Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Spitfire Mk.IX SAAF, Italeri, 1/72

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Velj 28, 2024 9:42 pm    Naslov poruke: Spitfire Mk.IX SAAF, Italeri, 1/72 Citiraj ovaj komentar

Evo i jedan lovac po naruđbi, da ne ispadne da su samo bombarderi kod nas padali Laughing ....
Stari Italeri,više manje DiK ,moj posao standardno.
Mašina je iz Južnoafričkog 2.sqn-a oborena 6.4.1945. flakom iz Vodnjana ,pilot lt. J. Hogan prinudno sletio kraj sela Prodola i zarobljen. Možda Raus stavi koju fotkicu i podrobnije objasni ,ako stigne...

su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Čet Velj 29, 2024 12:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pet Ožu 01, 2024 4:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se sviđa sve što ima veze s ovim našim prostorima! Very Happy
Vrlo atraktivno izgleda!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
raus

Član od: 22 Velj 2006
Mjesto: Opatija
PorukaUpisano: Sub Ožu 02, 2024 9:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prvu informaciju o ovom avionu dobio sam 2013 od Luke Bekića koji je našao podatak u knjizi Hermana Buršića „Od ropstva do slobode“ di se spominjao Mosquito koji se srušio na „Milkinu njivu“ sjeverno od Marčane. Našli smo mi bili točnu njivu ali svaki put kad smo dolazili nešto je bilo posađeno pa nismo mogli kopati. Prvih par puta nije bilo sreće niti sa pretragom okolnih sela, sve dok krajem 2015 ipak nismo konačno našli na polju par nedefiniranih dijelova, ali i naletili na jednog umirovljenog inžinjera koji je radio u Uljaniku i sačuvao par komadića aviona. Bilo je to super jer je odmah bilo vidljivo da se radi o Spitfireu, ali je nastao i problem jer nisam imao pojma o kojem se Spitfireu radi. Pa je opet prošlo par mjeseci dok nisam skužio koji je to točno Spitfire, da bi na kraju našao i sina od pilota koji je poslao desetak genijalnih fotografija..... Johnnie Hogan, pilot Spitfirea 2 Sqn-a SAAF-a pogođen je 6.4.1945. od njemačkog flaka iznad Vodnjana, te je prisilno sletio oštećenim Spitfireom u polje. Pokušao je pobjeći, ali zarobili su ga nijemci koji su došli iz Marčane i odveli u Pulu gdje je bio nekoliko dana, da bi na kraju završio u zarobljeništvu u Njemačkoj.

Natrag na vrh
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Ožu 02, 2024 1:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Zoran Petek

Član od: 09 Sij 2016
PorukaUpisano: Uto Ožu 05, 2024 1:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo Rausu i Pokyju. Sano mala zamjerka: u to doba oznake gore na krilu su plavo-bijelo-narančasto.

Zoran
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
raus

Član od: 22 Velj 2006
Mjesto: Opatija
PorukaUpisano: Uto Ožu 05, 2024 10:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Večer! Vjerujem da je tako i bilo uobičajeno jer ti to sigurno najbolje znaš Zorane, ali očito su na PL400 zaboravili prepiturati rondelu, ili su fotke puno ranijeg datuma.........

Natrag na vrh
Zoran Petek

PorukaUpisano: Sri Ožu 06, 2024 7:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav
Ova zadnja fotka je definitvno snimljena ranije, negdje u jesen 1944., još nema imena pod kabinom ni bijelo-crveno-bijelih traka na štapu antene (to su inače boje britanske 8. armije).
Direktivom od 2.1.1945. s primjenom od 1.7.1945., na gornjim krilima uvedena je bijela boja na gornjim rondelama (osim na onim koji pretežmo lete noću).
U 2 TAF-u su to primijenili već 3.1., a skinuli/prebojali su i sky trake da se izbjegne zabuna s njemačkim trakama obrane Reicha (što u Italiji nije bilo potrebmo).
Tako od siječmja 1945. i dvije eskadrile NOVJ imaju bijelo polje ispod zvijezde na gornjem krilu.
J.P. Hogan je u 2 Sqn-u SAAF od kraja svibnja 1944., a tada još leti ovaj DB-D, koji je srušen idući mjesec.

PL400 je sastavljen iz sanduka u Casablanci krajem kolovoza, a na novom DB-D lete i neki drgii piloti od rujna.

Zoran
Natrag na vrh
Zoran Petek

PorukaUpisano: Pet Ožu 08, 2024 10:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam da li me oči varaju, ali mi se čini da je na ilustraciji gore lijevo prethodni DB-D. Naravno u to doba nije PL400 i ima potkresana krila i nema Sky traku, a i Galićev Morane ima oznaku gore samo na desnom krilu. Datum je 6.4.1944.
Dva hrvtska ptebjega su u Italiji naveli brojno stanje u Zalužanima i iispričali da većina Moranea nema tekućine za hlađenje. Izviđanje iz zraka potvrdilo je brojke, pa je SAAF na brzinu izveo napad. U svakom slučaju ugođajna ilustracija.
Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Pet Ožu 08, 2024 12:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zorane zašto misliš da je to Galićev Morane?!? Od kud je ta ilustracija?
Zoran Petek

PorukaUpisano: Pet Ožu 08, 2024 3:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bok Poky!
Stvarno se ne sjećam otkud, no znam da postoji i kolor profi koji navodi Galća kao pilota na 2345, a u Osprey aces kao pilota 2323 (koji su kasnoje zarobili patzitani) navode Becetića. Morati ću proroštati po starim CD-ima.
Z
Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Pet Ožu 08, 2024 6:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam.... Nekako mi je 2345 previsok serijski broj....
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma