Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 108, 109, 110

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pet Ožu 14, 2025 9:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mali off-topic ....

Već dugo nisam vidio crtež na kutiji poput ovog na najnovijoj maketi M1A1 Academyja koji je tako dobro nacrtan - možda ne hiper-vjerno - vidi se da je crtež, ali baš tako nekako ja zamišljam da bi trebali biti crteži na kutijama maketa .... da ti malo probude maštu ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Ožu 14, 2025 11:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slažem se Cool Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

PorukaUpisano: Sub Ožu 22, 2025 6:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: U.S. M142 HIMARS
Proizvođač: Meng, Kina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 72004

Na prvi pogled:
Kutija se (nažalost) otvara sa strane pa je neupotrebljiva ali sa dobrim crtežom. Na stražnjoj strani kutije je shema bojanja i (pazite sad!) shema postavljanja oznaka/dekala na vozilo.
U kutiji dobivamo tri stabla veličine nešto manje od veličine kutije, jedno manje stablo (sa felgama), jedno malo stablo sa prozirnim dijelovima (prozori), vrećicu sa gumama od mekane plastike/gume te listić oznaka. Sva plastika (osim prozirne) je svijetlo sive, gotovo bijele boje .... vrlo neobično i podsjeća me (po boji) na stare VEB Plastikartove makete airlinera.
Uputstva su crno bijela 'harmonika' tipa.
Na prvi pogled odlijev izgleda vrlo uredno, detalji (zakovice) vrlo nježno tako da su gotovo neprimjetne.
Sve skupa vrlo obećavajuće ....

Slaganje:
Slaganje je ugodno iznenađenje - na pr. šasija, umjesto da je rađena sa kliznim/bočnim kalupima, rađena je kao neka osnovna struktura na koju se lijepe bočne strane (sa detaljima). Nisam ljubitelj toga jer to na koncu uvijek dijeluje masivno i te 'bočne' strane je najčešće teško pripasati tako da se ne vidi spoj. No ovdje je izvedeno to toliko točno da se spoj ne vidi a samo međusobno pasanje dijelova je izvanredno, točno 'na milimetar'. Zapanjujuće!

I ostali sklopovi odnosno pasanje dijelova je jako dobro. Mnogi sklopovi (same rakete u 'six-packu', lanser raketa, kabina) su rađeni sa kosim spojevima koji su vrlo točni tako da, uz malo pažnje (i pripasivanja nakon 'dry runa') spojevi ostaju nevidljivi. To je, naravno, jeftinija alternativa kliznim/bočnim kalupima kada se želi prikazati zakovice sa svih strana. No, kažem, ovdje je to izvedeno tako uredno da nemam zamjerki.

Plastika je, iako (meni) neobične boje, vrlo ugodna za rad, ni pre tvrda ni pre mekana. Gumene gume pašu na felge savršeno a i same ripne na gumama su jako lijepo izvedene - male ali jasne (a ne mutne kao kod Dragona).

Neugodno iznenađenje mi je bilo kad sam otkrio da kutije i rezervari koji dolaze zalijepljeni na šasiju nemaju dna tj. šuplji su od ispod (nešto kao Dragonovi kotači ili Aoshimini rezervari). To je katastrofalna greška koju nije lako ispraviti. Srećom, kotači su 'puni' ....

Druga mi je neobičnost da se lanser raketa ne može podizati - dano je da se može zalijepiti ili u nultom (transportnom) položaju ili na nekih 45 stupnjeva. Ostalo ništa!? Onda ne vidim svrhe da je napravljeno da se lanser uopće može okretati (bez da se izvuče, sa bajonet spojem kao kupole na maketama tenkova). Čemu uopće onda to okretanje? Ja sam na koncu zalijepio lanser u položaju 0-0 (nula-nula).

Bojanje:
Bojanje ovih modernih vozila postaje dosadno (ako nisu Nijemci, Poljaci ili Slovenci ....) - uzmeš bilo koju tamno zelenu i bingo! - pogodio si nijansu. Ja sam ovaj puta koristio Revellovu br. 68 i - jako sam zadovoljan.

Oznake:
Oznake su priča za sebe - dane su samo servisne oznake i to 4 kom za samo vozilo, te jedno 10-tak komada za sklop raketa (sklop od 6 kom raketa koji se u kompletu 'montira/ukrcava' na lanser radi lakše manipulacije). Ove oznake na raketnom sklopu su malo bez veze jer one koje su sa strane se na koncu uopće ne vide!
Ne razumijem zašto nisu dali nikakve 'individualne' oznake (za vozilo, jedinicu i sl.). Barem korisnika takvih vozila ima jako mnogo a i samo oruđe je u upotrebi već koliko - preko 30 godina (od Zaljevskog rata), dakle mogućih shema ima bezbroj.
Nije mi se dalo istraživati koje američke jedinice imaju to vozila (a da ja imam višak takovih oznaka) pa sam jednostavno, tamo gdje dolaze (američke) oznake prebojao malo svijetlijom zelenom bojom i pravim se da je to ukrajinsko vozilo ....

Inače, kvaliteta oznaka je tako-tako - film je dosta debeli (što se vidi nakon sušenja), oznake se trenutačno skidaju sa papira (u roku od 5-6 sekundi!) i imaju neko čudno ljepilo jer se dosta dugo 'mrdaju' na mjestu. Čini mi se da uopće nisu djelovale na tekućine za dekale.

Uputstva:
Uputstva su dana na 12 strana u harmonika stilu složenom na cca A5 format (da stane u kutiju) i crtana su polu linijski-polu sjenčano, ali vrlo jasna i detaljna tako da zaslužuju najvišu ocjenu.
Neobičnost uputstava je postavljanje oznaka (dekala). Za samo vozilo uputstva (za oznake) su SAMO na zadnjoj strani kutije, dok je za 'paket' raketa to dano prilikom slaganja toga 'paketa' u koraku 15 (što je u redu jer kad se taj 'paket' zalijepi na lanser nije moguće više stavljati oznake).

Dodaci/izmjene:
Nisam ništa dodavao niti mijenjao na maketi.

Kudim:
- šuplje kutije i rezervari na šasiji (od ispod)
- nemogućnost dizanja lansera
- pre skromne oznake (samo servisni natpisi)

Hvalim:
- fantastično pasanje dijelova
- odlični površinski detalji
- jako lijepo napravljene gume i kotači
- povoljnu cijenu (oko 15-tak eura u slovačkom 'MN Modelaru')

Usporedba sa istim/sličnim maketama:
Do sada sam napravio samo Dragonovog HIMARS-a i mislim da je nemoguće usporediti ih - Mengov je puno bolji radi: pasanja dijelova, boljih guma i kotača, ima pune kotače, bolji (nježniji) površinski detalji i konačno - povoljnija cijena.

Zaključak:
Maketa je vrlo kvalitetna i svrstao bih ju među bolje proizvođače (Vespid, Zvezda, IBG ....) - iako bi, naravno, trebalo vidjeti još par njihovih maketa da se stekne cjelovit dojam. U svakom slučaju, jako sam zadovoljan. Osim, naravno, onih šupljih kutija/rezervara ....

Preporuka:
Svakako kupiti.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
nik

Član od: 22 Lip 2017
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Ožu 22, 2025 9:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisi pogodio starost ovog vozila, nije preko 30 nego 20 godina... Wink
Natrag na vrh
KatarII

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: ZGB
PorukaUpisano: Ned Ožu 23, 2025 9:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima ga još i ForeArt u 1/72. Po viđenome na webu, najdetaljnija od tri makete, bez nekih kompromisa radi bržeg slaganja.

Također cca 10 eura skuplja.
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Ožu 23, 2025 11:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
mi17

Član od: 18 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ožu 25, 2025 2:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

KatarII Napisao/la:
Ima ga još i ForeArt u 1/72. Po viđenome na webu, najdetaljnija od tri makete, bez nekih kompromisa radi bržeg slaganja.

Također cca 10 eura skuplja.

Imam jednog viška ako ga netko traži.
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Pet Tra 04, 2025 8:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo jušto da ne mislite da se ništa ne radi - malo 'sa strane' smanjujem staš sa starim opsesijama (kao Sovjeti u Berlinu 1945.) - a pošto su makete već viđene i bezbroj puta opisane, ne želim opterećivati svekoliko maketarsko pučanstvo ....

Vojo Very Happy

PS - onaj Valentine otraga je isto Sovjet, ali ne spada pod temu 'Berlin'!
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 108, 109, 110
Stranica 110/110

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma