Otvoreni maketarski forum Forum Indeks


Mjesto za sve maketarske teme i dileme
 
 FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 90, 91, 92
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Poruke: 417
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Sri Sij 18, 2023 5:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlična Tatrica !!!
_________________
Ploviti je potrebno, živjeti nije !
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Poruke: 417
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Sri Sij 18, 2023 5:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlična Tateica !!!
_________________
Ploviti je potrebno, živjeti nije !
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Poruke: 5366
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Sij 18, 2023 6:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool
_________________
Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1675
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Čet Sij 19, 2023 8:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: BTR-70 APC early version
Proizvođač: Trumpeter, Kina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 07137Osvrt na slaganje:
Neću puno pričati o ovoj maketi jer je dosta jednostavna pa ću samo dati jedan brzi osvrt.

Kako rečeno maketa je vrlo jednostavna pa je slaganje isto tako jednostavno. Vozilo tj. maketa vozila se sastoji od gornjeg i donjeg dijela tijela vozila, nešto podvozja (amortizeri i noseće ruke), gumene gume te detalji po vozilu - i to ne previše.

Površinski detalji (a to su većina poklopaca po vozilu, mreže hladnjaka motora, ispušni lonci, svi periskopi itd.) u jako lijepo napravljeni i gotovo da ne smeta što su 'uliveni' sa tijelom vozila. Smeta jedino utoliko što se ne mogu zalijepiti u otvorenom položaju.
Podvozje je sve u svemu dosta jednostavno napravljeno, ali s obzirom na to da se baš i ne vidi jako (uglavnom ga prekrivaju kotači) sasvim je u redu.

Gume su od gumene/mekše plastike, lijepo napravljenih šara ali su sve 'strelice' na šarama u istom smjeru (a gume imaju na sebi utore da se mogu navući na felge samo u jednom položaju) pa ispada da su šare na gumama s jedne strane u jednom a s druge u suprotnom smjeru. Kad tih gumenih guma me smeta što se teško bojaju odnosno bja lako otpada sa njih pa, kad je maketa sasvim gotova moram prljati gume blatom tamo gdje mi je boja otpala.

Jako su lijepo i dovoljno nježno i tanko napravljene sve ručke i stepenici na vozilu tako da nema neke nužne potrebe mijenjati ih tankom žicom.

Bojanje i oznake:
Maketu sam bojao u namješanu izmišljenu tamno zelenu (mješancija 2:1 Revella 65 i Humbrola 120) s time da sam ispod brojeva dodao malo 'zelenije zelene' kao da su prijašnji brojevi prebojani.
Oznake su jednostavne, sa brojevima i divizijskim oznakama (ne znam koje jedinice ali mi je oznaka - točka u krugu - jako poznata iz Ukrajine) za jednu verziju, te gardijskim grbovima za drugu verziju. Uz to se dobivaju i refužo brojevi od 0 do 9. Sve u bijeloj boji.
Oznake su vrlo kvalitetne, sa tankim filmom koji nestaje sa korištenjem tekućina.

Uputstva:
Uobičajeno Trumpeterovski dobra, ne štede na crtežima iako su malo nejasno nacrtane te male šipkice i držaći, posebno za prednji valobran, treba dosta pipanja da se namjesti u pravom položaju.
Sheme bojanja su, naravno, inkognito - ni tko ni kada ni gdje. Tipično Trumpeterovski.

Kudim:
- gumene gume (nisam baš ljubitelj toga)
- cijenu - koja je za tako jednostavnu maketu malo prejaka

Hvalim:
- izbor teme
- dobre površinske detalje
- dobro pasanje dijelova
- uvjerljivost gotove makete

Usporedba sa istim/sličnim maketama:
BTR-rce još nisam radio, ali od tih 8-točkaša sam radio Boxera (Revell), Strykera (Academy) i Fuchsa (Revell) koji mi se čine dosta kompliciraniji od ovoga - što ne umanjuje vrijednost ovoj maketi.

Zaključak:
Jedna brzinska i jednostavna - ali ne radi toga i loša maketa. Dapače - koji puta mi je gušt raditi i takve jednostavne makete - samo da su dobre.

Preporuka:
Kupiti.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Poruke: 5366
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Sij 20, 2023 6:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool
_________________
Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Poruke: 5366
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Sij 20, 2023 6:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Dobar!!
_________________
Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1675
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sri Sij 25, 2023 3:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: Warrior MCV, Add-on armor
Proizvođač: Revell, Njemačka
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 03144Na prvi pogled:
U uobičajenoj kutiji Revellovskog tipa koja se otvara sa strane dobivaju se četiri stabla neuobičajeno sive boje (neuobičajeno za Revell), dva stabla veličine kutije, jedno nešto manje (sa kotačima i gusjenicama) te jedno još manje samo sa oklopom za tu verziju (sa dodatnim oklopom).
Uz to se dobiva listić oznaka za dvije verzije, obje britanske, te sad već standardna uputstva u obliku knjižice formata A4, u boji, naravno.
Sve djeluje tipično Revellovski kako i očekujem (za tu cijenu!).

Slaganje:
Slaganje je uobičajeno s time da je tijelo vozila podijeljeno na gornju i donju polovicu sa dodatnim bočnim stranama sa kotačima i gusjenicama odnosno donjim podvozjem. Prilikom slaganja nema problema, dijelovi pašu jedan na drugog 'normalno' (normalno za Revell) i dijelovi su čisti i vrlo uredni. Površinski detalji - kojih ima jako puno na gornjoj strani vozila - su jako fino napravljeni i - posebno za pionirski alat - gotovo da se ne primjećuje da su već izliveni sa tijelom vozila.

Imao sam problema u 13. koraku kod ljepljenja bočnih strana (dio br. 27 i 2Cool na gornji dio vozila (65). Naime, kako je spoj tih dijelova zakošen, ja sam išao logikom da se vanjski rubovi poklapaju. Međutim je ispalo da treba lijepiti do unutarnjih graničnika (za koje u početku nisam ni shvatio da su to graničnici) tako da rub gornjeg dijela 'viri' preko bočnog dijela - otprilike kao na ovom crtežu:


Tek kad sam (krivo) zalijepio te dijelove i isprobao donji dio tijela vozila uočio sam grešku i naravno išao odljepljivati pa ponovno lijepiti (do graničnika), tako da je sve ispalo vrlo neuredno i traljavo.


Tješilo me jedino to što sam znao da preko toga dolazi vanjski oklop tako da se taj spoj u konačnici nije vidio. Ali mislim da je to ipak greška uputstava - trebali su naznačiti kako taj spoj dolazi - inače je Revell vrlo rigorozan kod tih stvari i ne štede ni crteža ni papira - tako da ne kužim kako im je to promaklo ....

Osim toga, malo je problema bilo i u 28/29 koraku kod ljepljenja dodatnog oklopa na nos vozila - nije naime nigdje spomenuto/nacrtano da treba malo 'pobrusiti' pionirski alat koji je na nosu (inače uliven u tijelo vozila) jer se inače oklop ne može zalijepiti.

Isto tako ljepljenje dodatnog oklopa na boku (korak 30/31) ne ide baš kako nacrtano - taj bi oklop, koliko vidim po crtežima, trebao stajati okomito, a ako se zalijepi kako je nacrtano (tj. preko bočnih/uzdužnih blatobrana) onda stoji koso. Zato ga treba (još) malo odmaknuti od tijela vozila (dodavanjem listića plastike) da stoji okomito.

Gusjenice - konačno sam se malo odmorio sa tvrdim plastičnim gusjenicama koje pašu međusobno jako dobro. Srećom je cijeli sklop gusjenica sa svim kotačima, bočnim stranama itd. napravljen da se može izraditi zasebno, što je jako dobro jer olakšava slaganje kotača i naročito to pipanje oko gusjenica, pa kad je sve gotovo samo se 'nakelji' na vozilo.


Od poklopaca otvora zasebno su dana samo dva poklopca na kupoli - ostali (vozač, krovni poklopci, zadnja vrata) su već uliveni u tijelo tenka. Šteta. Ja sam ostavio samo jedan poklopac na kupoli otvoren, sve u nadi da će jednoga dana naletiti neki Britanac da zasjedne u njega ....

Siva plastika (meni malo neobična za Revell jer sam navikao na njihovu tamno žutu ili tamno zelenu) je vrlo vrlo ugodna za rad - mekana, ali ne previše, točno koliko treba za dobru obradu i da se ne lomi kod skidanja sa stabla.

Bojanje:
Da malo razbijem monotoniju odlučio sam se na bijelu UN-ovsku shemu korištenu ovdje na našim prostorima (Bosna 1994.) pa sam za to koristio Revellovu bijelu br. 4. Da, to je sjajna boja - mat bijele nemam jer ju rijetko koristim pa mi se redovno osuši (sjajna mi dulje traje).


Oznake:
Oznale su dane za dvije sheme vozila, jedna standardno britanska maskirna zeleno/crna (SFOR), a druga bijela (UN) - obje iz istog perioda u Bosni.
Oznake su mi bile malo razočaranje. Inače su Revellove oznake, posebno iz tog 'zlatnog' perioda Revellovih maketa na prijelazu stoljeća, barem meni, bile izraz vrhunske kvalitete. Štampane u Italiji, bile su savršene - tankog filma, jako osjetljive na tekućine i na koncu su izgledale kao da su obojane a ne nanešene filmom.
Ove su krute, rastapaju se u vodi 'sto godina' i treba im dodatnih sto godina da reagiraju na tekućine. Ne znam u čemu je problem, dali u drugom proizvođaču (i dalje iz Italije) ali su me dobrano namučile. Na kraju je rezultat u redu, dobro, malo su oznake matirane ali sa završnim slojem laka to nestaje.

Uputstva:
Na uobičajenoj Revellovoj vrhunskoj kvaliteti - ne štede ni crteža, ni papira. Mala zamjerka na nejasnoću kod ljepljenja bočnih strana!

Dodaci/izmjene:
Jedino što sam dodao suneke cerade u košarama na kupoli i na desnoj strani vozila, čisto da ne zjape prazne.

Kudim:
Ustvari ništa bitno.

Hvalim:
Sve pomalo.

Zaključak:
Tu maketu sam radio onako, za svoju dušu i - nisam se razočarao. Uobičajena Revellova kvaliteta kao što sam i očekivao.

Preporuka:
Svakako kupiti.

Evo jedinih dviju maketa koje sam do sada složio u UN-ovim bojama .... s time da za se Fuchsa ne sjećam jeli kao takav (bijeli) bio i na ovim prostorima:


Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Poruke: 5366
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Sij 25, 2023 7:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super!! Cool Cool
_________________
Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Poruke: 417
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Sri Sij 25, 2023 9:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dooobar !
_________________
Ploviti je potrebno, živjeti nije !
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Poruke: 2279
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Sij 25, 2023 11:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lipo 👏👏👏👏👏
Vrlo uvjerljivo usprkos tvojim primjedbama, dobijem volju da ga napravim 😎
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 90, 91, 92
Stranica 92/92

 
Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prerada na hrvatski jezik.
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron