Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

101 i Osvetnici

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Sub Kol 01, 2026 9:36 pm    Naslov poruke: 101 i Osvetnici Citiraj ovaj komentar

U radu, 101-ica i Osvetnici. Eduardove 1/72-jke, super makete al imaju nekih svojih problemcica.
Crtao sam u corelu sam dekale, pa isprobavam kako pasu.
Nemam bas vremena za maketarenje, al tu i tamo potrosim koji sat-dva.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Kol 01, 2026 10:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Samo naprijed!
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Kol 02, 2026 12:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool odlicno!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
su27rules

PorukaUpisano: Ned Kol 02, 2026 4:57 pm    Naslov poruke: Re: 101 i Osvetnici Citiraj ovaj komentar

potez XXV Napisao/la:
...... Eduardove 1/72-jke, super makete al imaju nekih svojih problemcica. .......

Kakvih problemcica ima na ovim Eduardovim maketama??

Natrag na vrh
potez XXV

PorukaUpisano: Sri Kol 05, 2026 1:43 pm    Naslov poruke: Re: 101 i Osvetnici Citiraj ovaj komentar

su27rules Napisao/la:
potez XXV Napisao/la:
...... Eduardove 1/72-jke, super makete al imaju nekih svojih problemcica. .......

Kakvih problemcica ima na ovim Eduardovim maketama??

Maketa je super sto se tice detalja i sklapanja. Treba se ipak malo posvetiti paznje kod sklapanja krila da sve lijepo legne i bude u ravnini (gornjaka na donjaku + kontrolne povrsine).

Mislim da mu je nos opet problem. Ovaj prsten sto eduard daje se ne poklapa sa trupom pa radi skalu koju treba brusiti ( mada je moguce da je meni nesto pobjeglo pri sklapanju). Al svakako treba stanjivati brusenjem izlazne/ulazne ivice ispuha/usisnika tj. meni se cine pre "debele".

Kod sklapanja poklopca kabine mi je na nekim super sjeo, dok se na drugim nesto smaklo kod kod sklapanja "grbe", trups i prednjeg poklopca (spremnik alkohola") pa ne legne kako treba... nisam otkrio je li do mene ili do kvalitete odljevka...

Sklapam 5 primjeraka i mislim da su 2 overtrees, 1 profipack i 2 iz duo packa.

Ima sink markova... to cak i varira od odljevka do odljevka, cak i ova nalijeganja povrsina. Moja je teorija da eduard u overtreese pakuje plastiku koja i ne bi prosla kontrolu kvalitete za klasicno pakovanje (profipack, weekend royal)...

A ko hoce bas brutalnu kritiku makete, gabor je na par foruma i youtube-u poceo neke analize al mislim da je i on odustao od rivet countinga Smile

Ja sam ove svoje dekale printao u Eduarda i izgleda da su oni presli na neki tip proizvodnje sa printerom. Dekali imaju ovi novi film koji se moze guliti. Medutim boje izgledaju malo isprane kada se bas gledaju na jakom svijetlu izbliza. Takvi su i ovi njihovi dekali za Osvetnika u profipacku. Mislim da su se cak i zalili ljudi Eduardu na to opcenito.
Al u principu, golim okom s neke normalne udaljenosti to izgleda OK.
Natrag na vrh
su27rules

PorukaUpisano: Sri Kol 05, 2026 6:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala!! Cool Cool
Ovo što pišeš za Overtrees kutije/pakiranja......vrlo moguće.....

Natrag na vrh
DusanVuskovic

Član od: 07 Lip 2010
Mjesto: Chile
PorukaUpisano: Čet Kol 06, 2026 4:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prekrasan rad!

Kakva je povijest ovih zrakoplova MiG-21?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Čet Kol 06, 2026 9:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

DusanVuskovic Napisao/la:
Prekrasan rad!

Pa zajedničko im je da su sva tri aviona preletjela iz bivše JNA/JRV (sa pilotima).
Dva od ova tri MiG-a su oborena, 101 (24.6.1992. poginuo Radoš) i 103 (14.9.1993. poginuo Peris).
Oba aviona su do rušenja bila u JRV sivoj shemi, a treći je bio sivi do pred Oluju kada je prebojan u maskirne boje kao i ostali MiG-ovi HRZ-a.

102 i 103 su poznatiji po grbovima gradova koje su nosili ispod kokpita (102 - 'Osvetnik Dubrovnika' i 103 - 'Osvetnik Vukovara') i prvi su dobili ambleme crnih vitezova.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
viper

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Čet Kol 06, 2026 9:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepa kolekcija
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Pon Kol 10, 2026 9:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlični radovi!! Bilježim se za viškove dekala... plaćam u pivu i rakiji...

Ja nisam primjetio rszlike u kvalitetei u 48ici, ali PFM je revimo bolje kvalitete nego ostale 48ice.
Bis u 72ojci je zbrzan, i to više ne rade u kslupe od alatnog čelika, već u kslupe od legure aluminija, zbilja je zbrzana grba i losije je kvalitete bis sprue od mf ili pfm sprua.

Meni na 72ojkama ae najgore slaze dio sa donje stanje trupa spoj donjeg dijela krila sa polovicama trupa, i da ista stvar sa pokloocem kabine, ide loše na trup.

No sve u svemu, dobre makete, i kako ih sastavljas vidis kako je sve srazmjerno!
Natrag na vrh
DusanVuskovic

Član od: 07 Lip 2010
Mjesto: Chile
PorukaUpisano: Pon Kol 10, 2026 11:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
Prekrasan rad!

Pa zajedničko im je da su sva tri aviona preletjela iz bivše JNA/JRV (sa pilotima).
Dva od ova tri MiG-a su oborena, 101 (24.6.1992. poginuo Radoš) i 103 (14.9.1993. poginuo Peris).
Oba aviona su do rušenja bila u JRV sivoj shemi, a treći je bio sivi do pred Oluju kada je prebojan u maskirne boje kao i ostali MiG-ovi HRZ-a.

102 i 103 su poznatiji po grbovima gradova koje su nosili ispod kokpita (102 - 'Osvetnik Dubrovnika' i 103 - 'Osvetnik Vukovara') i prvi su dobili ambleme crnih vitezova.

Vojo Very Happy

Hvala na odgovoru, vojo.
Natrag na vrh
potez XXV

PorukaUpisano: Pon Kol 10, 2026 11:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mariok Napisao/la:
Odlični radovi!! Bilježim se za viškove dekala... plaćam u pivu i rakiji...

Ja nisam primjetio rszlike u kvalitetei u 48ici, ali PFM je revimo bolje kvalitete nego ostale 48ice.
Bis u 72ojci je zbrzan, i to više ne rade u kslupe od alatnog čelika, već u kslupe od legure aluminija, zbilja je zbrzana grba i losije je kvalitete bis sprue od mf ili pfm sprua.

Meni na 72ojkama ae najgore slaze dio sa donje stanje trupa spoj donjeg dijela krila sa polovicama trupa, i da ista stvar sa pokloocem kabine, ide loše na trup.

No sve u svemu, dobre makete, i kako ih sastavljas vidis kako je sve srazmjerno!

Da tocno to sto kazete. Steta, da su se jos malo potrudili bila bi savrsena 72-ojka.

Ma, dekala ima Smile ne znam gdje cu s njima. Plan je bio da isprintam i imam svoju zalihu, a ovo ostalo "utopim" samo da pokrijem troskove printa.
Medutim, nemam ja bas vremena za to Smile a i potkrala mi se greska na vitezu za 102 i 103 - pa bi treba tiskat korekturu za to...
Vjerovatno cu nesto raditi za antonove PA Osijek i ove cessnice, pipere sa pocetka, pa cu ubacit i ispravljenog viteza

Mario, poslat cu vam jednu plahtu (kreirajte boxnow kod i posaljite u inbox).

potez XXV: poruka promijenjena dana: Pon Kol 10, 2026 11:51 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
potez XXV

PorukaUpisano: Pon Kol 10, 2026 11:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
Prekrasan rad!

Vojo Very Happy

Hvala na odgovoru, vojo.

Yep, hvala Voji na lipom sazetku povijesti migova.. ja nisam stigao.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma