Otvoreni maketarski forum Forum Indeks


Mjesto za sve maketarske teme i dileme
 
 FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... , 100, 101, 102  Naprijed
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Poruke: 5634
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Sij 12, 2024 6:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Dobri!!
_________________
Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1780
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sub Ožu 30, 2024 1:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: T-80BV
Proizvođač: Trumpeter, Kina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 07145Na prvi pogled:
Kao i obično sve je smješteno u standardnu Trumpeterovu kutiju uobičajene veličine za takvu maketu. Kutija ima poklopac.
U kutiji su dva stabla svijetlo sive plastike veličine nešto manje od kutije, zasebno spakirani gornji i donji dio tijela vozila te gornji dio kupole. Gusjenice su u jednom komadu uobičajene smeđe plastike.
Uz to se dobiva i listić sa oznakama, mali, skroman ali za četiri verzije bojanja i, što je neobično, uz brojeve ima i nekakve divizijske oznake (za jedno vozilo).
Na prvi pogled sve skupa djeluje uobičajeno Trumpeterovski.

Slaganje:
Što se samog slaganja, nekakovog redoslijeda ili posebnosti tiče - tu nema iznenađenja. Sve je uobičajeno, već viđeno i lako izvodljivo.
Ipak mali osvrt na neke detalje:
Jako je lijepo napravljen lom dijelova naročito spoj trupa i blatobrana (cijeli dio iznad gusjenica) gdje su ti blatobrani izvedeni kliznim/bočnim kalupima, ali lijepo, fino sa svim dijelovima (sve one kutije, RAP-ovi i dodatni rezervari) na sebi - no sve skupa vrlo detaljno. Tako da na tijelu vozila, osim svijetala (u jednom komadu?) i kuka za vuču/dizanje (4 kom) nema ničega drugoga za dodavanje!

Isto tako su i gusjenice izvedene sasvim solidno - iako su 'izlivene' zajedno sa unutarnjim kotačima (uključujući i ljenivca te unutarnji vijenac pogonskog zupčanika) sasvim su zadovoljavajuće napravljene sa prihvatljivim detaljima kako izvana tako i iznutra te, naravno, rupicama na zupcima članaka (što djeluje vrlo efektno iako su ti zupci daleko predebeli!).

Međutim, dosta su loše i grubo izvedene eksplozivne kutije kako na tijelu vozila (gdje ih je malo i ravne su tj. paralelne sa pločama vozila) a posebno na kupoli. To su nažalost detalji koji se najviše vide i koji prvi upadaju u oko i trebali bi biti najbolji. Eksplozivne kutije na napadnom bridu kupole se sastoje od dva reda kutija postavljenih pod uglom, a na maketi su izvedene u jednom komadu, jednom trokutu ....


Nekoliko kutija je dano kao zasebno, no to baš i ne poboljšava opći dojam.

Ni ostali detalji na kupoli baš nisu vrhunski (mitraljez, poklopac otvora zapovjednika, te posebno rezervni članci gusjenica koji su izliveni već na kupoli). Ne treba ni spominjati da su svi poklopci otvora već izliveni u zatvorenom položaju i ne mogu se lijepiti kao otvoreni.

I povrh svega plastika je dosta tvrda i nezgodna za raditi, dosta je krta što se najbolje vidi kod rezanja dijelova sa stabla kada nakon pucanja ostavlja kratere-šupljine na mjestu pucanja. Uz to je većina spojeva sa stablom izvedena dosta debelo i masivno (valjda radi te specifične plastike) tako da je sve skupa podosta zahtjevno za rad.

Jedna napomena za kraj - dielovi B5 (nekakve kutije - vjerojatno sa opremom za ometanje) koje dolaze zalijepljene za 'šnorkel' na zadnjem dijelu kupole - duže nogice tih kutija treba odrezati da bi stajale vodoravno (kako je nacrtano u uputstvima). I treća kutija koja dolazi na mrežu s lijeve strane kupole moguće da bi isto trebala stajati vertikalno - onda isto treba odrezati te nogice. Nije napisano dali je četvrta kutija višak ili dolazi negdje zalijepljena (ja nisam pronašao gdje).
Inače, te dvije kutije na škorkelu su nacrtane da dođu zalijepljene prema gore, iako na većini fotografija gledaju prema nazad (iako ih ima i na gore, ali i koso pod 45°).

Bojanje:
Pošto je ovaj tip tenka jedan od najkorišćenijih u ukrajinskom sukobu s ruske strane, fotografija cijelih ali i uništenih vozila ima napretek. Problem je bio u tome što sam se morao ograničiti na slike vozila izgubljenih početkom sukoba dok još dronovi nisu korišteni masovno pa tenkovi nisu imali montirane protu-dronovske mreže/ograde/konstrukcije. Nije da ih je nemoguće napraviti ali je problem pronaći tako fine mrežice i - dobre slike cijelih mreža (na uništenim vozilima).
Tako da sam dosta tražio prije nego sam pronašao vozilo koje mi je bilo zanimljivo - ponajviše radi dva različita broja na sebi - ništa neobično, ali ipak - ne vidi se često. A važno mi je da ima čim više fotografija, da vjernije napravim maketu. Na slikama vozilo djeluje napušteno (vjerojatno radi kvara ili nedostatka goriva - treba imati na umu da mlazni motori nisu tako ekonimični kao dizeli) i zarobljeno je 12. travnja 2022. u Harkivskoj oblasti.
Oznake:
Nisam koristio oznake iz kutije već sam što pobojao što koristio oznake iz strateške rezerve.

Uputstva:
Uobičajeno solidno napravljena - dosta detaljno nacrtana iako ima par sitnica koje su nejasne .... ali što je to za iskusne maketare kao što sam ja ....

Dodaci/izmjene:
Pored 'personaliziranih' oznaka dodao sam malo detalja koje sam vidio na fotografijama - prvenstveno gumene 'oklopne' zaštite na prednjem dijelu vozila od ispod (gdje su slova 'V') te neku opremu nabacanu na tenk.

Kudim:
Ma niš posebno - fali mi malo finoće na maketi i gusjenice koje nisu u jednom komadu ....

Hvalim:
Isto tako, ništa posebno ali ....
Usporedba sa istim/sličnim maketama:
Maketu T-80 sam radio samo od Revella - to je originalno Matchboxova maketa koja je kasnije re-izdana i kao T-80BV (na original T-80 su dodali samo stablo sa eksplozivnim kutijama). Samim time što je to Matchboxova maketa sve govori o kvaliteti - svaka čast Matchboxu, posebno u 'onim' vremenima, ali taj nivo kvalitete su (neki) daleko već premašili. Tako da, praktički nije moguće usporediti te dvije makete.
Nažalost nisam uspio nabaviti ni jednu maketu T-80 od Modelcollecta, ali ako je njihov T-80 na nivou T-64 (kojeg sam napravio) onda baš i nije nešto posebno bolja maketa.

Zaključak:
Nije da sam nešto posebno očekivao od Trumpetera no potajno sam se ipak nadao jednoj kvalitetnijoj maketi (što ću, Zvezda me razmazila!) - tako da nisam ni posebno razočaran, ali ni naročito oduševljen.
Ne razumijem zašto Trumpeter sve novije makete radi u istoj (prosječnoj) kvaliteti, kao da ne žele napraviti nešto bolje ....

Preporuka:
Kupiti. Jer po pitanju 'osamdesetica' baš i nemate nekog izbora ....

Korisni linkovi:
https://ukr.warspotting.net/search/?belligerent=2&weapon=1&model=9

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1780
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sub Ožu 30, 2024 1:45 pm    Naslov poruke: Malo jugo-nostalgije Citiraj ovaj komentar

Maketa: Yugoslavian M3A3 Light Tank
Proizvođač: Mirage, Poljska
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 720001 (Seria 8 )Neću puno u detalje s ovom maketom jer sam već ispričao sve važno kod izrade prijašnja dva Stuarta od Miragea (M3A1 i M5A1).

Slaganje:
Priznajem da su tri razloga zašto sam kupio i složio ovu maketu - prvi, zato što je jedna od rijetkih sa našim oznakama; drugi jer baš tu varijantu (M3A3) nisam napravio iako sam znao da ne može biti puno drugačija od druge dvije makete i konačno treći razlog - bio sam nabavito 3D printane gusjenice za te Stuarte (M3) pa sam htio vidjeti 'kako rade' ....

No, da odmah zaključim - 3D printane gusjenice (i dalje od poljskog 'Syndikato Co.') su i dalje izvanredne - skupe ali vrijede svaki cent. Osim problema sa bojanjem su - savršene.


Nedostatak makete su i dalje, po meni, manjak 'grousers-a' (ona ojačanja koja se postavljaju na gusjenice za povećanje prohodnosti kod teških terena - blata ili snijega) a koja budu 'uskladištena' na kupoli i tijelu tenka. Ova varijanta ima na prednjoj ploči tenka predviđeno mjesto za stavljanje tih 'grousersa' ali u maketi ih je pre malo. Ima ih 20, a samo na kupoli ih treba biti 20 - onda za prednju ploču ne ostane ništa!

Uz to sam jako razočaran sa listićem metala koji se dobije sa maketom - metal je, naime, jako debeo. Od tog metala ja sam koristio samo nosače za 'grouserse' gdje je bočne strane nosača bilo nemoguće savinuti. Zaštite za svijetla su bile tanje, ali daleko pre velike i nije ih se dalo smjestiti oko svijetala (a da ne smetaju drugim elementima). Ne znam kako je sa mrežicama, izgledaju odlično ali ih (srećom?) nisam koristio.
Bojanje:
Standardno tamno zelena 'američka SMB' ilitiga OD odnosno Humbrolova 155.

Oznake:
U maketi se dobivaju sheme i oznake za čak pet različitih vozila. Sheme su uglavnom sve 'overall tamnozelene' (OD) osim jedne, ali dani su svi mogući detalji, od naziva tenka i zastava do ostataka brojeva bivših vlasnika (Britanaca). Mala zamjerka je baš što se tiče tih 'bivših' brojeva - dano je 6 brojeva (422 do 427) iako se na pravim vozilima treća brojka gotovo i ne vidi pa je bilo dovoljno dati jedan ili dva broja. No i ovako je u redu. Boje baš i nisu jako dobro centrirane ....
Iako je na kutiji jugoslavenska zastava na boku nacrtana dosta široka, na shemama bojanja je već uža, a na original fotografijama mi se čini da je još uža tako da to treba ispraviti prije postavljanja.
Ne znam tko je proizvođač oznaka ali jako se teško skidaju sa nosećeg papira i, kada se osuše sve skupa je dosta debelo. Mislio sam da je to radi filma, ali ne, film je tanak no slojevi boje su jako debeli, pa kad ih ima više (2 za zvijezde - bijela i crvena ili 3 za zastave) onda sve bude jako debelo i ističe se na površini.

Uputstva:
Lijepo nacrtana i jasna, kao i kod svih Mirage-ovih maketa. Odštampana na sjajnom papiru, uputstva su crno bijela ali su sheme dane u boji. Izvanredno!

Dodaci/izmjene:
Dodao sam samo vozača tenka i to sam tražio nekog 'ljudića' sa 'titovkom' - pronašao sam ga od staroga RAF-ovog Emergency Set-a u 1/76.

Preporuka:
Kupiti.

Vojo Very Happy


vojo: poruka promijenjena dana: Pet Svi 17, 2024 8:22 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Poruke: 5634
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Ožu 30, 2024 8:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool
_________________
Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Poruke: 490
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Sub Ožu 30, 2024 10:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Već sam pomislel da si digal ruke od modelića Laughing
_________________
Ploviti je potrebno, živjeti nije !
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1780
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Ned Ožu 31, 2024 9:33 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Groff Napisao/la:
Već sam pomislel da si digal ruke od modelića Laughing


Ne, nisam, ali kad ti žena stavi va ruku pinel i pokaže na kuhinju .... znaš kako već gre .... nemaš puno izbora oko mjerila - 1:1 je ipak na kraju važnije od 1:72 .... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Poruke: 5634
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Ožu 31, 2024 4:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Laughing Laughing
_________________
Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Poruke: 490
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Ned Ožu 31, 2024 6:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
Groff Napisao/la:
Već sam pomislel da si digal ruke od modelića Laughing


Ne, nisam, ali kad ti žena stavi va ruku pinel i pokaže na kuhinju .... znaš kako već gre .... nemaš puno izbora oko mjerila - 1:1 je ipak na kraju važnije od 1:72 .... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Vojo Very Happy

Vidiš, ja ne znan bilit Laughing piturat može ali bilit jok, neću pa da me lipo stavi i na muke Very Happy
_________________
Ploviti je potrebno, živjeti nije !
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
frka

Član od: 16 Lis 2005
Poruke: 1493
PorukaUpisano: Pon Tra 01, 2024 7:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

OIdlično Vojo! Uvijek me tvoji komentari oduševe! Samo naprvo!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1780
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pet Svi 17, 2024 7:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: Sd.Kfz.131 Marder II (7,5 PaK 40/2)
Proizvođač: Special Hobby, Češka R.
Mjerilo: 1/72
Broj makete: SS020Na prvi pogled:
Napomena: ovdje se radi o maketi nekadašnjeg švicarskog proizvođača MK72 odnosno MPK koji je, nakon prestanka rada, prepustio kalupe češkom Special Hobby-ju. Nadalje, ovdje se radi o pakiranju 'Simple Set' (odtud broj makete SS020, a ne SA72020 kakvo ima original pakiranje Special Hobby) - taj 'simple' znači da je maketa bez kutije (dakle u najlonskoj vrećici) i bez oznaka - ali je maketa kompletna i ima uputstva (bez shema bojanja).

Dakle - maketa dolazi u dva stabla veličine otprilike kao kutija, u blijedo žutoj plastici (nijansa kao kod Revellovih maketa). Djeluje kao da dijelova ima mnogo, ali na pr. koljena kotača i one tipične opruge od PzKpFw.II su sve izlivene sa bočnim stranama tijela vozila. Gusjenice su u dva komada - dakle, savijaju se.
Sve skupa djeluje uredno i detaljno.

Slaganje:
Najprije veliko razočaranje što se tiče plastike - jako je tvrda i žilava a spojevi stabla sa dijelovima, kao da to nije dosta, su jako debeli i grubi. Za ilustraciju - kod skidanja pionirskog alata (2 lopate i pila) sa stabla uspio sam slomiti sva tri komada! To mi se ipak rijetko dešava ....

Inače, slaganje je uobičajeno - podnica otvorenog prostora sa bočnim stranama je jako lijepo napravljena i odlično paše na donji dio vozila i na bočne strane. Dijelovi su malo grublji samo na spojevima sa stablom i na spojevima kalupa, ali ne svi.
Gusjenice su, kao što rekoh, u dva komada s time da su nešto duže pa treba odrezati višak (od 6-7 članaka). Nisam ljubitelj tih 'jednokomadnih' gusjenica koje treba savijati oko zupčanika i ljenivca. Više od pucanja kod tog savijanja me smeta to što kad savinete plastiku u njoj ostane još ona sila koja želi vratiti gusjenicu u prijašnji položaj (to se zove elastičnost materijala). I ako ne zalijepite dobro ili se previdi da se ljepilo nije još potpuno osušilo onda se spoj pomalo 'odmoleva' ....

Na stranu tvrda i žilava plastika ali reakcija na tekuće ljepilo (Tamiya) je odlična i spojevi se brzo i čvrsto lijepe, brže nego kod ostalih (uobičajenih) maketa.

Top je napravljen u zasebnom dijelu stabla - vezan za glavno stablo ali se kompletan može odvojiti jer, ako se ne varam, MPK je prodavao i sam PAK 40 kao zasebnu maketu. Top je jako lijepo napravljen.

Generalno su detalji sasvim u redu - zakovice i sitni dijelovi (koji su izlijevani na maketi) su dobri i nisu pretjerani. Slaganje i pasanje dijelova je dobro, a lom je vrlo logičan. Možda mi fali malo (više) detalja na gusjenicama, ali, bože moj.

Bojanje:
Bio sam uvjeren da ću na netu pronaći brdo fotografija (original iz rata) ali sam ostao pomalo razočaran - a i one koje sam našao nisu bile baš nešto po pitanju kamuflaže. Tako da sam se odlučio za žuto vozilo (Revell nijansa br. 16) sa ispranom zimskom bijelom bojom što bi padalo nekako u proljeće 1944. ili 1945 godine.

Oznake:
Osim križeva (iz moje strateške rezerve) nisam drugo stavljao.

Uputstva:
Uputstva su dobra - jeste da su štampana na laseru pa su malo mutna ali su jasna i jednoznačna.

Dodaci/izmjene:
Osim što sam dodao malo lanca na prednje rezervne gusjenice drugo nisam mijenjao.

Kudim:
- jako tvrdu i krtu plastiku
- pretjerano debele i jake spojeve dijelvoa sa stablom

Hvalim:
- odabir teme (ne znam dali osim ACE-a još netko radi tu popularnu samohotkicu u 1/72)
- solidne detalje, lom i pasanje dijelova
- uvjerljivost gotove makete
- dobru cijelu za tako bazičnu maketu (ja sam platio 8 € na prošlogodišnjem Mosonu)

Usporedba sa istim/sličnim maketama:
Takvu maketu nisam radio (jer ne volim raditi ACE-ove makete) ali je mogu usporediti sa novim Revellovim (Toxovim) Marderom III - čini mi se da je Revell malo detaljniji (tj. ima istaknutije detalje) od ove makete. Ali je razlika neznatna.
(Uočite razliku veličine između borbenog prostora Mardera II (lijevo) i Mardera III koji je rađen na bazi češkog Pz.38 )


Zaključak:
Moram priznati da sam malo (ali stvarno malo) razočaran maketom - na osnovu do sad jedine složene MPK-ove makete (Sd.Kfz.10 Demag) sam očekivao barem istu kvalitetu ali nije tako - ovoje nešto slabija maketa.

Preporuka:
Svakako kupiti (jer nemate baš nekog izbora).

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1780
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pet Svi 17, 2024 8:14 pm    Naslov poruke: Popravni ispit .... Citiraj ovaj komentar

Maketa: BMP-1KŠ
Proizvođač: ACE, Ukrajina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 72111

Popravak/dorada:
Neću puno izlagati o ovoj maketi, to sam već učinio davne 2015. godine kada sam prikazao tu maketu (na strani 27 ove dretve) i u biti nemam što dodati.

Ja sam ju samo pokušao 'oživiti' jer mi je maketa, ma kako loša bila, ipak ostala nekako nedorečena, bez duše, složena i bačena onako, na policu, sirota, napuštena. Srećom (? Sad ) imamo sad ovaj rat u Ukrajini pa su ti KaeŠovci isplivali iz anonimnosti i mi (maketari) smo došli na svoje.

Usporedbom sa fotografijama 'in action' vidim da je maketa po detaljima uglavnom dobro napravljena. Jedina greška koju uočavam je cilindrični objekt na stražnjoj desnoj strani vozila - najprije sam mislio da je to dio opreme za ronjenje (šnorkel - kao kod tenkova) ali BMP pliva pa to ne može biti. Vjerojatno se radi o okrugloj kutiji za držanje antena (jer vidim, na slikama, da se otvara popola po cijeloj dužini, a vozila u marševskom položaju nemaju montirane antene.
Eeee, ta kutija je na maketi napravljena krivo - lijepi se, kao, koso uz rub tijela vozila, ali na taj način zaklanja pogled bočnim periskopima u vozilu. Ta kutija je montirana na visokim nosačima (3 kom) i na vozilu je smještena uzdužno, paralelno sa osi vozila, i ne smeta periskopima. Ja sam to pokušao napraviti sa malim metalnim nosačima (ostaci od neke makete sa jetkanim dijelovima) ali mi je opet ispalo pre nisko tako da sam morao 'skratiti' periskope.

Drugo nisam dirao na maketi, a udahnuo sam joj život (tj. smrt) shemom vjerojatno jednog od prvih uništenih vozila tog tipa (28.2.2022. u selu Stanova u Ohtyrka rajonu) vozilom koje je pripadalo 4 tenkovskoj diviziji. Shema je očito 'zimska' sa velikim bijelim poljima, ali kako je vozilo slikano s vremenom bijela boja je sve više 'nestajala' (a sa bijelom bojom i antene ....).
Usporedba sa maketom BMP-1 od S-Modela (i 3D printanim gusjenicama):


Zaključak:
Eto da se i od loše makete može nešto 'izvući' .... treba samo strpljenja ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Poruke: 490
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Pet Svi 17, 2024 9:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Marder II odlično obojan, moran još puno učit……..jel davaš instrukcije ? Embarassed
_________________
Ploviti je potrebno, živjeti nije !
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1780
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sub Svi 18, 2024 9:33 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Groff Napisao/la:
Marder II odlično obojan, moran još puno učit……..jel davaš instrukcije ? Embarassed


Davam, ali uz obaveznu pivu .... Pivo

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Poruke: 490
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Sub Svi 18, 2024 10:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dogovoreno !
_________________
Ploviti je potrebno, živjeti nije !
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1780
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Ned Lip 02, 2024 3:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: 2S35 Koalicija-SV
Proizvođač: Zvezda, Rusija
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 5055Kratki osvrt:
Neću puno govoriti o maketi iz razloga što je ovo jedna od maketa koje bi ustvari trebale spadati pod 'what if' kategoriju. Radi se, naime, o samohodnom topu/haubici koja je napravljena samo u manjoj pred-seriji (prototipnoj) pred desetak godina i od onda, uza sve najave, nije ušla u proizvodnju i pitanje je kada će i dali uopće ući. Nešto kao sa tenkom T-14 Armata ili transporterom T-15 ili Bumerangom .... sve lijepe želje, prototipi i ništa dalje od toga. Nešto slično kao što Kinezi (Modelcollect) radi sa njemačkim 'what if' tenkovima sa kraja II SR - lijepe želje i puno mašte.

Možda bi bilo zanimljivije da su napravili maketu originalne zamisli toga vozila (sa dva topa, jedim IZNAD drugog - od tuda i ime 'koalicija') - vjerojatno bi bila privlačnija maketarima i 'what if' ljubiteljima ....

Meni je malo bez veze slaganje maketa vozila koje su samo prikazane na paradi (kao prototipovi), ali pošto sam ovu dobio na poklon red je bilo da ju i napravim - što mi je u konačnici i bilo veliko zadovoljstvo jer su Zvezdine makete same po sebi nagrada za slaganje!

Maketa je, kao i većina Zvezdinih maketa, vrlo dobro napravljena: dijelovi su detaljni, lom je odličan, pasanje dijelova jako dobro (osim malih problema sa kosim bridovima na kupoli) - sve u svemu tipična Zvezdina 'jako-kvalitetna' maketa koju je stvarno pravo zadovoljstvo slagati.
Gusjenice su, kao po Zvezdinom običaju, u jednom komadu što podrazumijeva uvijek istu muku oko savijanja i lijepljenja. Stvar otežava činjenica da tijelo vozila iznad gusjenica je već napravljeno u sklopu bočnih strana (gdje dolaze kotači) pa je teško savijati i gurati i lijepiti gusjenice u tako uski prostor. No olakšavajuća okolnost je da vanjske bočne strane/oklop toliko pokrivaju kotače i gornji dio gusjenica da se to uopće ne vidi tako da sam se malo švercao - em nisam pobojao taj dio gusjenica koji se ne vidi, em sam ih jednostavno ostavio nespojene. Sve to se, naravno, ne vidi.
Gusjenica imaju i jedan nedostatak - dane su gusjenice (naravno onaj najnoviji 'double-pin' tip) ali bez gumenih uložaka, a na paradama su uvijek prikazani sa tim ulošcima. Bez uložaka su možda korištene prilikom ispitivanja, ali do tih fotografija je nemoguće doći tako da ....
Kudim:
- odabir teme
- gusjenice u jednom komadu
- gusjenice bez rupica na srednjem zubu članaka i bez gumenih uložaka
- problematično slaganje kupole sa kosim spojevima

Hvalim:
- ukupnu kvalitetu makete
- odlične detalje i lom dijelova kao i generalno pasanje dijelova
- prihvatljivu cijenu
- vjerodostojnost gotove makete

Pogled s desnog boka - obratite pažnju kako sama promjena podloge (iz svijetlo sive u tamno sivu) mijenja nijansu zelene boje na slikama! Ova nijansa je kriva, bliža pravoj nijansi (na maketi) je ona sa svijetlo sivom podlogom.


Evo ih skupa, dva paradna ljepotančića:


Preporuka:
Svakako kupiti (koga zanimaju takve 'what if' makete).

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... , 100, 101, 102  Naprijed
Stranica 101/102

 
Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prerada na hrvatski jezik.
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron