Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 91, 92, 93

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Sri Ožu 01, 2023 10:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ova fora maskiranja sa alu folijom u jednom komadu... Secksie... Mr. Green
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ožu 01, 2023 11:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vojo, ovim pedesetpeticama si sam sebe nadmašio Smile Izvrsno izgledaju!
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Čet Ožu 16, 2023 4:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Konačno sam uspio nabaviti novog Zvezdinog kamiona Ural-4320 koji je bio ranije najavljen. Ovdje ću dati samo jedan mali osvrt, ono što se po naški kaže 'frst luk' ilitiga First Look.

U kutiji srednje veličine - dakle ne radi se o klik-klak maketi za početnike - dobivamo dva stabla veličine kutije. Dijelova ima kajo mnogo tako imam osjećaj da su dijelovi namjerno usitnjavani da bi se dobio potreban broj dijelova tj. napunila stablo sa dijelovima. Maketu još nisam napravio ali kad budem mogu ju lako usporediti sa ICM-ovom (i ostala pakiranja iste makete) tj. sa maketom od Modelism-a.

Za sada mi se ne čini ništa spektakularno (osim - vidi dalje!) osim malo osuvremenjivanja modela (duga njuška, moderni sanduk, vanjski filter i sl. detalji).

No u oči mi upada cijena. Cijena za maketu je - ASTRONOMSKA! Već sam na internetu vidio da je cijena ogromna ali sam mislio (i nadao se) da će kod nas (čitaj: Carta Magica) biti osjetno niža, kakva je bila i do sada. Ali ipak nije - cijena makete je 23 €, identična kao i u 'ostatku svijeta' .... Zašto?

Nemam odgovora na to i mislim da nije opravdana - osim možda sankcijama koje su nametnute Rusiji pa se roba doslovno šverca iz Rusije u ostatak svijeta. Jer, ako pogledam sličnu maketu koju sam nedavno kupio, a to je T-72B3 u kutiji iste veličine ali sa više plastike u sebi, koštala je 18,58 €.

Slična takva maketa Bumerang, u isto takvoj kutiji i sa približno istom količinom plastike u kutiji koštala je pred godinu dana 11,95 €! Dakle, Ural je u nešto više od godinu dana poskupio duplo ....

Zaključujem da Zvezda radi izvrsne makete, ali je cijena otišla dovraga i bojim se da ću jako dobro porazmisliti kod kupovine njihovih maketa, bez obzira na 'astronomsku' inflaciju. To valjda treba biti moj doprinos sankcijama, htio-ne htio .... Crying or Very sad

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Čet Ožu 16, 2023 10:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Napredna ruska tehnologija, vidim ( na prvom stablu ) da su stranice šasije skoro pa indentična kao na kamionu sa početka wwII.
Laughing Laughing
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Ožu 17, 2023 11:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
..........No u oči mi upada cijena. Cijena za maketu je - ASTRONOMSKA! Već sam na internetu vidio da je cijena ogromna ali sam mislio (i nadao se) da će kod nas (čitaj: Carta Magica) biti osjetno niža, kakva je bila i do sada. Ali ipak nije - cijena makete je 23 €, identična kao i u 'ostatku svijeta' .... Zašto?
Nemam odgovora na to i mislim da nije opravdana.........
Vojo Very Happy

Slažem se, preskupo !! Zato ga i neću kupiti.
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
nik

Član od: 22 Lip 2017
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Ožu 18, 2023 12:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Groff Napisao/la:
Napredna ruska tehnologija, vidim ( na prvom stablu ) da su stranice šasije skoro pa indentična kao na kamionu sa početka wwII.
Laughing Laughing

A kako bi trebala izgledati kamionska šasija sa početka 60-ih?
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sub Ožu 18, 2023 10:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: T30 GMC (konverzija)
Osnovna maketa: M3A1 US Halftrack
Mjerilo: 1/72
Proizvođač: Italeri, Italija
Broj makete: 7509

Korišteni dijelovi:
- top od Airfixove makete br. 2339 - Willys Jeep with trailer and 75mm howitzer
- gusjenice i kotači - 3D print od firme Sindykato & Co., Poljska

Na prvi pogled:
Maketa je praktički identična sa već ranije opisanom konverzijom tj. detaljiranjem isto 'snap-fit' makete M3 with 75mm gun art. br. 7510 osim što se razlikuje u podnici i topu. U kutiji se i ovdje dobivaju dvije makete.

Slaganje:
Osnovni razlog zašto sam išao raditi tu konverziju je, naravno, to što sam htio imati i tu varijantu Half-tracka, a top koji mi je bio viška od Airfixovog Jeepa je samo pojačao tu želju.
No bio sam i jako znatiželjan kakve su 3D printane gusjenice od 'SindyKato & Co.' iako sam već i ranije koristio njihove gusjenice pa sam znao za izvrsnu kvalitetu.

Slaganje, ako se to uopće može tako nazvati s obzirom da je ovo prava 'wargamerska' maketa sa minimalno dijelova (mislim da ih je ukupno 8 ), dakle slaganje je uobičajeno. Sve se svodi na to dali i koje detalje želite zamjeniti ili poboljšati. Ja sam, naravno, prvo htio zamjeniti gusjenice i prednje kotače. Onda sam morao prilagoditi unutrašnjost vozila da primi top. A ostalo je sve bilo onako - prepušteno mojoj volji - na pr. one kanistere (jerry-can) sa strane vozača i suvozača, htio sam ih sasvim odstraniti jer nisam našao ni jednu sliku da se koriste, ali je skidanje tih 'ulijevanih' kanistara jako teško a da se ne unište okolni detalji, tako da sam na koncu, da prekrijem te 'ostatke' ipak zalijepio nove kanistere.

Najveći problem mi je bio baš ta unutrašnjost vozila - na dostupnim slikama prikazana je unutrašnjost prototipnog vozila ogoljelog bez ikakve opreme - a položaj tj. smještaj te opreme (stolice/sjedalice, municija, razne kutije sa RAP-ovima i sl.) mi je ostao nepoznat tako da sam kod toga improvizirao.

Napominjem da slika, s obzirom na broj prepravljenih vozila (500), ima izuzetno malo, ne shvaćam zašto. Glavni izvor informacija su mi bili crteži, što iz knjiga što sa neta.

Bojanje:
Uobičajena kombinacija standardnog OD za američka vozila (Humbrol br. 155) sa dodano nešto žute da se malo boja 'pomaslini'. Žuta nijansa je Revell br. 16 ali dosta prozirno nanesena, kako je prikazano na crtežu kojeg sam se najviše držao.

Oznake:
Sve iz strateške rezerve. Kako sam imao samo jedan par američkih zastava ali od jedne prastare makete (Stuart M3 od Hasegawe koju sam slagao davne 1975.!) sumnjao sam da će oznake biti OK, zato sam tražio (i dobio) pomoć od vas. No ipak su oznake bile OK, malo požutjele ali se na vozilu to ne vidi.

Zaključak:
Meni zanimljiva konverzija jer su mi te modifikacije na Half Track-ovima nekako anakrone, kao da gledam vozila iz prvog svjetskog rata. Sa maketom sam skoro potpuno zadovoljan - čini mi se da mi je zaštita topa zericu prevelika - da je milimetar niža bila bi još bolja. To ri je dan nemaš prave crteže u mjerilu .... Ovo sam bio napravio štit od topa, i kad je bio gotov (ovaj donji na slici) sam shvatio da sam totalno promašio kuteve (posebno one gornje ploče) pa sam morao napraviti novoga (gornji na slici, djelomično napravljen):

Sa gusjenicama (i kotačima) sam prezadovoljan. Isplati se svaki cent.

Preporuka:
Svakako se upustiti u taj rad. Nije teško - sve ravne ploče ....

Korisni linkovi:
M2 Half-Track in Action, izdanje Squadron/Signal Publications, Armor br. 34

Evo i usporedbe sa 'mlađim bratom' (M3 GMC w 75mm gun) - iako, ruku na srce, što se tiče 'velčine topa', prije bi se reklo da mu je to stariji brat Wink :

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sub Ožu 18, 2023 10:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Po običaju 🤷🏻‍♂️
I izvrsno napravljeno👏👏👏👏👏 (po običaju) i zanimljiva kolica 👍
Natrag na vrh
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Ožu 18, 2023 3:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Odličan (po običaju!!)!! Wink
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Sub Ožu 18, 2023 9:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lipi……..( po običaju ) Laughing
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 91, 92, 93
Stranica 93/93

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma