Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| daneel
| Član od: 12 Lis 2005 | Poruke: 1290 | |
|
Upisano: Uto Stu 01, 2022 4:49 pm Naslov poruke: Osvrt na neke nove proizvode u Carti |
|
|
Pozdrav svima,
dakle, u zadnje vrijeme je u Carta Magicu došlo dosta novog pribora i boja, a nešto od toga je jako dobro, pa si mislim, da svoje dojmove podijelim sa vama...
Dakle, u prvom redu, jako mi je drago da sada na dohvat ruke imamo neke stvari koje smo do nedavno morali naručivati izvana. Drugo, drago mi je da su to sve kvalitetne stvari, a ne neki šrot, koji u maketarstvu stvarno nije vrijedan korištenja. Tako da, sve pohvale Rashi i ekipi iz Carte.
AK Real Color boje
Ove boje su originalni razlog zakaj sam uopće htio napisat neki osvrt. Inače sam nesklon mijenjanju navika korištenja boje, i nakon što pronađem dobitnu kombinaciju, nerado ju mijenjam. Do sada su mi omiljene boje bile Mr Hobby (Gunze), i Mr Paint (MRP). Gunze mi je uvijek bio nekakav zlatni standard, svi njihovi proizvodi su vrhunski, njihov leveling thinner je valjda destilirana krv elfova, znači čista tekuća magija. MRP boje, isto vrhunske, dolaze predrazrijeđene za airbrush, finish im je vrhunski i doslovno su bulletproof jednom kad vežu. Ali, ni Gunze ni MRP nisu savršene, Gunze gloss boje se brzo raspadnu na sastavne faktore, pa ih treba dugo miješati da ponovo naprave emulziju, ali i dalje znaju bit teške za fino nanošenje kroz airbrush. Za MRP je jedini problem upravo to što su predrazrijeđene. Preskupe su, i onda kad dodamo činjenicu da kad ih hoćemo posvijetliti ili potamniti za postshading, tu onda još boja ulazi u jednadžbu, i vrlo brzo nam račun za boje samo za jednu maketu naraste na preko 250 kn, i to samo za jednobojnu shemu, a kamoli za nešto kao što je SEA ili slično (ak neko sumnja, dakle: bijela, crna, zelena za finish, svijetlija zelena za efekt posvjetljavanja, aluminij i gun metal za metalne dijelove - sve zajedno 250-300kn minimalno). Nakon što sam isprobao AK Real Color, postalo je jasno da su se stvari promijenile i ove boje su mi odsada favorit. Dakle, dojmovi: Prvo sam ih razrijedio njihovim razrjeđivačem (high compatibility thinner), ali tim mješungom nisam baš bio previše zadovoljan. Sprejale su se ok, al, po zvuku štrcanja sam skužio da ne emulziraju dovoljno i da ne daju svoj maksimum. Onda sam ih probao zamiješati sa Gunze leveling thinnerom, i to je drastično poboljšalo performanse. Dakle, AK RC, razrijeđen sa MLT je najbolja kombinacija ikad. Boja se nevjerojatno lako nanosi, ima odličnu pigmentaciju, tako da je dovoljan jako tanak sloj boje da pokrije baznu boju. Najbolji dio je što je boja nekako "pametna" pa iako je self-levelling, ona ostaje tamo gdje ju naneseš, neće kao ostale boje "pobjeći" sa rubova prema sredini. Tako da, iako je uvijek preporuka nanositi više tankih slojeva, sa ovom bojom vam može tu i tamo pobjeći višak boje na maketu, ali se neće napravit lokvica, kao što bi sa nekom drugom bojom. Uglavnom, ova boja je jako zahvalna za rad, jer oprašta puno grešaka, a opet daje vrhunski rezultat. Do sad sam u životu isprobao sve boje do kojih sam mogao doći (Molak, MM, Revell, Agama, Lifecolor, Pactra, WEM colorcoats, Humbrol (onaj stari), Xtracrylics, Xtracolour, Tamiya, Gunze, MRP, Hataka, Ammo, Vallejo), enamel, lacquer i acrylic, i ove AK RC su mi stvarno najbolje. Dodatni je benefit to kaj ih za airbrush treba razrijediti u omjeru 1:2 (1xboja, 2xthinner), tak da se s njima još više štedi. Također, za razliku od npr gunzea ili Tamiye, s njima se može i farbati kistom bez problema. do sad sam za kist imao posebnu kutiju samo sa enamel bojama, al sad više to nije potrebno. Imaju dvije linije boja, military i aircraft, military su matt, a aircraft su nekakav semi-gloss. Imaju stvarno hrpu nijansi, dakle moderni i cold war ameri, cold war britanci, rusi, ameri, nijemci japanci II svjetski rat, i još hrpu drugih. Meni fali samo kaj nemaju Cold war ruse (one 4 boje za Su-22 ili Mig 29).
AMMO Liquid Mask
Jednostavno, najbolji fluid za maskiranje ikad. Ne ostavlja nikakav residue za sobom, brzo se suši, ne smrdi... ma zakon.
AMMO Rigging
Za prvu ruku sam uzeo najtanji, 0.01 super fine, al mislim da je pretanak za ono kaj meni treba, pa ću uzeti još koji, samo deblji. Odličn astvar, lako se zalijepi sa zrnom CA ljepila, i poslije, ako skužimo da nije do kraja zategnut, ispod se stavi ugrijani šarafciger i topli zrak ga brzo zategne. Nevjerojatno ga je lako koristiti. Do sad sam koristio ribički najlon, ali bome, više neću.
Tamiya Tape
Iako je ova traka već odavno zlatni standard za maskiranje, moram ju spomenuti. Tko nije isprobao, nek ju kupi, bit će mu jasno zašto ju svi hvale. |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|