Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Pilot HZL koji se smrznuo u moru?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Didier

Član od: 17 Stu 2022
PorukaUpisano: Uto Svi 06, 2025 1:09 pm    Naslov poruke: Pilot HZL koji se smrznuo u moru? Citiraj ovaj komentar

Lijep pozdrav svim maketarima, nadam se da ste dobro.

Ovo je pomalo nasumièna tema, ali nekidan sam se sjetio da sam jednom proèitao o pilotu lovaèke legije koji je iskoèio padobranom iz svog Messerschmitta ali su ga kasnije našli mrtvog u moru. Ne sjeæam se o kojem se pilotu radi i o kojem je dobu godine bila rijeè, pretpostavljam da æe upuæeniji znati o kome je rijeè.
E sad, buduæi da me u zadnje vrijeme kopka ideja da napišem roman o tome kako je 20.stoljeæe samljelo ljudski duh i o životima u totalitarnom razdoblju i kako ih rat èini potrošnom robom, bez obzira što imaju svoje obitelji i interese, došao sam besramno pitati ljude na ovom podforumu sljedeæe stvari:

- Može li mi netko reæi o kome se radi i gdje mogu naæi još podataka o tom pilotu, ima li živuæih potomaka ili rodbine?
- Koja je logika u smrti pilota u moru? Je li do hipotermije ili udara? Znam da je voda praktièki kao beton nakon jedno 100 metara visine, ali valjda padobran do donekle poništi?
- Ima li itko ovdje iskustava s padanjem iz aviona u vodu, ili zna možda neki medicinski/patološki autoritet o toj temi?

- Ima li netko možda legitimni problem s ovime? To jest vrijeða li nekoga ova tema ili mu je neukusna? Ne pitam za primjedbe u smislu "meni je malo bezveze pisat o istoènom frontu", nego npr. ako ne želi da mu djeda pretoèim u roman ili misli da bi tako naštetio nekome. Naravno nije mi poanta širiti dezinformacije niti kaljati ili uljepšavati sliku o tom pilotu...

Zahvalan unaprijed!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Hrvoje

Član od: 16 Sij 2015
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Svi 06, 2025 11:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Smrt u vodi može nastupiti zbog brojnih razloga, možda èlanak poput ovoga pomogne u djelomiènom razumijevanju. Ako ništa drugo, prikazat æe koliko je tema složena.

Death may occur from one of the four stages of immersion:

Stage 1: Cold shock (3 – 5 minutes)
Stage 2: Swimming failure (3-30 minutes)
Stage 3: Hypothermia (after 30 minutes)
Stage 4: Post rescue collapse (during or hours after rescue)

https://tc.canada.ca/en/marine-transportation/marine-safety/marine-safety-publications/survival-cold-waters-2003-tp-13822-e

Natrag na vrh
Didier

PorukaUpisano: Čet Svi 08, 2025 1:45 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zahvaljujem!

Takoðer, našao sam ime pilota: Vladimir Salamon.
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Svi 08, 2025 10:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da radi se o pilotu vodniku Salomon Vladimiru koji je poginuo 07.11.43.g kada je u strmom obrušavanju, u pokušaju da se otarasi protivničkog lovca, izgubio kontrolu nad svojim Bf-109G... Uspio je iskoćiti ,ali se spustio u hladno Crno more ,ja imam podatak da se utopio, dakle moguće je i da se zapetljao u vezice padobrana u moru ili ga je poklopila poadobranska kupola pa nije uspio doć do zraka??? Dakle ne mora biti uzrok smrti samo smrzavanje.... Jedini sigurni podatak je zapravo činjenica da je njegovo tijelo nađeno nakon par dana izbačeno na obalu... E sad da li je bila obdukcija i koji su nalazi, ćisto sumljam da ćemo ikad doznati...
Didier

PorukaUpisano: Čet Svi 08, 2025 11:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zahvaljujem poky!

pa da, tko zna jesu li se uopæe zamarali s obdukcijom, i ljudi na frontu su vjerojatno iz iskustva sve zakljuèila, pa do nas nije došlo ništa pisano.
Zna li itko gdje bi se mogli naæi podaci o pilotovoj mladosti, tipa hrvatska krila, HDA?
Odakle u hrvatskoj je uopæe obitelj salamon? pretpostavljam da mu je prezime po židovskom kralju predstavljalo odreðene probleme...
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Svi 08, 2025 1:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam posebno proučavao prezime, ali imao sam kolegu tog prezimena (nije u rodu s pilotom) kaĹľe koliko god njegovi pamte podrijetlo nije bilo Ĺľidova u familiji ,a došli su iz njemačke u Hr, a zašto Salomon i ima li kakve veze sa kraljem Salomonom nije znao.....
Ja se neš bavim istraživanjem životopisa pilota ZNDH, ali nažalost za Salomona nemam ništa, u HDA znam da nema ništa o njemu...
Inače je situacija takva da je malo materijala o mlađim pilotima koji su završili pilotske obuke neposredno ili za vrijeme rata, ako su preĹľivjeli rat pretpostavljam da je sve o njima (matični listovi, Bilješke o sposobniku...)preneseno u Beograd ,pošto su još bili vojno sposobni i "opasni" za FNRJ...
Još se za ove starije koji su imali karijeru i u Kr. Yu. i nađe, na više strana, neš o njima ,ali ovi mlađi teško...
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma