Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Hannants
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Trgovine, on-line shopovi
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Johnny

Član od: 05 Ruj 2007
PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2007 6:36 pm    Naslov poruke: Hannants Citiraj ovaj komentar

Gore je napisano i da se da dogovorit s nekim prodavačima da pošalju neobilježen paket, kakva je prednost toga?
Manja carina ili je nema uopće
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Johnny

PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2007 6:38 pm    Naslov poruke: Hannants Citiraj ovaj komentar

croatianfighter Napisao/la:
Nešto mi je low rekao da je poštarina do 13% a ti tu spominješ 35% Shocked

poštarina možda i je 13 %. čovjek je rekao za carinu da je 35 % ukupne vrijednosti pošiljke ( uključujuću poštarinu )
Natrag na vrh
croatianfighter
Gost
PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2007 7:58 pm    Naslov poruke: Re: Hannants Citiraj ovaj komentar

Johnny Napisao/la:
croatianfighter Napisao/la:
Nešto mi je low rekao da je poštarina do 13% a ti tu spominješ 35% Shocked

poštarina možda i je 13 %. čovjek je rekao za carinu da je 35 % ukupne vrijednosti pošiljke ( uključujuću poštarinu )

Ja sam zabrljo, mislio sam na carinu, low je rekao da je carina do 13% a skukan je rekao do 35% kako to?
Natrag na vrh
Johnny

PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2007 8:34 pm    Naslov poruke: Hannants Citiraj ovaj komentar

Pa na osnovnu cijenu makete ( ili maketa ) ide carina od 10 %
recimo na cijenu od 30 $ ide 3 dolara
pa onda na tu ukupnu cijenu ide PDV od 22%
dakle na 33 $ ide još 22 %, a to je još 7.26 $
dakle na cijenu paketa ( makete ili maketa ) od 30 $ ukupno platiš 40.26 $ ili 34.2 % više od same cijene maketa ( prvih 30 $ ).
Natrag na vrh
Fubar
Gost
PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2007 9:01 pm    Naslov poruke: Re: Hannants Citiraj ovaj komentar

Johnny Napisao/la:
Gore je napisano i da se da dogovorit s nekim prodavačima da pošalju neobilježen paket, kakva je prednost toga?
Manja carina ili je nema uopće

Ne znam zasto bas Hannants? Ja obicno radim tako da smo pogledam na www.hlj.com pa to sto nadjem narucim na www.rainbowten.co.jp
hlj je puno pregledniiji, pa je tamo lakse naci artikl, a r10 ti !Zeli i moze! poslati kao privatna osoba (imas napisano u njihovom faqu kako). Oznace da je paket puno manje vrijednosti i u paket ti ne stave racun. Do sada sam od njih dvaput narucio, paket nije niti vidio carinu (znaci niti pdv). Postarina je bila oko 60 kn i stiglo za dva tjedna. Vrijednost paketa oko 300 kn, jedna maketa i nesto alata, a drugi put boje i alat.
No to ti nije 100% - ako ti ulove paket, mogu te rebnuti, ali mene i dosta kolega maketara nije.
Pazi, ovi nasi lopovi za osnovicu carine i pdv-a racunaju i postarinu, a ne samo vrijednost robe, da ne bi bilo suza. A uz carinu i pdv naplate i neku administrativnu taksu (izmedju 50 i 100 kn, ak se dobro sjecam).
Natrag na vrh
Johnny

PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2007 9:48 pm    Naslov poruke: odgovor Citiraj ovaj komentar

Sve mi se više čini da bi bilo najlakše otvorit svoju firmu i naručivat izravno od proizvođača Smile
Natrag na vrh
shtimkily

Član od: 11 Lip 2007
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2007 10:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mskukan Napisao/la:

Veličina paketa nema veze za plačanje carine. gleda se vrijednost. Racunaj vrijednost robe pa oko 35% gore za carinu.

Carinska stopa za igracke (a tu spadaju i makete, odnosno kako oni to zovu: umanjeni modeli) je 0%, dakle ne placa se carina na igracke, bar u Hrvatskoj. Placa se samo PDV, koji je kao sto svi znamo, 22%. PDV se naravno placa i na postarinu (sto je po meni prilicno nelogicno, ali ljudi koji se bave financijama i ekonomijom kazu da je to savrseno normalno i logicno). Nulta carinska stopa je i za knjige i DVDe.
Ako narucis alat, onda ti mogu naplatiti i carinu po vazecoj carinskoj stopi (mislim da je negdje oko 14%), a na to jos placas i PDV.

Po pravilu se naplacuje PDV na sve, bez obzira na vrijednost i velicinu: od 10 lipa do 10000000000Kn.. Pravilo je da roba u vrijednosti preko 5000Kn ide na spediciju. A i kad ima puno artikala, carinici posalju na spediciju, jer im se ne da zezati. To podize troskove, ali ne znam koliko.

Uz sve to se placa 10Kn drzavne takse, 10Kn carinske takse (fiksno bez obzira na vrijednost paketa) i postanski troskovi (nemam pojma koliko je to, mislim da je isto fiksno 50tak Kn). Tako da su te takse i troskovi, ako narucis malo, odnosno jeftino, cesto veci od PDVa.

E sad, to je po knjizi i ja sam SVAKI put sve platio (kod nas u Osijeku se drze knjige). A znam ljude koji nisu nista platili.. pogotovo ako su u Zagrebu, ili zemljopisno daleko od poste carinjenja, nasi postari posalju kao paket, bez naplate bilo cega (nekad nije lose zivjeti na selu.. ili u Zagrebu Wink) Tu nema pravilo, samo je pitanje dobre volje carinika na posti (koju ja nikad nisam iskusio :I)

BTW ove informacije dobio od tete na carini.
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2007 10:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Malo se kasno ukljucujem, ali.....

Iako je moje narucivanje jako skromno (par narudzbi), iskustvo je slijedece, a potkrepljeno informacijama iz "prve ruke" znaci od carinskih sluzbenika, pa je moguce da ja ovdje sad nesto slazem, ali tako su mi rekli....

Niti jedan paket, sve je naruceno iz engleske (razliciti shopovi) mi nije navukao carinu na ledja, drugim rijecima nisam nista platio osim cijene makete i postarine. Svi paketi su bili jasno oznaceni da ih salju firme, odnosno trgovine. Vrijednost je bila cca. 20 funti, iako su na obadva paketa (razlicitih vrijednosti) kao cijenu naveli 12 funti..... U jednom je cak bio zapakovan i original racun na puni iznos....

Po rijecima nasih carinika, posta je ta koja prva primi paket. Njihova procjena je presudna. Ukoliko posta odluci (nakon otvaranja paketa i pregleda sadrzaja) da je sve ok, zatvara kutiju i salje je na odrediste. Ako odluce da paket treba cariniti salje ga na carinu, oni odrade svoje i vracaju nazad u postu.... Da netko (posta?) otvara paket, to je jasno i evidentno, vidi se da je naknadno ljepljena kutija. Zbog cega meni nikad nisu carinili - nemam pojma.... Ali, drago mi je da nisu... Laughing

No, izgleda da ima vise tumacenja zakona, svaki grad izgleda ima svoje "serife" koji su za vratom maketarima, pa ide po sistemu "kako tko prodje".....

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Johnny

PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2007 10:38 pm    Naslov poruke: carina Citiraj ovaj komentar

*
na poštansko-carinsku deklaraciju naplaćuje se upravna pristojba u iznosu od 10,00 kuna u biljezima i 10,00 kuna carinske pristojbe, a
*
na jedinstvenu carinsku deklaraciju naplaćuje se upravna pristojba u iznosu od 50,00 kuna u biljezima i 10,00 kuna carinske pristojbe.

koliko ja shvaćam, isplati se uzet opciju 2 ako kupuješ više od 3 stvari, jer bi inače platio svaki paket po 20 kn, a u drugoj opciji platiš 60 jednom pa makar kupio 50 stvari ( naravno ako ti sve uspije upakirat u jednu kutiju Smile i iste stvari-bez miješanja alata, igračaka, boja ... )
naravno da na to ide PDV od 22 %, imate pravo nema carine na igračke.

Inače ovo sve imate na www.carina.hr
imate čak i izračun carine ako kupujete iz inozemstva, odnosno pdv-a
Natrag na vrh
mskukan

Član od: 08 Svi 2007
PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2007 11:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

[quote="croatianfighter"]
Johnny Napisao/la:

Ja sam zabrljo, mislio sam na carinu, low je rekao da je carina do 13% a skukan je rekao do 35% kako to?

placas i pdv, pa cak i ako je carina 0 ostaju uvijek neka fiskna davanja pitaj boga koja uvijek nesto izmisle. Po mojem iskustvu, uvijek je islo oko 30% - 40% vrijednosti paketa.

Problem je ako ti zele ocariniti paket koji je male vrijednosti, onda je tu i puno veci postotak zbog ovih fisknih davanja.

kao kod mene primjer, na kojih 150 kuna platio sam 120 kuna davanja, dakle skoro 100%

Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio
Natrag na vrh
T34
Gost
PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2007 11:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo mojih iskustava;

jednom nisam platio carinu već samo 14 kn "carinskog pregleda", ALI u kutiji nije bio račun iako je bilo jasno da se ne radi o "daru" pa sam morao gospođi u Split poslati mail s linkom - kada je vidjela da su makete + poštarina do 300 kn prošao sam bez carine - mada mi je ista rekla da to nije pravilo već "njihova dobra volja" i da u praksi može ocariniti svaki paket ako to i želi...

Drugi put je vrijednost paketa bila oko 400kn s poštarinom što je uredno pisalo na računu unutar paketa i pored tih 14 kn platio sam još 108 kn, valjda PDV + još nešto...

Sada čekam dva paketa jedan vrijednosti 200 drugi 150 kn i baš me zanima...
Također rekli su mi u carini da mogu naručivati koliko hoću; da je čista glupost ono o nužnih mjesec dana "pauze" od primitka paketa na svoju adresu...

Eto...Ako su lagali mene i ja lažem vas...
Natrag na vrh
mskukan

Član od: 08 Svi 2007
PorukaUpisano: Čet Ruj 27, 2007 12:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ma ja bi savjetovao svima da ne vrse nikakve kalkulacije jer se stvarno ne moze znati kako ce i kada ce.

Uvijek racunajte na najgore, bez kalkulacija

Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 27, 2007 3:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Točno.
Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Ruj 27, 2007 5:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni danas poštar donio paket iz Ukraine iz http://www.hobbyterra.com/, imaju dobar izbor, naime samo "istočnih " proizvođača ali zato kvalitetnih, na paketu su kao pošiljaoca naveli privatnu osobu (Yury Vasin) bez ikakve molbe s moje strane, i vrijednost naveli 15$ umjesto 50$ i nisam morao platiti ni PDV ni carinske pristojbe. Ukrainci svaka čast Headbanger U zdravlje LOL
Natrag na vrh
Johnny

PorukaUpisano: Pet Ruj 28, 2007 10:26 am    Naslov poruke: Pitanje Citiraj ovaj komentar

*
roba koja je u poštanskom prometu oslobođena od plaćanja carine. Sukladno članku 187. stavak 1. točka 3) i članka 12. točka 4. Zakona o PDV-u od plaćanja carine i PDV-a oslobođene su pošiljke koje fizička osoba iz inozemstva besplatnošalje fizičkoj osobi u Republici Hrvatskoj pod uvjetom da pošiljke nisu komercijalne naravi, te da ne prelaze ukupnu vrijednost od 300,00 kuna.

Pod uvozom nekomercijalne naravi podrazumijevaju se pošiljke:

*
koje su povremene naravi,
*
koje sadrže robu isključivo namijenjenu osobnoj uporabi primatelja ili njegove obitelji, a koja po svojoj vrsti i količini ukazuje da se ne radi o komercijalnom uvozu,
*
koje pošiljatelj šalje primatelju bez plaćanja.

Kako je navedeno primanje robe u poštanskim pošiljkama podrazumijeva samo povremene pošiljke, a isključuje uzastopne pošiljke. Pri tome carinskim propisima nije propisana definicija kako ni povremene tako ni uzastopne pošiljke, odnosno koliko se pošiljaka u nekom određenom razdoblju mogu smatrati bilo povremenom bilo uzastopnim pošiljkama. U svakom konkretnom slučaju carinska služba utvrđuje da li se radi o uzastopnoj pošiljci odnosno da li se u prethodnom kontinuiranom razdoblju kontinuirano obavljao uvoz robe od strane iste osobe.

Dakle, navedene poštanske pošiljke ne podnose se carinarnici, nego se otpremaju odredišnim poštanskim uredima radi uručenja primateljima.

Prema ovome kad bi fizička osoba poslala paket od vrijednosti manje od 300 kn, sa naznakom da je bez naplate, i moje izjave da je za osobnu uporabu, ne bi se naplaćivao ni PDV ni carina, naravno da svaki put ne bi mogla poslat na istu osobu, ali zato su tu prijatelji i rodbina Smile
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Trgovine, on-line shopovi Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3  Naprijed
Stranica 2/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma