Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Lancia Delta Integrale HF - Rally 1990 - Italeri 1/12

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Vedran

Član od: 05 Jul 2010
Mjesto: Garica-Otok Krk
PorukaUpisano: Sri Pro 22, 2021 5:10 pm    Naslov poruke: Lancia Delta Integrale HF - Rally 1990 - Italeri 1/12 Citiraj ovaj komentar

Maketa je novitet od Italeria, novi kalupi - najavljena prije 2 godine i tek sad izašla.
Imao sam je na preorderu na Spotmodelu istog trena kad su otvorili narudžbe te je poslana čim je stigla u njihovo skladište zajedno sa još dosta dodataka prikazanih na jednoj slici.
Oduvijek sam želio složiti nešto u 1/12 da vidim kakve su mogućnosti kod velikih maketa.

Osim tih dodataka, uzeo sam još resin rivete i hex šarafe od MasterCluba sa Jadarhobbya. Naravno uz sve to imam još raznih riveta i sitnica od prije.
Uzeo sam i bijelu laquer boju, piše da je Lancia Delta bijela ali i da te nije bilo na lageru uzeo bih običnu - u originalu ta bijela nije previše vukla na niti jednu nijansu.

Maketa ne dolazi sa crvenom bojom na Martini prugama pa ću za nju koristiti Zero Ferrari crvenu koje mi je ostalo. Ta odluka da izostave crvenu boju sa pruga i razvoje plave pruge na decalima možda i nije tako loša pošto su već ovako decali jako veliki.

Ovo mi je zanimljiv auto i zainteresiralo me kad ju je Italeri najavio. Znao sam da kvaliteta neće biti kao MFH ali je cijena 3 puta manja od te. Nisam očekivao neku perfekciju, niti sam čekao inbox recenzije već odlučio kupiti pa šta bude, a i da napravim recenziju.
Na kraju sam se jako razočarao pošto je maketa daleko od dobre i u dosta segmenata Italeri i dalje kasni 20, 30 godina po kvaliteti - prvenstveno projektiranja i inženjeringa dijelova a zatim i realizaciji.

Uzeo sam i Reji seatbelt set jer mi razne kopče za pojaseve izgledaju bolje, Reji vrpca za pojaseve je smiješna, nema dovoljno ni za polovicu jednog sjedala, srećom italeri daje više, ali to se da i kupiti.

Maketa izaziva podijeljena mišljenja - neke su stvari ipak dobre ali je većina loša.
Kutija je poveća, kao za 1/32 zrakoplov, i prije već spomenuto ne pruža nikakvu sigurnost body-u da se ne deformira. Govorim o prvoj seriji makete, nadam se da će kasnije Italeri ovo ispraviti.

Dobre:
Decali su odlični, Cartograf print i kvaliteta koju očekujete od njih: boje točne, dimenzije pruga i raznih logotipova točne, odlično se stavljaju, relativno tanki, ne pucaju pri montaži, odlično reagiraju na Micro Set, Sol i fen - ma milina! Čak je i puno sitnijih decala tu.
Uključeni su i kevlar decali za razne sitnice.
Prozirni dijelovi su super prozirni, koliko je dobro rješenje montaže još neznam
Photoetch set uključen, neke stvari iskoristive ali većina netočna ili ima puno boljih riješenja za te dijelove koji su pojednostavljeni, neozbiljni i netočni.
Full detail, cjelovit motor, podvozje itd. Iako na svemu tome detalja baš i nema.
Prednja vrata i prednji i stražnji poklopac se otvaraju.
Ventilacija na svodu kabine je napravljena i dolazi s kevlar decalima - mislio sam da će ovo Italeri propustiti.
Fit je dobar, nema problema, dijelovi poput prozora imaju dovoljno lufta da i nakon poštenog lakiranja legnu na mjesto.
Prednja i stražna svijetla uglavnom OK i točna, fit OK.
Kvake i kurble prozora na vratima točne i lijepo pašu.
Prednja maska OK, fit dobar, donji dio branika gotovo potpuno točan i bez većih problema osim brušenja dijelova.

Lošije stvari (ovako na prvu):
Loše pakiranje. Prije nego li je uopće maketa meni stigla, od Spotmodela je stigao mail kako se ispričavaju jer su ovi u Italeriju loše osigurali body pa se mnogima do dolaska iskrivio - pa tako i meni. Upakiran je bočno od od ostatka spruova,a karton koji ga štiti ne osigurava dovoljno prostora za njega.
Ja sam javio Spotmodelu za istu situaciju ali i to da mi za sad ne treba zamjenski pošto ću ovoga uglavnom izravnati, raširiti će se i kad sjedne na šasiju.
Milijun ejection markova koje se uopće nisu trudili sakriti. Najgore je s donje strane poklopca motora gdje ih je 19! I normalno svi upušteni tako da ih se mora pokitati, i blizu rubova i drugih detalja tako da to još otežaju.
Gumene cjevčice i ostalo iz vrećice ne igleda baš nešto, srećom ima alternativa. Ideja vezivanja par sitnica bakrenom žicom kako to Italeri kaže u uputama je smiješna.
Halda kompjuter u kabini i još neki detalji odliveni zajedno s ostatkom.
Dizalica odlivena zajedno s roll cageom.
Tank za gorivo u bunkeru izgleda neuvjerljivo, te nema povećeg Sekur decala za njega.
Od decala također nedostaju : Identifikacija vozača i suvozača, naljepnica/papir o osiguranju vozila i plaćenom porezu - sve što ide na stražnje desno staklo.
Izvitoperen kromirani obrub za prednji kraja auta - možda promijeni oblik pri montaži.
Nedostaje bilo kakvo rješenje za prugasti uzorak tapecirunga na vratima - rally verzija Delte je svejedno imala normalna vrata, ne ogoljena.
Dva jednaka sjedala - krivo. Verzija koju maketa predstavlja je imala manji/niži suvozački sic s manjim rupama za pojaseve (drugi model Sparca).
Također Italeri se nije zamarao kalupom za sjedala pa je sjedala proizveo uz pomoć običnog 2-dijelnog kalupa pa su bočne rupe za pojaseve katastrofalno pogrešne - linijom manjeg otpora.
Decali za gume - transferi ili šablone su bolje rješenje pogotovo kad su gume od makete teksturirane.
Vatrogasni aparati bez ikakvih detalja.
Fotojetkano rješenje za "kevlar kadicu" suvozača je potpuno pogrešno, vozačka je OK.
U kabini je bio i Motorola radio - maketa ga nema
Sistem otvaranja poklopca bunkera je kriv, pante nisu na tom mjestu i sam poklopac je tanak bez ikakvih detalja i duplog lima s unutarnje strane, u 1/12 toga bi trebalo biti.
Šipka volana potpuno pogrešna - ide ravno iznad papučica umjesto da zglobno skreće krajnje desno od njih. Letva volana također pogrešna.
Papučice kuplunga, kočnice i gasa katastrofalno loše i na pogrešnim mjestima, kao da su uvećane iz 1/43.
Dijelovi izlivenu u sivoj plastici su obradivi, crna plastika sprua je mekana i čudno se brusi dok je ona metalik siva nevjerojatno mekana i svi dijelovi njome izliveni imaju još slabije i zaobljenije detalje od ostatka makete.
Zrcalo u unutrasnjosti potpuno krivog oblika
Kliješta kočnica potpuno pogrešna i bez detalja, diskovi imaju prevelike rupice i manjak detalja.
S maketom ne dolaze noćna svjetla za haubu - za noćne etape (light pod).
Nedostaje čep nekog tanka u bunkeru. Vidljiv u stražnjem dijelu pod staklom.
Felge netočne - Felge za asfalt su 1990. imale okrugle rupice u udubinama, a ne potpuno otvorene trapezoidne udubine i rupe.
Turbo ratkape prednjih kotača netočne - Kriv oblik i nagib "tanjura" i sve predebelo.
Dijelovi motora koji nedostaju: Oil catch posuda, cilindar kuplunga na getribi, vakum ventil turba, regulator pritiska goriva,
Plastični završetak auspuha je konusan i loš.
Montaža bloka motora na šasiju nije baš čvrsta.
Plastična registarska pločica je jako debela.
Za monte Carlo pločicu na haubi ne dobijete PE lim, već samo decal.
Registarska pločica za unutrašnjost vratiju nije decal već printana u uputama i malo prevelika.
Dosta izgubljenih/plitkih panela oko vratiju i prozora.
Pante prednjih vratiju, odnosno sistem otvaranja, su loše zamišljene - izgleda predimenzionirano, netočno i grubo.
19 ejection markova na poklopcu motora!
Gambeti za vuču na prednjem braniku potpuno netočni - bez detalja.
Mud flaps - zavjesice branika u PE setu su loše - metal nije materijal za to.
Monte Carlo verzija 1990. nije imala mud flapse na prednjim kotačima, samo iza stražnjih.
Gumb za aktivaciju gašenja požara i/ili cut-off prekidač ispod vjetrobranskog stakla je premalen i bez detalja. Također Na rally Monte Carlu '90-te je bio žute boje (vjerojatno neki čep preko gumba).
Antena, odnosno njeno podnožje na krovu izgleda loše.
Decal za grijač na stražnjem staklu potpuno pogrešan.

Ovo su samo neka zapažanja na brzinu, biti će puno posla sa dosta korigiranja. Za puno dijelova još neznam točnost, a o fitu još apsolutno ništa.

Ocjene ukratko:
Dizajn dijelova: 1/5
Inženjering i rasklop dijelova: 2/5

Kvaliteta odljeva: 1/5 - ejection markovi, sink markovi - na najgorim mjestima , dizajnirano bez imalo razmišljanja o njihovim lokacijama.
Kvaliteta plastike 1/5 - siva plastika OK, crna onako, metalik siva mekana i loši detalji. Bijela i prozirna OK.
PE set - 2/5 - kvaliteta OK, ali točnost loša
Fit: 5/5
Dekali 4/5 - Fale neki stencili

Work in-progress topic možete pratiti/vidjeti ovdje:

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=35568

Vedran: poruka promijenjena dana: Pon Stu 21, 2022 8:53 pm; prepravljeno ukupno 4 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Pro 22, 2021 7:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Pro 22, 2021 11:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uf, delta... Zaljubljen Zaljubljen
Siguran sam da ce u tvojoj obradi ovo ispast mrak maketa
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Čet Pro 23, 2021 2:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ovo je i meni zapelo za oko iako nije moje merilo.

Kultno auto moje maldosti.

Oće biti Niko Pulić? Hehehehe! Very Happy Very Happy Very Happy
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Low
Gazda
Član od: 16 Ožu 2006
PorukaUpisano: Čet Pro 23, 2021 3:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Oooo pa fino kolega Very Happy
KMP su najavili set za nju, baci oko

Član od: 05 Jul 2010
Mjesto: Garica-Otok Krk
PorukaUpisano: Čet Pro 23, 2021 5:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Low Napisao/la:
Oooo pa fino kolega Very Happy
KMP su najavili set za nju, baci oko

Sad pogledao, set kotača za 107€ - mislim da cu ipak koristiti one iz kutije. Ono što bih volio kupiti su dva razlicita Sparco sjedala - suvozački niži. Ljuti me to što je italeri išao jeftinijim rjesenjem, napravio kalup s jednim sicem i odlio ga dvaput. I da ne govorimo kako bi i onaj vozački sugurno izgledao bolje od italerievog.
Također jedan set sitnica poput dizalice, ključa, radia, kompjutera, sparco torbice i 3 vatrogasna aparata ne bi bio loš
Very Happy , ali teško.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma