Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Lis 16, 2005 11:00 pm Naslov poruke: Hrvatski piloti i Štuke |
|
|
U Varaždinu na natjecanju sam razgovarao s Josipom Novakom i saznao slijedeće: preobuka pilota i posada Hrvatske bombaške legije na zrakoplov Ju 87 je 1944. u rujnu i listopadu obavljena na zračnoj bazi Lučko kraj Zagreba. Dakle, hrvatski piloti su letjeli Luftwaffe Štuke s Lučkog. Čak i na nekoliko borbenih zadataka, ali kako su bacali bombe u rijeke i po poljima, a ne na ciljeve, Njemci su im oduzeli zrakoplove. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 17, 2005 9:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Zgodna crtica iz povjesti Hrvatskog zrakoplovstva.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Pon Lis 17, 2005 9:11 pm Naslov poruke: Kad postoji interes... |
|
|
Vodila se rasprava na HRmaketari pa sam malo istražio i došao do tog podatka. Ja znam da bi mnogi bili sretni da postoji fotoka ZNDH Štuke, ali to je gotovo nevjerovatno.
Ali da su Hrvatski piloti u razdoblju 2.s.r. letili monogo tipova zrakoplova je činjenica. I tko želi napraviti maketu takvog zrakoplova, stvarno može birati. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Uto Lis 18, 2005 11:03 am Naslov poruke: |
|
|
Da vodila se rasprava na HRMu, osim toga u frkinoj knjizi (Tihomirovu još nisam pročitao iako je doma) piše na kraju knjige u registru zrakoplova nekoliko štuka. Još da se doda da na Junkersovim stranicama također piše da je HR izručeno 12 štuka '44.
U knjizi PETER C. SMITH: JUNKERS Ju 87 STUKA se također navodi da su ih koristili njemački saveznici a među njima i HR. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Uto Lis 18, 2005 11:15 pm Naslov poruke: Nažalost nije baš tako |
|
|
Budući da ne postoji nikakav dokaz da je ZNDH imala Ju 87. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Sri Lis 19, 2005 12:30 am Naslov poruke: |
|
|
Ne kažem ja da jesu s obzirom na ono što je pročitano s neta ili iz neke knjige za koju neznam tko je i koliko temeljito istražio ono što je napisao ali sam samo navo ono što pročitah.
Ali i sam kažeš da su naši letjeli a sad jesu li letjeli na Luftwaffe i NDH štukama nemam pojma, isto tako imaš li ti dokaz da te štuke nisu bile u sastavu ZNDH.
No vjerovatno je točnije da su letili na luftwaffe |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Sri Lis 19, 2005 8:20 am Naslov poruke: Postoje dokumenti |
|
|
koji navode da je naziv te jedinice Kroatische Schlachtstaffel i ona je u u sastavu Njemačke Luftwaffe. Na slijedećem linku možete vidjeti brojno stanje zrakoplova te jedinice:
http://www.ww2.dk/oob/bestand/schlacht/bkroat.html
iz kojega se vidi da su zrakoplove dobili u rujnu 1944. a oduzeti su u listopadu iste godine. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Sri Lis 19, 2005 2:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| Zar to ne bi bili oni letaci u istocnoj pruskoj koliko sam ja cuo pored lovackih posada na doobuku su isle i posade za stuke. Nakon bijega Dukovca i Spoljara njima su oduzeti zrakoplovi i isli su kao prasinari. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Sri Lis 19, 2005 3:56 pm Naslov poruke: |
|
|
No sa druge strane ne može se tvrditi da nešto ne postoji samo zato jer ne postoje fotografije.
Npr situacija sa 110-kom. Postoji koliko ja znam samo jedna fotka... Da nje nema, bila bi rasprava slična ovoj o Štukama.
A i nije baš istina da su se bombe bacale samo u grabe... Nemojmo se zavaravati. Na početku rata NDH vojska i ustaše su se borili prilično revno. Nemojmo ponoviti pogrešku koju (oprostite, al moram to reći) Srbi rade sa četnicima... Ponegdje skoro pa su prikazani kao dobrotvorna organizacija. I ustaše i četnici radili su kojekakve gadosti i zločine.
No sa druge strane, ako netko danas radi maketu , ne radi nikome nažao.
Više neću o ovoj temi jer bi mogla raspiriti vatre, pa je što se mene tiče zatvorena. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Sri Lis 19, 2005 4:46 pm Naslov poruke: Dodatak |
|
|
Naravno da se bombe nisu bacale samo u grabe, ali govorimo o 1944. i onome što je tada bilo. Kad nekoliko pilota i mehaničara¸ispriča istu priču koja se poklapa s dokumentima, zaključite sami. I riječ je o Lučkom a ne o (sjevero)Istoku.
Za Me 110 su neki ljudi znali puno prije nego se pojavila fotka. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Lis 19, 2005 5:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| 0viking0 Napisao/la: | | ...Na početku rata NDH vojska i ustaše su se borili prilično revno. Nemojmo ponoviti pogrešku koju (oprostite, al moram to reći) Srbi rade sa četnicima... Ponegdje skoro pa su prikazani kao dobrotvorna organizacija. I ustaše i četnici radili su kojekakve gadosti i zločine..... |
Ne, ne moraš to reći, barem ne na takav naćin, poopčavanjem. Svako generaliziranje je neprihvatljivo, pogotovo o ovakvoj ozbiljnoj temi, stoga nije korektno tvrditi "Srbi rade ..." ili "Hrvati rade ...". Niti svi Srbi ne glorificiraju četnike, niti svi Hrvati ne glorificiraju ustaše, i stoga se držite teme i budite maksimalno korektni. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Sri Lis 19, 2005 5:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | I riječ je o Lučkom a ne o (sjevero)Istoku. |
Da li se znaju imena tih pilota i kojoj jedinici su pripadali te gdje su prosli obuku za pilote na stukama? Ne vjerujem da su nijemci tek tako dopustili da nasi lete. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Sri Lis 19, 2005 11:21 pm Naslov poruke: Znaju se sva imena |
|
|
Josip Novak se bavio time, ja sam još uvijek 'na Istoku' s lovcima. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Lis 19, 2005 11:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Moj otac je vidio Stuku u formaciji sa nekoliko drugih zrakoplova ZNDH. Naravno, nije vidio oznake, ali je siguran da je Stuka bila. To je bilo kasno 1944. godine, nekoliko zrakoplova raznih tipova je preletjelo Sisak prema Brezovici, otac kaže da se poslije pričalo da su bombardirali partizane u Brezovici.
Prema opisu, jedan od zrakoplova je bio i Fi 167. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Čet Lis 20, 2005 12:00 am Naslov poruke: Zanimljivo opažanje |
|
|
vrlo lako moguće što se tiče Fi 167, ti su zrakoplovi vrlo intenzivno korišteni. Nažalost, malo je fotografija nađeno istih. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|