Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| frka
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 1500 | |
|
Upisano: Pet Stu 15, 2024 8:43 am Naslov poruke: MORANE MS 406C.1 |
|
|
Francuski lovac Morane 406 obilježio je hrvatsku zrakoplovnu povijest kao jedan od najbrojnijih zrakoplova u naoružanju ZNDH. Fotografije koje su prije par godina "izronile" u javnost - posebno ona sa Zvonimirovim križevima sa kraja rata, te još jedna sa starijim oznakama koju mi je ljubazno stavio na raspolaganje Matio Tušek iz Muzeja vojne i ratne povijesti Pakrac, potaknule su me da odmah nabavim maketu ukrajinskog proizvođača Dora Wings. Bio je užitak slagati ovu maketu ukrajinskog proizvođača Dora Wings. Za razliku od svih prethodnih maketa Morana 406, ova se odlikuje vrlo točnim linijama i mnoštvom detalja. Moja maketa predstavlja MS 406C.1 su naoružanju ZNDH u travnju 1945. Avion je osim sa dvije strojnice kalibra 7,7 mm u krilima, bio naoružan i topom Hispano Suiza HS 404 kalibra 20 mm ugrađenim u os propelera.
Dakle krećemo... svi dijelovi su oprani u blagoj otopini sapunice, Budući da maketa neće imati otvorenih dijelova, ipak će imati pilota koji svakako daje malo živosti i zanimljivosti gotovoj maketi
Kitanje i brušenje spojeva krila i trupa, kao i spoja okomitog stabilizatora na repnom dijelu trupa najveći je i najosjetljiviji dio, kako se ne bi uništili fini detalji na maketi.
Jedini stvarni problem sa kojim sam se susreo tijekom gradnje jsu donje površine krila, koje su radi očuvanja tankih izlaznih rubova krila (što je sjajno) podijeljene na vrlo čudan način. Dora Wings se iz nekog neshvatljivog razloga odlučio crtu razdvajanja gornjeg i donjeg krila povući uzdužno preko sredine zakrilaca i vrhova krila umjesto da prati crte ploča na krilu, što mi je stvorilo velik problem jer sam sve te procjepe morao kitati i beskrajno brusiti, što mi je odnijelo jednu cijelu večer i dio noći. Rezultatom sa bio samo djelomično zadovoljan jer se mjesto procjepa i dalje naziralo. Naposljetku je model dobio jedan sloj bijelog primera kao pripremu za bojanje.
Nastavljamo sa "presjenčanjem" po svim površinama, nakon čega slijede maskirne boje i oznake.
Maskirne boje su RLM 74/75/76 sa pojedinim korekcijama u nijansama druge boje i nanesene su airbrushom bez maski. Serijski broj 2327 je žute boje i nanesen je airbrushom. Oznake nacionalne pripadnosti su kombinirane iz kućnih rezervi 🙂
Morane 406C.1 ZNDH je napokon gotov. Maketa je izuzetno kvalitetna, vrlo točnih dimenzija i sa dosta detalja. Posebno oduševljavaju tanki izlazni rubovi krila i repnih površina. Mali nedostaci koje sam ranije spomenuo, a to su neugodan procjep po cijeloj dužini zakrilaca i vrhova krila i, za moj ukus, malo pretanki krakovi propelera, mogu se relativno lako otkloniti kitanjem i brušenjem. Čestitke ukrajinskom Dora Wings-u na odličnoj maketi i izboru teme. Još samo kad bi prihvatili naše sugestije za izdanje sa hrvatskim i partizanskim bojama i oznakama!
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| dog
| Član od: 17 Stu 2006 | Poruke: 561 | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Pet Stu 15, 2024 6:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Super... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| cico.k
| Član od: 13 Svi 2006 | Poruke: 168 | |
|
Upisano: Sub Stu 16, 2024 10:33 am Naslov poruke: |
|
|
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
| Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5692 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Iwtcha
| Član od: 24 Kol 2007 | Poruke: 4101 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Stu 16, 2024 6:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Vrhunski |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Iwtcha
| Član od: 24 Kol 2007 | Poruke: 4101 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Stu 16, 2024 6:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Vrhunski |
|
Natrag na vrh |
|
|
| josipww2
| Član od: 04 Lis 2009 | Poruke: 1351 | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sub Stu 16, 2024 6:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Bravo frka, odlicno izgleda _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
| Član od: 16 Pro 2008 | Poruke: 2494 | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Stu 17, 2024 9:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Izvrsno 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼 |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Groff
| Član od: 12 Lis 2010 | Poruke: 512 | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Ned Stu 17, 2024 10:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast ! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| pacman69
| Član od: 02 Lip 2008 | Poruke: 294 | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Čet Stu 21, 2024 2:59 pm Naslov poruke: |
|
|
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Tomo
| Član od: 06 Stu 2005 | Poruke: 1698 | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Čet Stu 21, 2024 10:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Super rad. Vrlo atraktivne oznake.
Jedno pitanje. Zašto si se odlučio za 74/75 shemu?
Meni na fotki sa zvonimircima taj avion izgleda prefarban tamnom bojom. Kao G-50. Ja sam ga nekao zamišljao jednobojno zelenog (konkretno tog sa zvonimircima) |
|
Natrag na vrh |
|
|
| DusanVuskovic
| Član od: 07 Lip 2010 | Poruke: 132 | Mjesto: Čile |
|
Upisano: Sub Stu 23, 2024 1:11 am Naslov poruke: |
|
|
You need to edit your post, one of the photos is wrongly placed and the view width is enlarged.
In any case, very good photos! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| frka
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 1500 | |
|
Upisano: Pon Stu 25, 2024 8:49 am Naslov poruke: |
|
|
Tomo Napisao/la: | Super rad. Vrlo atraktivne oznake.
Jedno pitanje. Zašto si se odlučio za 74/75 shemu?
Meni na fotki sa zvonimircima taj avion izgleda prefarban tamnom bojom. Kao G-50. Ja sam ga nekao zamišljao jednobojno zelenog (konkretno tog sa zvonimircima) |
Proučavao sam detaljno fotku MS 406 sa zvonimircima koju sam nabavio u velikoj rezoluciji i na njoj se vidi da je shema imala mrlje po bokovima. Doduše, jeda dio izgleda da je prebojen malo tamnije, ali se mrlje i na njemu vide. Zato sam se odlučio za takvu shemu. Možda je na maketi ispala malo presvjetla, ali meni je izgledalo da je to-to. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| viper
| Član od: 07 Pro 2005 | Poruke: 1657 | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Uto Stu 26, 2024 8:14 am Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast! |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|