Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5397 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Stu 08, 2025 8:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Nedavno sam radio Early verziju ,sve si toÄŤno rekao Vojo pogotovo za gusjenice... OdliÄŤno si ga zgotovio!!! _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1876 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Sub Stu 08, 2025 8:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| su27rules Napisao/la: |
Samo mi smeta ovako postavljena figura ......zar se figura ne bi trebala dublje i prema stražnjem rubu otvora umetnuti u otvor na kupoli tako da se s tim "šakama u bilim rukavicama" kao pridržava ili naslanja na okvir otvora??????
|
Da, imaš pravo .... i meni je bio malo bez veze taj položaj ruku .... očito sam sve zeznuo kada sam poklopce otvora (krivo) zalijepio lijevo-desno umjesto napred nazad ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Čet Stu 20, 2025 6:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: Sd.Kfz.234/2 Puma
Proizvođač: Magic Factory, Kina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 3001
Najprije da objasnim kolegama maketarima kojima su ova (i slična) njemačka vozila već prežvakana (pri čemu mislim da su sasvim u pravu!) da je meni 234-vorka nekako prirasla srcu iz razloga što mi je to jedna od prvih maketa koju mi je otac kupio, tamo negdje ranih 70-tih u Beču, bila je to ona Airfixova u 1/76 (naziv joj je bio 'German Armoured Car' ili tako nekako) i kad vidim nekog od tih 8-točkaša bude mi milo oko srca. Eto, zato ....
A drugi razlog zašto sam nabavio ovu maketu je što volim isprobavati nove makete ali posebno i makete od novih proizvođača, a kineska 'Magic Factory' je jedan od takvih. No pošto u ponudi imaju, za sada, samo ovu maketu - nisam baš imao nekog izbora.
A kako se radi o novom proizvođaču, osvrt će biti malo duži i možda pre 'picajzlast' ....
Dakle:
Na prvi pogled:
Kutija uobičajene veličine koja se otvara sa strane (dakle neupotrebljiva) sa finim crtežom (linijskim) na naslovnici te sa shemama bojanja na zadnjoj strani. Ništa posebno ali vrlo uredno i (meni) dosta privlačno.
U kutiji dobivamo pet stabala blijedo žute plastike plus donji dio vozila kao i pogonski dio vozila (kutija sa diferencijalima), 27 (!) crnih gumenih guma, listić metala, malo veći listić sa oznakama (za dvije varijante bojanja) te malu knjižicu sa uputstvima.
Sve skupa djeluje vrlo obećavajuće jer detalji izgledaju odlično ali izgleda i kao da ima milion dijelova ....!
Slaganje:
Odmah (ponovno) upozoravam da stvarno ima jako jako puno dijelova i - što je najgore (barem za nas 70+ starce) jako puno SITNIH dijelova. Time ne mislim reći da je maketa bespotrebno usitnjena. Ne, naprotiv! Kao primjer navodim donji postroj koji je napravljen samo od 8 dijelova što se lijepe na zajedničku kutiju sa diferencijalima. No tih 'samo' osam dijelova ne umanjuje kvalitetu - dapače, tako su dobro smišljeni i 'izliveni' da djeluju vrlo realno.
Detalji na maketi su fantastični. To upotpunjava bezbroj dijelova koji se mogu lijepiti u raznim položajima (otvoreno-zatvoreno), kao i sa nešto metalnih dijelova - kao na pr. uške na tijelu vozila. Kuke za podizanje kupole su plastične ali su alternativno dane i metalne - po meni nepotrebno jer mi plastične čak djeluju realnije.
Pasanje dijelova je izvanredno - vrlo vrlo uredno i točno. Malo sam se bojao (kao kod svih 234-vorki) spoja gornjeg i donjeg dijela tijela vozila no ovdje je to izvedeno besprijekorno. Mala šupljina ostaje kod ljepljenja zadnjeg dijela (guz*ce) vozila ali se to lako zamaskira. Inače jako puno dijelova se spaja sa kosim spojevima što je uvijek problematično međutim ovdje je to izvedeno jako dobro.
Dakle - u maketi se nude mogućnosti da se napravi/bira:
- tri razliÄŤite vrste guma (razliÄŤitih profila)
- dvije vrste felgi
- svi otvori se mogu napraviti u otovorenom ili zatvorenom položaju (uključujući sve poklopce kao i grilje motora!)
- ponuđene su tri vrste blatobrana (iznad kotača) - iako u uputstvima nije naznačeno da se može koristiti više od jednog tipa (ovi drugi su vjerojatno već pripremljeni za neke druge varijante 234-vorke) kao i dvije vrste (prednjih) branika
Kako je ponuđeno toliko mogućnosti otvorenih poklopaca nisam odolio a da barem dio tih poklopaca ne zalijepim otvorenim. Ali tu ide i jedna kritika - kad je već ponuđeno da se 'vidi unutra' onda je za očekivati da će i nešto 'unutra' biti dano u mmaketi. No unutrašnjost je dana samo za tijelo vozila (vozni dio, i to jako lijepo i detaljno) dok za kupolu, osim zatvarača topa, nema ništa, a i motorni prostor je potpuno prazan. Tako da ostavljanje poklopaca otvorenim baš i nema jako smisla.
Oprema i alat po vozilu su lijepo napravljeni. Što se ne može reći za kanistere sa gorivom ('Jerry-cans') koji ne djeluju baš uvjerljivo usprkos tome što su one tri ručke za nošenje napravljene zasebno.
Sve u svemu slaganje je izravno, toÄŤno, a pasanje dijelova besprijekorno tako da je cijeli taj rad prava uĹľivancija.
Bojanje:
Obje koriste bazičnu tamno žutu (koristio sam Revellovu br. 16) kao bozičnu boju sa šarama - na jednoj zelene i smeđe, na drugoj samo zelene. Ja sam radio samo sa zelenim šarama iz razloga što se još uvijek učim raditi sa MiG-ovim 'Masking Putty' - a ovo je bila idealna maketa za to. Za zelenu sam koristio Humbrolovu br. 120. Sve enamelke, naravno ....
Napomena: na slikama su boje dosta izvitoperene, posebno zelena (izgleda kao da je flourescentna) - u stvarnosti nije baš tako ....
Oznake:
Oznake se dobivaju na minijaturnom listiću (4 x 2,4 cm) i to za dvije varijante bojanja kao i par oznaka za neku treću (?) varijantu - možda budu oznake zajedničke za još neku 234-vorku.
Sad, to što je listić minijaturan, OK, ali na njega su nagurali jedno 30+ oznaka tako da je gužva povelika. Oznake jesu male (na pr. one za pritisak u gumama iznad kotača) ali su tako nagurane da ih se: a) jako teško reže u zasebne listiće - znam da nije bed ako se malo zareže film ali ne volim to jer se onda taj oštri zarezani rub jako vidi i b) nemate 'mesa' tj. papira za hvatati pincetom kada uzimate oznaku da ju postavite na maketu ....
Kvaliteta oznaka - nisam dovoljno shvatio kakva je - najprije da kažem da se jako lako tj. brzo skida sa papira - dovoljno ju je umoćiti u vodu samo 5 sekundi i već kliže. Film je malo deblji, nekako polumat i čini mi se da baš ne reagiran na tekućine. Nisam imao ni jednu oznaku koja je išla preko neke veće neravnine (zakovice i sl.) pa ne znam točno kako prijanja. Kad se osuše djeluju pomalo srebrnkasto, ali kad se polakira (sa završnim slojem laka) onda XX
Inače su lijepo odštampane, nisu pre masne (pre crne) i djeluju dosta uvjerljivo, nježno.
Uputstva:
Uputstva su u obliku male knjiĹľice (veliÄŤine oko 1/3 A4, dakle manje od A5!) na 12 strana, sa crno bijelim linijskim crteĹľima. Sve je lijepo prikazano ali vrlo sitno jer su na svakoj strani po 2-3 koraka slaganja. Tako da priznajem da sam se za neke detalje dobro namuÄŤio da shvatim kako ih zalijepiti.
Nažalost, nema prikaza dijelova koji su višak što bi - s obzirom da je maketa očito pripremljena za više varijanti - bilo vrlo korisno.
U uputstvima nema prikaza gdje nalijepiti naljepnice (dekale) niti shema bojanja. To je sve na zadnjoj strani kutije u boji. Na kutiji je i spisak koje boje koristiti - AK, Mr. Color i Tamiya. (Mala zamjerka kod crteža shema bojanja - nisu dali pogled odozgora iako je taj najvažniji/najveći).
Isto tako nema nikakvih naznaka kako bojati unutrašnjost vozila - što vjerujem da će biti još zanimljivije za 'otvorenu' varijantu 234-vorke - onu sa topom PAK 75 mm (Sd.Kfz.234/4).
Na kutiji je, pored shema bojanja (ponuđene dvije različite sheme, u boji, naravno) dana i kratka povijest vozila, dobro, ne baš kratka jer je pisana sitnim slovima na strani kutije uz opis kineskim znakovima ali, za razliku od Trumpetera, engleski prijevod ima itekako smisla.
Ukupna ocjena uputstava: -5 (onaj minus je najviše radi veličine!)
Dodaci/izmjene:
Nisam ništa dodavao niti mijenjao - htio sam vidjeti kakva je maketa u 'originalu'.
Kudim:
- manjak unutrašnjosti kad su već dani svi poklopci koji se mogu lijepiti i otvoreni
- loše izvedeni kanisteri
- minijaturna uputstva i listić sa oznakama
Hvalim:
- sve - od rasklopa dijelova do međusobnog pasanja i nivoa detalja
- cijenu: ne znam dali je to neka promotivna cijena (da se probije na tržištu) ali je maketa relativno jeftina
ZakljuÄŤak:
Vrhunska maketa koja može odmah stati uz bok raznim Vespidima, Flyhawkima, Zvezdama itd. Nadam se samo da će nastaviti sa istom kvalitetom ALI i sa zanimljivim odabirom maketa, a ne upasti u tamo neke 'klasične' klišeje pa nam servirati (opet) Tigere, Pantere, Abramse i sl.
Preporuka:
Svakako kupiti!
Usporedba tri slične makete od tri različita proizvođača: slijeva - Revell, Italeri, Magic factory. Kad su makete gotove nema neke značajnije razlike među njima ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
 | | Član od: 12 Lis 2010 | | Poruke: 544 | | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Čet Stu 20, 2025 9:30 pm Naslov poruke: |
|
|
OdliÄŤno izgleda, posebno doljni del, savršenstvo od realnog ( a ne ko Lukašenko ) ! Dobre majstore imaju ! I lopata je krasna ! Jedino mi lajsne od kanistera djeluju predebelo. Jasno i odliÄŤan rad ! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5785 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sri Stu 26, 2025 12:52 pm Naslov poruke: |
|
|
| su27rules Napisao/la: |
Samo mi smeta ovako postavljena figura ...... |
Su-27 - Jeli ovako bolje??
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5785 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
|
Upisano: Sri Stu 26, 2025 9:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Mogal si mu stavit kakovu kartu - mapu va ruke, bilo bi još bolje ! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Čet Stu 27, 2025 10:32 am Naslov poruke: |
|
|
| Groff Napisao/la: | | Mogal si mu stavit kakovu kartu - mapu va ruke, bilo bi još bolje ! |
Dobra ideja .... ćemo podelat na tome ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nik
| | Član od: 22 Lip 2017 | | Poruke: 139 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Stu 27, 2025 10:49 am Naslov poruke: |
|
|
| Plava toÄŤkica iza kupole (na zadnjoj slici) ima neko znaÄŤenje ili...? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Čet Stu 27, 2025 7:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| nik Napisao/la: | | Plava toÄŤkica iza kupole (na zadnjoj slici) ima neko znaÄŤenje ili...? |
E j*bi ga nik, ti stvarno nađeš dlaku u jajetu .... ne, plava točkica je valjda slučajna neka mrvica (od pokvarenog parizera?) ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pet Stu 28, 2025 3:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: SU-122
Proizvođač: Zvezda, Rusija
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 5043
Ne znam zašto ali tu je maketu veoma teško nabaviti. Ne čini mi se ni po čemu posebna, odnosno ništa posebnija od SU-85 ili SU-100, ali naći tu maketu na tržištu je nemoguće. Tim više što je ta samohotka debelo zanemarena među proizvođačima plastike iako je, na pr. u usporedbi sa prošlom prikazanoma maketom (Sd.Kfz.234/2 Puma), napravljena u više od 10 puta većem broju. A eto, što je tu je ....
Kratak osvrt:
Maketa se, kao što rekoh, bitno ne razlikuje od ostalih 'Sučki', razlika je, naravno, u topu i nešto malo u opremi. Ako me sjećanje ne vara, kao i kod prijašnjih maketa T-34 odnosno SU serije na uputstvima su zamjenjene gusjenice - desna treba biti br. 2 a lijeva br. 1. I dalje sam jako zadovoljan sa gusjenicama i treba imati samo dovoljno strpljenja kod savijanja gusjenica da legnu na mjesto kako treba.
Bojanje:
Kako je maketa (kako po slaganju tako i po izgledu) vrlo jednostavna, malo sam se iživljavao na bojanju, ono, da napravim malo 'face-liftinga'. I dodao jednog 3D printanog 'ljudića' da malo živnem sve skupa (zahvaljujem kolegi Pierre-u na vojniku).
ZakljuÄŤak:
Ni po čemu posebna maketa i na istom nivou sa serijom 'T-34' i 'SU' od Zvezde. I dalje me ponovno oduševljavaju površinski detalji (posebno gusjenice). I dalje blesavoća to slaganje bez ljepila, ali eto, i djeca se trebaju malo veseliti ....
Preporuka:
Svakako kupiti.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
|
Upisano: Pet Stu 28, 2025 10:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Kad narastem i ja ću tako pofarbat maketu !!! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nik
|
Upisano: Pet Stu 28, 2025 10:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| vojo Napisao/la: | | nik Napisao/la: | | Plava toÄŤkica iza kupole (na zadnjoj slici) ima neko znaÄŤenje ili...? |
E j*bi ga nik, ti stvarno nađeš dlaku u jajetu .... ne, plava točkica je valjda slučajna neka mrvica (od pokvarenog parizera?) ....
Vojo  |
Nije mrvica jer se nalazi na istom mjestu i na slikama prije prepravke poklopaca.
I nije od parizera jer je nijansa otprilike kao boja zagrebaÄŤkih tramvaja.
Izgleda mi kao kapljica boje, jesi li nešto farbao takvom bojom u skorije vrijeme?
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nik
|
Upisano: Pet Stu 28, 2025 10:19 pm Naslov poruke: |
|
|
E, da...
Nije da samo kritiziram nego je 99% maketa u ovoj temi turboodliÄŤno i to je samo po sebi toliko jasno da nemam potrebu dodatno hvaliti.
Samo ponekad imam neku opasku ili pitanje.
I da ne hvalim baš sve, jedna stvar mi se generalno ne sviđa kod svih ovih maketa.
Upotreba ovakve sive boje za gumene dijelove, meni je draĹľa neka tamnija nijansa; bliĹľe crnoj.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|