Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| r.i.s.t.a.
 | | Član od: 21 Tra 2006 | | Poruke: 322 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Pet Jul 27, 2007 2:51 pm Naslov poruke: 7. SS Prinz Eugen |
|
|
Bogamu, ne znam da li sam ovo već postavljao na OMF, na "traži" nisam našao...
Elem, svojevremeno sam nabavio publikaciju "Prinz Eugen: Balkans Archive" u izdanju Motorbooks, to je jedna sveščica sa fotografijama tehnike 7. SS brdske divizije. Meni je ta jedinica veoma zanimljiva, nabavio sam i nešto strane literature o njoj, a evo iz pomenute sveščice nekoliko interesantnih fotografija tenkova.
Za početak, Char B-1bis (kod Nemaca B-2), verzija sa bacačem plamena umesto topa od 75mm; nije se baš dobro pokazao u bosanskim brdima, pa je ubrzo 7. SS ostala samo sa lakšim francuskim tenkovima:

r.i.s.t.a.: poruka promijenjena dana: Pet Jul 27, 2007 3:40 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Pet Jul 27, 2007 3:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Serija fotografija sa demonstracije mogućnosti tenka B-2 pred oficirima 7. SS divizije:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Jul 27, 2007 3:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Vrlo zanimljive fotografije..  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Pet Jul 27, 2007 3:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Renault R-35, kod Nemaca PzKpfw 35R 731(f):
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Pet Jul 27, 2007 4:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Hochkiss H-39, kod Nemaca 39H; ovaj je najviše korišćen u 7. SS diviziji od svih francuskih tenkova.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Pet Jul 27, 2007 4:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Somua S-35, kod Nemaca 35S 739(f); u "Prinz Eugen" diviziji komandir voda tenkova imao je 35S, dok su ostala četiri tenka u vodu bili najčešće 39H.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5402 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Jul 30, 2007 10:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Super fotke Rista baš ti fala! Daj mi reci ima li šta u toj knjizi o maskirnim shemama kak su bili farbani ,posebno me zanima Char B1 jel to na fotkama standardni panzer grey il... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Uto Jul 31, 2007 8:05 am Naslov poruke: |
|
|
Rista majstore. Zaslužio si
Imaš li nešto od te francuske skalamerije u rukama banditena?  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Uto Jul 31, 2007 4:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | | Super fotke Rista baš ti fala! Daj mi reci ima li šta u toj knjizi o maskirnim shemama kak su bili farbani ,posebno me zanima Char B1 jel to na fotkama standardni panzer grey il... |
Sve panzergrau! Knjižica nije baš preterano maketarski orijentisana, dakle nema kolor profila, crteža i objašnjenja kamuflaža itd, ali se u par navrata u tekstu ispod fotografije uzgred osvrće na boju tenka (npr. "panzer siva je ovde samo ovlaš prefarbana belom; nacionalne oznake su takođe prefarbane").
Mogao bih se skoro zakleti da su francuski tenkovi u nemačkoj službi, bar na prostorima ex-Jugoslavije, takoreći 100% bili sivi, t.j. da nije primenjivana nikakva kamuflaža.
Tek italijanska oklopna vozila, zaplenjena od strane Nemaca 1943, zadržavaju svoju originalnu kamuflažu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Uto Jul 31, 2007 8:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Jok. Bilo je žutanjaca. Postoje fotke. Mislim da su u pitanju nekakvi Hočkizi u Hercegovini ili Dalmaciji. Jeste da su poprilično prašnjavi na tim fotkama ali se lijepo vidi da su u koloni i graui i gelbovi...skupa s jednim grau Somuaom.
Ma sigurno netko ima fotke o kojima pričam u elektronskom obliku. Da li bi ih podijelio s nama? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Sri Kol 01, 2007 2:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: | Jok. Bilo je žutanjaca. Postoje fotke. Mislim da su u pitanju nekakvi Hočkizi u Hercegovini ili Dalmaciji. Jeste da su poprilično prašnjavi na tim fotkama ali se lijepo vidi da su u koloni i graui i gelbovi...skupa s jednim grau Somuaom.
Ma sigurno netko ima fotke o kojima pričam u elektronskom obliku. Da li bi ih podijelio s nama? |
Hmmm... Jel' to ova fotografija...?
Ja idem logikom da su te francuske tenkove sređivali i slali ovamo u prvim godinama rata, a tada su ih farbali u sivo; nekako mi se čini da je naredba o zameni sive kao osnovne boje žutom, iz februara 1943, stigla prekasno da bi "zakačila" te stare francuze. Naravno, apsolutno dopuštam da sam u krivu  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Kol 01, 2007 2:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Taj srednji tenk je lako moguće sivo obojan i jaaako prašnjav. Pogledaj automobil u prvom planu...treba imati na umu kakva je bila površina uređenih cesta na tim prostorima NDH... _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Sri Kol 01, 2007 5:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: | | Ma sigurno netko ima fotke o kojima pričam u elektronskom obliku. Da li bi ih podijelio s nama? |
Ili možda misliš na ovu fotku, koja je takođe prilično poznata, mada se negde potpisuje kao "u Italiji 1944." a negde "u Dalmaciji".
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Sri Kol 01, 2007 6:10 pm Naslov poruke: |
|
|
A da ne bude da samo polemišemo, evo i fotografije sovjetskog BA-20 oklopnog automobila, iz sastava 7. SS divizije.
sa foruma Maketarski kutak ([url]maketarskikutak.freeserverhost.com/index.php[/url]) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Sri Kol 01, 2007 8:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Rista majstore. Svaka čast.
E sad...ona prva je jedna u nizu. Na ostalima fotkama očito snimljenim unutar 15 minuta +/- od te koju si objavio se očito žuti ispod prašine. Imam ih u papirnatom obliku.
A ova druga "u Italiji"...hm...poprilično sam siguran da bi mogla biti Italija...i to čak Sardinija. Što ostali misle?
I hvala lijepa na BA-20. Tu još nisam vidio. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|