Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| SturmmannDado
| Član od: 12 Svi 2012 | Poruke: 326 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Svi 08, 2024 6:37 am Naslov poruke: Ne toksično maketarenje |
|
|
Otac je dobio alergisku reakciju na isparavanja razrijeđivača, imo je problema s disanjem kiho je i kašljao povremeno.
Reko je odi maketariti u garažu, al garaža je oko pol sata udaljena u jednom smjeru, eko vrijeme jesam u garaži.
Kad mi je nakon nekog vremena dosadilo putovanje, reko je možeš doma maketarit al nesmije ništa smrdit i isparavat.
I tako sam se prebacio na ne toksične metode maketarenja doma, toksične u garaži.
Od ne toksičnog ljepila koristim Kores super ljepilo iz narodnih novina, nema miris, izlijem ga na posudicu i žicom od 1 milimetar promjera dužine nekih oko 10ak cm nanosim ljepilo di teba, ako hoću da se malo sporije suši stavim više ljepila.
Ne toksično farbanje i blaćenje vozila radim bezmirisnim akrilnim bojama, kao medi za razrijeđivanje koristim, vodu, matt varnish i tekućinu za pranje suđa.
Figure isto tako, samo kod figura koristim uljane slikarske boje koje nisu toksične.
Kistove čistim tako da, kistove s akrilnom bojom stavim u staklenku s vodom ili staklemnku s vodom i tekućinom za pranje suđa i tapkam ih unutra dok nisu čisti, uljane boje s kista čistim tako da tapkam kist u staklenci s vodom i tekućinom za pranje suđa pa obrišem o maramicu ili ostavim neko vrjeme unutra.
Za popunjavanje rupa nanesem malo više super ljepila žicom pa režem nožićem, budem još isprobo masu za kiparenje koja se suši na zraku.
Eto ako neko ima bebu u stanu ili nekog alergičnog a oče doma maketariti, mislio sam da bi ovo bilo korisno.
I zanima me ima li ko još kakvog iskustva s ne toksičnim maketarenjem? _________________
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
| Član od: 16 Pro 2008 | Poruke: 2471 | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sri Svi 08, 2024 7:57 am Naslov poruke: |
|
|
Nije mi pznato to ljepilo, ali pripazi, skoro sva brza ljepila su cianoakrilati, a oni su daleko od netoksičnosti.
Istina nemaju mirisa, ali nije zdravo udisati isparavanja. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| SturmmannDado
| Član od: 12 Svi 2012 | Poruke: 326 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 02, 2024 6:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Bump!
Zanima me nešto...
Jel tko probo Tamiya Lemon Cement ljepilo, navodno je najmanje toksično na tržištu?
Jer večina tih cement ljepila koja otapaju i spajaju plastiku su bazirana na acetonu ili slično, što je toksično, donekle...
U bojama sam prešo skroz i samo na akrilike koj su ne toksični i razrijeđujem ih vodom i sredstvom za pranje suđa i matt varnishom te po potrebi gelastim usporivačem sušenja (bolji mi je nego tekući), akrilike koristim za osnovno bojanje, sjenčanje i weatheringi najviše uz još druge metode... tako da sam boje i razrijeđivanje boje riješio na naj ne toksičniji mogući način.
Al zanima me najmanje toksično ljepilo za maketarsku plastiku ili neki najmanje toksičan razrijeđivač koj čini isto, to jest otapa plastiku i tako ju spaja.
Uglavnom mi treba za ljepljenje plastičnih gusjenica na tenkovima i nekih sitnijih djelova, jer to je s super ljepilom malo teže.
Pa da ne gubim vrijeme il novac na beskorisne proizvode, obilaske hrpu dučana, i pričanja s prodavačima koj nekad malo znaju o svojim proizvodima...
... zanima me ima li ko kakvu informaciju o onome što tražim?
Leo istina, ali drugo je kad ti puna bočica otvorena isparava u sobu, a drugo mala kapljica veličine jednog centa na komadu potrošne plastike s koje uzimaš ljepilo žicom promjera 1mm i nanosiš pomalo di je potrebno, bar ja tako mislim... _________________
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
| Član od: 16 Pro 2008 | Poruke: 2471 | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Uto Ruj 03, 2024 8:35 am Naslov poruke: |
|
|
Ukoliko želiš samo ljepljenje, "pridržavanje" možeš koristiti razna akrilna ljepila.
Ali za otapanje, "varenje" stirena moraju biti otapala, a ona isparavaju, uostalom zato se i za ljepljenje prozirnih djelova ne preporućaju otapala jer njihova isparavanja mogu zamagliti prozirni dio. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| daneel
| Član od: 12 Lis 2005 | Poruke: 1290 | |
|
Upisano: Uto Ruj 03, 2024 5:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako si pažljiv sa ljepilom, i nanosiš ga samo tamo gdje treba, nećeš ga ni osjetit. al za to treba razvit tehniku... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| skobe
| Član od: 29 Stu 2006 | Poruke: 530 | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Sri Ruj 04, 2024 5:19 pm Naslov poruke: |
|
|
da ukradem topic,
koliko smrde smole (basic) za 3d print kad se uljeva i tokom printanja; u odnosu na nitro, aceton, obično ljepilo, klor i ostale kemikalije koje vam padaju na pamet. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| hornet
| Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 1979 | |
|
Upisano: Sri Ruj 04, 2024 10:45 pm Naslov poruke: |
|
|
skobe Napisao/la: | da ukradem topic,
koliko smrde smole (basic) za 3d print kad se uljeva i tokom printanja; u odnosu na nitro, aceton, obično ljepilo, klor i ostale kemikalije koje vam padaju na pamet. | Iz mog maloh iskustva ono što smeta je vrijeme potrebno da se miris ukloni. Sve što si nabrojao traje kratko, smola smrdi puuuuno duže. Treba dobra ventilacija. _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
|
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|