Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

3D makete
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Pro 26, 2021 2:04 pm    Naslov poruke: Re: 3D makete Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:

https://syndikateco.wixsite.com/my-site-1/shop?page=1
Vojo Very Happy

Hvala!! Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
SZVO

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Slavonski Brod/Zagreb
PorukaUpisano: Ned Pro 26, 2021 3:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam za 3D print. Ima stvari koje vjerojatno nikada neće biti materijalizirane u klasičnom maketarstvu... npr. većina helikoptera koji su moje područje zanimanja. Vidio sam na FB kako jedan lik radi helikoptere u 1/72 (Sikorsky S-92 Helibus, Bell 429, itd.). Njegove makete izgledaju skoro savršene. Još su mu problem prozirni dijelovi ali kada to usavrši, nebo mu je granica. Volio bih kada bi konačno došao do pristojnog Bell 222, Leonardo AW139 ili Airbus H155 u mjerilu 1/72 Very Happy

Član od: 25 Velj 2020
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Pro 26, 2021 5:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kila čelika za kalupe, prije kaljenja i strojne obrade (UTOP, UTOP-N) 5 - 10 eura, ako govorimo o tooloxu, i do 100 eura. 3d Printer, sasvim zadovoljavajuć - 300 eura, uštekaj i vozi. Printer kao takav samo je stroj (crtanje i printanje jedna od tehnika, kao i rucni punching zakovica, rezanje skalpelom .... nije da me osobno veseli zabit 500 zakovica na gredu nekog mosta u 1/72 rucnim punktiranjem, a da bude skladno) kao i cnc glodalica, eroziomat i sl. koji rade kalupe. Mislim da je to osnova cijele priče na strateškom nivou.

Pozz.
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Ned Pro 26, 2021 6:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Još sam samo htio ilustrirati, kao kod onog 3D printanog vojnika, situacije kako je u nekim slučajevima nemoguće baš sve izraditi skrečanjem - mislim pri tome na gusjenice (ne na kotače i ovjes već na same gusjenice) - njih je, ruku na srce, nemoguće izraditi u 'domaćoj radinosti' ma koliko god se potrudili.

A da koji puta baš i treba promijeniti gusjenice - treba - kao kod ovih polu-wargamerskim maketa (u ovom slučaju First to Fight) gdje su makete vrhunske ali su gusjenice katastrofalne. Slika prikazuje gusjenice Hotchkissa H-39:

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Ned Pro 26, 2021 7:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo da i ja dam slikovni prikaz, fotkao mobitelom pa kvaliteta nije neka ali se vidi nivo detalja.
Gusjenice za T55 u 72, za Revell T55.

Iste gusjenice, sa svim kotačima u 144

my location right now
Natrag na vrh
VlatkoZ

Član od: 20 Ruj 2019
PorukaUpisano: Ned Pro 26, 2021 8:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

3D print je odlična stvar samo još je važnije znati raditi u nekom 3D programu kako bi si čovjek sam mogao nacrtati ono što mu treba.
Problem je što za to učenje treba vremena i volje.
Nekih modela nema ili su u drugom mjerilu pa je samoizrada jedino rješenje, tu nastupa 3D printer i naravno 3D crtanje koji mogu biti odlična nadopuna scratch izrade.
Proizvođači će se morat više potruditi oko izrade maketa, a cijena je na njihovoj strani jer kada se izračuna koliko vremena treba da se nacrta neki model, plus cijena dekala, 3d printera, resina i održavanje oni još uvijek mogu konkurirati 3D printanim modelima i kvalitetom i cijenom.
Natrag na vrh
Doodeck

Član od: 05 Pro 2009
PorukaUpisano: Ned Pro 26, 2021 11:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mene brine šta će bit kad se pojavi 4D printer...
Natrag na vrh
KatarII

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: ZGB
PorukaUpisano: Ned Pro 26, 2021 11:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kako se može doći do tih gusjenica za Revellov T-55 u '72? Smile
vojo

PorukaUpisano: Ned Sij 02, 2022 12:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vidim da ste se svi nešto uspavali .... mamurluk je strašna stvar, ne? Crying or Very sad Rolling Eyes

Kad već diskutiramo o 3D maketama, zanima me dali netko od vas ima nekakva iskustva sa '3D OLOVKOM' - u smislu dali i kako bi se mogla koristiti u maketarstvu ....

Ja sam to otkrio tek nedavno (kada su je moje unučice dobile na poklon) pa sam ostao zaprepašten odnosno iznenađen. Zna li netko od vas nešto više o ovome?

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Ned Sij 02, 2022 1:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa pitaj unučice, he, he, !
MAK2020

Član od: 25 Velj 2020
PorukaUpisano: Ned Sij 02, 2022 1:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovi što rade "što ako" makete. Da naprave neku raketu od nje. Naprimjer stojadin sa balističkom raketom. Osim toga bojim se nista pametno. Pesji drekići koji se njome jedino i mogu napravit u maketarstvu (unučice crtaju Elze - gdje je onaj smajlic sa srcima u ocima, pa drekići nemaju veze s njima ) su premali.

Smile
Natrag na vrh
VlatkoZ

Član od: 20 Ruj 2019
PorukaUpisano: Ned Sij 02, 2022 1:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imam ja tu 3d olovku, kupio sam je jako davno.
Olovka za djecu, crta se po priloženom šablonama neki likovi. Nista bez pravog 3d printera za potrebe maketarenja.
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Pon Lip 19, 2023 3:19 pm    Naslov poruke: Slaganje 3D printanih maketa Citiraj ovaj komentar

Vidim da ste svi (i dalje) uspavani po pitanju 3D maketa, a toliko se toga dešava oko nas ....

Ne vidim na forumu nikakav osvrt na sve veću navalu, naprosto bombardiranje 3D printanim stvarima, od detalja za makete do gotovih maketa. Pa da vas malo drmnem i prizovem svijesnosti evo jednog mog malog osvrta - kako ono kažu - kao tema za diskusiju.

Dakle, na osnovu dosadašnjeg rada na/sa 3D printanim maketama, usudio bi se kvalitativno ocijeniti te makete u tri kategorije (za sada): A, B i C. A kategorija je najbolja, C je najlošija.

Osnovni kriteriji za smještaj u pojedinu kategoriju bi bile:

- kvaliteta spoja dijelova makete sa 'stablom'/podlogom
- kvaliteta printanja (vidljivost strija ilitiga izohipsa), materijal i 'izlijevanje'
- kvaliteta detalja (crtanje modela)

Svaki ovaj kriterij bi ocjenio ocjenama od 0 do 5, tako da je najveća moguća (ukupna) ocjena 15, a najmanja 0.
U A klasu bi spadale makete sa ocjenom od 10-11, za B od 5-10 a za C od 0-4.

Pojašnjenje osnovnih kriterija:

- Spoj dijelova makete sa podlogom ('stablom', pipcima kao u mrkača ili macaklina)
Ako ste već radili makete u 3D printu primjetili ste da se dijelovi štampaju počevši od jedne (ravne) osnove na koju se nadograđuju štapići/stabla/'mrkačevi pipci' koji ustvari 'drže' u zraku sam dio koji želimo napraviti. To je čisto tehnološki tako i pretpostavljam da se za sada ne može drugačije.
E sad, broj i debljina tih štapića varira o više faktora (pretpostavljam - nisam stručnjak niti sam do sada radio na takvim printerima pa ne znam sigurno) ali sigurno ovisi o materijalu koji se koristi, o kompliciranosti dijela kojeg se želi stvoriti a dobrim dijelom i o spretnosti/znanju/iskustvu majstora/programera na printeru kako će smjestiti pojedini dio u prostoru.
Ne znam kako je za druge elemente koji se tako izrađuju, ali za makete su jako važne dve stvari - da tih spojeva štapića sa našim dijelom bude što manje i da se sam spoj sa štapićem vidi što manje kad se štapić odstrani - nešto kao spoj sa stablom kod klasičnih plastičnih maketa - što ih je manje i što su na dohvatljivijem mjestu da ih se lako očisti - to bolje. Ista stvar je i ovdje s time da tih štapića iz tehnoloških razloga ima puno više. Evo jednog primjera lošeg vezivanja makete tj. štapića za podlogu:

- Kvaliteta printanja (vidljivost izohipsa ili strija)
Ne znam koliko vas koji ovo čitaju znaju nešto o topografiji, ali na geografskim kartama izohipse su linije koje spajaju točke na istoj visini (nekog brda ili obrnuto - rupe, vrtače)

E sad, kod printanja 3D maketa imamo sličnu pojavu - printer nanosi sloj po sloj materijala (plastike). Kada se izrađuje neka kosa površina, pri nanošenju slijedećeg sloja prethodni se već stvrdnuo/osušio (pretpostavljam da je tako) a slijedeći sloj je malo pomaknut pa ostaje jedna mala stepenica u odnosu na prethodni sloj, stepenica koja se ne 'razlije' na prethodni sloj pa bude vidljiva/oštra.
Tome se doskače ili nekakvim pomakom predmeta kojeg izrađujemo (da ne bude toliko kosi - što je recimo neizvedivo kod oblih površina) ili povećevanjem kvalitete printera u smislu da debljine tih slojeva budu sve manje odnosno nevidljivije (sad se govori već o manje od desetinke milimetra). Primjer izohipsi na krovu i haubi ovog 'Tamića':

kao i pokušaj izravnavanja/odstranjivanja izohipsi kitanjem bojom (i kitom gdje je neka greška):

Još jedan primjer - izohipse su najvidljivije na zakrivljenim dijelovima:

Ali i na ravnim dijelovima kada se 'štampaju' koso u prostoru:

- Kvaliteta detalja (crtanja modela)
To su samo moje pretpostavke (i nešto iskustva kolege lea_zd), ali nije problem dobro, čak savršeno nacrtati 3D model (na papiru, odnosno PC-u). Štos je u tome da znate kako će se to dalje odprintati (na kakvom printeru - kakve rezolucije, u kojem mjerilu, s kojim materijalom itd.) i da se onda taj naš nacrtani 3D model prilagodi tome. Jer ne možete očekivati da će printer isto odštampati neki detalj u mjerilu 1/35 i u mjerilu 1/160, ne? Jer ako u tom minijaturnom mjerilu vi i 'odštampate' takav detalj, on je nevidljiv ili je samo neka grudica, mrlja.
Ne ulazim u to tko je koliki mačak za crtanje i pripremu za 'štampu', ali mogu ocjeniti rezultat toga pogledom na detalje gotovog proizvoda te mogu zaključiti kakva je priprema bila (dobra ili loša). Ponavljam, ne ocjenjujem pripremu već krajnji rezultat.

Kod printanja sam primjetio i razlike u kvaliteti materijala - od jako krutog i krtog, pa do gotovo gumenog i elastičnog. Zaključujem (ja sam laik u tome pa me ispravite ako griješim) da je kruti materijal (koji je obično svijetlije sive boje čak i malo prozirnkast, a ima i narančastih) kvalitetniji, ima manje izražene izohipse i štapići se lakše odvajaju (lome) od dijelova. Mekši i gumeniji materijal je nešto tamniji, štapići su deblji, teško se odvajaju i spoj sa našim odštampanim dijelom je dosta 'razliven' pa ga je teško odstraniti. Osim toga, kod tih gumenijih materijala detalji se isto tako nekako rado 'razlijevaju', kao da su bili dobro napravljeni ali se materijal sporo sušio pa su se razlili i izgubili onu oštrinu koju su trebali imati.

Tendencija proizvođača maketa u 3D-u je da 'odštampaju' čim kompletnije makete (govorim prvenstveno o vozilima). To mi je u neku ruku jasno, jer se ne treba 'gnjaviti' sa pojedinim sitnim dijelovima a tu je još uvijek i problem ljepljenja (sa kontaktim ljepilima poput cianofixa). No to koji puta stvara ne male probleme maketarima - na pr. nemogućnost bojanja pojedinih detalja. Kada je kabina kamiona sva u jednom komadu, sa sicevima, volanom i svim ručicama i pedalama već na svom mjestu, postavlja se pitanje kako to obojati? Jedini način je kroz prozor a to je, u najmanju rjuku, jako problematično i ofrlje napravljeno/pobojano. Isto tako ako su kotači već na mjestu, kako obojati kotače iznutra odnosno blatobrane iza kotača?

Koji puta imam osjećaj da se te makete ne rade radi maketara, maketarskog hobija (da bude čim sličnije realnom vozilu) već ono, da čovjek može reći - imam u kolekciji tog i tog tenka ili kamiona ili aviona. A kako je napravljen - otom-potom.
A, s druge strane, mene lično baš nekako ne uzbuđuje i ne veseli kad u ruci imam upravo kupljenu maketu koja je već gotova, treba samo nešto malo (ili puno) doraditi i pobojati .... kao da se gubi onaj čar slaganja i ljepljenja .... no možda sam ja, sa svojih već puno godina, postao previše nostalgičan i mekan (TBF-ovci bi kreli 'ka štruca').

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pon Lip 19, 2023 4:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo par mojih viđenja:

Tip printanja, i ovdje ću koristiti opisne nazive a ne stručne, jer se gubim među njima.
Dakle osnovni tipovi printa su od najpoznatijeg, najpristupačnijeg (najjeftinijeg) ali sa slabom rezolucijom - to su printeri sa filamentom "žicom" termolabilnim materijalom koje se uvlači u glavu printera, topi i deponira "šprica-šljuca" na podlogu i sloj po sloj gradi predmet.
Za maketarstvo primjenjivi sistemi (zbog razumno velike finoće detalja, 0,1 mm) su ugrubo lasersko sinteriranje deponiranog materijala, ugrubo kao fotokopiranje u slojevima , dobar sistem, nema suporta "štapića" ali ima ograničenja, u finoći površina i posebno što su za to potrebni skupi strojevi.

I na kraju sistem koji može deta traženu finoću, a ima dosta dobrih strojeva prihvatljive cijene, i može se raditi u garažnoj radionici, sam svoj majstor.
Zbog tehnike printa problem su suporti.

Rezolucija, krutost, finoća detalja ovise o tipu materijala ali i on nizu primijenjenih faktora, brzine printa odnosno izvlačenja slojeva...

Za problem izohipsi, rješenje je, uzpravilan nagib odabir što tanjih slojeva.
Slojevi printa od 0,025 mm dat će pristojne površine i u 1/144 ili 1/350.
Ali...
ako se printa sa slojem od 0,025 to znaći da treba 40 slojeva za 1 mm printa ... ili 400 slojeva za 1 cm printa....
Što je bolno dugo i sporo, mjerilo vremena printa ozbiljnijih stvari mjeri se u danu a ne u satu.
Eto zbog toga tko radi komercijalno nastoji ubrzati print, smnjivanjem rezolucije od 0,025 na 0,03 ili čak 0,05 mm, korištenjem rezina koje omogučavaju kraće ekspozicije i time brže napredovanje....

Time is money
Natrag na vrh
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pon Lip 19, 2023 5:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Pratim!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3  Naprijed
Stranica 2/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma