Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| SturmmannDado
| Član od: 12 Svi 2012 | Poruke: 326 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ožu 08, 2023 12:44 am Naslov poruke: Mg34 pitanje |
|
|
Htio bi napraviti njemca iz drugog svjetskog rata koj puca mg 34 u stojećoj pozi s ramena bez drugog da mu pridržava strojnicu.
Postoji hrpu rasprava na internetu da se mg 34 i mg 42 ne mogu tako pucati, iako neki pišu da se može.
Zanima me vaše mišljenje, koliko bi bila to realistična poza za ono vrijeme?
Evo i video vrlo kratki onoga što želim:
https://www.youtube.com/watch?v=Rkxe4jZCe9s&ab_channel=GlennJFleming _________________
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Groff
| Član od: 12 Lis 2010 | Poruke: 499 | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Sri Ožu 08, 2023 4:53 pm Naslov poruke: |
|
|
U JNA su nas učili pucat s boka kad se moraš kretati, šarac se drži tako da je remen oko glave i preko lijevog ramena ( 12 kg + streljivo ). Ovako nešto nikad nije nitko spominjao. Po meni vrlo nerealno. _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| kuki
| Član od: 27 Svi 2008 | Poruke: 102 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ožu 08, 2023 5:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Totalno nerealno. Napredovanje odnosno manevar se radio na način da se ljudstvo prebacivalo u skokovima (pretrčavanje) od zaklona do zaklona. I djelovalo se iz najčešće ležećeg položaja jer si tada najmanja meta. Ovo što tip radi je glupost i ne spada u vojne vještine, redenik se mogao zakačiti za nešto i povući mu MG prema dolje a onda Murphy zakon. _________________ Brzi Hainz |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Poky
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 5361 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ožu 08, 2023 6:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Kao što si vidio iz tog videa, moguće je ,možda je to neki švabo i napravio ,ali pošto sam i ja dužio M-53 (MG-42) iz prve ruke ti mogu reći da nam to nije padali uopće napamet , a mogu misliti u borbenim uvjetima, još manje, da bi takova glupost nekom pala napamet.
To možeš napravit ovak za video i glumit Ramba kad te poslje snimanja čeka pivica u hladu ,al u borbenim uvjetima ,trčanja, prebacivanja ,glave u torbi, nervoze itd, itd trošit energiju ovako ,sumljam.... Pravilno pucanje bez pomočnika u manevru/pokretu je s remenom preko suprotnog ramena i s boka i to onda pomogučnosti sa onim malim bubnjem, a ne sa redenikom koji se klati ... _________________ Poky |
|
Natrag na vrh |
|
|
| SturmmannDado
| Član od: 12 Svi 2012 | Poruke: 326 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ožu 08, 2023 8:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Ok dobro je znati.
|
|
| jamesburden19
| Član od: 31 Ožu 2024 | Poruke: 6 | |
|
Upisano: Sri Tra 17, 2024 7:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Poky Napisao/la: | Kao što si vidio iz tog videa, moguće je ,možda je to neki švabo i napravio ,ali pošto sam i ja dužio M-53 (MG-42) iz prve ruke ti mogu reći da nam to nije padali uopće napamet , a mogu misliti u borbenim uvjetima, još manje, da bi takova glupost nekom pala napamet. https://atelierrebul.hr/shop/category/njega-tijela-gel-za-tusiranje-38
To možeš napravit ovak za video i glumit Ramba kad te poslje snimanja čeka pivica u hladu ,al u borbenim uvjetima ,trčanja, prebacivanja ,glave u torbi, nervoze itd, itd trošit energiju ovako ,sumljam.... Pravilno pucanje bez pomočnika u manevru/pokretu je s remenom preko suprotnog ramena i s boka i to onda pomogučnosti sa onim malim bubnjem, a ne sa redenikom koji se klati ... |
Potpuno se slažem s tobom.
jamesburden19: poruka promijenjena dana: Pet Ruj 06, 2024 12:39 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
|
| P-51
| Član od: 24 Ožu 2006 | Poruke: 3465 | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Ned Tra 21, 2024 7:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo samo mala digresija, vidio sam u JNA M-53 sa urezanim kukastim križem na donjoj strani poklopca zatvarača. Jasan mi je izvor al me ipak iznenadilo, pogotovo sta je bila 1989. godina. Mislim na tvornički udaren žig, ne vojničke škrabotine.
Također, tetke su imale na blatobranu udaren žig 1944. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| nik
| Član od: 22 Lip 2017 | Poruke: 107 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Tra 23, 2024 3:03 am Naslov poruke: |
|
|
P-51 Napisao/la: | Evo samo mala digresija, vidio sam u JNA M-53 sa urezanim kukastim križem na donjoj strani poklopca zatvarača. Jasan mi je izvor al me ipak iznenadilo, pogotovo sta je bila 1989. godina. Mislim na tvornički udaren žig, ne vojničke škrabotine.
Također, tetke su imale na blatobranu udaren žig 1944. |
Ratni plijen se ne cenzurira.
I mi smo '88. u Doboju imali takav sa kukićem.
A imali smo i u krugu skladišta vozila i oruđa 'vatrogasne' crveno ofarbane bačve za naftu sa pijeskom, na kojima je bilo utisnuto 'Wehrmacht' velikim fontom.
I mala digresija; bilo je u tom skladištu i malih prikolica (za Jeep ili Campagnolu) sa gumama u boji bijele čokolade (domaća proizvodnja, Tigar čini mi se). |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
| Član od: 16 Pro 2008 | Poruke: 2471 | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Uto Tra 23, 2024 4:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Još jedan OT
Ne treba brkati ideologiju/svijetonazor/politiku i tehniku.
A tehnički, u raznim poljima, njemačka ratna mašinerija imala je dosta izuzetnih tehničkih rješenja.
Primjer: Wermacht je imao knjižicu A5 formata sa svim najbitnijim pravilima i propisima za proračun i izvedbu betonskih i ab konstrukcija.
Poslije rata je pragmatično primijenjena u našim krajevima.
Prevedena i skinut orao, postala je "Privremeni propisi za beton i armirani beton" odnosno PPBAB i bila u upotrebi privremeno od '45 do '87 🤷🏻♂️ |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|