Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Poky
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 5361 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 22, 2021 8:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Citat: | Podsjeća li vas to na neku osobu čije prezime počinje sa 'T' a donedavno je bio predsjednika jedne velike zemlje? Ili na razne pokrete današnjice poput antivaksera ili QAnona i sličnih 'sveznalica'? |
_________________ Poky |
|
Natrag na vrh |
|
|
| dalibor
| Član od: 22 Stu 2010 | Poruke: 639 | |
|
Upisano: Pet Sij 22, 2021 9:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Tudjman? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
| Član od: 16 Kol 2006 | Poruke: 1795 | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2021 11:16 am Naslov poruke: |
|
|
dalibor Napisao/la: | Tudjman? |
Znaš što, imam jako kritičko mišljenje prema Tuđmanu i ne mogu mu oprostiti Vukovar (kažem - to je moje mišljenje) ali sad kad sam pročitao knjigu u Hitleru i kad je konačno onaj drugi 'T' sišao sa prijestolja moje mišljenje je da je Tuđman, ma kakav bio - bio mila majka prema njima. Tuđman je imao ideju (koliko god bila prava ili ne) a neki imaju jednostavno šuplju glavu ....
Kažem, to je moje 'skromno' mišljenje.
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| dalibor
|
Upisano: Sub Sij 23, 2021 4:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Truman? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| mariok
| Član od: 17 Lis 2007 | Poruke: 3255 | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2021 6:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam bio pomislio na Trumpa. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| dalibor
|
Upisano: Ned Sij 24, 2021 11:58 pm Naslov poruke: |
|
|
ma šalim se ljudi |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Pon Sij 25, 2021 12:03 pm Naslov poruke: |
|
|
dalibor Napisao/la: | ma šalim se ljudi |
Da, za Trumana sam shvatio da je šala, a za Tuđmana - ma jasno da nije bio vođa baš neke velike zemlje, ali zanimljivo razmišljanje.
No, manimo se mi politike, radije komentirajmo knjigu/knjige.
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| dalibor
|
Upisano: Pon Sij 25, 2021 12:47 pm Naslov poruke: |
|
|
pa ono..mala zemlja za veliki odmor |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Čet Ruj 30, 2021 6:00 pm Naslov poruke: Nije neka preporuka .... |
|
|
Knjiga: Sherman Tanks of the Red Army
Autor: Peter Samsonov
Izdanje: Gallantry Books, 2021. - 122 strane; 108 fotografija; 12 mapa
Cijena: oko 12-13 funti (+ poštarina)
Ne znam koliko vas koristi 'usluge' P. Samsonovog bloga 'Tank Archives' - ja ga svakodnevno čitam jer redovno objavljuje (meni) vrlo zanimljive članke iz sovjetskih ratnih arhiva, a to mi je dosta nepoznato, pa zato.
Ovo je druga knjiga koju Samsonov objavljuje u zadnje vrijeme (prva je bila 'Designing the T-34 tank'), a meni prvi susret sa njegovim izdavaštvom.
Odmah ću reći da je meni knjiga jedno veliko razočaranje. Zašto?
Kao prvo zato što je malog formata. Ne znam jeli to neki B format, ali veličine je kakva su otprilike Osprey izdanja. Samo po sebi to nije ništa loše, ali kako sam naviknut na izdanja poljskog Progressa kojemu je standard objavljivati na formatu A4 i po svakoj stranici staviti dvije slike od ruba do ruba, ovako 'mala' knjiga je već zlokobno nagovještavala da će slike biti bitno manje ....
Kao drugo, zato što tih očekivanih slika - jer da budem iskren, knjigu sam kupio najviše zato jer sam očekivao da će u njoj biti objavljene slike sovjetskih Shermana iz rata, i to po mogućnosti neviđene - dakle, tih očekivanih slika jednostavno NEMA! Knjiga je krcata slikama u boji ali uglavnom muzejskih tenkova (iz cijeloga svijeta, kao i iz Rusije, naravno), ali tih ratnih slika ima minimalno (svega 27!), i, što je još gore, extra minijaturnog formata. Umjesto toga ima podosta (čak bi se usudio reći i previše) koloriranih mapa sa ratnim putem jedinica koje su koristile Shermane. Nije da mi mape smetaju, ali su mogle biti manje i crno-bijele, a umjesto toga ....
Nadalje, ima dosta originalnih njemačkih 'uputstava' koje su koristili njemački tenkisti za borbu sa Shermanima i puno fotografija sa ispitivanja tih tenkova.
Obraz nedostatku dobrih fotografija spašavaju četiri strane sa (sveukupno) osam lijevih profila sovjetskih Shermana. Profili su, naravno, u boji, izvrsno nacrtani.
Tekst je podosta opširan sa nešto povijeti nastajanja tog tipa, sa dosta podataka o ispitivanje tih tenkova sa strane Crvene Armije, nešto o korištenju, o ratnom putu jedinica koje su ga koristile itd. Sve skupa mi se tekst čini jedan miš-maš podataka koje samo ovlaš dotiču temu ali nigdje dublje ne zalaze u bit tj. korištenje tih vozila i time jako razvodnjavaju sveukupni dojam.
Na koncu, da zaključim kao i kod maketa sa rezimiranjem bitnih 'za i protiv':
Kudim:
- pomanjkanje iole vrijednih originalnih fotografija iz rata
- fotografije iz rata koje su i objavljene su sramotno malih dimenzija
- bespotrebno mnogo mapa (i velikih dimenzija), slika sa ispitivanja, slika iz muzeja, njemačkih pamfleta itd.
- skroman odabir crteža
Hvalim:
- sliku na naslovnoj strani
- objavljene podatke i ratni put o jedinicama koje su koristile ovaj tip tenka
- objavljene mape ratnih puteva nekih jedinica
- odlični bočni crteži ( pristojne veličine)
Zaključak:
Većinu objavljenih fotografija (posebno iz muzeja i izloženih primjeraka) je moguće naći na internetu sa beskrajnim walk-aroundima koji uslikavaju i najmanje zakovice. A onih pravih slika ima malo, jako malo, premalo i toliko su malih dimenzija da su praktički beskorisne.
Definitivno ovo nije knjiga za maketare - prije za neke klince koji se zanimaju za te Amere u sovjetskoj upotrebi a ništa ne znaju ni o Amerima ni o Sovjetima.
Preporuka:
Ne preporučujem kupovinu.
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Sri Pro 21, 2022 1:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Upravo sam dobio primjerak knjige 'Utva-75' od Dragana Kolundžića.
Koliko je meni poznato to je prva knjiga koja dubinski i sistematski istražuje povijest i korištenje tog aviončića. Znam da će se tome veseliti više ljubitelji civilne avijacije ali treba se sjetiti da je ovaj dvosjed korišten i tokom rata za osamostaljenje Hrvatske i općenito rata na prostorima bivše države.
Knjiga je izvanredna - sa iznimno puno podataka (što tekstualnih, što tabličnih) i sa bezbroj fotografija - knjiga ima ukupno 220 strana od čega čak 135 sa fotografijama! Štampana je u crno-bijeloj tehnici i (nažalost) samo u 100 primjeraka. Ne znam dali ju je i kako moguće nabaviti u slobodnoj prodaju (ja sam svoj primjerak dobio od autora radi pomoći sa fotografijama).
U svakom slučaju knjiga koju valja nabaviti.
Vojo
PS - možda bi ispravnije bilo predstaviti ovu knjigu u topiku - vojna povijest do ili nakon 1991. ali .... |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|