Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Iz mora na čiovskoj plaži policija izvadila avionsku bombu

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
tupoljev

Član od: 01 Ruj 2009
PorukaUpisano: Pon Jul 09, 2012 4:37 pm    Naslov poruke: Iz mora na čiovskoj plaži policija izvadila avionsku bombu Citiraj ovaj komentar

http://www.vecernji.hr/regije/iz-mora-ciovskoj-plazi-policija-izvadila-avionsku-bombu-230-kg-galerija-427992

znam , ništa posebno ali zanimljivo za našu povijest.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vrana

Član od: 05 Sij 2022
PorukaUpisano: Čet Sij 06, 2022 6:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pravilan naziv bombe je AN M64 A1 GP 500 lbs. AN-Army-Navy, standard ustvojen krajem 40. godine kojim su unificirane bombe za armijsko i mornaričko vazduhoplovstvo, M64 model bombe od 500 libri, GP-General Purpose, oznaka za bombu opće namjene, A1, modifikacija kojim je bombi ugrađena zadnja gena sa adapterom za izmjenu udarnih i hidrostatskih upaljača i klinovi za sprječavanje izvrtnja bazne ploče kada je bomba kompletirana tempirnim upaljačem sa uređajem protiv odvratanja, 500 lbs nominalni kalibar, stvarni je mogao varirati do 520 lbs zavisno od vrste eksplozivnog punjenja i upaljača.

U bombarderskim izvještajima obično se može naći 500demo ili 500RDX, prvo označava standardnu bombu punjenu TNTom ili Tritonalom (kompozicija TNT i aluminija), a drugo bombu punjenu Comp B (kompozicija TNT, heksogena i voska) koja je bila osjetljivija i nestabilnija ali i razornija, pa je zato posebno označavana.
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Čet Sij 06, 2022 7:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A po čemu znaju da je iz drugog svijetskog rata a ne iz Domovinskog ....?

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vrana

PorukaUpisano: Čet Sij 06, 2022 7:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:

Vojo Very Happy

Ja ti mogu reći po čemu ja znam, a po čemu oni znaju to bi trebao pitati njih.

Dakle, JRV 90ih nije imalo ove bombe u naoružanju, ranije su povučene jer su bile nepodesne za bacanje sa aviona velikih brzina zbog neodgovarajuće aerodinamike i spoljnje balistike uzrokovane neodgovarajućom konstrukcijom stabilizatora tzv. kutija i upaljača koji nisu mogli podnjeti veće brzine. JRV je imalo u sličnim gabaritima FAB-250J (unaprijeđena njemačka SC250), PRAB-250J (unaprijeđena njemačka SD250), FAB-250 M72 koja se razlikuje poprečnim profilom i FAB-250 M79.

HRZ također nije imalo ove bombe u naoružanju, a i da jeste ne znam zašto bi njima gađalo nešto u Okrugu Donjem?
Natrag na vrh
ino

Član od: 26 Ruj 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Čet Sij 06, 2022 9:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

450ta australska eskadrila bobardirala Trogir. Njihovi kittyawci su bili naoružani tim bombama.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
vojo

PorukaUpisano: Pet Sij 07, 2022 12:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vrana Napisao/la:
vojo Napisao/la:
Vojo Very Happy

Ja ti mogu reći po čemu ja znam, a po čemu oni znaju to bi trebao pitati njih.
Dakle, JRV 90ih nije imalo ove bombe u naoružanju, ranije su povučene jer su bile nepodesne za bacanje sa aviona velikih brzina zbog neodgovarajuće aerodinamike i spoljnje balistike uzrokovane neodgovarajućom konstrukcijom stabilizatora tzv. kutija i upaljača koji nisu mogli podnjeti veće brzine. JRV je imalo u sličnim gabaritima FAB-250J (unaprijeđena njemačka SC250), PRAB-250J (unaprijeđena njemačka SD250), FAB-250 M72 koja se razlikuje poprečnim profilom i FAB-250 M79.

HRZ također nije imalo ove bombe u naoružanju, a i da jeste ne znam zašto bi njima gađalo nešto u Okrugu Donjem?

Vrana, mislim da griješiš ....

JRV nije imao 90-tih više službeno u naoružanju te bombe ali je nešto tih bombi bilo 'spremljeno' (čitaj: zakopano) za slučaj 'ne daj bože' - znam za takva 'nalazišta' na Plesu i u Puli (spiskovi iskopavanja) a vjerojatno je toga još i više bilo pohranjeno u ili uz prava skladišta municije ....

HRZ je, silom prilika, naslijedio te 'iskopine' i bile su u naoružanju (što ne znači automatski da su i korištene) do dolaska 'pravih' bombi (FABovke, FUEBE i sl.).

U pravu si što se tiče aerodinamičkih karakteristika i ostalih tehničkih 'detaljčića', ali probaj se sjetiti kako je to bilo u početku (rata 91) kada je sve što je pucalo ili eksplodiravalo bilo dovoljno dobro.
A u pravu si i što se tiče gađanja 'ciljeva' u Okrugu Donjem, ali po toj logici ni braća Ameri ne bi bili 'gađali' ciljeve u Jadranskom moru na povratku iz Srbije 1999. .... Crying or Very sad

Ovo je samo moje skromno mišljenje o tim bombama, poduprto dokumentacijom, naravno .... ne volim baš govoriti napamet.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
vrana

PorukaUpisano: Pet Sij 07, 2022 1:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To što je bombi bilo ne znači da su mogle biti korištene na avionima. Pogotovo što upaljači nisu bili remontovani i ispravnost i funkcija im je bila upitna. Također do dolaska MiG-21 u HRZ nije bilo aviona koji bi ovu bombu mogao nositi (čuo sam priču o P-47 iz muzeja Nikola Tesla ali ne znam koliko je realna). Za MiG21 pored toga nije propisan manevar za bacanje ove bombe. Čak nisam siguran da je MiG21 imao 355mm adaptere za kačenje ovih bombi jer su sve bombe za ovaj avion imale uške na 250mm.

Bombe su mi struka i posljednjih 20ak godina sam imao čast sa njih oko 70 koje su varirale od PuW bombi iz Prvog svjetskog rata, preko kompletne američke AN GP serije, britanske GP i MC, njemačke SD i SC do 1000 kg, italijanskih Bombamina i Bombatorpedina, Stanićevih bombi, francuskih Envelope Lagere, sovjetskih AO i FAB od 20 do 250 kg, pa do Mk8X i BLU 109 serije, britanskih MC MkXIV i francuskih Durandala i jugoslovenskih FAB od 50 do 250 kg iz veselih devedesetih..

HV/HVO je dosta bombi porijeklom iz četrdesetih godina koje su zaostale u magacinima koristio kao razorna punjenja ispod puteva i mostova, a najčešće se radilo o njemačkim SC250 i SC500 bombama na kojoma je još bilo vidljivo bojenje i ćirilični stencili napravljeni nakon Drugog svjetskog rata (ove su bombe u JRV bile opremane sovjetskim upaljačima AV-1N neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a poslije modifikovane za AVU-E/ET upaljače i sa drukčijim stabilizatorima za bacanje na većim brzinama, te preimenovane u PRAB/FAB-250J). Jednu smo razbili iznad puta Čapljina-Hutovo i jednu kod Čitluka, jednu upravo pripremamo za vađenje iz vode kod Jajca, a jednu od 500kg smo uklonili iz okoline Orašja. Oko Jajca je HVO, na Vlašiću i prema Mrkonjiću postavio i nekoliko M64 bombi, a prema informacijama postavljene su u Livanjskom polju između Lištana i Rujana, mada tu nismo našli ni jednu, ali smo našli adaptirane protivbrodske mine. Nijedna od bombi postavljenih kao razorno punjenje nije bila kompletirana avionskim upaljačem već su u genama imale ili TM100 ili PEP sa električnom detonatorskom kapislom.

Na bombi na slici se vide i prednji i zadnji upaljač, a zbog propisane primjene upaljača u tehničkom priručniku TM9 1980 iz 1944. godine, te po obliku upaljača sam 99% siguran da se radi o AN M103 naprijed i AN M101 nazad. To znači da je najvjerovatnije bila spakovana na američki ili britanski avion i to za bombardovanje iz horizontalnog leta jer su na lovcima-bombarderima za napade iz obrušavanja ili brušućeg leta postavljani samo zadnji upaljači koji su imali kraće armiranje i duže usporenje. Na prednjem nema vjetruške, a na zadnjem vratila, a to može značiti da je bačena, pala i nije eksplodirala ali često se armirajuća šolja na prednjem i vratilo na zadnjem slome i kad je bomba bačena na pasiv. Također je bombu neko mogao natovariti na čamac i baciti u more ali pretpostavljam da bi je onda odvukao dalje od obale.

Na osnovu onog što sam vidio i s čim sam imao posla, a i ovoga što vidim na fotografijama prilično sam siguran da se radi o bombi koja je bačena iz aviona tokom Drugog svjetskog rata.

Na slici smo pored razoružane bombe identičnog tipa koja je pronađena na aerodromu Jesenice kod Mostara.

Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Pet Sij 07, 2022 5:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrana OK, uvjerio si me i prihvaćam tvoje argumente ....

Ja sam samo htio malo potaknuti diskusiju .... nadam se da se ne ljutiš radi toga. Ja nisam stručnjak kao ti za takva UBS, ja sam više na nivou prikupljanja informacija posebno fotografija iz rata (91) .... pa mi je čisto palo na pamet radi toga što znam da je takvih bombi bilo u HV/HRZ-u.

U svakom slučaju hvala na pojašnjenjima.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
vrana

PorukaUpisano: Pet Sij 07, 2022 6:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A ne vidim razlog za ljutnju. U HV/HVO je bilo jako mnogo njemačkih bombi. Nedavno sam naletio na snimak na Youtube na kojem jednu SC250 postavljaju u neki propust pod put. U BiH sam ih uklonio 5-6.
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Sij 07, 2022 8:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na 1. Zračnu luku na zagrebačkom Borongaju su bacane RDX bombe. Tamo je nakon rata izvađeno brdo bombi kojima su upaljači zatajili.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma