Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Moje impresije. P-47D-25-RE, Miniart 1/48 - Advanced

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ožu 19, 2024 9:11 am    Naslov poruke: Moje impresije. P-47D-25-RE, Miniart 1/48 - Advanced Citiraj ovaj komentar

Ovaj puta vas neću gnjaviti sa puno teksta i fotki o ovoj maketi. Želim samo sa vama u par rečenica podijeliti moje impresije u gradnji makete P-47D-25-RE koju je prije nekoliko mjeseci izbacio Miniart u omjeru 1/48. Pretpostavljam da će nekoga zanimati što može očekivati od te makete, ako se odluči kupiti je.
Dakle, Miniart se je još prije nekoliko godina ne baš toliko uspješno ubacio u zrakoplovne vode sa svojom serijom helikoptera odnosno autožira u 1/35 (po meni nekako nesretno mjerilo za zrakoplove ali makete su bile sjajne), a onda je svih iznenadio sa svojim prvijencem u 1/48 - P-47D-25-RE Thunderboltom. Ono što je posebnost ove Miniartove makete su svakako detalji, jer se Miniart potrudio dizajnirati sve što je mogao na vanjskim, kao unutarnjim dijelovima makete, a onda im ni to nije bilo dosta pa su paralelno sa "Basic" verzijom izbacili i verziju "Advanced", sa otvorenom motorom i prostorom za naoružanje u streljivo u krilima. Ja sam se odlučio za "Advanced", da vidim što su to sve ponudili i da li to može zamijeniti sve dodatne dijelove koje inače treba kupiti da možete sagraditi "raskopanoga" P-47D.

Dakle, prva impresija kada sam otvorio kutiju bila je: WOW - gotovo do vrha krcata plastičnim dijelovima, naljepnicama, jetkanim dijelovima, snim mogućim podvjesnim tankovima, bombama, bazukama ... ukratko, nešto što dugo nisam doživio otvarajući kutiju sa novom maketom! Nevjerojatni površinski detalji sa urezanim linijama ploča i zakovice, sve izgleda jako dobro. Da skratim, kutija sadrži sve što vam treba za izgraditi maketu sa impresivnom količinom detalja (dobro, ipak ne baš apsolutno sve, kako sam kasnije zaključio). Jedina stvar koja mi je odmah upala u oko je veliki list sa naljepnicama koje su inače vrlo detaljne, ali su američke oznake nacionalne pripadnosti crne boje (ili toliko tamno plave da ja to ne mogu razlikovati od crne), što je netočno. Ja sam ionako imao odličan set naljepnica od firme AMDG pa sam sa njega odabrao "Maggie V" iz 35Th FS / 353rd FG, 8. američke zračne snage, baza Raydon u Velikoj Britaniji (moj prilog Danu D!).

Maketa po dimenzijama i obliku izgleda točna, tako da tu nemam primjedbi. Inače, Miniart je izdao i podvarijantu P-47D-30-RE koja ima ispred okomitog stabilizatora "peraju", koju ranije verzije P-47 nemaju, i baš ta je bila u naoružanju JRV 50-tih i 60-tih godina.

Plastika je neuobičajeno mekana u odnosu na npr. Eduardovu, i zato kod odvajanja dijelova sa stabala pa brušenja stalno ostaju oni sitni oguljeni djelići plastike koje je teško odstraniti. Ali kada sam naučio tehniku to sam prihvatio kao normalno.

Od početka treba pratiti upute koje su sve u boji i dizajnirane na način da kada odaberete "Basic" ili "Advanced" gradnju, onda se držite tih slika i radite po njima. Motor je doslovce maketa za sebe, ja sam samo dodao žice za paljenje svjećica.

Pilotska kabina ima baš sve što treba, ja sam za ploču sa instrumentima koristio plastičnu iz kutije koju sam obojio crno i onda dodai instrumente koji su na listu sa naljepnicama.

Unutrašnjost prostora za naoružanje je vrlo detaljna, streljivo je reljefno vrlo dobro izraženo tako da se, uz dosta truda, može dobro i detaljno obojiti.

Tijekom gradnje nije mi se nikako svidio način montaže leđne antene i mitraljeza u tim prostorima u krilu jer je nespretan pa sam morao dosta improvizirati.

Sve drugo je išlo glatko, skoro ništa kitanja, sve srebrne površine sam bojio Alclad bojama (izuzetno je važno da prije toga ide visokosjajna crna temeljna), a wash za linije ploča i zakovice sa tamno sivom temperom.

Zaključno: Maketa me je ugodno iznenadila svojim bogatstvom detalja i realno ne treba vam ništa (osim što treba obavezno nabaviti zamjenske nacionalne oznake) dodatno kupovati da izgradite top maketu... A evo i par fotki:

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
viper

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Uto Ožu 19, 2024 10:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na recenziji.
Maketu ste odlačno uradili.
Ja sam poručio novu verziju D-30, ali basic varijantu.
Da li koristite na kraju neki lak preko alclada ?
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Uto Ožu 19, 2024 12:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam stavljao nikakav lak preko Alclada jer ne znam koji bi bio najbolji i kakve efekte bi izazvao. Imaš li neku preporuku?
Natrag na vrh
viper

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Uto Ožu 19, 2024 12:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zaista nemam nikakvu preporuku. Probao sam sa glanzerom , ali nisam bio zadovoljan. Mada sam na netu nekad pročitao da alclad aqua najmanje utiče na NMF.
Mislim da je čak neko ovdje na forumu rekao da je najbolje nekoristiti nikakav lack.
Natrag na vrh
Poky

Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ožu 19, 2024 3:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlično Frka!
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Ožu 19, 2024 7:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan!!
Cool Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Uto Ožu 19, 2024 9:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lijepo 👏🏽👏🏽👏🏽👏🏽👏🏽
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma