Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| r.i.s.t.a.
 | | Član od: 21 Tra 2006 | | Poruke: 322 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Uto Kol 07, 2007 5:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Austrijska oklopna kola ADGZ, u sastavu SS još od poljske kampanje (poznata je fotografija SS jedinica sa ADGZ iz Danziga), a ovde iz divizije Prinz Eugen, naravno.
Fotografije iz Motorbooks izdanja "Prinz Eugen - The Balkans Archive" i Otto Kumm, 7. SS Gebirgs-Division Prinz Eugen im Bild.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Uto Kol 07, 2007 6:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Još malo Prinz Eugen oklopa, mislim da je sve iz pomenute knjige Prinz Eugen im Bild; sve mi se pomešalo u glavi
Somua S-35, Otto Kumm je ovu fotografiju stavio u zbirku fotografija svoje divizije, mada može biti i da nije iz njenog sastava - onaj H-39 iza ima velike brojeve na kupoli, nekarakteristične za Hočkise iz sastava 7. SS divizije:
Oklopni automobil SdKfz 233, sa topom od 7,5cm:
Hočkis H-39 u vreme napada na Petrovac na početku operacije Weiss 1, januar/februar 1943:
Vod Hočkisa H-39 - zanimljiv natpis na tenku u prvom planu, naziv Rose-Marie
Još jedan H-39, ili je jako sunce, ili je panzergelb...?
Hočkis H-38 ili H-35 (kratak top!) u vreme zimskih operacija; zanimljiva je zimska uniforma komandira tenka:
H-39 i narod u vreme zauzimanja Livna 1943. godine:
Italijanski oklopni transporter AS-37:
Dve fotografije tenka B2 (francuski Char B-1bis):
I last but not least, komandir Panzerkompanie u 7. SS diviziji Hauptsturmführer Ihrig:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Uto Kol 07, 2007 6:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Fotografije iz vremena operacije Achse - razoružavanje i zarobljavanje Italijana na potezu Mostar-Metković-PLoče, Mostar-Metković-Dubrovnik i Nevesinje-Bileća-Trebinje, 9-10. IX 1943. godine. Oko Dubrovnika je došlo do oštrog ali kratkog sukoba sa Italijanima.
Na fotografijama se vidi uglavnom razna uništena italijanska tehnika (mahom CV-35 i kamioni) što govori o intenzitetu borbi, i zarobljeni oklop i mehanizacija - od kamiona, preko tankete CV-35 i transportera AS-37, do prastarog oklopnog automobila Lancia LZM 1917.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zec 1
 | | Član od: 02 Stu 2006 | | Poruke: 414 | | Mjesto: ivanic grad |
|
Upisano: Uto Kol 07, 2007 6:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Dalmacija 1943g.
Shot with uD600,S600 at 2007-08-07 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Uto Kol 07, 2007 6:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Tanketa CV-35, rekao bih da je fotografisano u vreme kada ih je divizija zarobljavala - tankete iz serijala dok se uzimaju u tegljenje nemaju mitraljeze, dok je na trećoj tanketa još uvek sa italijanskim oznakama.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Uto Kol 07, 2007 8:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Teške borbe u Dalmaciji i na ostrvima u jesen 1943. godine.
Split u vreme kapitulacije Italije, IX 1943. godine:
PAK-40 na položaju u splitskoj luci Matejuška (objasnio Streljko 1 na http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=75416&postdays=0&postorder=asc&start=405, hvala!):
Bataljon Breimeier u Svetom Jakovu kod Splita:
Drugi bataljon 2. SS puka, pod komandom Sturmbanführera Dietschea, u Sinj je prebačen transportnim avionima:
Oštre borbe vođene su na Pelješcu, a 7. SS divizija je učestvovala u zauzimanju i drugih dlmatinskih ostrva (Korčula, Hvar, Brač). Jurišni čamci (Leichtes Sturmboot 39) negde na Jadranu:
Flakvierling 38 iz sastava 7. SS divizije na položaju u Dubrovniku u jesen 1943. godine. Pored topa je Opel Maultier, u pozadini vide se zidine dubrovačkog Starog grada:
General Wehrmachta Lüters izdaje naređenja na jednom od komandnih mesta 7. SS divizije:
Sve fotografije iz Otto Kumm, 7. SS Gebirgs-Division Prinz Eugen im Bild.
Slede, ovih dana, fotografije artiljerije (meni omiljene), protivavionaca, nešto vozila, lakog naoružanja, zanimljive akcione i ostale fotografije, i naravno - zarobljenici  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Kol 09, 2007 9:15 am Naslov poruke: |
|
|
Pročitao sam vrlo zanimljiv tekst, ali nitko ne spominje da li su uz SS vojsku u operacijama oko Splita sudjelovali i pripadnici Dinarske divizije popa Đuića? _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Kol 09, 2007 2:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Pročitao sam vrlo zanimljiv tekst, ali nitko ne spominje da li su uz SS vojsku u operacijama oko Splita sudjelovali i pripadnici Dinarske divizije popa Đuića? |
Pripadnici Dinarske divizije u to vrijeme još nisu sklopili sporazume s Njemcima, pa su se povlačili pred njima i sukobili s partizanima koji su im blokirali put(ostatak 3. Dalmatinske brigade se borio s četnicima, pa je na sektor Sinj-Split upućen samo 3.bataljon 3.Dalmatinske brigade, koji je sam dočekao Njemce kod Dicma), to je možda kod partizana stvorilo dojam da ovi djeluju zajednički. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Čet Kol 09, 2007 3:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | Flakvierling 38 iz sastava 7. SS divizije na položaju u Dubrovniku u jesen 1943. godine. Pored topa je Opel Maultier, u pozadini vide se zidine dubrovačkog Starog grada:
|
Preciznije tvrđava Sv. Ivana _________________ Svi smo mi Marko Babić |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Kol 09, 2007 9:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| r.i.s.t.a. Napisao/la: | | Bataljon Breimeier u Svetom Jakovu kod Splita |
Nema toga kod Splita. Prije će bit kod Biograda (današnji Sveti Filip i Jakov) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Kol 10, 2007 9:04 am Naslov poruke: |
|
|
| streljko Napisao/la: | | Citat: | | Pročitao sam vrlo zanimljiv tekst, ali nitko ne spominje da li su uz SS vojsku u operacijama oko Splita sudjelovali i pripadnici Dinarske divizije popa Đuića? |
Pripadnici Dinarske divizije u to vrijeme još nisu sklopili sporazume s Njemcima, pa su se povlačili pred njima i sukobili s partizanima koji su im blokirali put(ostatak 3. Dalmatinske brigade se borio s četnicima, pa je na sektor Sinj-Split upućen samo 3.bataljon 3.Dalmatinske brigade, koji je sam dočekao Njemce kod Dicma), to je možda kod partizana stvorilo dojam da ovi djeluju zajednički. |
To sam pitao, jer sam čuo od (sad već pokojnog) oca jednog mog prijatelja vrlo zanimljiva svjedočanstva. Nakon pokolja u selu Gata četnici popa Đuića su prošli kroz selo Mravince blizu Solina. Pokojni barba Ante je tada bio mali dječak i gledao je kroz procjep u škurama četnike koji su prolazili kroz selo. Vidio im je krv po rukama, a kad je jedan četnik htio provaliti u susjednu kuću, pojavio se njemački časnik odjeven u maskirnu odjeću i otjerao četnika udarajući ga nogom u stražnjicu i povikom -forverz!. Četnik ga je psovao, ali je odustao od namjere i krenuo dalje. Još se sijećao i strašnog događaja kad su Nijemci ispred seoske crkve objesili partizanske simpatizere i nisu dopuštali danima obiteljima da ih skinu i pokopaju. Po njegovim riječima, jako se i iznenadio kad je čuo da njemački vojnici govore hrvatski-vjerojatno su to bili folksdojčeri iz sastava SS Prinz Eugen. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Kol 10, 2007 11:38 am Naslov poruke: |
|
|
Pokolj u selu Gata dogodio se 1942. i organizirali su ga Talijani(u isto vrijeme su četnici prošli i kroz nekoliko sela blizu Splita i tamo ubili dosta ljudi) a izveli su ga četnici pod zapovjedništvom Mane Rotkvića, posve sam siguran da nigdje u blizini nema esesovaca, oni dolaze u Dalmaciju pred pad Italije, sela oko Splita su stradala i kad su se partizani povukli krajem rujna 1943, jer su se Njemci njima svetili zbog teških gubitaka prethodnih dana, mislim da blizu trgovačkog centra Prima 3 u Splitu još stoji ploča posvećena grupi ubijenih seljaka.
Inače je zanimljivo da mnoge žrtve divizije "Prinz Eugen" vjeruju da su napadači na njihova sela bili četnici prerušeni u njemačke uniforme(zbog ekavice koju su podunavski švabe govorili). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Pet Kol 10, 2007 4:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| streljko Napisao/la: | | posve sam siguran da nigdje u blizini nema esesovaca, oni dolaze u Dalmaciju pred pad Italije |
Hmmm... Možda je taj Nemac 1942. godine bio Wehrmacht samo sa prebačenim šatorskim krilom (zeltbahn), koje se često nosilo kao pončo/pelerina, a znamo da je kod Nemaca bilo u kamuflažnim bojama. Dakle, iako je u pitanju kamuflažni deo "odeće" ne mora nužno da znači da je u pitanju bio pripadnik SS. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Pet Kol 10, 2007 4:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| Essex Napisao/la: | | r.i.s.t.a. Napisao/la: | | Bataljon Breimeier u Svetom Jakovu kod Splita |
Nema toga kod Splita. Prije će bit kod Biograda (današnji Sveti Filip i Jakov) |
Ma, kod Otta Kumma su objašnjejna ispod fotografija nekakva mešavina propagande i proizvoljnih, često netačnih informacija o vremenu i lokaciji. Zato u principu izbegavam da te "informacije" uzimam zdravo za gotovo, no eto, tu je napisao Sv. Jakov pa sam računao da je bar znao tačno ime mesta al' eto ispostavlja se da je (opet) omašio... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|