Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Low Gazda
 | Član od: 16 Ožu 2006 | Poruke: 5141 | |
|
Upisano: Sub Lis 09, 2021 1:18 pm Naslov poruke: Ford Falcon XB |
|
|
predstavljam drugi projekt na kojem paralelno radim dok radim i na prvom projektu, takoder i dok radim na trecem projektu, sve dakle paralelno
radi se o Ford Falconu XB, filmskoj inačici automobila iz svima nam omiljenog filma
maketu sam originalno nabavio prije 10ak godina, necu ulaziti u to sto se i kako trebalo desiti s njom, tko zna, zna, nije uostalom vise niti bitno
dakle maketa je resin/white metal, resin je neka tvrdoća vjerojatno poznata samo na međuplanetarnim asteroidima (inače proizvođač je Planet X, maketa je valjda od tamo i dosla) jer to je toliko tvrdo da se moze samo turpijom obrađivat. nikakav smirgl ne pomaze
i dugo sam razmisljao sto i kako napraviti s njom, pomalo razocaran jer nije bila niti jeftina, ali to je bio toliko los kit da mi se nije dalo ni zapocinjat. godinama. ono sto sam napravio je da sam set decala koji su dosli sa maketom poslao u cesku na skeniranje i reprintanje, tako da kad god da se ja odlucim na rad, decale cu imati nove
onda je prije nekih godinu dana ili malo vise australska firma 'parts box' (kućni kuhači resina) napravila svoj kit kojeg su nudili u 2 verzije, full kit ili samo body sa bumperima, za slot racing, za duplo manje novaca nego full kit. njihov resin sam dobro poznavao jer sam i ranije nabavljao neke njihove stvari, stoga sam kupio samo body i naumio ga spojiti sa ostatkom planet X makete
naravno da nije moglo biti samo tako....
kad je kit stigao, iznenađenje u obliku punih prozora ni nije bilo najvece. stvar je u tome sto su makete očigledno razlicitih mjerila, i to malo vise od moguce razlike između 1/24 i 1/25, ima tu malo vise zajeba
no nema veze, rekao sam sam sebi, ili sad ili nikad, 10 godina je predugo za cmarenje nad maketom, to ce se sad dogodit makar sjekire padale
maketu je trebalo dobro ocistiti (proces koji jos uvijek traje, pomalo, dio po dio) i krenut pripasavat na podnicu druge makete
resin je jako debel, sto nije neki problem, radije da ga pobrusim gdje ga ima viska nego da pukne jer je pretanak
tako da sam unutrasnjost wheel archeva dobrano pogrindao, da smjestim set vjerojatno najskupljih kotaca koje cu ikad kupiti za ijednu maketu.
filmski auto je koristio kotace sa forda bronca pa sam se dao u potragu. nasao neki opskurni americki shop, prodaju resinske stvari za kamione i kamionete. set bronkovih 'lica' za felge (znaci ne cijeli kotaci ili samo felge nego samo lice felge) 20 dolara. pa shiping jos. alu ringovi su iz njemacke, i shiping, gume se vise ne sjecam, ali sigurno je i za njh bio shiping. oko 300 kuna su kostali kotaci, za koje jos moram sam napraviti sirinu. al dobro, moralo se pa se nabavilo. hvala poweru za diskove
trenutno se igram sa visinom ovjesa
a jasno je i da je ova ralica naprijed malo prevelika, pa cemo ju skratit
|
 |
| P-51
 | Član od: 24 Ožu 2006 | Poruke: 3474 | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Sub Lis 09, 2021 1:26 pm Naslov poruke: |
|
|
pratimo s guštom |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | Član od: 12 Lis 2005 | Poruke: 1298 | |
|
Upisano: Sub Lis 09, 2021 6:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Bome! ovo dobro zgleda
al, ko da se sjećam da si ti već radio jednog XB-a? ili se krivo sjećam? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| PowerPlant
 | Član od: 02 Svi 2007 | Poruke: 3202 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Lis 10, 2021 12:51 am Naslov poruke: |
|
|
Nisi spomenuo iz kojeg filma za nas koji ne znamo… Princezini dnevnici?
Zanimljiva usporedba planeta x i partsboxa.
Moram doc opipat taj rezin, bas me zanima! _________________
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
|
Upisano: Ned Lis 10, 2021 9:04 am Naslov poruke: |
|
|
daneel Napisao/la: | Bome! ovo dobro zgleda
al, ko da se sjećam da si ti već radio jednog XB-a? ili se krivo sjećam? |
Nisam ju radio nego sam napravio 'inbox recenziju' _________________
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5740 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
| mac.airbrush
 | Član od: 31 Lis 2010 | Poruke: 493 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 12, 2021 10:33 pm Naslov poruke: |
|
|
ti si svjetski prvat svijeta  _________________ nema toga od trsta do graza što ima kod maca |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
|
Upisano: Pon Lis 25, 2021 5:13 pm Naslov poruke: |
|
|
idemo dalje sa ovim
ne znam jel bi se ovo zvalo maketarenje, prije žbukanje, jer toliko sam kita vec bacio na maketu, težina u dekagramima vec ozbiljno ide prema solidnoj kilici
bilo je nekog resina kojeg je trebalo malo ukrotiti, posebice u unutrasnjosti, jer body je drugog proizvođača pa je unutrasnjost trebalo malo nagovorit da se vole
radio sam i kojekakva ojacanja i nadoštukavanja da sve to sjedne i da se ne pomiče kod mokapiranja. to sve uzima jako puno vremena, ali nema veze, pomiče se naprijed, jednom ce valjda zavrsit
pošto ću otvoriti prednju masku moram nesto i staviti u motorni prostor iako se hauba ne diže. pa sam tako ispilio odliveni mjenjac sa podnice, na nekakav blok sam naljepio mjenjac i glave cilindara sa nekog forda, remenice su sa toyote supre, hladnjak od chargera
zavrsio sam i sa ovjesom, zadovoljan sam visinom, malo je nizi nego filmski auto, al koga to briga, meni se ovako vise sviđa, uostalom ni ne radim strogo filmsku verziju
prednji ovjes je sa hemicude, lisnate opruge sa mustanga, diferencijal sa supre, lonci i ispusni kolektor sa prvog kupljenog interceptora. auspuh i zadnju osovinu sam ja radio
ima se dosta za finiširat sad, sve su ovo jos grubi radovi. prozore također treba pripasati, barem provizorno, jer debljina utječe na položaj dashborda
|
 |
| su27rules
 | Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5740 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
| to-mek
 | Član od: 21 Ožu 2008 | Poruke: 688 | Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje |
|
Upisano: Sri Lis 27, 2021 8:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Zbilja imaš volju, bit će to pravi Frankenstein kad se dovrši.
Šteta što prozori nisu vacuform, ti prozirni dijelovi su valjda najslabija točka maloserijskih maketa, a teško ih je popraviti. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|