Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Beaufighter TF.X Airfix 1:72
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Airbus89

Član od: 02 Velj 2011
Mjesto: Dubrovnik/Bec
PorukaUpisano: Sri Sij 06, 2021 9:19 pm    Naslov poruke: Beaufighter TF.X Airfix 1:72 Citiraj ovaj komentar

Pozdrav,
eto me sa novim projektom - Bristol Beaufighter SAAF (juznoafricko zrakoplovstvo) koje je 14.08.1944 napalo hotel Excelsior u Dubrovniku (sa kojim sam osobno povezan) gdje se ocekivao skup vise njemackih casnika. U napadu su ucestvovale 4 masine iz 16. Sqn. Vec je bilo na forumu rijeci o tome, evo jos jednom link gdje se mogu naci svi podaci o ovom napadu.

https://saafww2pilots3.yolasite.com/16-saaf-beaufighter-strike-photos-14-august-1944.php

Fotka hotela Excelsior za vrijeme tog napada:

i danas (kraj stare zgrade je nastala nova pocetkom 60-tih):

jedna od masina prije polijetanja iz Biferna:

Maketa je od Airfixa sa svim losim i dobrim karakteristikama novih Airfix-ovih maketa. Kako sam uspio povoljno doci do nekih aftermarketa od CMK-a cu i to iskoristiti. Set 7437 kopit, 7438 leziste stajnog trapa sa poklopcima i 7439 Dinghy Set - splav za napuhavanje koja je smjestena u lijevom krilu. Pogotovo su poklopci stajnog trapa dobra zamjena za one iz kita, a splav je sigurno zanimljiva za oko.

Za pocetak sam ocistio rezinske dijelove, izrezao na maketi mjesta gdje oni dolaze i to zalijepio, kod mjesta promatraca sam jos dodao nekoliko rebara od tankog sprua:

Otvorit cu ulaze za posadu ispod trupa, prvo sam izreazo otvore a unutrasnjost je nastala u samogradnji:

nastavak slijedi.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Airbus89

PorukaUpisano: Sub Velj 20, 2021 8:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mali nastavak, unutrasnjost ofarbana, sjediste strijelca:

Kokpit pilota:

svi dijelovi spremni da se trup spoji:

Wheel bay ofarbani:
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Velj 20, 2021 11:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pratim... Lijepa mi je to zvjerka..
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2021 12:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Pet Velj 26, 2021 1:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pratim
Natrag na vrh
Airbus89

PorukaUpisano: Pet Tra 16, 2021 5:40 pm    Naslov poruke: nos Citiraj ovaj komentar

mali nastavak, trup i krila su spojeni, sada sam u nedoumici oko kamere u nosu. Na masini koju radim (fotka na pocetku posta) se bas ne vidi najbolje, nije samo cijev kao kod nekih, vise lici na ovaj (masina iz 252 SQN RAF-a):

Mozda ima netko bolju fotku ovog sto je napao Excelsior (Mario?)

Takodjer mi fali reg. broj za ovaj "K", a ni za boje nisam siguran. Gore je vjerovatno extra dark sea grey i slate grey, a dole sky, samo na fotki mi, pogotovo na poklpcu stajnog trapa to izgleda jako tamno, skoro crno.

Hvala na svakoj pomoci. Trenutno stanje:

Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Tra 19, 2021 12:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vidi ovdi, pri dnu stranice
Airbus89

PorukaUpisano: Pet Tra 23, 2021 1:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hornet Napisao/la:
vidi ovdi, pri dnu stranice

Hvala hornet, ta fotka na dnu stranice me i buni - sa bojom i sa oblikom kamere u nosu. U medjuvremenu sam se uclanio i na SAAF Forum, jedino sto sam uspio doci do spiska reg. oznaka za 16 i 19 Sqn , za "K" stoji LZ366 it o bi moglo i biti vidljivo na fotki koju si stavio, pogovoto zadnje brojke bi mogle biti 366.

https://www.saairforce.co.za/forum/viewtopic.php?f=20&t=10726

Boje bi trebale biti od RAF coastal command, tu Hataka daje cak tri razlicite boje za donje povrsine, ima i jedna sky grey - mozda je to prava boja za donje povrsine na ovom. Iako stoji da je to samo za pocetak, negdje oko 1940 g.

Mozda Zoran Petek ili Poky mogu vise reci o tome

Wink
Natrag na vrh
Zoran Petek

Član od: 09 Sij 2016
PorukaUpisano: Čet Tra 29, 2021 4:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vidim da te muèi njonja. Ovako izglrda antena, a trebaš dodati i kosi trokutasti komad debljine otprilike kao kamera F24.

Boje na Beaufighterima - Sky dolje na pomorskoj shemi, a oni koji idu za Burmu su Dark Green/Ocean Grey (uglavnom tamo prebojano u Dark Earh/Sea Grey Medium.

U Royal Navy Sky Grey se koristi uglavnom do 1940., zatim Sky 'S' do 50-ih.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
hornet

PorukaUpisano: Sub Svi 01, 2021 11:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Airbus89 Napisao/la:
...U medjuvremenu sam se uclanio i na SAAF Forum, jedino sto sam uspio doci do spiska reg. oznaka za 16 i 19 Sqn , za "K" stoji LZ366 it o bi moglo i biti vidljivo na fotki koju si stavio, pogovoto zadnje brojke bi mogle biti 366....

Na stranicama za koje si dao link na poèetku teme možeš naæi razne evidencije na kojima su navedeni avioni koji su sudjelovali u akcijama ili na kojima su piloti letjeli iz kojih je vidljivo da "K" ima serijski broj LZ366.
Naravno moguæe je bilo više "K"-ova, pogotovo iz razlièitih razdoblja.
Iz spomenute fotografije jasno se može proèitati Z366, kod prvog slova razaznajem I, tj. ne vidim stopu slova L, meðutim vjerovati treba tadašnjoj evidenciji
hornet

PorukaUpisano: Sub Svi 01, 2021 11:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

@ZPetek
koliko sam ja shvatio njega muæi kakvo je "kuæište" kamere na nosu

Na fotografiji predmetnog aviona izgleda kao da je nešto treæe
Zoran Petek

Član od: 09 Sij 2016
PorukaUpisano: Sub Svi 01, 2021 11:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve navedeno. Oblik je isti kao na lijevom iz 252 Sqn. Moguæe da je i 'E' iz
19 Sqn SAAF prije imao isti takav nos - vide se tragovi prebojavanja.

Svijetliji krugovi su kvrge (grbe, iboèenja, blisteri) na MK.VIc.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Airbus89

PorukaUpisano: Ned Svi 02, 2021 12:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super, puno vam hvala obojici na trudu Very Happy, puno ste mi pomogli
Natrag na vrh
Mario RaguĹľ

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Ned Svi 02, 2021 1:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Baš mi je milo da æe ovaj , veæ èuveni napad, biti ovjekovjeèen i na ovaj naèin.
Airbus89

PorukaUpisano: Čet Svi 13, 2021 9:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pokusao sam napravit kameru u nosu na osnovu fotke i crteza koje je Zoran stavio (vrh bombe, tanka cijev i jos malo dijelova od Evergreen profila):

Otvore za topove sam izbusio tankim svrdlom:

Makro pokazuje sto jos treba dotjerati Sad
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma