Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

HV brojevi

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pon Velj 03, 2025 12:11 pm    Naslov poruke: HV brojevi Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima,

Ne mogu naći da je netko već o tome pisao ovdje na forumu pa otvaram novi topic -
Razlog tomu je što sam u toku izrade našeg Bradleya M2 pošto su se nedavno pojavile fotografije 'gotovih' vozila koje polako ulaze u aktivnu upotrebu.

Muče me, naime, oni crni HV brojevi koji se sve više pojavljuju na vozilima HV-a, pri tome ne mislim na žute registarske pločice već na one crne pobojane (ili zalijepljene?) brojeve na PZ2000, Gvozdikama, M-84 i sl.

Dali je netko od vas pokušao istražiti/dokumentirati:
- dali su ti brojevi uvijek iste veličine (na svim tipovima vozila)
- dali je font Arial (kako se meni čini)

Prilažem slike brojeva koje sam 'skinuo' sa Gvozdike 2S1 na prikazu Dana OSRH 2018. godine na Jarunu:

(gornji brojevi na metru su inče, donji su centimetri!)

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pon Velj 03, 2025 2:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, naravno, uz gornji tekst ide i neizostavno pitanje - dali možda netko od vas maketara radi ili je napravio te i takve oznake (dekale)?

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Velj 04, 2025 1:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

NN71/2018
Pravilnik o registraciji i označavanju vozila Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske

Članak 26.

(1) Registarska oznaka za bojna vozila (Obrazac 6.) tiska se na osnovnu podlogu boje vozila, crne je boje broj 9005, prema RAL-ovu katalogu boja.

(2) Registarska oznaka sastoji se od slovne oznake »HV«, tri brojčane oznake i jedne slovne oznake.

(3) Slovna oznaka »L« koristi se za označavanje vozila ukupne mase do 10 t.

(4) Slovna oznaka »M« koristi se za označavanje vozila ukupne mase od 10 t do 20 t.

(5) Slovna oznaka »H« koristi se za označavanje vozila ukupne mase više od 20 t.

(6) Slovne oznake upisuje se latiničnim pismom, a brojčana oznaka arapskim brojkama.

(7) Bojna vozila označavaju se registarskom oznakom na prednjem i stražnjem dijelu vozila, a ako to tehničke mogućnosti ne dopuštaju, oznake se označavaju na bočnoj strani prednjeg dijela vozila ili na bočnoj strani stražnjeg dijela vozila i to s obje bočne strane vozila.

(8 ) Registarska oznaka jedinstvena je oznaka koja se dodjeljuje jednom vozilu.

(9) Umjesto oštećene registarske oznake tiskat će se nova oznaka s istim slovnim brojčanim oznakama.

Obrazac 6.

REGISTARSKA OZNAKA ZA BOJNA VOZILA

hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Velj 04, 2025 1:45 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I meni se čini da je arial kao i na avionima (za njih je i propisano u pravilniku ako se ne varam)

Dosad vidjeh fotke s brojevima 302H (ĐĐ), 305H, 307H i 308H (PŽ)
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma