Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Tomislav23
| | Član od: 06 Jul 2007 | | Poruke: 50 | |
|
Upisano: Ned Ruj 23, 2007 10:32 pm Naslov poruke: Novi lovac dolazi iz Rusije ili Svedske |
|
|
Među avionima JAS 39, F16, MiG29, Mirage F1 i Mirage 2000 hrvatska bi Vlada trebala sljedeće godine izabrati novi lovac za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Premijer Sanader nedavno je nakon sastanka sa švedskim premijerom najavio da će odluka o najskupljoj vojnoj kupnji u povijesti države biti donesena 2008. godine. Prema neslužbenim informacijama, u Ratnom se zrakoplovstvu ubrzano izrađuje taktička studija o borbenom zrakoplovu. Na osnovu nje MORH će od proizvođača zatražiti ponudu o navedenim avionima. Hrvatska planira nabaviti 12 zrakoplova novog tipa koji bi služili za nadzor zračnog prostora. Novi bi avioni u sastav HRZ-a trebali stići do 2011., kada sadašnje MiG-ove zbog tehničkih razloga treba zauvijek spustiti na zemlju. Informativni bi upiti, prema najavama, trebali biti poslani švedskoj tvrtki Gripen, ruskoj Mikoja-Gurevič, američkoj Lockheed Martin te francuskoj Dassult.
Predstavnici tih tvrki već su održali prezentacije u MORH-u, a najveće zanimanje za prodaju aviona Hrvatskoj zasad pokazuju Šveđani i Rusi. Zastupnici tvrtke Gripen otvorili su ured u Zagrebu i njihovi predstavnici te oni iz švedske ambasade u Hrvatskoj neprestano lobiraju za svoj zrakoplov. U njihovoj su neformalnoj ponudi sve opcije otvorene - prodaja novog ili rabljenog aviona na kredit ili putem leasinga. Ako se Hrvatska odluči za kupnju zrakoplova JAS 39, Šveđani će joj pokloniti četiri izvanobalna broda klase Geteborg. Za Hrvatsku su iznimno zainteresirani i Rusi. Na nedavnoj međunarodnoj avioizložbi u Moskvi hrvatskoj su delegaciji, predvođenoj zapovjednikom HRZ-a generalom Vladom Bagarićem, predstavnici tvrtke Mikoja-Gurevič otvoreno rekli da će se javiti na natječaj i Hrvatskoj ponuditi najnoviju verziju aviona MiG 292M. No, prema nekim procjenama, taj je tip zrakoplova presnažan za zadaće koje bi obavljao u Hrvatskoj.
Osim toga, Rusi su zainteresirani da u Zrakoplovno-tehničkom zavodu organiziraju regionalni centar za remont i modernizaciju vojnih helikoptera. Francuski Dassault, prema našim informacija, Hrvatskoj potpuno besplatno nudi starije verzije Miraga tipa F1 ili 2000. No, Hrvatska je u tom slučaju dužna platiti tehničku nadogradnju aviona modernom tehnologijom. Iako takva ponuda zvuči primamljivo, tehnička je nadogradnja iznimno skupa, a vijek takvog zrakoplova relativno kratak. Iako ih se posljednjih godina smatralo najozbiljnijim kandidatima za opremanje HRZ-a novim tipom aviona, Amerikanci su, prema našim informacijama, slabo zainteresirani za taj posao. U Lockheed Martinu su bili nemalo iznenađeni informacijom da Hrvatska želi kupovati zrakoplove jer su procijenili da je to za našu zemlju preskupo i kako je bolje da nam nebom patrolira neka od članica NATO-a. Ako se odluči za američki proizvod, RH bi uzela polovni F16. Postoje scenariji da ih SAD pokloni, a Hrvatska plati nadogradnju ili da ih kupe od Belgije ili Nizozemske.
super masina!!!
Design features
The MiG-29M/M2 aircraft is a revised base on the basic MiG-29. It achieved a more robust multi-role capability with further growth of air-to-air and air-to-ground high-precision weapons. It also featured considerable growth of combat range owing to an increase in the internal fuel capacity. Along with better pilot-to-aircraft interface in the cockpit, digital three-channel four-fold redundant fly-by-wire system, navigation, radio communication, electronic countermeasures, monitoring and recording systems, and optronic and reconnaissance pods, generally improved performance in all aspect.
Airframe evolutions
There are few vital changes took place during the development of the MiG-33. The redesigned airframe was constructed from a lightweight aluminum-lithium alloy to increase thrust-to-weight ratio. Air intakes' geometry is being revised, removed the upper intake louvres to make way for more fuel in the LERXs, mesh screens introduced to prevent foreign object damage (FOD) and enlarged inlet dimensions for higher airflow. At the back of the aircraft featured an enlarged spine for more fuel capacity and a dorsal air break. Radome and canopy were redesign to give space for avionic upgrades. Aerodynamics were also revised. The wings increased span and aileron, while the tail fins revised trailing edges.
Power Plant
Main article: Klimov RD-33
The RD-33MK, the latest revised of the RD-33 were introduced. The new engines has a 7% higher horsepower in compare to the baseline model due to the usage of modern materials on the cooled blades, hence provide a higher thrust at 9,000 kgf. In response to long time criticism, new engines are smokeless and also contains systems that reduce its infrared and optical visibility. Thrust vectoring nozzles are now offered upon customer’s request.
Range and fuel system
The aircraft is built with an in-flight-refueling (IFR) probe and is able to carry three fuel drop tanks. The redesigned airframe also significantly increased internal fuel capacity in the dorsal spine and LERXs fuel tanks. These give the aircraft of single seat an operation range of 2,000 km with internal fuel, 3,200 km with three fuel drop tanks, and 6,000 km with three drop tanks and in-flight-refueling.
Cockpit
The cockpit is being redesigned to have contemporary features. Analog layouts is being retained, two monochrome liquid crystal multi-function displays (MFD) were being introduced. New weapon controls incorporates HOTAS concept with new Zhuk-ME radar, infra-red search and track (IRST) system and the helmet-mounted target designation system.
Sensors
Main upgrades consists the Zhuk-ME pulse-Doppler airbone radar, along with revised IRST systems, helmet-mounted target designation system and electronic countermeasures. New radar capable of detect air targets at ranges up to 120 km, track-while-scan of ten targets and attack of four targets at a time. In scanning surface targets, the radar detection range of destroyer-type target is 250 km and that of missile launcher-type target is 150 km. Hence beyond visual range (BVR) engage is greatly enhanced.
Armament
The aircraft can carry the RVV-AE (R-77), R-27ER1, R-27ET1, R-27R1, R-27T1, R-73E air-to-air missiles, the Kh-29T, Kh-29L, Kh-31A, Kh-31P, Kh-35E air-to-surface missiles, the KAB-500KR (OD), KAB-500L guided bombs, as well as rockets and free-fall bombs. The aircraft retains the GSh-301 built-in gun.
Compatibility
The aircraft can now be retrofitted for installation of equipment and weapons of non-Russian origin. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Perando II
 | | Član od: 20 Pro 2006 | | Poruke: 373 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Ned Ruj 23, 2007 11:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Smaram da je nabavka aviona političko a ne vojno pitanje, zato teško da će se odlučiti za Miga...
Koje su zemlje nove članice NATO-a ili one koje se guraju tamo pomladile zrakoplovstvo Ruskim avionima? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav23
|
Upisano: Ned Ruj 23, 2007 11:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako hrvatska je prava drzava(a ne kvazi drzava ili banana republika)onda ce uzet lovaca koj nju svida ili treba. Druga stvar mi nismo kao madari ili bugari, ili rumuni ili cesi da slusamo druge. Zato su uzeli ne ruske avijone i ako su bolji od ameri i drugi zapadni avijoni. Ako bi mi sve uzmeli politicki, mi bi potpisali ovaj sporazum sa amerikansima za generale(sto su ovi rumuni i bugari potpisali). Ako bi mi sve uzmeli politicki mi bi slusali nato da zatvorimo nasi zrakoplov. Ali nismo. A ako hrvatska poslusa ovi drugi zapadni zemljama i uzme neke avijone sto su stare ili ne potrebne onda ce hrvatska biti prava banana republika. A ja to ne mislim da ce to desit u hrvatskoj.
Svi clanice u nato ne imaju neke ruske avijone ili avijone iz druge regije zato oni slusaju ameriku i slusaju njihove propagande. I jede njihovo govno.(stare avijone kao F-16 i stare americke teknike) Vidi sta se desilo sa poljskom sa njihovi F-16. Sve su bile stare i morali su baciti novac na upgrades. Mogli su kupiti dve eskadrile euro fighter-a ili druge moderne avijone sa tim novcima sto su protrosili na americkom govno.
Tomislav23: poruka promijenjena dana: Ned Ruj 23, 2007 11:46 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Perando II
|
Upisano: Ned Ruj 23, 2007 11:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomislav23 Napisao/la: | | Ako hrvatska je prava drzava(a ne kvazi drzava ili banana republika)onda ce uzet lovaca koj nju svida ili treba. Druga stvar mi nismo kao madari ili bugari, ili rumuni ili cesi da slusamo druge. Zato su uzeli ne ruske avijone i ako su bolji od ameri i drugi zapadni avijoni. Ako bimi sve uzmeli politicki, mi bi potpisali ovaj sporazum sa amerikansima za generale(sto su ovi rumuni i bugari potpisali). Ako bi mi sve uzmeli politicki mi bi slusali nato da zatvorimo nasi zrakoplov. Ali nismo. A ako hrvatska poslusa ovi drugi zapadni zemljama i uzme neke avijone sto su stare ili ne potrebne onda ce hrvatska biti prava banana republika. A ja to ne mislim da ce to desit u hrvatskoj. |
Kolega,
ajmu u gajbu Stelle da smo ipak "banana država" (+ troškovi dostave i ambalaže)
Ostatak na PM. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav23
|
Upisano: Ned Ruj 23, 2007 11:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| Perando II Napisao/la: | | Tomislav23 Napisao/la: | | Ako hrvatska je prava drzava(a ne kvazi drzava ili banana republika)onda ce uzet lovaca koj nju svida ili treba. Druga stvar mi nismo kao madari ili bugari, ili rumuni ili cesi da slusamo druge. Zato su uzeli ne ruske avijone i ako su bolji od ameri i drugi zapadni avijoni. Ako bimi sve uzmeli politicki, mi bi potpisali ovaj sporazum sa amerikansima za generale(sto su ovi rumuni i bugari potpisali). Ako bi mi sve uzmeli politicki mi bi slusali nato da zatvorimo nasi zrakoplov. Ali nismo. A ako hrvatska poslusa ovi drugi zapadni zemljama i uzme neke avijone sto su stare ili ne potrebne onda ce hrvatska biti prava banana republika. A ja to ne mislim da ce to desit u hrvatskoj. |
Kolega,
ajmu u gajbu Stelle da smo ipak "banana država" (+ troškovi dostave i ambalaže)
Ostatak na PM. |
lol |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav23
|
Upisano: Ned Ruj 23, 2007 11:52 pm Naslov poruke: |
|
|
..............................
Tomislav23: poruka promijenjena dana: Pon Ruj 24, 2007 12:28 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Perando II
|
Upisano: Pon Ruj 24, 2007 12:13 am Naslov poruke: |
|
|
O privatnim stvarima uvijek preko PM-a.
Imas poruku tamo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav23
|
Upisano: Pon Ruj 24, 2007 12:27 am Naslov poruke: |
|
|
| ok oprosti nisam znao. Znac cu za drugi put hvala. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| torax
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 2398 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 24, 2007 12:29 am Naslov poruke: |
|
|
ja mislim da to nema veze s tim da smo mi banana drzava neg s tim da se mali nikad nisu bahatili velikima....a htjeli mi to priznat ili ne, mi smo mali i moramo slusat velike ak hocemo opstat ...naravno, to ne znaci da se moramo konstantno pokoravat, al kak je vec receno prije, nabavka vojne tehnike je politicka a ne odluka struke.....rijetke su drzave koje si mogu priustit luksuz da biraju najbolje od zapadne i ruske tehnike i da imaju to oboje u sastavu svoje vojske _________________ "Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| skobe
 | | Član od: 29 Stu 2006 | | Poruke: 567 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 24, 2007 10:05 am Naslov poruke: |
|
|
ja bi reko da uzmemo ruse, jer tehničari iz ZTZ-a znaju ruski, to su sve stari majstori iz JNA, a i radili su što na MIL-u što na MIG-u.
s druge strane tu je i švedska (amerima nije za vjerovat, prodali bi nam i lijepo zapakirani drek), oni će bar sve dat na engleskom što povlači za sobom školovanje.
Naša lijepa država kakva je, ne ulaže u ZTZ, tamo su svi stari majstori, a nitko novi neće doć radit za tako male plaće.
kolko nam je glupa država, prvo će uzet avione, zatim poslat ljude na školovanje. tako da će cijeli projekt kasnit još par godina.
pošto neće bit do tad novih vojnih pilota (čitali ste novine), a i neće imat na ćemu letjet, a još gore neće biti ni mehaničara. onda će oni se sjetit da trebaju mehaničare, pa će poslat ove iz ZTZ-a koji su prestari da bi učili novo, a i engleski im baš i nejde.
zatim kad se vrate sa "školovanja" kojeg su završili onak preko one stvari samo da ga se riješe jer im je svejedno, jer će brzo i u penziju, počet će radit na sasvim novoj tehnologiji.
pošto im je sve novo radit će se površno, i samim time nepravilno, što dovodi do grešaka.
ako će se radit onako kao na migovima dok sam ja bio na praksi u ZTZ-u,
netko će poginut.
ono što hoću reći je ako se ne poćne sad sa školovanjem novih pilota i novih mehaničara (sve nove generacije) i ako se ne sagradi adekvatna infrastruktura (na ztz-u je jedan hangar za kanadere, 1 za migove i 1 za helikoptere) sve će propast i novac će se bacit.
ispričavam se ako sam nekoga uvrijedio. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 24, 2007 10:21 am Naslov poruke: |
|
|
Znam da ova tema izaziva kod svih nas dosta emocija, ali bi molio da se članovi suzdrže od politike, prostih riječi i sl. Tema osuvremenjivanja HRZ-a se na ovom forumu već više puta pojavljivala i uvijek dovede do kojekakvih problema i kršenja pravila foruma, a što za sobom obično povlači neželjene i nepopularne mjere od strane admina/moderatora. Stoga naglašavam da je ovo maketarski forum i da se članovi pridržavaju pravila. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| CROtale
 | | Član od: 23 Lip 2006 | | Poruke: 709 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Pon Ruj 24, 2007 12:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Od zapad bar znas sto kupujes dok je s Rusima vec upitno sto sasd upravo su saznali u Alziru
Nebi od Rusa ni kantu boje kupio  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Pon Ruj 24, 2007 4:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Znamo li političke, tehničke i taktičke detalje? Ne znamo. Većina nas ovdje čak uopće nije letjela nikada u životu, a kamoli da zna upravljati avionom...i to još nadzvučnim lovcem. Samo upravljati, a kamoli ga koristiti kao oružje. Mi samo možemo navijati na osnovu onoga što znamo na osnovu spiska taktičko-tehničkih karakteristika...koji ne moraju biti točni...i na osnovu slika s neta.
Osobno navijam za MiG-a jer spomenuti spiskovi i slike odaju dojam da je on najbolji izbor...no, iste te MiG-ove je NATO rušio kao muhe u Iraku...iako su papirnato bolji. S druge strane pravi (čitaj: ruski) piloti su u zajedničkim vježbama istim tim MiG-ovima guzili isti taj NATO. A jesu li naši piloti koji trebaju letjeti na tim MiG-ovima poput iračkih ili poput ruskih ili NATO-vih?
S druge strane, Gripen (za koji također navijam) nije provjeren u borbi i ratnoj eksploataciji...iako na papiru piše da ga u Švedskoj održavaju ročnici i jedan profesionalni dočasnik. Je li naš ročnik na istoj razini tehničke kulture kao i Švedski?
Kažu da je of set koji ide s Gripenom neodoljivo dobar. Da li je?
Što ako Ameri kažu "ne damo vam Amrame jer niste kupili F-16"? Što će nam onda Gripeni? Puška bez streljiva.
Na početku cijele priče piše kako se u MORH-u i HRZ-u rade studije. Studije ljudi moji. Jeste li ikada radili studije za bilo što? Sve...ali sve...se mora uzeti u obzir...a to nije lako. Bez obzira na naše osobne favorite, rađe navijajmo za to da ljudi u MORH-u i HRZ-u obave dobar posao i da odgovorni na osnovu tog posla donesu optimalnu odluku bez obzira da li će se ta odluka svidjeti nekome od nas ili neće. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | | Član od: 26 Stu 2006 | | Poruke: 934 | | Mjesto: VŽ |
|
Upisano: Pon Ruj 24, 2007 8:59 pm Naslov poruke: |
|
|
u, mirage 2000c. to bilo lijepo.
enivej, ja sam za rafale-a, to bi nasi trebali kupiti. _________________ www.HRCappuccino.org |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 24, 2007 9:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| Nick Napisao/la: | u, mirage 2000c. to bilo lijepo.
enivej, ja sam za rafale-a, to bi nasi trebali kupiti. |
Rafale je prekrasan i dobar zrakoplov , ali nama takvo što ipak ne treba.
Btw , raspitaj se o cijeni Rafala + sve ono što treba ići uz njega da bi bio operativan. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|