Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Atoblinda AB 41 u naoružanju oklopnih postrojbi NDH
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Tomica

Član od: 16 Sij 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Sij 23, 2007 11:13 pm    Naslov poruke: Atoblinda AB 41 u naoružanju oklopnih postrojbi NDH Citiraj ovaj komentar

Dragi prijatelji!
Da li biste željeli da započmemo raspravicu o talijanskom oklopnom točkašu AB 41 u naoružanju oklopnih postrojbi NDH? Izložit ću vam ukratko ono što sam ja o toj temi do sad pronašao. Nakon kapitulacije Italije NDH se uspjela domoći manje količine talijanskog plijena, za razliku od partizana i njemačke vojske. Uglavno samo ono što su zarobili razoružavši dijelove divizije Lombardia u Karlovcu i okolici. Da li iz tog plijena ili su nešto dobili od Njemaca (inače dobili su značajene količine oružja i opreme, od zrakoplova, tenkova, topova, pušaka, odora, tako da su čitave zdrugove prenaoružavali s talijanskim oružjem), neznam, ali potkraj 1943. i početkom 1944. godine imam niz podataka o korištenju talijanske oklopne tehnike od strane OS NDH. među tom tehnikom su i oklopni točkaši AB 41.
U prilogu ovog natpisa prilažem fotorgafiju AB 41 iz sastava meni nepoznate oklopne postrojbe NDH. Fotka je mala ali se ipak na oklopnjaku opaža talijanska "špricasta" kamuflažna shema o kojoj, pretpostavljam, neki članovi ovog foruma znaju više od mene. Iza člana posade koji sjedi na tenku opažaju se oznake državne pripadnosti kakve su se ianče nalazile na svim oklopnim i motornim vozila OS NDH tijekom 1944. i 1945. godine. To je hrvatski grb s prvim bijelim poljem iznad kog je takozvani vrhovnički znak, to jest malo slovo U unutar četvrtastog pletera. Kod ovih insignija obično je pleter crveno-bijeli, unutarnje polje bijelo, a slovo U plavo. Na oklopnjaku postoji još jedna oznaka, a to je veliko slovo U unutar kog se nalazi plamteća bomba na kojoj je mali hrvatski grb. To je inače znak ustaškog pokreta u cjelini ali i ustaške vojnice kao jednog dijela OS NDH. Takve znakove su imale inače dobro poznate talijanske tankete u naoružanju oklopnog sata PTB još prilikom njihovog prvog javnog pojavljivanja prilikom parade na Trgu bana Jelačića na dan prosinačkih žrtava 5. prosinca 1941. godine. Stoga je za pretpostaviti kako je i ovaj oklopnjak bio u sastavu oklopne postrojbe ustaške vojnice. Najvjerovatnije Oklopljenog sklopa PTS-a.
Fotografija je inače pripadala izvjesnom Krušelju rodom iz Donje Stubice i dio je serije od nekoliko njegovih fotki na kojima je snimljen tijekom službe u konjici KJ i potom u domobranstvu NDH. Gdje je snimljena, nemam saznanja, ali je vjerovatno riječ o nekom gradu sjeverozapadne Hrvatske. Možda netko može pomoći? Možda u Varaždinu? Prema jednom partizanskom obavještajnom izvještaju od 6. veljače 1944. godine u Varaždinu postoje «četiri velika i sedam malih tenkova te jedan oklopni automobil». Možda je taj oklopni automobil upravo AB 41.
Među izuzetno škrtim podacima o NDH oklopu kog, doduše, nije bilo mnogo ali ga je ipak bilo pa je valjda zbog toga i zanimljiv, našli smo i podatak kako se u sastavu 13. divizije HOS-a (divizije HOS-a su nastale potkraj rata spajanjem domobranstva i ustaške vojnice) bio jedan oklopljeni vod s dva oklopna automobila. Možda su to bile AB 41? Možda je fotka nastala u Karlovcu?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 24, 2007 12:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prilažem Tomičinu fotografiju, koja je definitivno za mene neprocjenjiv pronalazak, hvala ti Tomica. Bilo bi dobro da zajedno probamo odrediti boje na ovome oklopnjaku.
Natrag na vrh
kinfa-t

Član od: 19 Kol 2006
Mjesto: ZAGREB
PorukaUpisano: Sri Sij 24, 2007 5:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Se možda zna gdje je to slikano? Što se tiče boja ako usporedimo sa uniformom vojnika koji viri van mislim da bi mogla biti panzergray nekakav svijetliji,ili pak mislim da bi mogla bit i boja kakvu su imale CV-33ke,bliže ona Flickova?????? Question Question
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 24, 2007 9:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kinfa-t Napisao/la:
Se možda zna gdje je to slikano? Što se tiče boja ako usporedimo sa uniformom vojnika koji viri van mislim da bi mogla biti panzergray nekakav svijetliji,ili pak mislim da bi mogla bit i boja kakvu su imale CV-33ke,bliže ona Flickova?????? Question Question

Mladiću, čitaš li ti postove prije nego što odgovoriš? Vidim da ne, problem je u tome što i je nepoznanica, gdje je snimljena ova fotografija, a boje koje spominješ za CV33 su se prestale koristiti u vrijeme kada na scenu stupaju ovi AB41.
Definitivno se radi o tipičnoj maskirki za talijanska borbena vozila na "starom kontinentu", jer su u isto vrijeme talijani na svoja vozila u Africi koristili drugačije boje. Tipična maskirka na Autoblindama 41, poslje stupanja u opticaj odredba iz '42. za sva vozila se sastojala od maslinasto-sive ((grigio verde) aproksimatno po FS-u 34159), crveno smedje (teracota) i pješčano žuta (sabbia, FS 20260). Tako da za ovu AB41 slobodno možemo reći da je bojana cijela u pješčano žutu sa nepravilnim šarama, maslinasto zeleno. Ovaj odnos boja koji nam spominje kinfa-t, je više razlog ,nažalost, nekvalitetne fotografije, no postojali su propisi, a i po ostalim fotografijama iz toga vremena se možemo uvjeriti u načine bojanja. Njemci, a i ostaci talijana na strani osovine, su svoje AB41 u kasnijim fazama dodatno "dotjerivali" i sa zelenim i smedjim mrljama, uglavnom bojama zapljenjenim po talijanskim skladištima (ovo bi trebao zapravo napisati vjerojatno, obzirom da je to bila praksa sa talijanskim vojnim materijalom).
Ovo je ilustracija kako je moguće izgledala "naša" blinda, naravno sa NDH obilježjima:

Što možemo izvući iz ove naše fotografije, očito je da se radi o zadnjoj desnoj strani, gornji dio dvodjelnih vrata je otvoren, a to da su se ovi dečki "nauživali" fighta svjedoči nam razbijen zadnji desni far i skinuti poklopci motora, moguće radi pregrijavanja motora. Sljedeće što uočavam je nedostatak polegnute antene sa ljeve strane (da je ima morala bi se vidjeti odmah poslje otvorenoga prozorčića za vožnju u nazad (ovo vozilo je imalo prednji i stražnji volan)). Ima još jedan mali zanimljiv detalj, nama je vidljiva lijeva strana kupole, a na njoj (odmah iza glave vojnika) okrenut far, zanimljivo je to što se nalazi na ne tipičnom mjestu za ta vozila, očito se radi o radioničkoj modifikaciji.

Ovdje je nekoliko malo kvalitetnijih fotografija na kojima se vidi način bojenja ovakvih vozila poslje prelaska u ruke njemaca i vrlo lako moguće da je naša blinda bila ovakva.
Sve ovo što sam napisao je svakako moja interpretacija stvari, rado bih čuo i vaša konkretna mišljenja, naročito ako netko ima kakav podatak više.

Natrag na vrh
stuart

Član od: 04 Sij 2007
PorukaUpisano: Sri Sij 24, 2007 10:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na zadnje četiri slike je "opatijska" blinda koju su koristili pripadnici SS Policai regimente Bozen u Primorju i Istri. (mislim da su iz knjige Stefana di Giusta -inaće iz fundusa Bildsarchiva iz Koblenza)

Interesantno je da ni sami talijani do danas nisu uspjeli na jednom mjestu sistematizirati sve oklopne formacije koje su zavrsile rat 09/43 na podrucju NDH. I najiscrpnija knjiga o talijanskom oklopu izdana 2002. godine od Ureda za povijest njihovog ministarstva obrane ( 2 toma -preko 1700 stranica) o mnogim stvarima ne govori. Pogotovo što su imali neki ludi sistem centara (arsenala - deposita) u kojima su postrojavali nove postrojbe te ih onda slali na razne frontove. Koliko mi se čini negdje sam našao da su imali čak pet oklopnih postrojbi koje su u svom nazivu nosile naziv "Nizza Cavaleria".
Inače odgovorno tvrdim da je talijanima jako neugodno pisati o njihovoj ulozi okupatora na našim područjima te stoga o tome uglavnom šute.

Što se tiće blindi evo doslovnog prijevoda teksta sa str. 129 toma II -28.rujna 1943. godine Nijemci su zaplijenili cc 200 vozila AB40/41/43. Od toga 110 komada su ustupili #hrvatskoj vojsci#. Ostalih 87 komada...-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
kinfa-t

PorukaUpisano: Sri Sij 24, 2007 11:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sorry,ja sam mislil da je to tvoja fotka,a ne Tomičina. Embarassed

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Sij 25, 2007 12:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Napokon neka fotka NDH oklopa! Very Happy
Inaće Tiger je dobro ustvrdio kvaliteta fotke je koma ,ali po odbojniku sa stražnje strane vozila na kome se vidi uzorak "špageti" kamuflaže zaključujem da je Tiger najvjerovatnije u pravu glede kamuflaže.
Tomica

Član od: 16 Sij 2007
PorukaUpisano: Čet Sij 25, 2007 1:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Točno je da one četiri fotke AB 41 koje je prikazao Tiger predstavljaju primjerak ovog oklopnjaka koji je pripadao spomenutoj njemačkoj policijskoj pukovniji koja je tijekom 1944. djelovala po Istri. Za prve dvije znam pouzdano da su snimljene na cesti Kršan - Sv. Nedjelja u blizini sela Eržiišća jer se na jednoj od fotki u nizu vidi miljokaz: "POLA 50. - S. DOMENICA O.s". Cijela serija je objavljena u časopisu "39-45", broj 76 iz 1992. godine.
Zanimljivo je kako je ta policijska pukovnija koristila još jedan zastarjeli talijanski oklopnjak iz 1SR, mislim da je to tip Lancia I.Z. Također je zanimljivo da su oba, i AB 41 i Lanzia I.Z. obojana u identičnu maskirnu shemu koju je gore opisao Tiger.
Knjigu koju je spomenuo Stuart nisam imao prilike vidjeti. Vrlo je zanimljiv podatak kako su Njemci isporučili NDH veću količinu oklopnjaka AB 41. Doduše, meni se čini kako je brojka od 110 komada isporučenih OS NDH pretjerana jer bi toliki broj vozila ostavio značajniji trag u borbama i izvorima. Moja je pretpostavka bila kako je riječ o deset do dvadeset vozila. Možda je riječ o nekim planovima koji nikad nisu do kraja realizirani poput planirane isporuke zapljenjenih francuskih dvomotornih lovaca "razarača" Potez 63, naoružavanja jedne oklopne divizije ustaške vojnice što je Hitler obećao Paveliću prilikom njegovog posjeta 18. i 19. rujna 1944. ovome u Njemačku i drugih sličnih planova.
Natrag na vrh
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Čet Sij 25, 2007 11:52 am    Naslov poruke: ab41 Citiraj ovaj komentar

ovo na mojoj slici je ab 43,da ne bude zabune...

ab41 mi se čini dosta tamne boje,
a ova maskirna šema se tvornički primjenjivala na vozila od početka 1944
pa je moguće da je i na "našem" ab41.

slika je iz knjige "italian armour in german service 1943-1945" koju bi
preporučio onima koje zanimaju talijanska vozila na Balkanu.

što se tiče ab41 ss polizei regiment bozen,ona su prefarbana i na njima
su njemačke boje ,tamno žuta,zelena,smeđa.postoje fotke istog vozila sa
talijanskim i njemačkim bojama.
Natrag na vrh
dog

PorukaUpisano: Čet Sij 25, 2007 12:11 pm    Naslov poruke: ab 41 Citiraj ovaj komentar

moguća maskirna shema...
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Čet Sij 25, 2007 1:20 pm    Naslov poruke: Re: ab 41 Citiraj ovaj komentar

dog Napisao/la:
moguća maskirna shema...

Uzeo sam i ja to u obzir, no odustao sam nakon usporedbe sa Tomičinom fotografijom, upravo ta maskirka je na ovoj "albanskoj" blindi(talijani u Albaniji). Moje je mišljenje, da kada bi se radilo o istoj šemi, ipak bi se trebalo vidjeti više zatamljenih polja.
Natrag na vrh
stuart

Član od: 04 Sij 2007
PorukaUpisano: Čet Sij 25, 2007 3:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

www.panzer-ozak.it
Vrijedi pogledati.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dog

PorukaUpisano: Čet Sij 25, 2007 3:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ako nekoga zanima u Trstu u muzeju "diego de henriquez" ima ab 41,i još ponešto zanimljivo...
http://www.zimmerit.com/main/pagineweb/varie/museo_civico_di_guerra.htm
Natrag na vrh
kinfa-t

PorukaUpisano: Pon Sij 29, 2007 10:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Donosim Vam Photoshop profil temeljen na profilu s ovog foruma i Tomičine slike. Nadam se da se ne ljutite. Slika je rađena po fotki,ali joj fali svijetlo na kupoli.

Gost
PorukaUpisano: Pon Sij 29, 2007 10:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na zadnjoj oklopnoj (vjerojatno i prvoj) ploči nisi stavio stilizirani "U", no lijepo da si se potrudio. Možeš ti to i bolje.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma