Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeæu temu |
Autor |
Poruka |
| Vedran
 | Èlan od: 05 Jul 2010 | Poruke: 1489 | Mjesto: Garica-Otok Krk |
|
Upisano: Uto Stu 01, 2022 6:03 pm Naslov poruke: Ferrari 641/2 Fujimi 1/20 |
|
|
Maketa predstavlja Ferrariev bolid iz 1990. poznatog i pod drugim imenom F1-90.
Vozili su ga Prost i Mansell, i konstuktorski Ferrari odveli do 2. mjesta ukupno, nakon McLaren Honde.
Prost je izbubio to prvenstvo vozaèa nakon sudara sa Sennon u prvome zavoju VN Japana.
Maketu sam naruèio da bude jedan laganiji projekt sa zatvorenom karoserijom, bez vidljivog motora itd., ali kad je stigla impresionirala me toènošæu, finoæom nekih detalja i rasklopom tako da je ta odluka o brzinskom projektu podložna promjeni.
Nisam imao velika oèekivanja od ove makete, ali je stvarno vrhunska. Usporeðujuæi dijelove s referentnim slikama pravog bolida mogu reæi da sam oduševljen. Neki detalji su tako fini da izgledaju kao moderni Eduardovi ili Tamiyini dijelovi što kod auto/formula maketa nije èesto i nerijetko su detalji krajnje pojednostavljeni ili predimenzionirani.
Jedini nedostatak, ako to je, na ovoj maketi, je simulirani uzorak carbona na nekim dijelovima. Na nekim je dijelovima taj uzorak "mrežast" i ja æu ga osobno brusiti i mijenjati decalima i crnom bojom. Na nekim je dijelovima taj uzorak u obliku paralelnih linija - kao ogrebotine. Taj uzorak simulira Unidirectional carbon za kojega nitko ne radi decale, a pravi je bolid stvarno krila imao takva - tako da pohvala Fujimiu za to, pa ako netko želi - u nedostatku alternative - te dijelove može ostaviti golima.
Plastièni dijelovi su lijepo tanki, rubovi takoðer, mjesta za spajanje dijelova diskretna.
Poklopac bolida/motora je odlièan, ne predebeo i ima nešto ejection markova od ispod ali na lako dostupnim mjestima.
Ejection markova ima i na drugim dijelovima ali su relativno dostupni i stavljani ramišljajuæi o tome kako ih lakše popuniti.
Na nekim se dijelovima vide utonuæa plastike - sink markovi. Posebice na bijelim boènim stranicama gdje se vide èak i po dužini prema svjetlu.
Vidio sam jedan review ove makete gdje je sprue sa zrcalima i ostatkom "metalnih" dijelova kromiran - ja sam i taj dobio u crnoj plastici. Oèito je i fujimi ponešto promijenio proizvodnju s vremenom, a ja i onako ne volim kromirane dijelove i skidanje kroma.
Na dijelovima ima tragova spojeva kalupa, ali to ionako treba poèistiti na svakoj maketi.
Uz maketu sam uzeo Tabu Design decale - zbog Marlboro loga, MFH pojaseve (zanemarite što su vrpce crne, nisu imali u crvenoj) kao i number5 crvenu boju. Fotojetkanog aftermarketa nema nigdje za kupiti, ali èak i ne treba s obzirom na detalje. Jedino što bi trebalo imati su fotojetkane Dzus kopèe, kojih ima 10-ak po bolidu. Njih još moram nabaviti pošto sam još na Matri sve TopStudio-ove potrošio.
Kutija, ostale strane nisam slikao jer se osim puno japanskog nema što vidjeti:
Sadržaj kutije. tu je veæ sve van vreæica jer nakon prvog vaðenja van više
nikako nisam uspijevao sloziti dijelove i zatvoriti kutiju.
Number5 boja:
I ostatak Zero boje koju imam od prije, na kojoj je takoðer naveden ovaj bolid:
Na slijedeæoj se slici vidi razlika u nijansi. Iako je Zero boja bila toèna za F2003-GA, ovdje bih prednost dao Number5 boji. Gledajuæi slike èini mi se da je ovaj bolid bio malo tamniji odnosno manje naranèast, ali tu još moram odluèiti o boji i prekopati po referencama.
Nije ni ova slika potpuno toèna te možda preuvelièava razliku u nijansi!
Sprue A - monokok i detalji. Tu se veæ vidi spomenuti uzorak carbona. Jedina mala primjedba je nedostatak kopèi za pojaseve, umjesto toga tu su duguljaste rupe. Minimalna greškica.
Ponovno Sprue A, odlièni detalji prednjeg ovjesa, odliène èeljusti koènica odlièni diskovi sa maticama na njima umjesto zasebno.
Sprue B:
Drugi dio istog sprua:
Na ovoj se slici prema svijetlu vide lagane neravnine, možda æu ovo kitati da se ne vidi pojaèano s lakom:
Sprue C, ovdje se na dijelovima prednjeg krila i monokoka vidi drugi spomenuti uzorak carbona u obliku linija.
Sprue D, ovdje se nema što prigovoriti. Za plastiènu maketu ovo su vrhunski detalji, školjka sjedala potpuno toèna, usis motora toèan:
Sprue E. Cijevi ispuha sve zasebno što je odlièno. I sve cijevi radijatora su tu, zajedno sa odlivenim sondama i šelnama koje bi mogle fino izgledati kad ih se zasebno oboja. Usisi motora takoðer nisu loši, ali kad bih radio ostavio bih cijeli airbox na njima.
F sprue. Razna krila spojlera sa carbon uzorkom, kao i boèni dijelovi stražnjeg krila koji su ipak predebeli, ali opet to je normalno za plastiku:
G sprue. Vjetrobran i vizir kacige su kao i uvijek predebeli, možda bi se nešto dalo vakumirati:
H sprue... s kacigom za koje ne dobijete decale u nijednome setu i peharom koji za ovaj GP nije toèan:
W sprue. Felge su toène i imaju jako lijepe i toène detalje oko središnje rupe.
Gume:
Fujimievi decali i transferi za gume:
Tabu Design Decali:
Tabu decali ne izgledaju loše, ali æu vjerojatno kombinirati i nešto od fujimia ako izgleda toènije.
Tabu decale sam uzeo zbog Marlboro loga. Svaki dolazi u više dijelova, a ne sviða mi se niti nijansa crvene/naranèaste. Mislim da je udnosu na Zero/Number5 boju presvijetla i isprava, gotovo kao da je printana na inkjetu ili bila na suncu.
Å krte upute za Tabu decale:
Fujimi upute:
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | Èlan od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5755 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
|
Upisano: Uto Pro 26, 2023 4:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Jedan update.
Nakon Tabu decala kupio sam i TB Decals Models Marlboro logotipe koji imaju bolju nijansu te naranèasto-fluorescentne boje na Marlboro logu te su jednodijelni.
Tabu naranèasta uživo izgleda kao da je mjesicima stajala na suncu, isprano...
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Mario
 | Èlan od: 15 Lis 2005 | Poruke: 3139 | Mjesto: Zagreb-Luèko |
|
Upisano: Èet Sij 18, 2024 7:54 am Naslov poruke: |
|
|
Odlièna recenzija,ja sam imo nazovimo to problem sa Tabu-dekalima na Facebook-u.Objavio sam par fotki sa Marlboro dekalima i odmah su reagirali na zabranu reklamiranja duhanskih proizvoda.Valjda je Tabu stvarno tabu na fejsu.Ima tko isto ili nešto slièno iskustvo sa upozorenjem? _________________
Visit my page:"MT-Style"
Mario: poruka promijenjena dana: Pet Sij 26, 2024 8:44 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
|
Upisano: Èet Sij 25, 2024 6:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja imam na face-u objavljene slike ove makete i Ferraria F2003GA koji je krcat Marlboro oznaka i nikad nisam bio upozoren. Obje objave su public tako da mislim da nema problema |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Mario
 | Èlan od: 15 Lis 2005 | Poruke: 3139 | Mjesto: Zagreb-Luèko |
|
Upisano: Pet Sij 26, 2024 8:43 am Naslov poruke: |
|
|
Eto vidiš,neko proðe neko ne . _________________
Visit my page:"MT-Style" |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|