Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Pitanje o laserskom rezanju

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
cico.k

Član od: 13 Svi 2006
PorukaUpisano: Sri Ruj 27, 2023 11:14 am    Naslov poruke: Pitanje o laserskom rezanju Citiraj ovaj komentar

Mogu li se nacrti šablona trupa iz PDF-a nekako konvertirat u format pogodan za laserski rezač.nisam tu baš upoznat sa tematikom a iznenada mi se ponudila
prilika pa bih htio iskoristit.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Sri Ruj 27, 2023 5:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bok, koliko ja znam laserski rezaci primaju .dxf format, iako je i PDF vektorski ali nisam siguran da se moze slat na software koji upravlja laserom.

Kao prvo moras vidjet kakvi su to planovi? Dali je to stvarno vektorski PDF ili je samo PDF sken neke knjige, slike i sl?

Drugo, vjerojatno su linije trupa grupirane u jednu "sliku" di se vidi oblik rebra svakih XYZ cm, m i sl. Takva vrsta nacrta nije pogodna za lasersko rezanja.

Primjer: https://modelshipworld.com/uploads/imageproxy/America-Lbs.jpeg.1b68c72f77f92081e24df1c80e498f5a.jpeg

Uglavnom nema kratice po meni. Ako imas nacrt i rebra koja bi htio laserski rezat, moras importirat nacrt u neki program za 2D crtanje, CorelDraw, Adobe Illustrator, i nacrtat rebro po rebro vektorski. Nakon toga mozes lako mjenjat velicinu u odredit neki omjer makete, spremit u .dxf formatu i slat na rezanje.
dolino

Član od: 12 Velj 2012
PorukaUpisano: Uto Lis 03, 2023 3:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima puno online konvertera, Google>PDF to DXF i to je to što se tiče konvertiranja. Najvjerojatnije će se taj DXF file morati obraditi, recimo u Corelu i nakon obrade ponovno ga snimiti kao dxf file. Nisam probao, ali to bi trebalo raditi.
Natrag na vrh
cico.k

Član od: 13 Svi 2006
PorukaUpisano: Uto Lis 03, 2023 3:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gledam po netu u potrazi za dxf fajlovima rc aviona,nema baš nešto posebno .jel netko zna više? Confused
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Uto Lis 03, 2023 7:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

DXF je CAD file.
"AutoCAD DXF je format CAD datoteke s podacima koji je razvio Autodesk za omogućavanje interoperabilnosti podataka između AutoCAD-a i drugih programa. DXF je uveden u prosincu 1982. kao dio AutoCAD-a 1.0, a trebao je pružiti točan prikaz podataka u izvornom formatu datoteke AutoCAD-a, DWG." sa neta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Uto Lis 17, 2023 2:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dolino Napisao/la:
Ima puno online konvertera, Google>PDF to DXF i to je to što se tiče konvertiranja. Najvjerojatnije će se taj DXF file morati obraditi, recimo u Corelu i nakon obrade ponovno ga snimiti kao dxf file. Nisam probao, ali to bi trebalo raditi.

To konvertiranje pdf-a u dxf ti neće ispast dobro. probao sam to više puta i to baš ne ide jer dxf convertori ne prepoznaju dobro crte pa ti recimo ako je crta na nekom dijelu delja tu napravi neku čudnu krivulju.

ja sam radio presjeke aviona i ako su nacrti skenirani kao slika onda preko toga treba nacrtati krivulje u nkom vektorskom programu i onda to još malo urediti i to ispdne dobro.

Automatske konverzije zaboravi. To u 90% dijelova ispadne loše. S druge strane jednom kad kreneš raditi ova ponavljanja to ide brzi i može se u par sati rada ako si vješt odraditi cijeli nacrt.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma