Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Ferrari 641/2 Fujimi 1/20

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Vedran

Član od: 05 Jul 2010
Mjesto: Garica-Otok Krk
PorukaUpisano: Uto Stu 01, 2022 6:03 pm    Naslov poruke: Ferrari 641/2 Fujimi 1/20 Citiraj ovaj komentar

Maketa predstavlja Ferrariev bolid iz 1990. poznatog i pod drugim imenom F1-90.
Vozili su ga Prost i Mansell, i konstuktorski Ferrari odveli do 2. mjesta ukupno, nakon McLaren Honde.
Prost je izbubio to prvenstvo vozača nakon sudara sa Sennon u prvome zavoju VN Japana.

Maketu sam naručio da bude jedan laganiji projekt sa zatvorenom karoserijom, bez vidljivog motora itd., ali kad je stigla impresionirala me točnošću, finoćom nekih detalja i rasklopom tako da je ta odluka o brzinskom projektu podložna promjeni.
Nisam imao velika očekivanja od ove makete, ali je stvarno vrhunska. Uspoređujući dijelove s referentnim slikama pravog bolida mogu reći da sam oduševljen. Neki detalji su tako fini da izgledaju kao moderni Eduardovi ili Tamiyini dijelovi što kod auto/formula maketa nije često i nerijetko su detalji krajnje pojednostavljeni ili predimenzionirani.

Jedini nedostatak, ako to je, na ovoj maketi, je simulirani uzorak carbona na nekim dijelovima. Na nekim je dijelovima taj uzorak "mrežast" i ja ću ga osobno brusiti i mijenjati decalima i crnom bojom. Na nekim je dijelovima taj uzorak u obliku paralelnih linija - kao ogrebotine. Taj uzorak simulira Unidirectional carbon za kojega nitko ne radi decale, a pravi je bolid stvarno krila imao takva - tako da pohvala Fujimiu za to, pa ako netko želi - u nedostatku alternative - te dijelove može ostaviti golima.

Plastični dijelovi su lijepo tanki, rubovi također, mjesta za spajanje dijelova diskretna.
Poklopac bolida/motora je odličan, ne predebeo i ima nešto ejection markova od ispod ali na lako dostupnim mjestima.
Ejection markova ima i na drugim dijelovima ali su relativno dostupni i stavljani ramišljajući o tome kako ih lakše popuniti.
Na nekim se dijelovima vide utonuća plastike - sink markovi. Posebice na bijelim bočnim stranicama gdje se vide čak i po dužini prema svjetlu.
Vidio sam jedan review ove makete gdje je sprue sa zrcalima i ostatkom "metalnih" dijelova kromiran - ja sam i taj dobio u crnoj plastici. Očito je i fujimi ponešto promijenio proizvodnju s vremenom, a ja i onako ne volim kromirane dijelove i skidanje kroma.

Na dijelovima ima tragova spojeva kalupa, ali to ionako treba počistiti na svakoj maketi.

Uz maketu sam uzeo Tabu Design decale - zbog Marlboro loga, MFH pojaseve (zanemarite što su vrpce crne, nisu imali u crvenoj) kao i number5 crvenu boju. Fotojetkanog aftermarketa nema nigdje za kupiti, ali čak i ne treba s obzirom na detalje. Jedino što bi trebalo imati su fotojetkane Dzus kopče, kojih ima 10-ak po bolidu. Njih još moram nabaviti pošto sam još na Matri sve TopStudio-ove potrošio.

Kutija, ostale strane nisam slikao jer se osim puno japanskog nema što vidjeti:

Sadržaj kutije. tu je već sve van vrećica jer nakon prvog vađenja van više
nikako nisam uspijevao sloziti dijelove i zatvoriti kutiju.

Number5 boja:

I ostatak Zero boje koju imam od prije, na kojoj je također naveden ovaj bolid:

Na slijedećoj se slici vidi razlika u nijansi. Iako je Zero boja bila točna za F2003-GA, ovdje bih prednost dao Number5 boji. Gledajući slike čini mi se da je ovaj bolid bio malo tamniji odnosno manje narančast, ali tu još moram odlučiti o boji i prekopati po referencama.

Nije ni ova slika potpuno točna te možda preuveličava razliku u nijansi!

Sprue A - monokok i detalji. Tu se već vidi spomenuti uzorak carbona. Jedina mala primjedba je nedostatak kopči za pojaseve, umjesto toga tu su duguljaste rupe. Minimalna greškica.

Ponovno Sprue A, odlični detalji prednjeg ovjesa, odlične čeljusti kočnica odlični diskovi sa maticama na njima umjesto zasebno.

Sprue B:

Drugi dio istog sprua:

Na ovoj se slici prema svijetlu vide lagane neravnine, možda ću ovo kitati da se ne vidi pojačano s lakom:

Sprue C, ovdje se na dijelovima prednjeg krila i monokoka vidi drugi spomenuti uzorak carbona u obliku linija.

Sprue D, ovdje se nema što prigovoriti. Za plastičnu maketu ovo su vrhunski detalji, školjka sjedala potpuno točna, usis motora točan:

Sprue E. Cijevi ispuha sve zasebno što je odlično. I sve cijevi radijatora su tu, zajedno sa odlivenim sondama i šelnama koje bi mogle fino izgledati kad ih se zasebno oboja. Usisi motora također nisu loši, ali kad bih radio ostavio bih cijeli airbox na njima.

F sprue. Razna krila spojlera sa carbon uzorkom, kao i bočni dijelovi stražnjeg krila koji su ipak predebeli, ali opet to je normalno za plastiku:

G sprue. Vjetrobran i vizir kacige su kao i uvijek predebeli, možda bi se nešto dalo vakumirati:

H sprue... s kacigom za koje ne dobijete decale u nijednome setu i peharom koji za ovaj GP nije točan:

W sprue. Felge su točne i imaju jako lijepe i točne detalje oko središnje rupe.

Gume:

Fujimievi decali i transferi za gume:

Tabu Design Decali:

Tabu decali ne izgledaju loše, ali ću vjerojatno kombinirati i nešto od fujimia ako izgleda točnije.

Tabu decale sam uzeo zbog Marlboro loga. Svaki dolazi u više dijelova, a ne sviđa mi se niti nijansa crvene/narančaste. Mislim da je udnosu na Zero/Number5 boju presvijetla i isprava, gotovo kao da je printana na inkjetu ili bila na suncu.

Škrte upute za Tabu decale:

Fujimi upute:

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Stu 01, 2022 7:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pratim!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vedran

PorukaUpisano: Uto Pro 26, 2023 4:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jedan update.
Nakon Tabu decala kupio sam i TB Decals Models Marlboro logotipe koji imaju bolju nijansu te narančasto-fluorescentne boje na Marlboro logu te su jednodijelni.
Tabu narančasta uživo izgleda kao da je mjesicima stajala na suncu, isprano...

Natrag na vrh
Mario

Član od: 15 Lis 2005
Mjesto: Zagreb-Lučko
PorukaUpisano: Čet Sij 18, 2024 7:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlična recenzija,ja sam imo nazovimo to problem sa Tabu-dekalima na Facebook-u.Objavio sam par fotki sa Marlboro dekalima i odmah su reagirali na zabranu reklamiranja duhanskih proizvoda.Valjda je Tabu stvarno tabu na fejsu.Ima tko isto ili nešto slično iskustvo sa upozorenjem?

Visit my page:"MT-Style"

Mario: poruka promijenjena dana: Pet Sij 26, 2024 8:44 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Vedran

PorukaUpisano: Čet Sij 25, 2024 6:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja imam na face-u objavljene slike ove makete i Ferraria F2003GA koji je krcat Marlboro oznaka i nikad nisam bio upozoren. Obje objave su public tako da mislim da nema problema
Natrag na vrh
Mario

Član od: 15 Lis 2005
Mjesto: Zagreb-Lučko
PorukaUpisano: Pet Sij 26, 2024 8:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Eto vidiš,neko prođe neko ne Very Happy .

Visit my page:"MT-Style"
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma