Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

P-51 i (ne)zatvaranje poklopaca glavnog stajnog trapa.

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Uto Stu 08, 2022 7:02 pm    Naslov poruke: P-51 i (ne)zatvaranje poklopaca glavnog stajnog trapa. Citiraj ovaj komentar

Skoro pa sve rečeno u naslovu a ostaje dubioza ...
Dakle zanemarimo sastavnice jer u 48/72/144 svi uredno stavljaju poklopce glavnog stajnog trapa otvorene.
E sad kad gledam fotke ima i otvorenih ali i dosta zatvorenih...
I onda guglam, na stranu okrutni obračuni po raznim forumima između "otvorenih" i "zatvorenih" što je zapravo točno?
Guglao malo više i tek sad zbunjen jer negdje pročitao da se u mirovanju ostavljaju podignuti ali da s vremenom padne tlak sustava i poklopci se spuste.

Dakle koji je savjet za zrakoplov u mirovanju, "parkiran"?

E da

Zakrilca vidim na skoro svim slikama da su spuštena
A horizontalna kormila su u neutalnom položaju?
Zahvaljujem

PS nadam se da je ovo manje komplicirano od kupusarije ZC/DDG/BA 😁
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Lisec

Član od: 30 Lis 2008
Mjesto: Zaprešić
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2022 10:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odgovor je očit- oboje Smile

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Sri Velj 15, 2023 6:29 pm    Naslov poruke: Re: P-51 i (ne)zatvaranje poklopaca glavnog stajnog trapa. Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:

A horizontalna kormila su u neutalnom položaju?

da na 99% aviona...jer su uravnotezena kontrautezima...to je fora koja je uzela maha a nema veze sa stvarnoscu kako avioni rade

kad ugasis motor i pustis palicu ona sama ''stane'' u neutralni polozaj..tako da kormila visine i eleroni nikad nisu off osim ako palica nije pomaknuta i fiksirana tako

plus, mustang ima i polugu kojom mores zakljucat palicu u neutralnom polozaju kaj znaci da eleroni i kormila ne lamataju tamo amo i potezanje te polluge je dio procedure gasenja i parkiranja aviona...na toj poluzi imas i ociju zakljucati sve osim repnog kotaca, za tegljenje

kaj je tice vrata kotaca- more i jedno i drugo, ali prema manualu postoji rucica kojom prebacujes kaj hoces- otvoreno zatvoreno i tu ima niz varijanti ovisno o polozaju rucice i kaj hoces....mustang ima dva hidraulicna sistema- jedan za elerone i landing gear, drugi za kocnice...tak da ak glavni ode, ipak imas kocnice za slijetanje

padanje tlaka u sustavu mi je malo off, kolko ja znam hidrauliku, ali tu se necu mijesat - uglavnom mores birat dal oces zaprta vrata ili ne...a ovo da sama padnu dole....s tim nek se bave oni koji oba elerona spuste Smile
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Špicfajer

Član od: 09 Pro 2009
Mjesto: Kastela,Croatia
PorukaUpisano: Sub Velj 18, 2023 6:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U skoro svim ratnim slikama P-51B do K, poklopci podvozja su zatvoreni i 'flapsovi' su spušteni. Osim ako misliš napraviti P-51 u servisiranju,... :
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sub Velj 18, 2023 9:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima , 😎 ne mislim više ništa 😁
Jer što sam mislio to sam i skupusio 😇, a tako ću opet kad se dohvatim ždrijebca 🤓
Ma kombinaciju spuštenih flapsova i zatvorenih poklopaca sam vidio na puno fotki a vidio da je večina proizvođača maketa to ignorirala a i otežala izvedbom flapsova u komadu sa krilom.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma