Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Lancia Delta Integrale HF 16V - Italeri 1/12
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 10, 11, 12  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Automobili, motori, kamioni
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Low
Gazda
Član od: 16 Ožu 2006
PorukaUpisano: Čet Ruj 08, 2022 5:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A niš, ja cu se onda i dalje igrat u pijesku sa autićima dok ti radis makete, jer moje je djecja igra naspram ovoga

Nije tebi dobro...

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Čet Ruj 08, 2022 9:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Malo mi je čudno što ti Lancia dozvoljava da slikaš detalje tog njihovog 1:1 dok ga spremaju za rallye, ali ajde, valjda imaš neke jake veze...

Čoveče...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Bruce

Član od: 08 Ruj 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Ruj 10, 2022 1:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Istina, malo mi ubijaš nakon ovoga volju da stavim neku fotku svojih radova ovdje. Maketarit ću od sada iz sjene. Very Happy

Član od: 31 Lis 2010
PorukaUpisano: Pet Ruj 16, 2022 9:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

JESUS koji bolwsnik Klanjanje Klanjanje Klanjanje

ovo kad vidim dojde mi da odustanem od slaganja....strava,ko pravi Dva prsta gore Dva prsta gore Dva prsta gore
Vedran

Član od: 05 Jul 2010
Mjesto: Garica-Otok Krk
PorukaUpisano: Pet Ruj 30, 2022 2:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dosta sam toga odradio od prošlog updatea i karoserija lijepo napreduje. tu je poslikana većina dijelova gdje su radovi završili, a još mi ostaju prednja maska i branik te prateći dijelovi - brisači, antena...

Najprije nosač tablice - skinuo sam Italerieva sbjetla za tablicu:

I napravio ih u samogradnji - nakon bojanja u sredine cu umetnuti neke prozirne plastike. Na ovoj se slici vide i stakalca svjetala koja nisu imala nikakav uzorak po sebi.

Na ta sam stakalca sa stražnje strane urezao linije da djeluju malo realnije, kasnije ću to još prigušiti Tamiya smoke sivom.

Jako debelu tablicu sam zamijenio dvodijelnim limom na koji će ići decal:

Čep goriva prije:

i poslije:

Krovna ventilacija i njen fit prije - rup je bio predebeo pa sam ga stanjio. I šarke ne trebaju biti ovako ispupčene već urezane pa sam ih pobrusio.

Dodana su i dva komadića lima, mrežicu ću nakon bojanja. Rivete sam odlučio ostaviti da budu zaliveni lakom kao i na pravome gdje je to djevalo dosta grubo odrađeno.

Jedan detalj interijera, odnosno njegovo nepostojanje. Ovo sam odlučio pokriti stirenom da kasnije barem sliči na nešto:

Veće, upuštene rupice su ostatak kopče pojasa cestovne verzije a dvije manje su za montažu lampica suvozača:

Interijer krova prije sa vidljivim ejection markovima i originalnom-krivom pozicijom rupice za antenu:

Greške pokitane, a rupica preseljena naprijed:

Nepostojeći detalji krovnog "trima" kao i brtvi oko stakala:

To sam sve nanovo urezao. Oko tih brtvi i ne bi trebala biti takva linija, ali mi je potrebna neka separacija detalja nakon bojanja:

Lancia logo sam odlučio pobrusiti i napraviti u samogradnji kako bi kasnije izgledao lijepše, a ne bio zaliven lakom. + zapunjene rupice poklopca bunkera gdje će doći 3d kopče:

Veliki sink markovi i još loših linija oko vratiju. Na kraju sam prescribeao sve linije na maketi, i one po branicima kako bi bile dublje.

Pokitano, također označene i rupice za rivete koji će na mjesto nakon odvojenog bojanja.

Pobrušeni i detalji Lancia loga koje ću napraviti zasebno na komadićima stirena pa zalijepiti na kraju:

Od tankog lima napravio sam i poklopce svjetala pod haubom:

Jedan detalj gdje je Italeri potpuno fulao poziciju:

Iako fit velikih dijelova po karoseriji nije loš ipak je kod poklopca bunkera i svijetala bilo malo posta:

Tako da sam dodao dva komadića stirena da to drže gdje treba:

Ovaj detalj pod krovom nije baš točan, ali sam ga dodao da malo poravi situaciju - inače je pun eliptičnih rupa i dosta detaljniji:

Kako mi se ne sviđa ideja decala za grijač na stražnjem staklu odlučio sam ogrebati linije po njemu. Ovo je bilo dosta stresno pošto nema mjesta za pogrešku sam sve lijepo zalijepio trakama da ne mrda...i tako liniju po liniju. Na kraju sam jako zadovoljan, možda ima neka linija na malo drugačijem razmaku od druge ali je unutar granice.

Zatim vrata...ne čine se tako ali je bilo puno posla po njima. Promijenio sam način montaže jer je Shitaleriev netočan, grup i ružan za vidjeti.
Nije ni moj točan ali se nadam da će makar zakamuflirati neke stvari i izgledati diskretnije.

opet krcato ejection markova:

Rješenje s unutarnje strane retrovizora, kao i dodane polovice šarki:

Zbog ove rupe u naslonu za ruku na vratima odlučio sam raspiliti crni dio te jedan dio zalijepiti, popuniti i pokitati prije bojanja, dok će drugi dio biti stavljen na kraju.

Još su neki detalji dodani:

Tu su označene rupice za rivete i bravu, kao i dodane brtve od usko narezanog stirena:

Ovo su prateći dijelovi po vratima na kojima nije bilo puno posla:

Brave vratiju prije:

i poslije + još neki dijelovi:

S vanjske strane vrata su OK.

Ovako izgleda dio u samogradnji na bodyu:

Montažu sam riješio ovako - pomoću žica koje idu u rupice i denekle su skrivene iza lažnih šarki.

Prednji rub vratiju ulazi u body kako bi trebalo:

Ove sam dijelove odlučio sve poskidati, pobrusiti, ćošak prema stražnjim vratima produbiti i na kraju nakon bojanja ih sve zamijeniti dijelovima u samogradnji:

Na panelima stražnjih vrata nije bilo puno posla:

Ali zato je na poklopcu motora....Jako puno kitanja, krcato ejection markova:

I tu mi je montaža iz kutije djelovala ružno i glomazno pa sam ponovno kreirao nešto svoje - i opet - nije točno ali izgleda dosta diskretnije. Mislim da sam i nagib poklopca te njegov pad preko maske OK pogodio:

S gornje strane poklopca - izbušene rupice za rivete rally tablice, kao i kitanje jednog sink marka:

S donje strane strane kitanje, brušenje i primer preko ejection markova kao i bušenje razno-raznih rupica.

Rešetke su malo počišćene i pobrušene te osim malo deblje linije panela oko one gornje (koja dolazi kao zasebni dio) nemam primjedbi.

Šipka poklopca u samogradnji:

Rally tablica od tankog lima na koju će decal:

Body i dryfiti nekih dijelova:

Stražnja svijetla iz kutije su OK:

Razni prateći sitni dijelovi. Ovi označeni su komadići za Integrale16v logo koji ide na bočne-donje strane bodya. To sam pobrusio na bodyu.

Natrag na vrh
Low
Gazda
PorukaUpisano: Pet Ruj 30, 2022 4:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nemam sta rec na ovo...
Nemam

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Pet Ruj 30, 2022 4:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

znaci ovo je vrhunac maketarstka, svida kapu!
Iako ne znam dal ce bit dovoljno dobra maketa da bi konkurirala na CK Rolling Eyes
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Lis 01, 2022 11:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Cool Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
to-mek

Član od: 21 Ožu 2008
Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje
PorukaUpisano: Sub Lis 01, 2022 12:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Top, i ja sam počeo čim više toga izrezivati s bodya i lijepiti na kraju jer 2K lak pojede detalje.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Vedran

PorukaUpisano: Pon Lis 10, 2022 12:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

završio sam i sa ostatkom dijelova eksterijera. Prednji kraj makete - maska, branik itd. je iznenađujuće dobar, točan, fit je ok - ne prati baš reputaciju interijera. Bez obzira na to sve sam pobrusio dodao rupice za rivete, žice i neke dijelove prilagodio.

Usisi za kočnice na masci:

Gotovi:

Usporedba PE mrežice za te usise i neke plastične, mislim da je ova od neke Tamiyine makete. Na pravome autu je također bila s četvrtastim rupicama. Ove će mrežice biti bojane u bijelo:

I jedna slika s mrežicom maske ispred hladnjaka. Ovo je komad Italerieve i rezolucija je dosta točna. Donji otvori na masci - ispred hladnjaka ulja - su bili bez mrežica.

Na samoj prednjoj masci nije bilo puno preinaka, uglavnom čišćenje od kalupa i brušenje:

Izbušio sam rupice za žice koje će kasnije pomoći pri spajanju s bodyem i crnom gornjom maskom:

Crna maska je također OK iz kutije:

Odlivene mrežice oko svjetala sam odlučio ostaviti pošto bi jako trebao stanjiti plastiku ako ih idem mijenjati, a nakon montaže poklopca haube koji ide dosta nisko manje će ih se i vidjeti.
Izbušene su neke rupice za rivete i žice:

Kromirani dio maske mi se nije sviđao pošto se skidanjem sa sprua ošteti krom, a i cijeli je komad dijelovao previše oštro - na rubove mislim:

Skinut je krom, i sve je pobrušeno i malo zaobljeno.
I tu se vidi kako je plastični dio iz kutije deformiran - srećom kad dođe na masku ispravi se:

Unutar tog dijela u stvarnosti ide plastična rešetka s ciglenim uzorkom koja je dosta deblja od ove koja dođe s maketom, ali ju je takvu teško napraviti 3D od plastike pa je bolje da Italeri nije niti pokušavao.
Uglavnom...ta rešetka dolazi na PE setu s po dva primjerka za svaki otvor. Kako bi dobio barem nekakvu debljinu odlučio sam spojiti po dvije međusobno. Nije mi se sviđala ideja lijepljenja pa sam zalemio - inače ovi Italerievi PE dijelovi se odlično leme, lem se sam razlijeva po njima - milina za raditi!

Poravnati dijelovi fiksirani bending toolom i spremni za lemljenje:

Malo paste:

Malo lema na vrh i to je to:

Close-up lemljenih rubova:

Dijelovi direktno bez nekog brušenja odlično pašu u otvore:

I s vanjske strane- dijelovi su dryfitani i svi će biti bojani odvojeno:

Najgora stvar s prednje strane su loše napravljene plastične kuke za vuču.
Ja sam na kraju od tinol žice napravio zamjenske ali mi je trebalo više pokušaja da dobijem dvije iste.
I plastični dijelovi su samogradnja:

Svijetla iz kutije su dosta dobra jedino sam pobrusio krom sa stražnje strane da se crna boja bolje primi:

Gumene zavjesice stražnjih kotača za blato sam napravio sam pošto one PE nisu točne, a i nije metal materijal za to. Nosači su lemljeni od dva komadića bakrenog lima s rupicama za rivete i montažu. Crveni materijal je od ambalaže Ruko svrdla - točna debljina, točna crvena nijansa, i taman lagano prozirni kao u stvarnosti:

Usporedbe zavjesica i montaža:

ITALERI DAJE I ZAVJESICE ZA PREDNJE KOTAČE, ALI IH NA RALLY MONTE CARLU 1990-TE NISU KORISTILI PA TO TREBA IZOSTAVITI!

Plastični brisači iz kutije su relativno točni, jedino je potrebno stanjiti neke dijelove. PE bi izgledali bolje ,ako bi ih se dobro napravilo, ako ne djelovali bi možda i pretanko u 1/12.
Oštrice su PE jedino sam po dužini zalemio tanku bakrenu žicu s dvije strane da djeluju deblje.
Izbušeno je i par rupica za rivete:

Razni riveti za eksterijer, ovo nisu svi:

Žmigavci, natpisne pločice i držači šajbe:

Dugme za gašenje požara i cut-off su samogradnja. Gledajući slike s tog rallya to dugme izgleda veće nego na bilo kojim drugim slikama kasnije. Osim toga i žuto je, a ne crveno, pa je pretpostavka da je preko njega išao nekakav platični čep pošto sam naletio na jednu sliku moderne restauracije gdje je također dugme pokriveno.

Samogradnja vs. Shitaleri:

Antena iz kutije je nikakva i još se navodi da ju se napravi od rastegnutog sprua - ne...
Donji dio je tokareni i polirani aluminij, s 0,8mm rupicom kroz njega, s komadićem Alu cijevčice 0,8 i 0,6mm i kroz to izravnana čelična žica iz sajle 0,32mm. Ukupna visina je 35mm. Leptirić je iz Reji seatbelt PE seta i na jednoj slici dryfitan patafixom.

Natrag na vrh
Low
Gazda
PorukaUpisano: Pon Lis 10, 2022 3:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam.....nista vise ne znam.....sve je crno......

Član od: 05 Pro 2009
PorukaUpisano: Pon Lis 10, 2022 3:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Može netko ovom mučkom provokatoru zabranit pristup forumu? Svi ćemo se samoubit...
Natrag na vrh
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Pon Lis 10, 2022 8:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja nikako da skontam kako spustiti Revellov T1 u 1/24, a ovaj ovde pravi maketu takoreći iz nule...

Divota za pratiti!
Natrag na vrh
Vedran

PorukaUpisano: Ned Lis 30, 2022 9:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Završio sam s bojanjem na većini sitnih dijelova eksterijera, kao i nekih dijelova interijera, tako da mi sad slijedi bojanje karoserije, vratiju, haube...

Za početak, upgradeao sam radijator vode sa Czech Truck Models PE rešetkom za radijatore. Ne piše mjerilo ali za 1/12 je OK,a po fontu na rubu pretpostavljam da je jetka Eduard.

Usporedba plastike i PE-a:

Šablone od maskirne trake:

Pa po njoj rezano:

Gotov:

Na stražnjem sam staklu washao linije grijača smeđom akrilnom bojom i onda etanolom obrisao višak:

Zatim sam maskirao deblje rubove grijača koje sam špricao smeđom bojom kao i rubove stakla koji su crni. Nakon bojanja izgleda ovako:

Iusporedba s Italerievim decalom za grijač:

Staklo je nakon svega polirano, i namazano carnauba voskom kao i ostala stakla.
na slijedećoj se slici vidi stražnje staklo s još jednim decalom s vanjske strane, kao i stakla stražnjih vratiju kojima su rubovi obojani i dodane razne identifikacije ljepljene s unutarnje strane. Sve identifikacije su printane s moje strane pošto Italeri za njih ne daje decale:

Šajba i stakla prednjih vratiju:

Ostali dijelovi spremni za bojanje, na štapiću je 50-ak raznih resin riveta, 3D kopči i drugih malih dijelova.

Prednja maska je sastavljena. kromirani rub je Alclad chrome, lakiran pa mu je to malo ubilo sjaj ali je i dalje bolje nego original. Ako nešto izgleda čudno to je predebeli crveni rub - jednostavno nisam želio brusiti italeri plastiku da ga stanjim jer bi onda čudno izgledale rešetke unutra ili bi bio zazor prema kromiranom rubu...tako je kako je. Riveti su resin i white metal:

Neki bezveze dijelovi šasije:

Gotova je i antena:

Poklopci farova:

Stražnja tablica je od 2 alu lima s italeri decalima, Svjetla sa strane su lagano prešpricana Tmiya smokeom, a riveti su Top studio:

Prednji usisi za kočnice i mrežice obojane u bijelo:

Šipka haube:

Kvake i brave - još nikad nisam radio maketu s 5 vratiju:

Retrovizori imaju Italeri kromirane dijelove za zrcala, pošto mi neki drugi pokušaji sa zrcalnom plastikom nisu uspijevali. Ovako nije savršeno ali prođe:

Mud flapsi:

Štražnja i prednja svijetla, narančasta je trebala ispasti svijetlija ali šta je tu je. Boje su kombinacija transparent crvene, žute i smoke:

Brisači:

Sitni dijelovi vratiju:

Žmigavci i mačje oči vratiju:

Gambeti za vuču:

Razne sitnice:

Extinguisher i/ili cut-off prekidač:

Kopče haube i bunkera su DAB models 3D printane ali u mjerilu 1/18 pošto su njihove u 1/12 po meni prevelike. Daju ih samo u zatvorenom položaju pa sam ove otvorene za haubu prerađivao i dodao prstene od bakrene žice:
Po meni izgledaju realnije od ijedne PE alternative.

Rally tablicu za haubu sam napravio od lima s Italerievim decalom, rubove sam obojao Ferrari crvenom i lagano lakirao. Nisam htio zalijevati lakom da ne dobojem čudne rubove, a i realnije izgleda kad su vide neravnine decala po slovima.

Ali sam zato zalio ostale značke. Na jednoj sam malo oštetio slovo "A" jer mi je upala mrvica u lak pa sam čeprkao kistom, a lak je bio "vruć". Dva sloja Mobihel laka su na njima:

Najveći izazov su mi bila vrata. Lancia je imala jedan specifičan uzorak na njima za koji ne dobijete decale ili neko drugo rješenje.
Ja sam odlučio taj uzorak špricati na Hansaplast platno flastera jer ima uzorak plastna i samoljepljivo je.
Špricao sam u više nijansi, dosta puta maskirajući uske trakice.
Na kraju sam super zadovoljan kako je ispalo.
Evo i procesa:

Zatim sam taj flaster rezao pod 70° i lijepio na prethodno obojana vrata. Zeznuto je lipiti jer je platno flastera dosta fleksibilno i ima jako lijepilo:

Oko tog sam uzorka lijepio sivu baršun vinil foliju koja je rezana po šablonama na papiru- fotokopirao sam plastične dijelove vratiju u prirodnoj veličini prije nego sam počeo s radovima po njima.

Nakon rezanja oblika probijene su i rupice za kvake i kurble. Na kraju sam prepolivio te komade da idu oko prethodno zalijepljenog uzorka.
Sam baršun odnosno dlačice su malo preduge pa sam ih spalio upaljačem.

Ovako izgledaju gotova vrata - nije savršeno, pogotovo stražnja vrata na kojima sam vježbao lijepljenje jer će se sve slabo vidjeti, ali popravaka nije bilo pošto sam mali komadić uzorka napravio i nema puno viška.

Italeri ne daje decal za tablicu na vratima već je isprintana u uputama te ju je potrebno izrezati. Ja sam je skenirao, korigirao veličinu (jer je njihova prevelika), isprintao na 200g foto papiru, lagano zaštitio semigloss lakom i ulovio KMP 3D printanim rivetima:
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Ned Lis 30, 2022 9:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Automobili, motori, kamioni Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 10, 11, 12  Naprijed
Stranica 7/12

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma