Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| su27rules
| Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5671 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
| Član od: 16 Kol 2006 | Poruke: 1795 | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Čet Lip 27, 2024 11:03 am Naslov poruke: |
|
|
Maketa: LTZ T-40A traktor
Proizvođač: 3D print (samoizdavaštvo)
Mjerilo: 1/72
Najprije 'original' (umjesto kutije):
(izvor: Wikipedija)
Na prvi pogled:
Baš kako smo bili zaključili u diskusijama o 3D printu, sve više ima nas maketara koji se odlučuju što za crtanje modela za printanje što za kupuju 3D printere da bi sami 'proizvodili' makete.
Tako je i kolega Pierre počeo sa eksperimentiranjem i sam radi makete. Prilikom zadnjeg susreta mi je poklonio i ovog traktora pa evo kratkog osvrta.
Slaganje:
O kvaliteti štampe neću govoriti - ovisi o snalažljivosti osobe koja 'namješta' objekt za štampu a, s druge strane, ovaj traktor je u tom mjerilu jako mali da se 'greške' minimalne. Onih linija ima malo i po ravnim površinama ih je lako izbrusiti i (barem) prikriti.
Maketica se sastoji od samo pet dijelova a to su - cijelo vozilo skupa sa kabinom i unutrašnjosti, te četiri kotača. Prilikom skidanja sa 'stabla' (bolje reći - šume) puklo mi je jedno svijetlo ali sam ga odmah zalijepio i ne ubrajam ga u dijelove.
Dakle, slaganja praktički nema - sve se svodi na bojanje (evenualno kitanje nakon brušenja) i detaljiranje.
Bojanje:
I opet je to bila priča za sebe - od nestrpljenja da čim prije dovršim maketu išao sam ju bojati po svom nahođenju u odabranu boju (crvenu - vinsko crvena Humbrol br. 73) kako mi se činilo najprimjerenijim, i to dijelove karoserije jer motor i ostalo je, zna se, boje metala.
Uvjeren da neću naći nikakvih slika tek sam onda pretražio internet da bi pronašao bezbroj slika (traktor je proizveden u x primjereka tokom svoje 25-godišnje proizvodnje - od 1965. do 1991.) i to uglavnom traktora u boji: PLAVOJ!
Najgore od svega, oni su izgleda bojali traktore kad su bili gotovi tj. složeni, tako da su u toj plavoj (ali i ostalim bojama, i crvenoj) bili pobojani i motor, i felge i mjenjač i diferencijali .... praktički SVE. Čudim se samo da nisu i gume pobojali!
Tako da sam morao na popravnom bojati sve, i tek onda 'weahterizirati' i sjenčati.
Na slikama se puno više vide 'izohipse' nego u stvarnosti ....
Zaključak:
Dakle, nova era je već započela i tu ne možemo ništa. Treba prihvatiti nove činjenice (da sami radimo makete) i pokušati ih raditi čima savršenije ....
Iako, priznajem, sa 3D printom čar slaganja pomalo blijedi jer slaganja ima jako malo, a bojanja jako puno - pa ko voli, nek ....
Posebna zahvala kolegi Pierre-u.
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Čet Lip 27, 2024 11:08 am Naslov poruke: |
|
|
Maketa: M1132 Stryker Engineer Squad Vehicle w/SOB
Proizvođač: Trumpeter, Kina
Broj makete: 07456
Na prvi pogled:
Uobičajena Trumpeterosvska kutija sa poklopcem i unutra tri stabla svijetlo sive plastike te gornja i donja polovica tijela vozila. Uz to su tu i gumene gume te jedno staklo (za onaj zasebni vjetrobran).
Uobičajeno nema puno dijelova jer je donji postroj gotovo sav izliven u jednom komadu.
Iako na listiću oznaka ima puno dekala ipak je dana samo jedna varijanta vozila (bojanje tj. oznake).
Slaganje:
Slaganje je uobičajeno i, s obzirom na dobar dio već 'napravljenog' donjeg postroja, ljepljenje ide brzo. Dijelovi se dobro slažu i detalji su dovoljno dobri.
Gume su u redu, i kao profil i kao veličina (strah od pogrešaka sa makete MAZ-357).
Iako je, kao što sam napomenuo, donji postroj gotovo sav već napravljen (izliven) sa kliznim kalupima nije mi jasno zašto. Radi toga su šipke koje okreću kotače ili poluosovine napravljene kao ploče (zbog tehnologije kalupa) pa to izgleda pomalo, onako, 'igračkasto', kao da nije bitno. A s druge strane isto tako tanke šipke (na pr. od retrovizora ili štitnika retrovizora) bez problema naprave i dobro, i takno i zasebno. Mislim da je to neka vrsta hvalisanja - mi, eto, možemo raditi i sa kliznim kalupima jeftine makete - ali ipak na uštrb kvalitete. Nešto kao gusjenice na tenkovima u jednom komadu sa kotačima. Nepotrebno i loše.
Bojanje:
Donji link (walk-around) daje dobre slike boje vozila pa sam gledao namješati nešto slično - koristio sam Humbrolovu zeleno-sivu br. 31 sa kapljicom 'travnato' zelene Revell br. SM360. Zadovoljan sam sa rezultatom.
Oznake:
Nisam koristio oznake iz kita već sam uzeo iz strateške rezerve jer sam htio napraviti ukrajinskog M1132.
Uputstva:
Uobičajeno dobra i pregledna iako sam ostao sa upitnikom iznad glave kod slaganja poklopca i stakala vozačkog mjesta - dali se poklopac naslanja na to staklo (kako mi se čini na nekim slikama)? Dali može staklo biti na vozilu i kad je poklopac zatvoren? To sve nije jasno iz uputstva.
Dodaci/izmjene:
Dodao sam sajlu za izvlačenje i malo maskirne mreže, da 'podignem' maketu ....
Kudim:
- nepotrebno pojednostavljivanje donjeg postroja i nekih detalja (na uštrb kvalitete)
Hvalim:
- odabir teme (kao 'inžinjerca', ne kao Strykera)
- solidne detalje, dobro pasanje dijelova
- uvjerljivost gotove makete
- prihvatljivu cijenu
Usporedba sa istim/sličnim maketama:
Ovom prilikom imam (konačno) mogućnost usporedbe dvije iste makete - radio sam Academyjevog Strykera pa mogu direktno uspoređivati.
Iako mi se nije tako činilo dok sam slagao ovu maketu, ipak je Academy malo detaljniji - ne da ima više detalja već su malo nježniji i samim time uvjerljiviji. Nekoliko detalja (osim donjeg postroja) je na Trumpeteru nepotrebno pojednostavljeno - ne kužim zašto.
Academyjeva najveća mana su kotači koji su plastični pa samim time i previše pojednostavljeni (šare guma) - što znači dodatni trošak za neke rezinske!
Zaključak:
Solidna Trumpeterova maketa - ništa posebno ali vredi novaca kojiko ste platili.
Preporuka:
Kupiti.
Korisni linkovi:
https://www.primeportal.net/apc/hans-hermann_buhling/stryker_engineer_squad_vehicle/index.php?Page=1
Posebna zahvala kolegi exluppisu što mi je poklonio ovu maketu.
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Groff
| Član od: 12 Lis 2010 | Poruke: 499 | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Čet Lip 27, 2024 10:04 pm Naslov poruke: |
|
|
_________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| DusanVuskovic
| Član od: 07 Lip 2010 | Poruke: 131 | Mjesto: Čile |
|
Upisano: Pet Lip 28, 2024 1:34 am Naslov poruke: |
|
|
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Čet Jul 11, 2024 2:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: British AS-90 SPG
Proizvođač: Trumpeter, Kina
Broj makete: 07221
Na prvi pogled:
U uobičajenoj Trumpeterovoj kutiji sa poklopcem smješteno je šest stabala svijetlo sive plastike (od kojih su po dva sa kotačima i gusjenicama identična) te gornji i donji dio vozila kao i kupola, u zasebnom odjeljku (odvojenog kartonom). Sva stabla su pakirana u zasebne najlone.
Nema metalnih dijelova a listić oznaka je (relativno) velik (za dvije varijante bojanja - kontinentalnu i pustinjsku).
Ovako na prvu ruku sve izgleda tipično trumpeterovski pa se nadam da će tako i biti do kraja.
Slaganje:
Da odmah skratim priču tj. da počnem od zaključka - slaganje je užasno .... ne znam dali je netko od vas mlađih (mlađih od mene - uh, a to ste gotovo svi j*bi ga) maketara slagalo ikada stare FROG-ove makete - eeee, ova je nešto u tom stilu. Dobro, detalji su ipak malo bolji, ali kalupi su ili prastari (maketa je iz 2004. godine, dakle 20-tak godina stara, što nije malo!) ili su istrošeni, ili je to jedna od prvih (pokušaja) maketa od Trumpetera - sve u svemu, dijelovi su: prljavi, spojevi kalupa jako istaknuti, dijelovi su puni srhova, netočni, grubi, detalji su dosta grubi i razliveni, nejednaki, pasanje dijelova je loše .... lom dijelova je dobro zamišljen (mislim sasvim u redu, normalan) ali kako su dijelovi loši tako sve skupa djeluje očajno.
Pošto sam tek završio dvije Zvezdine makete a paralelno radim najnoviju IBG maketu, ovo izgleda kao noćna mora.
Gusjenice .... to je priča za sebe. Prvo, dobro je da su dali gusjenice od tvrde plastike po sistemu članak po članak odnosno sa duljim ravnim dijelovima sve u jednom komadu, već uobičajeno. Tako je, po meni, najbolje.
No po dobrom tj. lošem običaju Trumpetera nije jasno zašto te ravne dijelove gusjenica (ovdje mislim najprije na onaj donji dio, ispod kotača - po kojemu tenk gazi) daju dosta kraći (za čak 4 članka)!?!?! WTF?
Druga priča je neurednost članaka - iako na prvi pogled izgleda kao da su u redu, ustvari su članci užasno neuredni i potrebno je SVAKOG ponaosob izbrusiti (shih 8 dodirujućih ploha!) da bi legli jedan na drugog ....
Ne trebam ni napomenuti da sam gusjenice 'lijepio' jedno dva tjedna, da se zaljepljeni dijelovi dovoljno osuše da mogu nastaviti sa dodavanjem članaka ....
Unatoč svemu cijev topa, koja je u jednom komadu, je jako dobro napravljena - ravna (iako nije mala), dovoljno okrugla i sa ne jako grubim spojevima kalupa. Ako ćemo baš tjerati mak na konac (ali to nisam ja primjetio već britanski maketari) jedina zamjerka je ona 'harmonika' od gume ili platna na samom izlazu topa iz kupole - na pravim vozilima je ona podosta obješena, a na maketi je ravna 'ko daska'.
I svi poklopci (kako vozača tako i dva na kupoli) su dani odvojeni čak sa detaljima iznutra tako da se mogu mirne duše zalijepiti u otvorenom položaju. Zato bočna vrata (na kupoli kao i na stražnjem dijelu vozila) nisu dana kao zasebna i sa dosta grubim kvakama/zasunima.
Sve u svemu, kad sam na kraju podvukao crtu shvatio sam da NITI JEDAN JEDINI DIO makete nisam zalijepio, a da ga nisam trebao ili dobro očistiti, ili pripasati ili ne znam što mu napraviti da legne na svoje mjesto i sliči na nešto. Užas.
Bojanje:
Pošto sam htio raditi ukrajinsko vozilo pronašao sam, nažalost, samo par slika tih vozila (teško ih je razlikovati od poljskih Krabova) i koliko sam shvatio svi su tamno zeleni, vjerojatno neprebojana britanska tamnozelena nijansa. Ja sam to shvatio kao Humbrol Satin br. 163.
Oznake:
Na slikama koje sam pronašao nisam uočio nikakve oznake (nit brojčane niti brigadne) tako da nisam ništa koristio.
Uputstva:
Uobičajena Trumpeterovska koja su sasvim u redu .... ajde, barem nešto.
Dodaci/izmjene:
Dodao sam par detalja da pokušam malko oživiti kvalitetu makete - izbušiti rupe na uškama za dizanje, dodao bakreno uže za vuču umjesto konopca koji se dobiva s maketom, neke žice na bacačima dimnih kutija (koje su, baj-d-vej koma) te maskirnu mrežu u prostoru na krovu kupole.
Kudim:
- loše odliveni dijelovi
- stari kalupi
- nepasanje dijelova
- grubi dijelovi, grubi detalji
- loše napravljene gusjenice
Hvalim:
- odabir teme
- donekle zadovoljavajuća vjerodostojnost mekete (najviše zahvaljujući šminki tj. bojanju)
Zaključak:
Maketa me je jako razočarala. Moram (nevoljko) priznati da već dugo nisam slagao tako lošu maketu i da sam se toliko namučio da ju dovedem u jedva prihvatljivo stanje. Sve na njoj je ofrlje napravljeno i tu nema pomoći.
Preporuka:
Kupiti ako baš morate - iako nemate puno izbora ....
Vojo
P.S. - na gornjim slikama zelena boja izgleda dosta maslinasto (vuče prema žutoj) - u stvarnosti je zelena dosta tamna i vuče prema sivoj/crnoj nijansi (tipično engleski, ne?). |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Groff
|
Upisano: Čet Jul 11, 2024 9:43 pm Naslov poruke: |
|
|
A zašto su lopate različitih boja ? A zašto nema antene ? _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Pet Jul 12, 2024 11:32 am Naslov poruke: |
|
|
Groff Napisao/la: | A zašto su lopate različitih boja ? A zašto nema antene ? |
Lopate su različitih boja jer je prilikom primopredaje uočeno da je jedna lopata neispravna te je zamjenjena (to je ona neobojana) ....
A antene jednostavno nisu montirane (zavidane) - radi toga što onda ne stanu u (moju) vitrinu
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Uto Ruj 03, 2024 11:15 am Naslov poruke: |
|
|
Maketa: Fordson WOT2E (15cwt)
Proizvođač: Planet Models, Češka
Broj makete: MV134
Na prvi pogled:
Eureka!
Konačno da se netko sjetio napraviti maketu vozila koje je tokom rata proizvedeno u preko 60.000 komada! Do sada smo bili zasipani prototipovima eksperimentalnih vozila koji su proizvedeni u jednom ili dva komada, ili su samo zamišljeni (what-if) ali eto male satisfakcije za ove radne konje kojih je bilo ipak bezbroj ....
Ovo mi je prva 'hibridna' maketa, ili bolje reći 'ne-plastična' maketa koju radim. Ne-plastična jer nema ni jednog dijela od 'naše', 'domaće' plastike - sve samo neki tamo rezini, poliuretani, 3D štampe itd. Dakle, jedino korišteno ljepilo je cianofix! Ajme meni .... ode Tamiya u propast ....
Slaganje:
Dijelovi su nevjerojatno čisti i točni - kako oni 3D printani tako i oni lijevani u rezinu - sitni, detaljni ali vrlo vrlo precizni i čisti. Ista stvar je i sa foto-jetkanim dijelovima - posebno veseli da na svim 'plastičnim' dijelovima gdje dolaze zalijepljeni ti metali postoje utori ili rupice ili nešto slično gdje ti metali nasjedaju jako točno.
Kako su uputstva vrlo jasna i dijelovi točni, slaganje je lako i uredno.
Jedina mala netočnost je kod ljepljenja stranica sanduka na sam pod/dno sanduka. Pod je nešto manji pa bi trebalo taj spoj kitati - ali su uputstva dana tako da je to nemoguće jer se najprije lijepi pod na šasiju a tek onda stranice sanduka. Srećom to ostaje od ispod i izvan direktnog vidokruga.
Inače, dani su zasebni dijelovi sanduka sa i bez cerade - što je dobro i jako lijepo napravljeno.
Lijevo svijetlo (za koje nije jasno dali UVIJEK ima sjenilo za noćnu vožnju ili je to opcionalno ako se lijepe oba svijetla) - ljepljenje tj. savijanje sjenila (PE18) je veoma optimistično tj. nemoguće savinuti na isti radijus kao i svijetlo - uopće mi nije jasno zašto nije napravljeno odmah svijetlo skupa sa sjenilom?
Foto-jetkani dijelovi su dakle jako lijepo napravljeni i nekako je dana prava mjera (količina) tih dijelova - nisu se razbacivali sa tim metalima u stilu - vidite što sve možemo - već su dani baš dijelovi koji su jako sitni i nježni i koje je nemoguće napraviti u pravoj veličini od drugih materijala - na pr. volan - prvi puta da mi se čini da je volan u pravoj veličini a ne pretjerano debel.
Konačno, jedna primjedba na maketu kao takvu - napravljena je prekrasno sa svim tim sitnim i nježnim detaljima ali .... ali, kako je maketa već sama po sebi mala, još sa brdom tih super-nježnih detalja - postaje problem manipulacije njome. Prilikom bojanja tj. maskiranja, selotejp djeluje užasno grubo na te detalje i lomi ih, nemate za što uhvatiti maketu prilikom bojanja - sve u svemu, vrtite se oko nje i ne znate s koje strane da joj priđete. Meni je to predstavljalo veliki problem.
Isto tako imam primjedbu na pionirski alat - 'izliven' je sa zadnjim dijelom kabine, što je u principu u redu, ali ispada dosta grubo .... pa malo odskače od na pr. kvake na vratima koja je udaljena par milimetara: kvaka je dana kao zasebna, a lopata i nosač krampa ne!
Bojanje:
Ja sam imao ideju napraviti tog kamiona iz perioda invazije na Francusku 1940. ali kako sam dobio u maketi oznake samo za pustinjsku verziju nisam odolio da ne napravim baš tu.
Oznake:
Kao što rekoh, dana je samo pustinjska verzija za jedan kamion od 'Pustinjskih štakota' (7. Oklopna divizija) iz aprila 1942. Kvaliteta oznaka
Uputstva:
Uputstva su u boji iako sa linijskim crtežima ali vrlo dobro crtana i jasna, sa korištenjem boja da se istaknu pojedini dijelovi (posebno foto-jetkani).
Mala zamjerna ide radi nekih nejasnoća koje su trebale biti nacrtane i iz drugog ugla - na pr. dno sanduka (dio br. 1) ima na jednoj strani neke zube koji naliježu na šasiju i nije jasno dolazi li to prema naprijed ili prema natrag; pa nosači divizijskih pločica na prednjem blatobranu (dijelovi PE24); nisu naznačene debljine žice koje se koriste za prednje branike (nisu uključene u maketi) - inače ti nosači tog malog branika (dio PE23) su jako optimistički nacrtani tako da ako ih zalijepite pola milimetra previše unatrag nije moguće provući žicu od branika.
Jako zamjeram i da su dane samo tri projekcije tj. pogleda za maskirnu shemu (slijeva, spreda i straga) dok su ostale projekcije ostale visiti u zraku (a bitne su za bojanje crnih maskirnih polja).
Kudim:
- s obzirom na broj napravljenih kamiona u ratu trebali su dati više verzija bojanja (i oznaka) barem i jednu 'kontinentalnu' shemu pored ove pustinjske
- visoku cijenu
Hvalim:
- odabir teme
- odlično izliveni/odštampani dijelovi
- vrlo točni dijelovi sa istaknutim mjestima gdje ih lijepiti - posebno se to odnosi na foto-jetkane dijelove
- vrlo dobri površinski detalji
- jasna uputsva (uz manje zamjerke)
Usporedba sa istim/sličnim maketama:
Kako mi je to prva 'ne-plastična' maketa nemam ju s čime usporediti.
Ipak, evo WOT-a u usporedbi sa jednim Bedfordom (Airfix) u kontinentalnoj shemi iz 1949:
Zaključak:
Prekrasna, sitna (i skupa) maketica jednog od manje poznatih ali i mnogobrojnih britanskih vozila. Pravi je užitak slagati tako uredne i točne makete. Naravno, ako nemate prste kao Krampus ....
S obzirom na veličinu i 'fragilnost' makete, kao i malo komplicirano slaganje iz različitih materijala, mislim da maketa baš nije primjerena za manje iskusne maketare ....
Preporuka:
Svakako kupiti.
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
| Član od: 16 Pro 2008 | Poruke: 2471 | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Uto Ruj 03, 2024 3:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Izvrsna, al to je po običaju....
ALi ode i Vojo na tamnu stranu sile
Predao si se rezinima i jetkovini |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Groff
|
Upisano: Uto Ruj 03, 2024 6:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Predal si se modernizmu…….. ali pratio si nastavu pa je ispalo odlično ! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Sri Ruj 04, 2024 11:27 am Naslov poruke: |
|
|
Leo - zd Napisao/la: | ....
ALi ode i Vojo na tamnu stranu sile
Predao si se rezinima i jetkovini |
Ma ne, nipošto .... mrzim raditi sa rezinima, metalima i svime što se mora lijepiti cianofixom .... ja sam od one (pra)stare škole koja je predana dobroj staroj plastici da ti lijepo sastaviš dva komadića, prođeš Tamiyinim lijepilom, još malo namjestiš da bude idelano i brojiš do 10 ....
A sve ovo drugo po meni nije maketarenje ....
Ali kako zanimljivih maketa vozila kojih je napravljeno na hiljade komada nema u plastici - eto, prisiljen sam, k'o što Leo kaže, preći koji puta i granicu i dotaknuti se tamne strane .... apage Satana ....
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
|
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|