoafričkih zračnih snaga u sklopu RAF-a (ili BAF-a u ovom slučaju). Kodne oznake su crne, a spinneri, mislim, crveni. po različitim publikacijama o P-51 se mogu vidjeti brojne fotografije Mustanga IV u britanskoj službi ili zrakoplovstvima u njihovom sklopu. Na kraju se može "skinuti kapa" našim zrakoplovcima koji su pobijedili u borbi sa nadmoćnijim neprijateljem koji je tada vladao zračnim prostorom iznad Hrvatske.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 18, 2006 11:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Koliko se do sada zna u ZNDH nije bilo kasnijih inačica Bf 109 G-10 sa širokim kotačima i pripadajućim širokim izbočinama na krilima...

Ovo je zanimljivo. Moze malo vise o tome ?
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Sri Sij 18, 2006 1:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Do sada nema dostupnih takvih podataka (barem ne meni) Embarassed , ali u stvari nije isključeno...Svi do sada viđeni Bf 109 ZNDH imaju krilo od G-5/6, a za G-14 se zna da su tek pri kraju proizvodnje dobili novija krila i tih je malo dospjelo do fronte. Bilo bi zanimljivo kad bi se pronašli dokumenti o zaprimljenim zrakoplovima i njihovim Werk-nummerima, kao i ustanovljenje njihovog (barem približnog) broja u sastavu ZNDH... Do tada ostaje otvoreno pitanje da li je koji G-10 u stvari G-6AS i da li je postojao koji kasniji G-10 ili čak K-4. Pitanje je i kojim su zrakoplovima nadomještani izgubljeni zrakoplovi i u kojoj mjeri. Visoki broj zrakoplova u pitanju "crni 22" svjedoči da su postojale barem dvije eskadrile po 12 mašina...
Natrag na vrh
dragonlance
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 18, 2006 8:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Na kraju se može "skinuti kapa" našim zrakoplovcima koji su pobijedili u borbi sa nadmoćnijim neprijateljem koji je tada vladao zračnim prostorom iznad Hrvatske.

A ja mislio da su nam to bili saveznici?!?
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 18, 2006 9:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dragonlance Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
Na kraju se može "skinuti kapa" našim zrakoplovcima koji su pobijedili u borbi sa nadmoćnijim neprijateljem koji je tada vladao zračnim prostorom iznad Hrvatske.

A ja mislio da su nam to bili saveznici?!?

Pa i bili su Wink

To ne znači da ovima to nije bio uspijeh a tako i svima nama jer su to ipak bili hrvati, a mislim da je tako i Grunf mislio
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 18, 2006 11:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Visoki broj zrakoplova u pitanju "crni 22" svjedoči da su postojale barem dvije eskadrile po 12 mašina...

Postojalo je samo jedno jedino i to 2. zrakoplovno jato Vojnog zrakoplovstva NDH koje je bilo naoružano zrakoplovima Me 109 G. A registarski brojevi su prešli i brojku 30...
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Sij 19, 2006 11:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

markojeras Napisao/la:
Citat:
Visoki broj zrakoplova u pitanju "crni 22" svjedoči da su postojale barem dvije eskadrile po 12 mašina...

Postojalo je samo jedno jedino i to 2. zrakoplovno jato Vojnog zrakoplovstva NDH koje je bilo naoružano zrakoplovima Me 109 G. A registarski brojevi su prešli i brojku 30...

Znači li to da se nisu ponavljali brojevi kod zamjene izgubljenih zrakoplova?
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Sij 19, 2006 11:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne nužno. Moguće da brojevi na zrakoplovu nisu odgovarali registarskom broju. Ja vjerujem da je izglednije da to nije bio slučaj, već da je dvoznamenkasti broj na zrakoplovu u stvari zadnje dvije znamenke registarskog broja VZ NDH.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Sij 19, 2006 11:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

markojeras Napisao/la:
Ne nužno. Moguće da brojevi na zrakoplovu nisu odgovarali registarskom broju. Ja vjerujem da je izglednije da to nije bio slučaj, već da je dvoznamenkasti broj na zrakoplovu u stvari zadnje dvije znamenke registarskog broja VZ NDH.

To je jako zanimljivo- i mene je "kopkao" problem jednog jata i visokih brojeva zrakoplova. Da li imožda ima kakav pismeni ili fotografski dokaz koji bi to potkrijepio?
Natrag na vrh
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Čet Sij 19, 2006 11:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma ne ljutim se sve je OK!

Upoznat sam s tematikom tj. pomanjkanjem fotografija NDH Bf-109 pa ono ko pita ne skita! Wink

A što se tiče same priče jako mi je zanimljiva pa bih volio nešto više detalja saznati. A s samim autorima sam kontaktirao te su mi rekli da je to sve što oni imaju u svezi ovog događaja.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma