Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Nekoliko izvanrednih knjiga koje preporučam
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Recenzije knjiga
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Sij 22, 2021 8:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Podsjeća li vas to na neku osobu čije prezime počinje sa 'T' a donedavno je bio predsjednika jedne velike zemlje? Ili na razne pokrete današnjice poput antivaksera ili QAnona i sličnih 'sveznalica'?

Very Happy Very Happy Klap klap Palac gore
dalibor

Član od: 22 Stu 2010
PorukaUpisano: Pet Sij 22, 2021 9:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tudjman?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sub Sij 23, 2021 11:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dalibor Napisao/la:
Tudjman?

Znaš što, imam jako kritičko mišljenje prema Tuđmanu i ne mogu mu oprostiti Vukovar (kažem - to je moje mišljenje) ali sad kad sam pročitao knjigu u Hitleru i kad je konačno onaj drugi 'T' sišao sa prijestolja moje mišljenje je da je Tuđman, ma kakav bio - bio mila majka prema njima. Tuđman je imao ideju (koliko god bila prava ili ne) a neki imaju jednostavno šuplju glavu ....

Kažem, to je moje 'skromno' mišljenje.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dalibor

PorukaUpisano: Sub Sij 23, 2021 4:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Truman?
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Sub Sij 23, 2021 6:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam bio pomislio na Trumpa.
Natrag na vrh
dalibor

PorukaUpisano: Ned Sij 24, 2021 11:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ma šalim se ljudi
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Pon Sij 25, 2021 12:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dalibor Napisao/la:
ma šalim se ljudi

Da, za Trumana sam shvatio da je šala, a za Tuđmana - ma jasno da nije bio vođa baš neke velike zemlje, ali zanimljivo razmišljanje.

No, manimo se mi politike, radije komentirajmo knjigu/knjige.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
dalibor

PorukaUpisano: Pon Sij 25, 2021 12:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pa ono..mala zemlja za veliki odmor Smile
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Čet Ruj 30, 2021 6:00 pm    Naslov poruke: Nije neka preporuka .... Citiraj ovaj komentar

Knjiga: Sherman Tanks of the Red Army
Autor: Peter Samsonov
Izdanje: Gallantry Books, 2021. - 122 strane; 108 fotografija; 12 mapa
Cijena: oko 12-13 funti (+ poštarina)

Ne znam koliko vas koristi 'usluge' P. Samsonovog bloga 'Tank Archives' - ja ga svakodnevno čitam jer redovno objavljuje (meni) vrlo zanimljive članke iz sovjetskih ratnih arhiva, a to mi je dosta nepoznato, pa zato.

Ovo je druga knjiga koju Samsonov objavljuje u zadnje vrijeme (prva je bila 'Designing the T-34 tank'), a meni prvi susret sa njegovim izdavaštvom.

Odmah ću reći da je meni knjiga jedno veliko razočaranje. Zašto?

Kao prvo zato što je malog formata. Ne znam jeli to neki B format, ali veličine je kakva su otprilike Osprey izdanja. Samo po sebi to nije ništa loše, ali kako sam naviknut na izdanja poljskog Progressa kojemu je standard objavljivati na formatu A4 i po svakoj stranici staviti dvije slike od ruba do ruba, ovako 'mala' knjiga je već zlokobno nagovještavala da će slike biti bitno manje ....
Kao drugo, zato što tih očekivanih slika - jer da budem iskren, knjigu sam kupio najviše zato jer sam očekivao da će u njoj biti objavljene slike sovjetskih Shermana iz rata, i to po mogućnosti neviđene - dakle, tih očekivanih slika jednostavno NEMA! Knjiga je krcata slikama u boji ali uglavnom muzejskih tenkova (iz cijeloga svijeta, kao i iz Rusije, naravno), ali tih ratnih slika ima minimalno (svega 27!), i, što je još gore, extra minijaturnog formata. Umjesto toga ima podosta (čak bi se usudio reći i previše) koloriranih mapa sa ratnim putem jedinica koje su koristile Shermane. Nije da mi mape smetaju, ali su mogle biti manje i crno-bijele, a umjesto toga ....
Nadalje, ima dosta originalnih njemačkih 'uputstava' koje su koristili njemački tenkisti za borbu sa Shermanima i puno fotografija sa ispitivanja tih tenkova.

Obraz nedostatku dobrih fotografija spašavaju četiri strane sa (sveukupno) osam lijevih profila sovjetskih Shermana. Profili su, naravno, u boji, izvrsno nacrtani.

Tekst je podosta opširan sa nešto povijeti nastajanja tog tipa, sa dosta podataka o ispitivanje tih tenkova sa strane Crvene Armije, nešto o korištenju, o ratnom putu jedinica koje su ga koristile itd. Sve skupa mi se tekst čini jedan miš-maš podataka koje samo ovlaš dotiču temu ali nigdje dublje ne zalaze u bit tj. korištenje tih vozila i time jako razvodnjavaju sveukupni dojam.

Na koncu, da zaključim kao i kod maketa sa rezimiranjem bitnih 'za i protiv':

Kudim:
- pomanjkanje iole vrijednih originalnih fotografija iz rata
- fotografije iz rata koje su i objavljene su sramotno malih dimenzija
- bespotrebno mnogo mapa (i velikih dimenzija), slika sa ispitivanja, slika iz muzeja, njemačkih pamfleta itd.
- skroman odabir crteža

Hvalim:
- sliku na naslovnoj strani
- objavljene podatke i ratni put o jedinicama koje su koristile ovaj tip tenka
- objavljene mape ratnih puteva nekih jedinica
- odlični bočni crteži ( pristojne veličine)

Zaključak:
Većinu objavljenih fotografija (posebno iz muzeja i izloženih primjeraka) je moguće naći na internetu sa beskrajnim walk-aroundima koji uslikavaju i najmanje zakovice. A onih pravih slika ima malo, jako malo, premalo i toliko su malih dimenzija da su praktički beskorisne.
Definitivno ovo nije knjiga za maketare - prije za neke klince koji se zanimaju za te Amere u sovjetskoj upotrebi a ništa ne znaju ni o Amerima ni o Sovjetima.

Preporuka:
Ne preporučujem kupovinu.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Sri Pro 21, 2022 1:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Upravo sam dobio primjerak knjige 'Utva-75' od Dragana Kolundžića.

Koliko je meni poznato to je prva knjiga koja dubinski i sistematski istražuje povijest i korištenje tog aviončića. Znam da će se tome veseliti više ljubitelji civilne avijacije ali treba se sjetiti da je ovaj dvosjed korišten i tokom rata za osamostaljenje Hrvatske i općenito rata na prostorima bivše države.

Knjiga je izvanredna - sa iznimno puno podataka (što tekstualnih, što tabličnih) i sa bezbroj fotografija - knjiga ima ukupno 220 strana od čega čak 135 sa fotografijama! Štampana je u crno-bijeloj tehnici i (nažalost) samo u 100 primjeraka. Ne znam dali ju je i kako moguće nabaviti u slobodnoj prodaju (ja sam svoj primjerak dobio od autora radi pomoći sa fotografijama).

U svakom slučaju knjiga koju valja nabaviti.

Vojo Very Happy

PS - možda bi ispravnije bilo predstaviti ovu knjigu u topiku - vojna povijest do ili nakon 1991. ali ....
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Recenzije knjiga Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3
Stranica 3/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma