Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 110, 111, 112, 113  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pon Stu 03, 2025 6:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Pon Stu 03, 2025 9:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vojo is back !
Zgodni su jeepovi sa vbr-rovima. Ovoga GMC san I ja kupil pa ako je cerada kako ju ti opisuješ onda mi slijedi ručni rad makar djelomično pokriven teretni prostor. I morat ću ti kopirat ideju kako napravit prednja stakla jer jedan moj bjelorus kompletno bez stakala i dekali su samo ruski pa će valjda ostat ki dekal od druga dva. Pozdrav !
Groff

PorukaUpisano: Pon Stu 03, 2025 9:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vojo is back !
Zgodni su jeepovi sa vbr-rovima. Ovoga GMC san I ja kupil pa ako je cerada kako ju ti opisuješ onda mi slijedi ručni rad makar djelomično pokriven teretni prostor. I morat ću ti kopirat ideju kako napravit prednja stakla jer jedan moj bjelorus kompletno bez stakala i dekali su samo ruski pa će valjda ostat ki dekal od druga dva. Pozdrav !
nik

Član od: 22 Lip 2017
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Stu 04, 2025 6:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
Maketa: Jeepovi, razni
Proizvođač: Heller, Dragon, Syndikato & Co.
Mjerilo: 1/72

Kratak osvrt:
Iako mi se ÄŤini da je ovaj forum dugo bio 'neaktivan' - to ne znaÄŤi da nismo maketarili, ne?

Evo par džipova koje sam nedavno dovršio pa samo kratak osvrt -

Hellerov Jeep - poznata maketa (prepakirava ju i Mister-Craft samo sa drugim - lošim - oznakama). Maketa je tako-tako, prosječna tj. ni pre dobra ni pre loša (već sam ju ranije prikazao ako se ne varam). Najbolji su na njoj kotači. No, kao osnova za konverzije poput ove je sasvim u redu.

Na ta dva dĹľipa sam dodao 'VBR'-ove od poljske firme 'Syndikato & Co.' (inaÄŤe oni rade fenomenalne gusjenice) i to model T36 i T45. Rezultate vidite na slici ....

Dragonov SAS džip mi je novi - do sad nisam radio ni jednog (samo Airfix, Hasegawa, Heller/Mister-Craft te 'pogledao' Academy - i odmah ga škartirao) tako da me zanimalo kakav je. Rezultat: jako dobar! Sve je na njemu u redu - dijelovi su vrlo nježni, podvozje odlično (iako malo smetaju čepovi s kojim se podvozje spaja na karoseriju jer ostaju jako vidljivi), kotači jako dobri, pasanje dijelova je u redu.
Kod ove verzije su malo zabrljali sa naoružanjem - suviše usitnjeno (dupli mitraljezi se slažu od 8 dijelova (sa postoljem) i jako je teško za manipulaciju i poravnanje. Isto tako su uputstva malo zbrzana/zipana - mnogi dijelovi su nacrtani već na mjestu (složeni/zalijepljeni) pa se ne uočavaju odmah - ja ih najčešće vidim tek kad krenem bojati maketu.
Eh, sad da mi je nabaviti jednog Dragonovog 'običnog' džipa (vulgaris), pa još sa Buffalom .... to bi bio posao ....

P.S. - molim bez kritike na poloĹľaj zvijezde na haubi dĹľipa - jednostavno kako sam ju skinuo tako se zalijepila - nije se dala pomaknuti ni milimetar (oÄŤito sam stavio pre malo tekuĹľine 'od ispod') ....

Vojo Very Happy

A zašto je samo jedna skupna slika džipova a ne nekoliko pojedinačno od svakog, kako inače bude...?
Question
Natrag na vrh
nik

PorukaUpisano: Uto Stu 04, 2025 6:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
Maketa: GMC CCKW-353
Proizvođač: Heller, Francuska
Broj makete: 56996

Kratki osvrt:
Išao sam raditi tu maketu nanovo jer smo mi (od 'Viribus Unitisa') napravili kotače za taj kamion pa sam rek'o idem isprobati kakvi su ti kotači u stvarnosti ....

Iako sam već napravio dvije ovakve makete (dobro, samo jednu jer sam drugu prepravljao u našeg 'Sokola' sa DŠKM-om) kao da sam se tek sad ozbiljno uhvatio te makete i uvidio kakva je u stvari ....

Da skratim, maketa je - razočaravajuća. Šasija i općenito donji postroj je još kako tako u redu (iako su na pr. rezervoar i kutija akumulatora 'prazni' od ispod!), prednji kotači su ispravljeni (sa 5 na 6 rupica na felgama) ali ostalo .... Najgora su im pokrivala: cerada za teretni prostor (sanduk/kasun) je više od 3 mm preširoka i treba ju rezati po sredini i skratiti (i pokitati, naravno), čak je i malo duža (1-2 mm ali se to da zamaskirati), dok su cerada i platnena vrata kabine katastrofa - još cerada nekako paše, ali vrata nikako.

Najsmješnije mi je što na uputstvima (kako od Airfixa tako niti ovdje od Hellera - radi se o identičnim maketama) nije dano postavljanje oznaka s prednje strane i na haubi. A to je najvažnije za te jako reklamirane 'Red Ball Express' Džemsove!

Preporuka:
Kupiti ako baš morate iako mi nije poznato da postoji 'plastična' (tj. ne-rezinska ili 3D printana) maketa sa platnenom kabinom.

Vojo Very Happy

Zamijenio si međusobno lijeva i desna vrata pa su ti sad unutarnje strane okrenute prema van i to bi mogao biti razlog da nikako ne pašu...
Shocked
A što se kotača tiče samo rezervni je pogrešan (sa 5 rupa) a svi ostali su korektni (sa 6 rupa) tako da ipak postoji ta mala greška.
Very Happy
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sri Stu 05, 2025 12:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nik, samo je jedna slika jer sam te Hellerove džipove već prikazao ranije (str. 57 ove dretve - Mister Kit - identične makete samo prepakirane) ....
A Dragonovog bi htio prikazati kada nabavim jednog 'obiÄŤnog' (a ne ovog SAS-ovog koji ima dosta posebnih dijelova) .... ako ikad uspijem nabaviti tog Dragona ....

Što se GMC-ovih vrata tiče, držao sam se sastavnice zato su vrata tako zalijepljena (ako i jesu naopako onda nisam ja kriv) - a da sam i drugačije lijepio ne bi bilo dobro jer je cerada (nad kabinom) pre mala, nedovoljno široka, a vrata se lijepe na nju ....
Ma cijela maketa, dobro, ne cijela ali ove cerade i to je sj*bano totalno .... eeee, tu bi dobro uletio netko sa 3D printanim dijelovima .... plus rešetka ispred kilera i svijetala ....

Ajmo deÄŤki sa 3D printerima, ajmo ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

PorukaUpisano: Sri Stu 05, 2025 6:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima još jedna maketa koju sam nedavno napravio a na koju sam posebno ponosan - ne radi makete ili same izrade koliko radi bojanja ....

Ja sam odavno fasciniran britanskom 'Caunter' maskirnom shemom i često razmišljam kako ju primijeniti na tako male maketice (u 1/72). E sad sam se konačno odlučio primjeniti je na jednoj ESCI/Italeri maketi tenka Valentine. Imao sam za njega pripremljene i 3D printane gusjenice (uvijek od istog poljskog 'Syndikato & Co.') i onda sam krenuo ....
Nije bilo lako i, s obzirom da mi je to prva 'caunterica' poprilično sam zadovoljan. Malo mi je pobijegla ova najtamnija nijansa (Slate 34 odnosno Dark Slate) koja je ispala (po meni) previše zelena a trebala je biti smeđe/zelena).

Nažalost na slikama (pod umjetnim svijetlom) se dosta loše vidi, posebno ova 'silver grey' nijansa, ali što je tu je - prosudite sami .... pokušat ću slikati na suncu, možda ispadne bolje.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Groff

PorukaUpisano: Sri Stu 05, 2025 11:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lopata je zakon a i bojanje je odliÄŤno ! Very Happy
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Sri Stu 05, 2025 11:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Najs. Koje boje?

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Još nekakvi Spitfajeri, Meseri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
nik

PorukaUpisano: Čet Stu 06, 2025 3:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
Nik, samo je jedna slika jer sam te Hellerove džipove već prikazao ranije (str. 57 ove dretve - Mister Kit - identične makete samo prepakirane) ....
A Dragonovog bi htio prikazati kada nabavim jednog 'obiÄŤnog' (a ne ovog SAS-ovog koji ima dosta posebnih dijelova) .... ako ikad uspijem nabaviti tog Dragona ....

Što se GMC-ovih vrata tiče, držao sam se sastavnice zato su vrata tako zalijepljena (ako i jesu naopako onda nisam ja kriv) - a da sam i drugačije lijepio ne bi bilo dobro jer je cerada (nad kabinom) pre mala, nedovoljno široka, a vrata se lijepe na nju ....
Ma cijela maketa, dobro, ne cijela ali ove cerade i to je sj*bano totalno .... eeee, tu bi dobro uletio netko sa 3D printanim dijelovima .... plus rešetka ispred kilera i svijetala ....

Ajmo deÄŤki sa 3D printerima, ajmo ....

Vojo Very Happy

Da, u biti sam pitao zbog Dragonovog dĹľipa...
Što se tiče GMC-ovih vrata ovakvim naopakim lijepljenjem si izgubio puno sitnih površinskih detalja, pogotovo oko prozora.
Zar ti nisu ostala vrata viška od onog ZNG-ovog pa da ova skineš i baciš a ona pofarbaš i zalijepiš kako treba?
Što se tiče rešetke ispred kilera i svjetala tu imaš široku ponudu na tržištu...
https://www.super-hobby.hr/products/GMC-Ccw-CCKW-353-41571280.html
https://www.super-hobby.hr/products/GMC-CCKW-352-353-front-grill-symmetrical.html
https://www.super-hobby.hr/products/GMC-CCKW-352-353-front-grill-asymmetrical.html
Simetrična maska je starija verzija a asimetrična novija (nakon što je dodano zasjenjeno svjetlo).
Wink
Natrag na vrh
su27rules

PorukaUpisano: Čet Stu 06, 2025 6:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lipo opituran tenkić, Cool Cool Cool Cool

Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Čet Stu 06, 2025 8:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Thundercat Napisao/la:
Najs. Koje boje?

Ja sam radio po ovom 'receptu':

Basic colour:
Light Stone 61:
Mix: 8 x Humbrol 74 + 1 x Humbrol 26

+

Silver Grey 28
Mix: 5 x Humbrol 74 + 2 x Humbrol 145.

+

Slate 34
Mix: 4 x Humbrol 32 + 2 x Humbrol 81 + 1 x Humbrol 117

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Sub Stu 08, 2025 6:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: Type 89 Kou tank
Proizvođač: IBG, Poljska
Broj makete: 72040

Kako sam započeo godinu (sa 'Japancima') tako nekako i završavam ....

Na prvi pogled:
U uobičajenoj (velikoj) kutiji od IBG-a sa solidnim crtežom na poklopcu dobivamo pet velikih stabala (uvjetno rečeno 'velikih' jer zauzimaju samo pola kutije) i dva manja stabla, sve uobičajene IBG-ove sive plastike. Uz to se dobiva listić oznaka i listić metala sa par detalja kao i uobičajena knjižica uputstava na osam strana.
Sve skupa ništa posebno iako mi na prvi pogled pažnju privlači jako lijepo napravljene zakovice - uredne, ali ne pre velike niti pre istaknute. Gusjenice su (fala bogu!) plastične članak po članak.
Obećavajuće!

Slaganje:
Naprije sam se morao naviknuti da je to vozilo dosta maleno (u stvarnosti pa tako i kao maketa) - nekako sam uvijek vjerovao da je veliÄŤine M4 Shermana ali ne, znaÄŤajnije je manje.
Maketa je vrlo lijepo i smišljeno napravljena da se sve zakovice lijepo vide tj. 'izliju' u plastici. Najveći dio tijela tenka je u komadu (izrađen sa kliznim tj. bočnim kalupima) ali su ipak mnogi dijelovi, posebno bočne gondole, podosta usitnjeni tj. napravljeni zasebno baš radi tih zakovica. A kako je maketa mala a zakovice su najčešće na samom rubu spojeva nužno je bilo mnoge spojeve raditi sa kosim površinama spoja. Toga se često bojim kod maketa jer je jako teško napraviti da spojevi budu savršeni tj. nevidljivi. No ovdje su uspjeli to napraviti jako dobro tako da spojevi stvarno ostanu nevidljivi. Svaka čast IBG-u!
Maketa u osnovnoj boji gdje se bolje istiÄŤu zakovice:

Kupola je neobiča jer nije napravljen uobičajeni spoj na trup tipa 'bajonet' da se može vrtiti, već se mora zalijepiti u nekom položaju (isto tako i top). No mene to ne smeta jer se već odavno ne igram sa svojim maketama ....

Gusjenice - eh, priča za sebe. Rađene su članak p članak, sa već spojenim člancima na ravnim dijelovima, naravno, i čak sa ovješenim 'ravnim' gornjim dijelom koji se oslanja na povratne kotačiće. Gusjenice su jako lijepo napravljene, ali ljepljenje na zupčanike (k'o za vraga i prednji ljenivac i zadnji pogonski kotač imaju zupčanike) je prava noćna mora. Na uputstvima (gdje je nacrtana maskirna shema na zadnjoj strani) je nacrtano da članci ne naliježu sasvim na te zupčanike. Sad, dali je to baš tako (meni nelogično) ili ne, nisam uspio vidjeti po fotografijama. Bez obzira na to, svaki članak treba čistiti (od boje) i pripasivati na prethodni, a kako su jako sitni to je em bilo teško i pipavo, em dugotrajno (jer sam morao čekati da se prethodni članak dobro osuši prije nastavljanja sa slijedećim). Sve u svemu to postavljanje gusjenica je trajalo više od mjesec dana (sa prekidima za kupanje i godišnji, naravno .... eee, kad smo kod toga, koga zanima moje ovogodišnje putovanje po ljeti, može vidjeti na: https://forum.motori.hr/threads/madarska-2x-tatre.270129/ )

Detalji na maketi su jako jako nježni i fini što upotpunjuje sliku savršenstva zakovica. Ipak sam promjenio ručke na kutiji (za alat?) na stražnjem dijelu tenka sa žičanim.

Lijepi dodatni detalj je uključivanje u maketu i dvije figurice - šteta samo što su dosta ofrlje napravljene, nekako grubo i kao da su ih napravili preko 'one' stvari .... jah, badave, sad kad smo se navikli na 3D printane figurice nema povrtaka nazad.
Napomena: figurica na maketi ima, pretpostavljam, stisnute šake i bijele rukavice .... da se ne pitate što je to ....

Sve u svemu slaganje je (osim gusjenica) bilo pravo zadovoljstvo.

Bojanje:
Ja sam se kod bojanja više držao slike/crteža na kutiji nego sheme na uputstvima koja mi se činila pre tamna. Kao osnovnu zelenu boju sam koristio 'JNA SMB' tj. Revellovu 362 sa malo bijele, za tamno smeđu sam koristio Revell 84 sa dosta bijele, a treću, kaki, nijansu sam namješao onako, odokativno. Žute linije sam isto radio sa dosta bijele (uz žutu) da se dobije dojam izbledjele boje.

Oznake:
Oznake su Techmodove i film je toliko tanak da se ni na papiru gotovo ne vidi. Jako dobro naliježu i reagiraju na tekućine za dekale. Oznake su univerzalne za svih pet varijanti tenka Type 89.

Uputstva:
UobiÄŤajena IBG-ova, sa sivim crteĹľima ali dovoljno kontrastnim i jasnim da je sve vrlo ÄŤitljivo. Ocjena: 5.

Dodaci/izmjene:
Osim zamjenjenih ručkica kutije alata i dodanih par lanaca na repni 'klizač' nisam ništa dodavao niti mijenjao.

Kudim:
- detaljne ali netočne (?) gusjenice (mislim na pasanje članaka na članak i na zupčanike) koje je jako teško slagati/lijepiti
- ofrlje napravljene figure

Hvalim:
- odliÄŤan lom dijelova
- fantastiÄŤni detalji, posebno zakovice
- odlično međusobno pasanje dijelova
- izvrsne oznake

ZakljuÄŤak:
Iako sam navikao na IBG-ovu kvalitetu posebno njihovih zadnjih maketa, ugodno sam iznenađen sa ovom.

Preporuka:
Svakako kupiti.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
su27rules

PorukaUpisano: Sub Stu 08, 2025 6:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Lipo zgotovljena maketica!!

Samo mi smeta ovako postavljena figura ......zar se figura ne bi trebala dublje i prema stražnjem rubu otvora umetnuti u otvor na kupoli tako da se s tim "šakama u bilim rukavicama" kao pridržava ili naslanja na okvir otvora??????

btw. odlican slikopis i tekst s moto-putovanja!! Cool Cool

Natrag na vrh
Groff

PorukaUpisano: Sub Stu 08, 2025 7:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kramp i llopata nisu učvršċeni, pasta ċe Very Happy . Hvala na iskrenom opisu montiranju gusjenica - neću kupit tu maketu Laughing Laughing Laughing
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 110, 111, 112, 113  Naprijed
Stranica 111/113

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma