Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 104, 105, 106

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pon Stu 25, 2024 11:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: Leopold K5(E)
Proizvođač: Hasegawa, Japan
Mjerilo: 1/72
Broj makete: MB028/MT28

Na prvi pogled:
Ova maketa budi nostalgiju i vraća me u prošla vremena, u 60-te i 70-te prošlog stoljeća kada je Hasegawa bila - vvvuuuoooaaavvv - i kad sam kupovao prve Fantome i Migove-21. Nažalost, barem što se malih vojnih vozila tiče, Hasegawa nije napravila velike odmake od tada (svega par novih i dobrih maketa ali mogu se nabrojati na prste jedne, ajde, dvije ruke!).
Bez obzira na to bilo je nekako slatko malo se vratiti u prošlost - što ova maketa sigurno omogućava. U velikoj kutiji je spakirano nekoliko stabala tipične (za onda) hasegawine sive plastike, površinski detalji su tako-tako, uputstva su 'povijesno jednako stara' (ali vrlo dobra) i to je to. Nema metala, nema ničeg posebnog, a oznake su - ah, vidjet ćete.

Slaganje:
Slaganje je lagano. Dijelovi pašu dobro međusobno, kao što rekoh detalji su tako-tako. Posebno me smeta što je ogroman lafet topa napravljen kao ravna ploha, nije jasno jeli zakovan (nema zakovica) ili je varen - nema crta ni udubljenja, ničeg.
Isto tako su ofrlje napravljeni kotači tj. kočnice kotača na vagonima - kočnice su sasvim izvan kotača, što se, naravno, ne vidi kad se gleda sa strane, ali ....

No zato me cijev topa iznenadila točnošću - nije da je baš okrugla, ali se to ne vidi dok se ne zalijepi dio na ustima cijevi. No polovice cijevi se jako dobro slažu i, iako ih je trebalo kitati (i to nekoliko puta) rezultat je bio odličan i cijev je savršeno ravna. Naravno, da sve ne bude idealno - otvor na zatvaraču topa je ostavljen otvoren tako da se kroz cijev može gledati ....

Naravno, u ono doba je bilo u modi napraviti da neki dijelovi 'rade' tako da se insistira da se kotači vrte (što je donekle u redu), ali i mehanizam za podizanje topa je 'funkcionalan', isto kao i okretna platforma na kolicima granata itd. Meni je to uvijek malo blesavo (kao da je rađeno za manju djecu) ali dobro, to je bilo u 'ondašnje' doba.

Bojanje:
Nisam se puno premišljao jer mi je ona 'američka' maskirna shema (topa koji je sačuvan u Americi) sumnjiva tako da sam se radije odlučio na klasičnu tamno sivu (Revell br. 78 ).

Oznake:
Kako je već svima ovdje na forumu poznato, tražio sam pomoć jer su oznake bile neupotrebljive - raspadale su se prilikom skidanja sa nosećeg papira. Srećom mi je u pomoć uskočio kolega nik koji me uputio gdje naći zamjenske oznake od Peddinghaus Decalsa. Pa da sam ih naručio i ekspresno dobio za par dana.

Ovo mi je prvo iskustvo sa tim oznakama i pomalo je neobično: oznake su na jednom nosećem filmu (cijeli list je noseći film) tako da se treba svaka oznaka obrezivati što i nije lak posao jer su mnogi natpisi po vagonima vrlo sitni.
Oznake se skidaju sa nosećeg papira gotovo odmah nakon što se namoče 5-10 sekundi i treba jako paziti da podloga ne bude suha jer se inače odmah zalijepe za podlogu kako ih skinete i ne možete ih više namještati.

Iako sugeriraju korištenje softenera (ako je potrebno) nisam vidio neku razliku kod korištenja.

Na koncu ispada da su neke oznake malo i samo mjestimično posrebrenile - ne kužim zašto jer sam podlogu dvostruko lakirao baš da spriječim takvu mogućnost.

Isto tako me malo smeta 'masnoća' bijele boje - natpisi su previše kričavi pa djeluju nerealno - jeste da se mogu čitati, čak i oni najmanji, no ipak bih volio da su malo zagasitiji.

Što se samog 'sadržaja' oznaka tiče, po detaljima se dosta razlikuju od Hasegawinog seta iz kutije. Neke se oznake podudaraju, drugih u Hasegawi ima a u Peddinghausu nema i obrnuto. No najveća razlika je da kod Hasegawe nema ni jedne oznake na vagonima, što mislim da je krivo.

Uputstva:
Uobičajena Hasegawina uputstva iz prošlog stoljeća - knjižica na 12 strana formata A4, sa 'naslovom' na vrhu svake strane (kao - koji je cilj ove stranice) i onda slikovnim i PISANIM prikazom slaganja. Možda izgleda smiješno (meni koji sam napravio par stotina maketa u životu) ali nas starije vraća u neka prošla vremena ....

Dodaci/izmjene:
Nisam ništa mijenjao, a dodao sam par vojnika na straži (zahvaljujući entuzijazmu kolege pierre-a) da se bolje vidi veličina oruđa i malo vegetacije na krajevima pruge (radi ekologije).

Kudim:
- ustvari sve što povlači starost makete: manjak detalja, neki detalji naivni, pokušaj da se neki dijelovi naprave 'da rade' itd.
- loše oznake (iako vjerujem da su u originalu pred x godina bile dobre)

Hvalim:
- odabir teme
- odličnu cijev od topa (osim rupe na zatvaraču)
- uvjerljivost gotove makete

Usporedba sa istim/sličnim maketama:
Kako nisam radio ni jednog Leopolda do sada, nemam ga sa čime usporediti. No koristim priliku da usporedim tračnice/prugu od ove makete sa nedavno dovšenim Karl Gerät-om od Hobby boss-a.

Najprije što se mjera tiče - obje bi trebale biti standardnog kolosjeka (1435 mm što u 1/72 daje 19,93 mm - ajmo zaokružiti na 20 mm). Hasegawin kolosjek je širok 19,5 mm dok je Hobby Boss-ov pretjeranih 21,1 mm. Šljunak ispod pragova je kod Hobby Boss-a ljepše predstavljen iako to nije šljunak već fanjske grote, kao da su prugu napravili na plaži u Baški tu pored mene .... Hasegawin šljunak mi djeluje pre sitno, kao da je pjesak, iako vjerujem da je po mjerama ipak bliži realnosti.

Pragovi kod Hobby Bossa su nekako realniji, više vire iz šljunka, iako i jedan i drugi proizvođeč pretjeruju sa imitacijom drvenih 'godova' na pragovima. Same tračnice kod Hasegawe nemaju nikakav profil (odnosno profil je obrnuto slovo 'T') dok su kod Hobby Bossa vrlo dobro i realno napravljene. Klinovi kojim su tračnice pričvršćene za pragove kod Hasegawe ne postoje, a kod Hobby Bossa su isto vrlo lijepo napravljeni. Isto vrijedi i za spoj tračnica.
Oba proizvođača su napravila prugu kao na nasipu (što je meni bez veze) ali sam kod Hobby Bossa morao odrezati taj nasip jer - mi nije stao u vitrinu koliko je širok!

Zaključak:
Sa maketom sam zadovoljan, i skoro da se bojim raditi Hobby Bossovu da ne vidim koliko je ova stara (i loša).

Preporuka:
Kupiti.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pon Stu 25, 2024 12:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lipo!! Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
nik

Član od: 22 Lip 2017
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Stu 25, 2024 1:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 104, 105, 106
Stranica 106/106

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma