Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| vojo
| Član od: 16 Kol 2006 | Poruke: 1797 | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pon Tra 18, 2022 1:09 pm Naslov poruke: Rat u Ukrajini |
|
|
Napominjem da ovaj tred pokrećem isključivo iz maketarskog interesa - a to je, ako nekome (još uvijek) nije jasno, interes za sheme bojanja, oznake (posebno one specijalne za taj rat) kao i (tehničke) detalje na vozilima - obiju strana, naravno.
Stoga unaprijed molim da se bilo kakav politički, kvazi-politički ili bilo koji drugi ne-maketarski komentar automatski briše sa strane moderatora. Nemam namjeru ulaziti u nikakve polemike - za to ste slobodni koristiti druge platforme (forume, facebookove i sl.) kojih ima napretek. Hvala.
-------------------------
Dakle, zanima me dali je netko upoznat sa značenjem oznaka na mnogim ruskim tenkovima slike kojih se pojavljuju u toku napada na Ukrajinu. Pri tome mislim na oznake 'N-2200' ili 'N-22-00' ili 'N2200' ili neku od tih kombinacija (ono 'N' se na ćirilici piše kao 'H'!). Obično su te oznake pobojane (ručno ili preko šablone) na bočnim stranama vozila. Uz te oznake često ide i ucrtani križić pa mi neki sugeriraju da je to ima veze sa željezničkim prijevozom, težištem (križ) i slično.
Koliko vidim (opet prema objavljenim fotkama) te oznake se pojavljuju isključivo na tenkovima, samohodnim topovima (MSTA 2S19) i ponekom većem vozilu (9A330). Dali je to ograničeno samo na vozila preko neke težine ili ....?
(fotografije preuzete sa: Oryx)
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| hornet
| Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 1979 | |
|
Upisano: Uto Tra 19, 2022 9:43 am Naslov poruke: |
|
|
Oznake se nepojavljuju prvi puta sada, ima ih i na starim fotografijama.
Izgleda da se stvarno radi o željezničkim gabaritnim oznakama.
Н (негабартность) ~ van gabarita
Malo više o njima ako klikneš ovdje. Baci oko na stavku 1.10
ili na ruskoj vikipediji ima i foto primjer tenka na vagonu _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Uto Tra 19, 2022 6:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Jes hornet,
to je to .... hvala za link i informaciju, most aprišijejtid ....
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2023 4:31 pm Naslov poruke: Ruske taktičke oznake |
|
|
Evo sam konačno pronašao jedan koncizan sajt sa ruskim taktičkim oznakama vozila (i ostalog) - taman za nas koji radimo makete aktualnih zbivanja:
https://ukr.warspotting.net/reading/tactical_symbols/
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|