Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| r.i.s.t.a.
 | | Član od: 21 Tra 2006 | | Poruke: 322 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Uto Lip 19, 2007 4:13 pm Naslov poruke: Brodovi JRM 1942-1972. |
|
|
Nabavih pre neki dan foto album "Brodovi Jugoslovenske ratne mornarice 1942-1972.", izdanje Vojnopomorskog muzeja iz Splita 1972. godine. Knjiga je sjajna, sa fotografijama mnoštva partizanskih NB i PČ, te brodova JRM do sedamdesetih godina prošlog veka.
Gledaću da skeniram što više fotografija, pa ću sukcesivno da ih postavljam na ovaj topic.
Prethodni vlasnik je bio celebrity
Ex-NDH torpedni čamac KS-5
Nekoliko brodova nekadašnje mornarice Kraljevine Jugoslavije, posle rata u službi JRM - Durmitor, Marjan, Orao, torpiljarke T-1 i T-5, admiralski brod Vila:
Tri patrolna čamca nekadašnje pomorske finansijske službe Kraljevine Jugoslavije, posle rata na službi u JRM:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Lip 19, 2007 4:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Izuzetno!
Hvala Bojane na ovome, samo stavljaj!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Uto Lip 19, 2007 6:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Nastavljam svakako sa skeniranjem, samo sad nešto razmišljam... možda je bilo bolje da sam otvorio topic pod Walkaround/brodovi...? Ako neko od nadležnih misli da je to bolje mesto, neka premesti temu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Sri Lip 20, 2007 6:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Sledi serija rečne mornarice, po mom mišljenju malo zapostavljene, iako nije ni malo lako opstati na reci u ratnim uslovima.
Monitor "Sava", bivši K.u.K. "Bodrog:
Ruski bronekater (oklopni rečni čamac) tip "Veliki 1124" (Большой бронекатер, проект 1124):
Ruski bronekater tip 1125, bez prednje tenkovske kupole:
Desantni tenkonosac:
Dva rečna patrolna čamca:
Rečni minolovac:
Rečni desantni splav:
Komandni brod rečne mornarice "Kozara", živ i dan-danas:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Sri Lip 20, 2007 6:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Podmornice JRM, redom: ex Kraljevine Jugoslavije "Nebojša", "Mališan" (danas u zagrebačkom Tehničkom muzeju), "Sava" x 2 (ex italijanska "Nautilo"), "Sutjeska", "Junak":
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Sri Lip 20, 2007 6:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Razarači: ex-italijanski "Učka", "Biokovo", "Triglav", "Durmitor"; engleski "Kotor" i "Pula", i domaći "Split":
Gađanje PVO sa jednog od engleskih razarača:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Sri Lip 20, 2007 7:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo zadnje mi se ne cini Englez, nego SPLIT. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Lip 20, 2007 8:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| I je Split. Vide se Boforsi i američka elektronika, a zna se da je dovršen 1959. prema standardima američke klase Fletcher |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
|
Upisano: Sri Lip 20, 2007 9:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Ujedno se nazire tronozni jarbol ("Englezi" su imali resetkaste) i vidi tipicna kapa na dimnjaku. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alex
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 271 | | Mjesto: Toronto,Kanada |
|
Upisano: Sub Lip 23, 2007 1:03 am Naslov poruke: |
|
|
| Ima li nesto o klasi "Flower" u JRM? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
|
Upisano: Sub Lip 23, 2007 3:27 pm Naslov poruke: |
|
|
U toj knjizi postoji samo jedna relativno losa fotografija, postoje jos samo jedna ili dvije, od kojih sam jednu vidio u starom "Frontu". Brod je zapravo jako brzo, odmah poslije rata, vracen britanskoj mornarici na Malti i zatim predan egipatskoj RM. O tome postoji clanak u malteskim novinama, svojedobno sam dobio fotokopiju istog, ali kvaliteta nije narocita, sken se ne isplati. Zapovjednik koji je predao "Partizanku", bivsu "Nadu", ex-"Mallow" Englezima bio je isti Petar Peko, koji je poslije bio prvi zapovjednik razaraca "Split". O "Nadi" se vise pisalo u "emigrantskoj stampi", jer je plovila pod zastavom Kraljevske mornarice "van otadzbine", a prozvana je "Partizanka" tek tako da se vidi tko je "gazda u kuci".
Brod bi inace bio jako zanimljiv za maketarstvo... _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Lip 23, 2007 9:40 pm Naslov poruke: |
|
|
r.i.s.t.a.,
Možeš li mi na e-mail zeljko.bocek@sk.t-com.hr poslati sken fotke T1 i T5 u što većoj rezoluciji?
Hvala unaprijed,
Željko |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Uto Jul 03, 2007 1:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| Alex Napisao/la: | | Ima li nesto o klasi "Flower" u JRM? |
Bio sam na nekom putovanju 10ak dana, evo sada "Nade" (Partizanke) iz ove knjižice:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Uto Jul 03, 2007 2:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Brodovi u splitskoj luci na prvoj proslavi dana mornarice 1945. godine, još se vide stare oznake Kraljevine Jugoslavije:
Školski jedrenjak JRM "Lavsa":
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|